Sült édesburgonya csicseriborsóval, szezámos öntettel, salátával
Húsnélküli ebéd vagy vacsora rengeteg zöldséggel, nem csak vegáknak
Az édesburgonya és a csicseriborsó tagadhatatlanul a kedvenceim, sok receptem van velük.
Most találtam itt egy olyat, amiben még jónéhány zöldség szerepel, viszont semmi húsféle. De ismét, mint a sült kelbimbós-sütőtökös finomságnál, nekem most sem hiányzott, sőt...
Nagyon is laktató volt, rengeteg ízzel és állaggal, igazi vega-lakoma :)
Mediterrán csicseriborsós édesburgonya
Hozzávalók 4 főre:
6 közepes édesburgonya
6 dkg vaj
Só
Fél kg főtt (konzerv) csicseriborsó
Fél dl olívaolaj
1 tk római kömény
Fél tk koriandermag
Ízlés szerint chilipehely
Só, bors
Az öntethez:
6 nagy ek tahini
2 nagy ek natúr joghurt
3 ek tej
1 kis csokor zsenge kapor
Só, bors
Fél citrom leve
A paradicsomsalátához:
6 nagy paradicsom
2 kis vagy 1 nagy csokor petrezselyem
Fél citrom héja és leve
3 ek olívaolaj
Só, bors
A sült csicseriborsóhoz az olajat kikeverjük a mozsárban megtört római köménnyel és korianderrel, a chilivel, pár tekerésnyi borssal és egy nagy csipet sóval. A csicseriborsót lecsepegtetjük, vízzel átöblítjük. Papírtörlővel megszárítgatjuk, alaposan elkeverjük a fűszeres olajjal. Egy gáztepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk, az egyik felén elrendezzük a csicseriborsókat.
Az édeskrumplikat hosszában félbevágjuk, a vágott felüket késsel kicsit megszurkáljuk. Ezzel felfelé elrendezzük a tepsi másik oldalán. Megsózzuk, és elosztjuk rajtuk a felkockázott vajat.
200 fokos sütőbe toljuk. 10-15 perc után a csicseriborsókat átforgatjuk és még egyszer ennyi ideig sütjük. Majd kivesszük, papírtörlőre szedjük, az édeskrumplik még mehetnek vissza puhulni. Egy kést beleszúrva ellenőrizzük, kb. 10 perc kell még neki.
Addig elkészítjük a szószt, a kaprot apróra vágjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval. A salátához felkockázzuk a paradicsomot, durvára vágjuk a petrezselymet, majd jöhet hozzá a többi hozzávaló.
Mindkettőt hűtőbe tesszük felhasználásig.
A megpuhult édesburgonyák belsejét villával összenyomkodjuk, -keverjük, de a héjában hagyjuk, amit kicsit szélesebbre igazgatunk. Elosztjuk tetejükön a ropogós csicseriborsót, megcsorgatjuk az öntettel, majd a paradicsomból is teszünk rájuk.
Azonnal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!