Sonkás, gazdag krémes sajttekercs
Szemrevaló hidegtálravaló sajtrajongóknak
Szeretem a hidegtálakat, sokat készítek. Már többen kértétek, hogy osszam meg a rájuk kerülő falatok receptjét, párat már fel is tettem.
Pl. én keverem a majonézt, ezzel egyrészt pénzt spórolok, másrészt szerintem olyan az íze, mint a legfinomabb (és legdrágább) boltban kaphatónak. Receptje itt található.
Ebből keverem a tatármártást, a következő lépés pedig a franciasaláta. Sőt, a hidegtálról először mindenkinek a kaszinótojás jut eszébe, azt is megosztottam itt.
A most következő feltét már középhaladó kategória, egy kis kézügyesség kell hozzá. Viszont szépséges és nagyon finom, érdemes kipróbálni :)
Az ötletet hozzá innen és innen vettem és összegyúrtam :)
Serrano sonkás, gazdag krémes sajttekercs
Hozzávalók kb. 25 szelethez:
25 dkg jó minőségű trappista vagy edámi
5 szelet serrano sonka
5 szelet selyemsonka
5 tojás
1 púpos tk mustár
Fél csokor petrezselyem
Fél kápia
Só, bors
4 dk vaj
A bechamelhez:
2 dkg vaj
1,5 ek liszt
2 dl tej
Fél mk só
1 csipet fehér bors
Először a bechamelt készítjük el. Ez kis lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet. Zsemleszínűre pirítjuk, apránként hozzákeverjük a tejet, csomómentesnek kell lenni. Folyamatosan keverve besűrítjük, majd sózzuk és borsozzuk. Teljesen kihűtjük, akár előző nap is el lehet készíteni. Jó keménynek kell lenni, különben a végén nem lehet majd szeletelni.
Aki nem szeretne a bechemel-lel vesződni, vagy a lisztet ki akarja hagyni belőle, használjon helyette 25 dkg jó kemény tömlős- vagy krémsajtot.
A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, a sárgákat és a fehérjéket külön edénybe tesszük és összenyomkodjuk.
A sárgához adjuk a mustárt, 2 dkg langyos vajat és a nagyon apróra kockázott paprikát, valamint a bechamel felét. Összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A fehérjékhez hozzáadjuk a maradék bechamelt, az apróra vágott petrezselymet és a másik 2 dkg puha vajat. Ezt is sózzuk, borsozzuk, amennyire lehet, simára keverjük-nyomkodjuk.
A sajtot durvára reszeljük, egy teflonserpenyőben elosztjuk. Alacsony lángon felolvasztjuk, majd alufóliára borítjuk, egy kanál hátával kb. 30x20-as téglalapot alakítunk ki belőle, a hosszabbik oldala legyen hozzánk közel.
Először a serranot sorakoztatjuk rá, felénk a rövidebb oldaluk legyen, kicsit fedjék egymást. Erre jön a selyemsonka, majd a sárga krém kb. fél cm vastagon. A fehér krém után (nem rá!) kenjük a fehéret. A végén a sajton legalább 2 cm-en ne legyen semmi!
Az alufólia segítségével feltekerjük, majd a fóliába be is csomagoljuk, hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap nagyon éles késsel felszeleteljük, salátán elrendezzük, csak fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!