Fügés "bread and butter pudding", karamellel
Klasszikus angol desszert a szezon kedvencével
Az angolok bread and butter pudding-ja (ejtsd: bred end bátör) szinte ugyanaz, mint a mi mákos gubánk. Maradék, szikkadt kenyér az alapja, vajas-cukros tejjel van megsütve. Én most nem vártam meg a kenyér szikkadását, inkább megpirítottam.
Persze másfajta kenyérrel és mák nélkül készül, de a száraz kenyér felhasználásában minden nemzet nagyon találékony (eredetileg az olasz bruschetta és panzanella is ezen az ötleten alapul).
Most nagy kedvencem, a füge is belekerült és jókora adag fahéj, ami a vaníliával együtt be tud aranyozni minden hűvös, esős őszi estét :)
Recept innen, bár ez már inkább csak ötlet...
Karamellás, fügés bread and butter pudding
Hozzávalók:
1 ciabatta vagy kisebb bagett
7 szem füge
1 tojás
7 dkg vaj + a kenéshez
7 dl tej
3 ek barna cukor
1 ek fahéj
1 rúd vanília
A karamellszószhoz:
3 ek barna cukor
1 ek vaj
5 dl tej
A szószhoz a barna cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk, mikor kezd szép borostyánszínű lenni, hozzáadjuk a vajat és a felforralt tejet. Megvárjuk, míg újra felforr, időnként megkeverve 1/3 mennyiségűre sűrítjük. Félretesszük.
A kenyereket 2 cm vastagra szeleteljük, pirítóst készítünk belőle. Mikor kihűltek, mindkét oldalukat megkenjük vajjal. Egy 25x25-ös tűzálló tálat kivajazunk, egymás után sorakoztatva lerakjuk benne a kenyereket és a felszeletelt fügéket.
A maradék vajat felolvasztjuk, összekeverjük a tejjel, tojással, barna cukorral, fahéjjal és a vanília kikapart magjaival. Ráöntjük a kenyerekre, fél órát állni hagyjuk, addig a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A rakott kenyeret megcsorgatjuk a karamellszósszal is, majd mehet a sütőbe. Addig sütjük, míg a tojásos tej kocsonyás lesz, nem kell, hogy teljesen megkössön.
Forrón vagy langyosan, esetleg vaníliafagylalttal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!