2015. okt 06.

Fügés "bread and butter pudding", karamellel

írta: Hajós Ágnes
Fügés "bread and butter pudding", karamellel

Klasszikus angol desszert a szezon kedvencével

Az angolok bread and butter pudding-ja (ejtsd: bred end bátör) szinte ugyanaz, mint a mi mákos gubánk. Maradék, szikkadt kenyér az alapja, vajas-cukros tejjel van megsütve. Én most nem vártam meg a kenyér szikkadását, inkább megpirítottam.

Persze másfajta kenyérrel és mák nélkül készül, de a száraz kenyér felhasználásában minden nemzet nagyon találékony (eredetileg az olasz bruschetta és panzanella is ezen az ötleten alapul).

Most nagy kedvencem, a füge is belekerült és jókora adag fahéj, ami a vaníliával együtt be tud aranyozni minden hűvös, esős őszi estét :)

Recept innen, bár ez már inkább csak ötlet...

 

Karamellás, fügés bread and butter pudding

DSC_1897s

Hozzávalók:

1 ciabatta vagy kisebb bagett

7 szem füge

1 tojás

7 dkg vaj + a kenéshez

7 dl tej

3 ek barna cukor

1 ek fahéj

1 rúd vanília

 

A karamellszószhoz:

3 ek barna cukor

1 ek vaj

5 dl tej

 

A szószhoz a barna cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk, mikor kezd szép borostyánszínű lenni, hozzáadjuk a vajat és a felforralt tejet. Megvárjuk, míg újra felforr, időnként megkeverve 1/3 mennyiségűre sűrítjük. Félretesszük.

A kenyereket 2 cm vastagra szeleteljük, pirítóst készítünk belőle. Mikor kihűltek, mindkét oldalukat megkenjük vajjal. Egy 25x25-ös tűzálló tálat kivajazunk, egymás után sorakoztatva lerakjuk benne a kenyereket és a felszeletelt fügéket.

DSC_1874s

A maradék vajat felolvasztjuk, összekeverjük a tejjel, tojással, barna cukorral, fahéjjal és a vanília kikapart magjaival. Ráöntjük a kenyerekre, fél órát állni hagyjuk, addig a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A rakott kenyeret megcsorgatjuk a karamellszósszal is, majd mehet a sütőbe. Addig sütjük, míg a tojásos tej kocsonyás lesz, nem kell, hogy teljesen megkössön.

DSC_1884s

Forrón vagy langyosan, esetleg vaníliafagylalttal tálaljuk.

DSC_1893s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

füge kenyér vanília vaj fahéj