Grillezett velőscsont pikáns salsával
Különlegesség nyílt tűzön készítve
Vannak olyan ételek, aminek, ha meghalljuk a nevét, felhúzzuk a szemöldökünket, és még egy kis fintor is kiülhet az arcunkra.
Így voltam én is először a sült velővel. Mármint velőscsonttal.
Alapvetően imádom a húslevest velőscsonttal, volt, hogy az egész család adagját én ettem meg. A csontból kiütögetve, pirítósra kenve, megsózva maga a mennyország, legalábbis számomra.
Ez az élmény viszont felül lett írva, mikor az alábbi ételt elkészítettem.
A legfontosabb, hogy találjunk egy olyan hentest, aki képes hosszában félbevágni egy velőscsontot. Otthon szerintem ne próbáljuk meg, bár aki jól bánik a fejszével... :D
Forrás
ui.: Ja, és persze csak ezért ne durrantsuk be a grillt, itt van még néhány ötlet a kerti partihoz:
Grillezett oldalas, lecsó, parázskrumpli
Mézes-mustáros csirkemell, taco
Grillezett velőscsont
Hozzávalók 4 főre:
4 közepes velőscsont hosszában félbevágva
Só
Köretnek kenyér vagy grillen sült lepény (receptem itt)
A tetejére:
2 csokor petrezselyem
1 kis lilahagyma
2 marék kapribogyó
1 citrom héja és leve
3 ek olívaolaj
Só, frissen őrölt bors
A petrezselymet és a kaprit apróra vágjuk, a lilahagymát kicsire kockázzuk. Egy tálban összekeverjük az olívaolajjal, sóval, borssal, ráreszeljük a citromhéjat és ráfacsarjuk a levét. Ízlés szerint még ízesítjük, hűtőbe tesszük felhasználásig.
A csontokat leöblítjük, letörölgetjük, a velőt megsózzuk, rányomkodjuk. A grillrácsra fektetjük velővel lefelé kb. fél percre. Vagyis addig, míg egy kis színt kap, aztán megfordítjuk és a rács szélére tesszük, hogy a grillhez képest lassú tűzön süljön. Kb. 15 perc alatt az egész kocsonyás lesz, elveszti rózsaszín színét, akkor lesz pont jó. Ha túlmegy, kifolyik a velő, szóval figyelni kell.
Tálaláskor pár kanál salsát a sült velőre szedünk, kenyérrel vagy grillezett lepénnyel kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!