2013. jún 04.

Hamburger házilag, így az igazi!

írta: Hajós Ágnes
Hamburger házilag, így az igazi!

Szendvics sajttal, salátával, marhahús-pogácsával - a legismertebb amerikai étel

Hát igen, gyengéim a gyorskaják. Hamburgert a közelmúltig nem készítettem itthon, bolti zsemlét nem akartam használni, bolti húspogácsát meg főleg nem. Nemrég megtaláltam a tökéletes hamburgerbuci receptjét Limaránál , már nem csak hamburgerhez készítem, a gyerekek csak úgy is imádják majszolni. A húspogácsához nem találtam normális magyar receptet, mindegyikhez tojás volt, meg zsemle, mint a fasírthoz. Végül az amerikai oldalakat alapul véve nem cifráztam, kötőanyag nélkül is egyben marad az...

Szóval azt gondolom, minden nagyképűség nélkül, sikerült a tökéletes sajtburgert megalkotni. Persze, nem a fogyókúrázóknak, ezt mindenki tudja, de aki ...

Tovább Szólj hozzá

saláta paradicsom sajt cheddar darált marhahús

2013. jún 02.

Érik a ropogóóóós csereeesznye... pitébe vele!

írta: Hajós Ágnes
Érik a ropogóóóós csereeesznye... pitébe vele!

Egyszerű poharas cseresznyés pite, az abbahagyhatatlan

Nálunk beindult a cseresznyeérés, anyukámék fája roskadozik a szinte fekete, óriási, vastag húsú gyümölcstől. Évek óta nem volt ilyen gyönyörű termés, öröm ránézni a fára. A minap bementem a piacra és szívrohamközeli állapotba kerültem, mikor megláttam a 700 Ft körüli kilónkénti árat. Elhatároztam, hogy amennyit csak lehet, leszedek és mindenféle formában elteszem, meg sütök belőle, amennyit csak tudok (esetleg főzök is).

Első és legegyszerűbb alkotás a cseresznyés pite, amihez egy isteni alaptészta receptet találtam és nem mellesleg nagyon finom.

Kezdjük tehát ezzel a gyümölcsszezont, a többi receptet is nemsoká megosztom veletek, persze, miután kitaláltam :D

...

Tovább Szólj hozzá

cseresznye olaj joghurt vanília fahéj

2013. jún 01.

Csokitorta háromszor

írta: Hajós Ágnes
Csokitorta háromszor

Epres, karamellás, madártejes csokoládétorta (nem csak) gyerekek örömére

Igen, igen. Mivel minden gyerekem, de főleg Zolika csokimániás, ha tortáról van szó, csak ez jöhet. A közelmúltig úgy gondoltam, az én tortáim nagyon finomak, szívvel készülnek, de nem szépek. Zolika szülinapjakor azonban megtört a jég. Egymás után háromszor egész mutatós édességeket sikerült kreálnom. az elsőt egy rokon kislány keresztelőjére, eperrel és rózsaszín belsővel. A másodikat Zotya szülinapjára itthonra egy kicsit, amit két evésre Somával elfalatozgattak. A harmadikat a szülinapi bulijára madártejkrémmel, mivel a madártejtorta is tetszett neki, de a csokitól sem akart elszakadni.

Egyik sem nehéz, szerintem a legkétbalkezesebbek is össze tudják ...

Tovább Szólj hozzá

csokoládé torta csoki eper karamell

2013. máj 29.

Főszereplő: a tojás

írta: Hajós Ágnes
Főszereplő: a tojás

A nagyoktól lesni nem szégyen - Nigellánál az egyszerű saláta is nagyszerű!

Sokan arra a kérdésre, hogy tudsz-e főzni, azt válaszolják nevetve, hogy persze, tojást meg teát. Annyira egyértelműnek tartjuk, hogy beletesszük a tojást a hideg vízbe, alágyújtunk, forrás után 8-10 percig bennhagyjuk, lezárjuk, kész. Hát nem. Múltkor Nigella egyik új sorozatát néztem, és ott ő megmutatta a tutit.

Sokan nem tudják, hogy túl is lehet főzni a tojást. Ismertető jelei, hogy száraz, morzsálódó a sárgája és zöld színű a széle. Nem túl esztétikus, bár egy csirketöltelékben, vagy tojáskrémben mindegy, hogy néz ki.

De! ha egy salátát, vagy bármilyen szemet gyönyörködtető étket szeretnénk kreálni, akkor a módszer a következő:
a ...

Tovább Szólj hozzá

saláta tojás sonka sajt mustár cékla szalonna mozzarella Nigella Worcestershire szósz

2013. máj 28.

Kívánságra: cukormentes édességek - gyönyörűségek

írta: Hajós Ágnes
Kívánságra: cukormentes édességek - gyönyörűségek

Citrusos panna cotta és epres-sajtkrémes pite

Egy kedves ismerősöm nemrég érdeklődött, hogy cukormentes édességeket nem szeretnék-e alkotni. Az az igazság, hogy cukrosakat se nagyon szoktam, csak most ismerkedek ezek készítésével. A család jó közönség, még nem nagyon maradt semmiből.

Szerencsére ma már mindenféle cukorpótló kapható, mostanában a stevia kivonatból készültek a legdivatosabbak, hiszen amellett, hogy kalória- és szénhidrátmentesek, természetes alapanyagból készülnek. Emellett, ha mindenképpen por állagú édesítőre van szükségünk, a nyírfacukrot ajánlom, tökéletes helyettesítő. Ezek után mutatok is rögtön két receptet, amit bárki beilleszthet a diétájába, és nem mellesleg a szemet is gyönyörködteti :)

...

Tovább Szólj hozzá

mák citrom narancs eper lekvár sajtkrém

2013. máj 27.

Egy sajtfüggő ebédje hússal és salátával

írta: Hajós Ágnes
Egy sajtfüggő ebédje hússal és salátával

Sajtokban gazdag rántott hús és saláta nem csak ínyenceknek :)

Mint már többször említettem, imádom a sajtokat. Itthon mindig van legalább háromféle, minden nap eszünk valamilyen sajtfélét. Szerencsére a legtöbb diétába belefér a fogyasztásuk, így egy egyszerű salátát vagy sült húst is fel lehet turbózni vele. Személy szerint azt vallom, minél büdösebb, annál finomabb :) De komolyan, ez az az ételféle, amit tényleg minden formában imádok, biztos megbolondulnék, ha egyszer csak laktóz-érzékenység törne ki rajtam :)

A következő fogásban található bőven sajt. A zsemlemorzsából és a lisztből szénhidrátszegényet használtam, az olajból extra szűz olívát (ami a hiedelmekkel ellentétben igenis használható sütéshez!), hogy ...

Tovább Szólj hozzá

körte tojás sajt fokhagyma balzsamecet medvehagyma olajbogyó csirkemell bacon füstölt sajt petrezselyem cheddar

2013. máj 24.

CSIKOS vol.2 - Tányérdesszert meggyel, csokival

írta: Hajós Ágnes
CSIKOS vol.2 - Tányérdesszert meggyel, csokival

Csokoládés, sült raviolis édesség panna cottával

Ez a hét is egy különleges ízű lekvár bűvöletében telt. Most egy meggylekvár volt soron, amit marcipánnal és mandulával ízesített az alkotó. Ismét egy különleges összeállítás, ismét nem bírtam magam visszafogni :)

Viszont ez alkalommal édességet kreáltam, mégpedig egy tányérdesszertet. Ennek különlegessége, hogy egy desszerten belül többféle íz, hőmérséklet és állag is megtalálható egymással harmonizálva. Itt az olasz konyha néhány olyan ismertebb finomságát vettem alapul, amit már régen ki akartam próbálni. Igen, kipróbálni, még sosem készítettem sem panna cottát, sem raviolit, de azt hiszem, elsőre is olyan lett, amire büszke lehetek. És mindenkit biztosíthatok: ...

Tovább Szólj hozzá

meggy csokoládé csoki tejszín vanília panna cotta

2013. máj 23.

Klasszikus spárgás étel az én változatomban

írta: Hajós Ágnes
Klasszikus spárgás étel az én változatomban

Spárga, bacon, hollandi mártás + az én kedvencem

Mivel a spárgaszezon javában tart, megmutatom az egyik kedvenc spárgás ételemet. Lehet készíteni zöld- vagy fehér spárgából egyaránt, én most fehérrel fotóztam. Mint múltkor említettem , az angolok egyik kedvenc eledele a főtt spárga hollandi mártással, én most ezt turbóztam fel egy icipicit. Nem is szaporítom tovább a szót, szerintem a látvány magáért beszél:

Füstölt sajtos göngyölt spárga hollandi mártással

  DSC_2306s

Hozzávalók 2 főre:

1 csomag (500 g) spárga

15 dkg füstölt sajt

10 szelet bacon

1 adag hollandi mártás ( recept itt )

2 ek olívaolaj

 

A sajtot 10 hasábra vágjuk. A spárgák alsó 3-4 centijét (ami kemény) levágjuk, majd még 5 cm-en ...

Tovább Szólj hozzá

spárga bacon füstölt sajt hollandi

2013. máj 21.

Torta (nem csak) férfiaknak

írta: Hajós Ágnes
Torta (nem csak) férfiaknak

Szülinapi torta mindenkinek jár - még akkor is, ha nem édesszájú, készítsünk szendvicstortát!

Nemrég rámjött a kenyérsüthetnék, jó pár napig itthon készítettem a szendvicsnekvalót. Az egyik legjobban sikerült alkotásom a vöröshagymás, sajtos kenyér, aminek az ötletét Boldog Kuktánál találtam itt . Csak kicsit változtattam rajta, és elkészítettem. Szokásos fogyókúrámat pillanatra félretéve megkóstoltam, aztán több nem is jutott, a fiúk elpusztították.

Május 14-én volt apukám születésnapja. Róla tudni kell, hogy étkezésben mindent imád, ami a magyar konyhában megtalálható, egyedül a tökfőzelékkel lehet kikergetni a világból. Nem nagyon volt ajándékötletem, az édességért nem rajong túlságosan, kolbászos, ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér torta hagyma krém kolbász szendvics töpörtyű szendvicstorta

2013. máj 20.

CSIKOS kihívás :)

írta: Hajós Ágnes
CSIKOS kihívás :)

Lekvárhoz (-ral) főzni? Nagyon is lehetséges!

A múlt héten kaptam egy nagyon finom lekvárt, erdei gyümölcs ízű, friss bazsalikommal. Hozzá kaptam egy feladatot is, a Kocsis Manufaktúra (másik hat bloggerrel együtt) megbízott, hogy készítsek vele valamilyen finomságot. Leültem, megkóstoltam, hogy eldöntsem, mivel párosítom. Elsőre az tetszett meg benne, hogy nem olyan édes, mint amit egy lekvártól megszoktunk, szerintem egy fogyókúrába is simán beilleszthető.

Nálam ugye nem egyértelmű, hogy édesség fog készülni, elsőre nem is ez ugrott be. Valami olyat akartam készíteni, amiben a lekvár is főszereplő, nem csak az étel egyik alkotója. Így született ez az előétel, ami kicsit bonyolult és munkaigényes, de az eredmény, higgyétek el, ...

Tovább Szólj hozzá

2013. máj 16.

Spárgás-tojásos reggelik, ezeket szeretni fogod :)

írta: Hajós Ágnes
Spárgás-tojásos reggelik, ezeket szeretni fogod :)

Spárga, a tavaszi kedvenc omlettel és omlettben

Elérkezett a spárgaszezon, végre nem túl horror áron is hozzá lehet jutni ehhez a tavaszi "csemegéhez". Persze ez nem édesség, de nekem, mint nemédesszájúnak ez a finomság. Eljött az idő, mikor már az ára láttán sem kaptam infarktust, veszem is folyamatosan.

Az idei első receptek gyűjtőneve az is lehetne, hogy spárgás omlett kétféleképpen. A spárga ugyanis nagyon jóban van a tojással, az angolok kedvence a spárga lágytojással és/vagy hollandi mártással ( recept itt ).

Én most két különlegesebb reggelit mutatok, de vasárnap szerintem simán belefér egy kicsit több időráfordítás, az eredmény nem fog elmaradni :)

Spárgás, bacon-ös omlett

DSC_2422s.jpg 

Hozzávalók 1 főre:

3 db zöld ...

Tovább Szólj hozzá

2013. máj 14.

Bátaszéki rizses hús, a magyaros különlegesség

írta: Hajós Ágnes
Bátaszéki rizses hús, a magyaros különlegesség

A megszokott menzai étel kicsit felturbózva

A gyerekeknek kerestem valami egyszerű, magyaros ételt, amit biztos, hogy megesznek. Gondolom, már nem egyszer említettem, hogy ők még nem nagyon rajonganak a tudományomért, de néha már unom a spagetti, krumplis tészta, rántott hús, stb. készítést.

Persze nem tudtam ragaszkodni az eredeti recepthez, már ha van ilyen :)

Azért a nagy diétámat pillanatokra félretéve én is megkóstoltam, sőt, kicsit többet is.... Nagyon jó! Csak egy kicsit macerásabb, mint az általunk ismert rizses hús, de egészen különleges ízt kapunk, és időben sem túl sok az eltérés. Szerintem mindenképpen próbáljátok ki, a hagyományos ízek kedvelőinek külön ajánlom!

Bátaszéki rizses hús – az én változatom

  DSC_1851s

...

Tovább Szólj hozzá

marhahús rizs csirkecomb szalonna juhtúró

2013. máj 12.

Gyümölcsös, sajtos, zöldséges saláta, ez a kezdet

írta: Hajós Ágnes
Gyümölcsös, sajtos, zöldséges saláta, ez a kezdet

Diétában sem mondok le az ízekről, sőt

Eljött az idő...

...hogy nekiálljak fogyókúrázni. Nekem a csodadiétákhoz nincs türelmem (meg főleg pénzem), egyszerűen azt próbálom tartani, hogy minél kevesebb szénhidrátot fogyasztok. Szerencsére ma már mindenhol hozzáférhetőek ilyen alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek, de már az is nagy előrelépés, ha száműzzük a cukros és lisztes termékeket az étrendünkből.

Én a közeljövőben ezt próbálom betartani. Persze a családomnak továbbra is ugyanúgy főzök, a saját részemhez egyszerűen szénhidrátcsökkentett termékeket használok, így az ételeim stílusa nem fog megváltozni :)

Legutóbb salátát készítettem ebédre, ami (az én fogyasztásomat mérve) két adag lett, de nagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

körte saláta tojás sajt

2013. máj 08.

A legendás kovászos uborka - a legjobb dolog a nyárban (nekem)

írta: Hajós Ágnes
A legendás kovászos uborka - a legjobb dolog a nyárban (nekem)

Az én kovászos uborkám, ami nyáron hetente készül

Mivel még a szezon elején vagyunk, gondolom, időszerű, hogy kiírjam a saját receptem. Szerencsére az elkészítésnél csak egy dolog biztos: semmiféle mennyiség nincs kőbe vésve. Ha bármelyik összetevőből kicsit kevesebb, vagy több jut (én pl. az uborkát csak "szemre" vásárlom), ízben akkor sem igazán lesz változás. El lehet sózni, én is szoktam, akkor át kell kicsit öblíteni vízzel.

Most nem egy hatalmas mennyiséget osztok meg veletek, gondolva azokra, akik nem egy öttagú mindenevő családot akarnak ellátni :)

Kovászos uborka

 

DSC_0114s
 

Hozzávalók egy 2 literes üveghez:

Kb. 60 dkg uborka

3 szál kapor

1 ek só

1 gerezd fokhagyma

1 nagy szelet (ha lehet kovászos) kenyér

 

...
Tovább Szólj hozzá

uborka kovászos uborka

2013. máj 07.

Újburgonya-saláta langyosan, német módra

írta: Hajós Ágnes
Újburgonya-saláta langyosan, német módra

Ropogós krumpli, pikáns hagyma és balzsamecet, szokatlan de nagyon finom!

Végre lehet kapni a piacon a rózsaszín, vékony héjú újkrumplikat. Bár elég borsos az áruk, de ha csak ketten eszünk, kevés is elég. Imádom, hogy alig van vele gond, nem kell pucolni, friss, roppanós. Én a tepsiben sült krumpliról egyébként sem szoktam leszedni a héját, sőt, nem is vakargatom hosszú ideig körömkefével, szerintem elég a homokot meg a koszt eltávolítani. Egyetlen dologra kell odafigyelni (persze az újburgonyánál ez a probléma sem áll fenn), hogy amelyik burgonya a héj alatt zöld, azt csak a zöld rész eltávolítása után szabad fogyasztani.

Szóval, itt egy egyszerű langyos saláta, különösebb időráfordítás és macera nélkül elkészíthető. Ez ...

Tovább Szólj hozzá

saláta krumpli hagyma balzsamecet

2013. máj 05.

Elegáns csülök a tanfolyamról

írta: Hajós Ágnes
Elegáns csülök a tanfolyamról

Vajpuha sertéscsülök fehérborral

Ismét egy olyan fogást mutatnék, ami a szakácstanfolyamon volt vizsgatétel. Mivel ez pont ahhoz az anyaghoz tartozott, ahol csak nagyjából írták le, hogy kell elkészíteni, improvizálnom is kellett. Látszik is a köret mennyiségén, hogy kicsit kevés lett, de a receptleírásban ezt korrigáltam.

Összességében azoknak ajánlom, akik szeretik a sertéscsülköt, de egy mutatósabb étellel akarnak kirukkolni.

Fiorentinai sertéssült

  DSC_1443s

Hozzávalók 4 főre:

2 kisebb hátsó csülök

6 gerezd fokhagyma

3 ág rozmaring

2 dl fehér bor

Só, bors

60 dkg krumpli

 

A húst kicsontozzuk, kettőbe vágjuk. A fokhagymát átnyomjuk, elkeverjük sóval, borssal és az apróra vágott rozmaringgal. Ezzel bekenjük a ...

Tovább Szólj hozzá

2013. máj 02.

Desszert rozéval, eperrel, mandulával

írta: Hajós Ágnes
Desszert rozéval, eperrel, mandulával

Ropogós, mandulakrémes édesség felnőtteknek

Meghosszabbították a rozés verseny határidejét. Mivel már két főétellel is neveztem, gondoltam, összehozok egy desszertet is. Ezzel csak az a baj, hogy elég ritkán szoktam édességet készíteni, borral még nem is próbáltam.

Sok gondolkodás után egy felnőtteknek való desszertet hoztam össze, benne maradt az alkohol is az érdekesség kedvéért. Ezzel kombináltam a mandulát és az epret és nem kevés idegeskedés árán elkészítettem. Egy biztos: kifejezetten tálalás előtt kell összeállítani, különben elázik. Viszont frissen nagyon különleges és frissítő. Jó étvágyat, próbáljátok ki!

Mandulakrémes kosárkák zöldcitromos rozézselével és eperrel

  DSC_2275s

Hozzávalók 6 darabhoz:

2 db ...

Tovább Szólj hozzá

rozé eper réteslap mandulakrém

2013. ápr 30.

Tavaszi gyűjtögetés - vaníliás torta ibolyával

írta: Hajós Ágnes
Tavaszi gyűjtögetés - vaníliás torta ibolyával

Barackos túrótorta a tavasz virágával

Az utóbbi időben sütöttem pár tortát, végre kezdem azt érezni, hogy nekem is sikerülhetnek az édességek (régebben mindig elrontottam rajta valamit). Többféle csokitorta után most egy félig-meddig esküvői tortát készítettem.

Történt ugyanis, hogy egy nagyon kedves barátnőm férjhez ment, én készítettem a hidegtálakat a szertartás utáni vendégfogadásra. Viszont nem készült esküvői tortájuk, mivel ez még nem a hivatalos lagzi volt és gyorsan is kellett szervezni. Szóval az én meglepetésem volt nekik ez a torta. Két nappal előtte egy órán keresztül kandíroztam az ibolyákat és burkoltan megérdeklődtem, hogy milyen legyen az ízvilág.

Végül, azt hiszem, büszke lehetek magamra, azt ...

Tovább Szólj hozzá

túró citrom tejszín vanília ibolya barack

2013. ápr 28.

Díjat kaptam :)

írta: Hajós Ágnes
Díjat kaptam :)

1erika_blog_d_ja.png

Mégpedig egy kedves bloggertársamtól: Csánk Györgyitől, a Csak, mert szeretem... c. blog írójától.

Nagyon megtisztelve érzem magam, de egyúttal kötelességeim is vannak:

1. Megemlítem a Kedves Ismerőst, aki megajándékozott a díjjal (ez ugye megtörtént :))

2. Továbbítjuk 4 Bloggernek, akinél 200-nál kevesebb a feliratkozott olvasók száma (na, ez a nagy feladat!!!)

3. Kommentben közöljük ezt a kiválasztottakkal a blogjukon.

Már 3 napja nálam a díj, de csak mára született meg bennem az elhatározás, hogy tovább is adom. Ennyi ideig mérlegeltem, választás ugye van bőven. Igazából van egy vesszőparipám, ami bloggerkörökben lehet, hogy visszatetszést kelt, de vállalom. Aki engem ismer, az tudja, hogy végzett szakács vagyok (kicsit ...

Tovább Szólj hozzá

2013. ápr 27.

Kucsmagomba és medvehagyma

írta: Hajós Ágnes
Kucsmagomba és medvehagyma

A két tavaszi kedvenc együtt két főételben

Aki olvas gasztronómiával foglalkozó oldalakat, az mostanában elég sűrűn találkozott ezzel a két alapanyaggal. Én sem bírtam nekik ellenállni a piacon. Nagyon jól tettem, hiszen pont azért használják olyan sokan ezeket a zöldségeket, mert isteni finomak.

A medvehagymába szinte szerelmes vagyok, szezonban naponta fogyasztom. Készítettem már medvehagymás olívaolajat (csak össze kell turmixolni, kicsit megsózni, nagyon sokáig eláll). Most fagyasztani is fogok le belőle, így nem csak így tavasszal élvezhetem.

A kucsmagombát idén kóstoltam először. A vargánya után most ez lett a nagy gombakedvenc, szintén fagyasztottam le belőle a későbbiekre.

A következő fogásokban mindkét zöldség ...

Tovább Szólj hozzá

sajt medvehagyma báránygerinc szalonna újhagyma kucsmagomba

süti beállítások módosítása
Mobil