Halfasírt tejszínes tzatzikivel
Recept hallal, salátával, egészségesen
Néha nekem is trükkökhöz kell folyamodnom, hogy változatosan tudjam etetni a gyerekeimet. A halat általában csak halrudacskában szeretik, de nemrég kitaláltam, hogy fasírtformában teszem eléjük.
A tzatziki szintén nem a kedvencük, ezért nekik házi sült krumplival készült, de magamnak készítettem egy, a szokásosnál kicsit gazdagabb görög uborkasalátát.
Halfasírt tejszínes tzatzikivel
Hozzávalók 4 főre:
A halfasírthoz:
50 dkg halfilé
1 csokor petrezselyem
1 tojás
Só, bors
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
Kukoricaliszt
Kevés olívaolaj a sütéshez
A tejszínes tzatzikihez:
70 dkg kígyóuborka
2 dl görög joghurt
2 dl habtejszín
2 nagy gerezd fokhagyma átnyomva
Só, fehér bors
2 kk fehérborecet
A tejszínt simára keverjük a joghurttal, borecettel, átnyomott fokhagymákkal és frissen őrölt borssal.
Az uborkát meghámozzuk, lereszeljük a reszelő durvább oldalán, összekeverjük 1 ek sóval. Állni hagyjuk kb. 1 órát, addig a fasírt összetevőit elkeverjük, megsütjük.
A fasírthoz a hagymát és a halhúst apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk. Ezeket összekeverjük a szintén felaprított petrezselyemmel, a tojással, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverünk annyi lisztet, hogy könnyen formázható legyen (2-3 ek), majd 10 percig állni hagyjuk. Nedves kézzel tenyérnyi pogácsákat formázunk belőle. Meghempergetjük a maradék lisztben, egy teflonserpenyőben, kevés olajat aláöntve mindkét oldalukat megsütjük.
Közben kieresztette az uborka a levét, alaposan kinyomkodjuk és összekeverjük a tejszínes joghurttal. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk. Tálalhatjuk is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!