Rizottó mázas oldalassal, hagymákkal
Több nemzet konyhája tökéletes összhangban
Ez az étel hűtőkisöprés és a rizottóhiányom eredménye. Történt ugyanis, hogy újra akartam fotózni ezt a receptet és elfelejtettem, hogy a mellé kínált barbecue szósz egy hadseregnyi adag, így kb. a fele a hűtőben végezte. Sokáig eláll, úgyhogy nem aggódtam.
A mélyhűtőben találtam húslevest meg oldalast, a pirított hagyma a kamrában figyelt.
Evés közben jutott eszembe, hogy bár a nemzetek konyháját sikerült rendesen keverni (mint ennél az ételnél), de kifejezetten harmonikus lett a végeredmény :)
BBq szószos oldalas négyhagymás rizottóval
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg sertés oldalas
Fél adag carolinai bbq szósz
1 dl olaj
1 nagy sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg rizottó rizs
1 dl száraz fehérbor
Kb. 1 l húsleves
10 dkg vaj
5 dkg parmezán
Só, bors
5 dkg húsos szalonna
1 tk barna cukor
Fél hagyma
2 hagymából készült pirított hagyma
A carolinai bbq szószt simára keverjük az olajjal. Az oldalast a csontok között feldaraboljuk, beleforgatjuk a szószba. Egy tepsiben elrendezzük, a húsok tetejére kanalazunk a mártásból, közéjük öntünk 1 dl vizet.
170 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a csontokhoz simán be tudunk szúrni egy kést. Közben többször megkenjük, -locsoljuk, -forgatjuk a húsokat, hogy mindenhol ugyanúgy átsüljön.
Ezalatt elkészítjük a rizottót. A sonkahagymát nagyobb kockákra vágjuk. Egy lábasban 2 dkg vajon megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk a hagymát, félkeményre pirítjuk, félretesszük.
Egy másik lábasban felolvasztunk 3 dkg vajat, üvegesre pirítjuk rajta az apróra szelt vöröshagymát, majd belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, rászórjuk a rizst, pár keverés után felöntjük a borral, majd ha a rizs beszíja, elkezdjük merőkanalanként hozzáadagolni a levest. Félidőben hozzáadjuk a sonkahagymát, a végén igazítunk a són és alaposan megborsozzuk. Akkor lesz jó, ha a rizs közepe megpuhul, a rizottó állaga pedig krémessé válik. Ekkor hozzáadjuk a maradék vajat és parmezánt, addig keverjük, míg mind el nem olvad. Azonnal tálaljuk.
Pár merőkanál rizottót mélytányérba szedünk, ráteszünk egy-két darab húst, a pirított hagymával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!