2015. dec 03.

Sült édesburgonya csicseriborsóval, szezámos öntettel, salátával

írta: Hajós Ágnes
Sült édesburgonya csicseriborsóval, szezámos öntettel, salátával

Húsnélküli ebéd vagy vacsora rengeteg zöldséggel, nem csak vegáknak

Az édesburgonya és a csicseriborsó tagadhatatlanul a kedvenceim, sok receptem van velük.

Most találtam itt egy olyat, amiben még jónéhány zöldség szerepel, viszont semmi húsféle. De ismét, mint a sült kelbimbós-sütőtökös finomságnál, nekem most sem hiányzott, sőt...

Nagyon is laktató volt, rengeteg ízzel és állaggal, igazi vega-lakoma :)

Mediterrán csicseriborsós édesburgonya

 DSC_2310s

Hozzávalók 4 főre:

6 közepes édesburgonya

6 dkg vaj

Fél kg főtt (konzerv) csicseriborsó

Fél dl olívaolaj

1 tk római kömény

Fél tk koriandermag

Ízlés szerint chilipehely

Só, bors

 

Az öntethez:

6 nagy ek tahini

2 nagy ek natúr joghurt

3 ek tej

1 kis csokor zsenge kapor

Só, bors

Fél citrom leve

 

A paradicsomsalátához:

6 nagy paradicsom

2 kis vagy 1 nagy csokor petrezselyem

Fél citrom héja és leve

3 ek olívaolaj

Só, bors

 

A sült csicseriborsóhoz az olajat kikeverjük a mozsárban megtört római köménnyel és korianderrel, a chilivel, pár tekerésnyi borssal és egy nagy csipet sóval. A csicseriborsót lecsepegtetjük, vízzel átöblítjük. Papírtörlővel megszárítgatjuk, alaposan elkeverjük a fűszeres olajjal. Egy gáztepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk, az egyik felén elrendezzük a csicseriborsókat.

Az édeskrumplikat hosszában félbevágjuk, a vágott felüket késsel kicsit megszurkáljuk. Ezzel felfelé elrendezzük a tepsi másik oldalán. Megsózzuk, és elosztjuk rajtuk a felkockázott vajat.

200 fokos sütőbe toljuk. 10-15 perc után a csicseriborsókat átforgatjuk és még egyszer ennyi ideig sütjük. Majd kivesszük, papírtörlőre szedjük, az édeskrumplik még mehetnek vissza puhulni. Egy kést beleszúrva ellenőrizzük, kb. 10 perc kell még neki.

Addig elkészítjük a szószt, a kaprot apróra vágjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval. A salátához felkockázzuk a paradicsomot, durvára vágjuk a petrezselymet, majd jöhet hozzá a többi hozzávaló.

Mindkettőt hűtőbe tesszük felhasználásig.

A megpuhult édesburgonyák belsejét villával összenyomkodjuk, -keverjük, de a héjában hagyjuk, amit kicsit szélesebbre igazgatunk. Elosztjuk tetejükön a ropogós csicseriborsót, megcsorgatjuk az öntettel, majd a paradicsomból is teszünk rájuk.

Azonnal tálaljuk.

DSC_2311s

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom joghurt csicseriborsó koriander római kömény kapor édesburgonya petrezselyem szezámmag