2017. már 07.

Sült pulykás, pikáns töltött pita

írta: Hajós Ágnes
Sült pulykás, pikáns töltött pita

Édes-sós ízek egy laktató szendvicsben

Nemrég említettem, hogy kaptam egy nagy adag pulykahúst a Gallicoop-tól, még mindig van belőle, pedig igyekszem fogyasztani :)

Most az egész pulyka felsőcombot vettem elő a fagyasztóból, és hogy jó szaftos maradjon, egészben sütöttem meg a sütőben. Salátához isteni lenne, sőt, akár sima krumplipürével is, de most egy édes-sós szendvicset készítettem vele.

Azt hiszem, a színeiről már egyértelmű, mennyire várom a tavaszt :) Az íze is inkább friss, kicsit pikáns. 

Mondanám, hogy Nőnap alkalmából a hölgyolvasóknak ajánlom, de ahogy a hamburgert, ezt sem lehet nőiesen enni :D

 

Pulykás pitaszendvics minden jóval

Hozzávalók 4-6 főre:

4-6 pita (receptem itt, ha lehet, az átlagnál vastagabbra készítsük, aboltiból is a vastagabb fajtát válasszuk)

1 nagy pulyka felsőcomb csontjával és bőrével együtt

Kevés olaj

Só, bors, currypor, koriandermag, római kömény

1 mangó

1-2 avokádó

1 nagy lilahagyma

1 nagy paradicsom

Pár levél jégsaláta

 

A szószhoz:

2 dl görög joghurt

1 ek tahini (recept itt, az oldal alján)

Só, bors

Fél chili felkarikázva (elhagyható)

1 ek méz

Fél grapefruit leve és héja lereszelve

1 ek aprított korianderlevél

 

A szószhoz valókat összekeverjük, felhasználásig behűtjük.

1 tk sót, nagy adag frissen őrölt borsot, 1-1 tk curry-t, koriandert és római köményt mozsárban összetörünk, majd 2 ek olajjal. A pulykacombot bedörzsöljük vele, tepsire ültetjük, 160 fokos sütőbe toljuk. 1,5-2 órát sütjük, akkor jó, ha olyan puha, hogy villával simán beleszalad.

Közben a mangót, avokádót, paradicsomot, lilahagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Ha nincs kész, a pitákat megsütjük.

A húsról, mikor már csak langyos, levesszük a bőrét, falatokra tépkedjük a húst. A pecsenyeszaftból pár ek-lal összekeverjük,újra felforrósítjuk. A pitákat keresztben felezzük, belső felüket kicsit megpirítjuk, megkenjük a szósszal. Ízlés szerint belepakolunk a hozzávalókból és jóízűen elfogyasztjuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta joghurt pulyka mangó grapefruit chili szendvics pulykacomb avokádó tahini