Indiai lepénykenyér otthon készítve
Csapáti, a dahl-ok és curry-k kedvelt kísérője
Már sokszor terveztem, hogy otthon is készítek lepénykenyeret, hiszen az indiai ételeknek az a tökéletes kísérője.
Sőt, az indiaiak legtöbbször kézzel esznek, a csapátiból szakítanak egy darabot szigorúan jobb kézzel és kanálként használva ezzel mernek az ételből.
Több helyen láttam a kisebb multikban 400 ft/db áron, na, annyiért még véletlen sem fogom megvenni... Inkább sok helyen utánaolvastam, már ami a magyar nyelvű lapokon elérhető volt. Egyáltalán nem nehéz, aki teheti, készítse ghí-vel (tiszttott vajjal), mert úgy az igazi.
Ezekhez szoktam sütni (recept a képre kattintva):
És akkor jöjjön a lepénykenyér-recept:
Csapáti (chapati)
30 dkg teljes kiőrlésű liszt (én rozslisztet használtam)
2 ek olvasztott vaj (ha van, ghí)
Kb. 1,5 dl víz
1 tk só
A hozzávalókat összegyúrjuk, legalább fél órát pihentetjük. Diónyinál kicsit nagyobb adagot tépkedünk belőle, golyó alakúra formázzuk. Nyújtófával kb. fél cm vastagra nyújtjuk, száraz serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. Akkor jó, ha itt-ott alaposan megpirul, és felfúvódik.
Csomagoljuk konyharuhába, míg az összessel kész leszünk és ebben is hűtsük ki, akkor puha marad.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!