2015. sze 20.

Rizottó mázas oldalassal, hagymákkal

írta: Hajós Ágnes
Rizottó mázas oldalassal, hagymákkal

Több nemzet konyhája tökéletes összhangban

Ez az étel hűtőkisöprés és a rizottóhiányom eredménye. Történt ugyanis, hogy újra akartam fotózni ezt a receptet és elfelejtettem, hogy a mellé kínált barbecue szósz egy hadseregnyi adag, így kb. a fele a hűtőben végezte. Sokáig eláll, úgyhogy nem aggódtam.

A mélyhűtőben találtam húslevest meg oldalast, a pirított hagyma a kamrában figyelt.

Evés közben jutott eszembe, hogy bár a nemzetek konyháját sikerült rendesen keverni (mint ennél az ételnél), de kifejezetten harmonikus lett a végeredmény :)

BBq szószos oldalas négyhagymás rizottóval

DSC_1593s 

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg sertés oldalas

Fél adag carolinai bbq szósz

1 dl olaj

1 nagy sonkahagyma

1 gerezd fokhagyma

20 dkg rizottó rizs

1 dl száraz fehérbor

Kb. 1 l húsleves

10 dkg vaj

5 dkg parmezán

Só, bors

5 dkg húsos szalonna

1 tk barna cukor

Fél hagyma

2 hagymából készült pirított hagyma

 

A carolinai bbq szószt simára keverjük az olajjal. Az oldalast a csontok között feldaraboljuk, beleforgatjuk a szószba. Egy tepsiben elrendezzük, a húsok tetejére kanalazunk a mártásból, közéjük öntünk 1 dl vizet.

170 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a csontokhoz simán be tudunk szúrni egy kést. Közben többször megkenjük, -locsoljuk, -forgatjuk a húsokat, hogy mindenhol ugyanúgy átsüljön.

Ezalatt elkészítjük a rizottót. A sonkahagymát nagyobb kockákra vágjuk. Egy lábasban 2 dkg vajon megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk a hagymát, félkeményre pirítjuk, félretesszük.

Egy másik lábasban felolvasztunk 3 dkg vajat, üvegesre pirítjuk rajta az apróra szelt vöröshagymát, majd belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, rászórjuk a rizst, pár keverés után felöntjük a borral, majd ha a rizs beszíja, elkezdjük merőkanalanként hozzáadagolni a levest. Félidőben hozzáadjuk a sonkahagymát, a végén igazítunk a són és alaposan megborsozzuk. Akkor lesz jó, ha a rizs közepe megpuhul, a rizottó állaga pedig krémessé válik. Ekkor hozzáadjuk a maradék vajat és parmezánt, addig keverjük, míg mind el nem olvad. Azonnal tálaljuk.

Pár merőkanál rizottót mélytányérba szedünk, ráteszünk egy-két darab húst, a pirított hagymával kínáljuk.

 DSC_1591s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

hagyma rizottó sertés fehérbor szalonna oldalas barbecue sonkahagyma