2013. ápr 25.

Sült hal rozéval - nyerő párosítás

írta: Hajós Ágnes
Sült hal rozéval - nyerő párosítás

Rántott hal is lehet ünnepi étel, nézd a körítést!

Volt egyszer egy rozéboros verseny. Annyi lehetőség rejlik a rozéban, hogy egy halas receptet még muszáj volt elkészítenem, adta magát. Szép süllőfilét kaptam és mivel a hal mellé nagyon jól megy rizs és a gomba, ebből indultam ki. De a gombás rizs túl egyszerű lett volna, ezért ezeket is megbonyolítottam kicsit. A magyaros vonalat viszont követni szerettem volna, így a következő fogást alkottam:

Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával

  DSC_2178s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg süllőfilé

10 dkg rétesliszt

2 ek pirospaprika

Só, fehér bors

3 ek olívaolaj

 

A rizottóhoz:

25 dkg rizottó rizs

1 csokor petrezselyem

1 hagyma

10 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

rozé süllő sajt rizottó szalonna juhtúró petrezselyem kömény parenyica halfilé

2013. ápr 23.

Ropogjon a bunda! - rántott hús versenyre

írta: Hajós Ágnes
Ropogjon a bunda! - rántott hús versenyre

Extra ropogós bunda és különleges köret

A Vénusz nemrég hirdetett egy olyan receptversenyt, ahol minél ropogósabb bundájú rántott húsos kompozícióval lehetett nevezni. Szokásomhoz híven csavartam egyet a megszokott recepten, tettem hozzá egy fincsi köretet, és elküldtem.

Egy jó darabig nem volt elérhető az oldal, ezért azt hittem, hogy néhány máshoz hasonlóan csak burkolt receptgyűjtő akció volt az egész. Később ismét megjelent, de nem én nyertem (ismét szavazós verseny volt...). Azért megosztom veletek is, remélem, tetszik:

Extra ropogós csirkefalatok sajtos padlizsánnal és mogyorós szezámmártással

  1649

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg csirkemell

2 dl tej

4 vastag szelet fehér kenyér héj nélkül

7 ek mogyoró

2 tojás

...

Tovább Szólj hozzá

csirke sajt padlizsán mogyoró csirkemell mozzarella petrezselyem szezámolaj

2013. ápr 21.

Rozéban fürdő kacsamáj sajtos puliszkával

írta: Hajós Ágnes
Rozéban fürdő kacsamáj sajtos puliszkával

Ünnepi étel kacsamájjal, körtével, borral

Találtam egy nagyon nekem való receptversenyt. Bármilyen étellel lehet nevezni, a lényeg, hogy rozé bornak szerepelnie kell benne. Amúgy is imádok borokkal főzni, sőt, itthon mindig megtalálható egy-két üveg rozé, párom ugyanis csak azt iszik (persze a vízen kívül :) ).

Többféle ötlet fogalmazódott meg bennem szokás szerint, de legelsőként két dolog jutott eszembe: kacsamáj és borredukció!
 A recept többi része szépen lassan alakult az alatt a pár nap alatt, míg az ötletből tett lett. Nem akarom magam fényezni, szerintem a cím mindent elmond:

Rozéban párolt kacsamáj szőlőlekváros vilmoskörtével és chilis–brie sajtos puliszkával

  DSC_2145s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg pecsenye kacsamáj

...
Tovább Szólj hozzá

körte rozé chili rozmaring kacsamáj kukoricadara brie

2013. ápr 17.

Ráérős hétvégi finomság medvehagymával

írta: Hajós Ágnes
Ráérős hétvégi finomság medvehagymával

Sok kedvencem egy ételben

A mai recept egy (számomra) boldogsághormonnal telített fogás. Nincs benne semmi édes (kivéve az édesburgonyát), mégis minden benne van, amit imádok. Medvehagyma, camembert, batáta, citrom, darált erőspaprika.

Ja, és új kedvencem, a kucsmagomba. Annyit olvastam Gabojszá nál róla, hogy mikor megláttam a piacon, rávetettem magam és vettem belőle egy csomót. Szóval a következő napokra is jut belőle :)

Most hétvégén nem volt egy finnyás gyerek se itthon, így alkothattam. Az érzést úgy tudnám leírni, amit evés közben éreztem, mint amit az édességimádók éreznek egy nagy tábla extra finom csoki elfogyasztása közben.
Szerintem mindenképpen kóstoljátok meg!

Medvehagymás sajtkrémmel töltött kucsmagomba és ...

Tovább Szólj hozzá

medvehagyma édesburgonya camembert kucsmagomba

2013. ápr 13.

Gyors piték vendégvárónak (vagy csak nekem)

írta: Hajós Ágnes
Gyors piték vendégvárónak (vagy csak nekem)

Édes-sós nassolnivalók és kétféle hagymalekvár

Nekem mindig van otthon a mélyhűtőben (vagy a hűtőben) leveles tészta. Azzal biztos soha nem fogok vesződni, hogy magam gyúrjam, tökéletesen megfelel a bolti is (az ára meg főleg). Tudom, hogy nem éppen fogyókúrás, de imádom az ízét, akár édes, akár sós változatban készítem el.

A következőkben két olyan receptet mutatok be, ahol az édes és sós ízek egyaránt megtalálhatók. Ki ne szeretné a hagymalekvárt vagy a camembert sajtot valamilyen gyümölccsel? Én nagyon, így múltkor ezeket nassoltam:

 

Gyümölcsös – camembert-es pite

  DSC_1382s

Hozzávalók:

 

1 csomag (0,5 kg) leveles tészta

3 kerek camembert

20 dkg áfonya

20 dkg aszalt datolya

1 tojás

 

A camembert-t fél ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma áfonya kakukkfű lekvár datolya camembert leveles tészta

2013. ápr 10.

Rizottók gombával és kolbásszal

írta: Hajós Ágnes
Rizottók gombával és kolbásszal

Kétféle rizottó  -  egyszerűek és kényeztetőek

Nem győzöm elég helyen hangsúlyozni, hogy a rizottó az egyik kedvenc ételem. Nem csak azért, mert egyszerű elkészíteni, hanem mert a rizottók is az olyan ételek számomra, mint a krémlevesek - a lelket is melengetik. Egy szál villával mély tányérból fogyaszthatóak, sokféle íz és állag egyesül benne. Evés közben bármi mással is lehet foglalkozni, bár én csak csendben élvezni szoktam az ízét :)

A következő változatok szintén kezdők által is elkészíthetőek, a kolbászos verziót a vizsgámra készülve sajátítottam el, próbáljátok ki!

Monzai rizottó - Risotto alla Monzese

  DSC_1436s

Hozzávalók 4 főre:

5 dkg vaj

20 dkg rizottó rizs

20 dkg kolbász

1 nagy fej hagyma

1,5 dl ...

Tovább Szólj hozzá

2013. ápr 07.

Az én töltött csirkém

írta: Hajós Ágnes
Az én töltött csirkém

Töltött csirkecomb Gödöllői módra, paprikasalátával

Ez az az étel, amit mindenki szeret. Minden családban van egy tuti recept, nálunk a nagymamám tudja a legjobban készíteni, sőt, nekem mindig sütött a húsok mellett egy kupac tölteléket is, az volt a kedvencem.

Most azonban a szakácstanfolyamon belefutottam a gödöllői töltött galamb nevű ételbe, a vizsgán már csirkecombra kellett alkalmazni. Én meg jó kisdiákhoz méltóan a legtöbb ételt lefőztem otthon, ennek is nekiugrottam. Viszont a megszokott köretek helyett ez alkalommal a hűtőben rengeteg helyet foglaló akciós paprikából készítettem salátát. Édesítővel és light majonézzel, hogy legalább a köret ne hizlaljon :)

És eldöntöttem, nekem mostantól ez a fajta töltött ...

Tovább Szólj hozzá

2013. ápr 01.

Tormavariációk húsvétra sonkához, vagy csak úgy

írta: Hajós Ágnes
Tormavariációk húsvétra sonkához, vagy csak úgy

Készítsd házilag, ecettel, lazaccal, különlegesen!

Nem csak húsvétkor szeretem a tormát, az év többi napján is pusztítjuk. Nekem jó a bolti üveges is, ha valami husi vagy szendvics kísérőjeként fogyasztom, de ételízesítéshez inkább frissen reszelem. Ezen a hétvégén azonban gondoltam egyet, és három különböző sonkamellévalót kevertem. Mindegyik nagyon jó lett és nagy csodálkozásomra egyik sem maradt csípős. Mondjuk jobban örültem volna neki, de így megettem mellé egy egész csípős paprikát is :)

DSC_1930s

Először is zöldségtisztítóval meghámozzuk a tormát. Lereszeljük a reszelő kisebb lyukú részén, merőlegesen tartva a reszelőre, így szép apró lesz. Ha közben forgatjuk, nem lesznek nagyobb szálak se benne. Ha szabad levegőn ...

Tovább Szólj hozzá

húsvét lazac citrom tejszín kalács mustár torma petrezselyem borecet sambal kechup

2013. már 29.

Nevezetes francia levesek

írta: Hajós Ágnes
Nevezetes francia levesek

Gomba és hagyma - egyszerű hozzávalókból ellenállhatatlan fogások

A mostani időjárás még mindig arra késztet, hogy bebújjunk a takaró alá egy csésze forró levest kortyolgatva - kanalazgatva.

A mostani két szereplő tökéletesen alkalmas erre. Klasszikusokat mutatnék be, a franciák gyöngyszemeit, amiket szintén a vizsgámra kellett elsajátítanom. Viszont annyira megtetszettek, hogy azóta többször elkészítettem. Mindkét esetben az eredmény egy olyan bársonyos valami, ami ebben a zord időben  megmelengeti a gyomrunkat és a lelkünket.

 

Gombakrémleves francia módra

  DSC_1428s

Hozzávalók 4 főre:

 

Fél póréhagyma

30 dkg gomba

1 húslé

1 babérlevél

1 kis szál zeller levéllel

1 ek petrezselyem

1 kis ág kakukkfű és ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma gomba sajt

2013. már 26.

Ismét itt a medvehagyma! - Töltsük csirkébe

írta: Hajós Ágnes
Ismét itt a medvehagyma! - Töltsük csirkébe

Kijevi panír nélkül és egy kis tortilla

A medvehagyma az egyik kedvenc zöldségem - ételízesítőm. Aki nem ismerné, elmondom, hogy az íze hasonlít a fokhagymáéra, de mégis más. Szerintem nincs is olyan (sós) étel, amit ne lehetne megbolondítani vele.

A következő fogás története roppant egyszerű: nagyon vágytam már egy jó kijevi-t enni, de nem akartam panírozni, se olajszagot. Meg hát a medvehagymára is nagyon éheztem, így a vajas sajtkrémbe kevertem (ez ugye a kijevi jércemell tölteléke), és a panír helyett bacon-be burkoltam a kis tekercseket. A köret meg csak úgy jött :)

Medvehagymás töltött csirkemell avokádós tortillatekercsekkel

  DSC_1804s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemell

10 dkg medvehagyma (szezonon kívül újhagyma ...

Tovább Szólj hozzá

tortilla medvehagyma csirkemell avokádó

2013. már 24.

Mellőzött testrészek - különleges ételek

írta: Hajós Ágnes
Mellőzött testrészek - különleges ételek

Nyelv és láb, meg kell kóstolni!

A mai modern gasztronómiában és táplálkozásban nem nagyon jut hely olyan állati részeknek, amit nyersen nem mindenki vesz szívesen a kezébe. Pedig régebben az emberek az utolsó csont-bőrdarabig elfogyasztották a levágott, feldolgozott jószágokat. Semmi sem ment veszendőbe, és biztos vagyok benne, hogy mégsem finnyáskodott senki, mikor el kellett fogyasztani a számunkra ma már furcsa ételeket.

Mint többször említettem, gyűjtögető vagyok. Ha látok egy érdekességet pl. a hentesnél, megveszem és lefagyasztom, majd ha megérik bennem a recept, elkészítem.

Még a télen kaptam egy borjúlábat (patával!) és vettem egy sertésnyelvet is.Tudom, ez utóbbi nem szokatlan, de én utoljára a nagymamámnál láttam ...

Tovább Szólj hozzá

2013. már 19.

Batáta = édesburgonya - levesben és gnocchiban

írta: Hajós Ágnes
Batáta = édesburgonya - levesben és gnocchiban

Kedvenc növényem két egyszerű receptben

Ez a növény régi nagy kedvencem. Szerencsére már Magyarországon is termesztik, így az eredetileg elég borsos ára egyre csökken, sőt újabban házhoz is szállítják.

Az ízét a sütőtökéhez tudnám talán hasonlítani, de mégis más. Akivel eddig megkóstoltattam, mindenki megszerette, könnyű elkészíteni, nagyon jól variálható bármilyen más zöldséggel, hússal, sajttal pedig szerintem egyszerűen fantasztikus.

Több helyen batátaként emlegetik, de én édesburgonyát szoktam meg, így is marad :)

Azt azért még megjegyezném, hogy nem sok köze van a burgonyához, sokkal egészségesebb és gyorsabban meg is fő/sül. A következőekben két egyszerű, de annál nagyszerűbb receptet mutatok, ...

Tovább Szólj hozzá

gomba kukorica gnocchi édesburgonya batáta

2013. már 17.

Változatok egy formára

írta: Hajós Ágnes
Változatok egy formára

Húsgombócok, mártás és ropogós kétféleképpen

Mint sokan tudjátok, éppen a legutolsó, szóbeli vizsgám előtt állok a szakácstanfolyamon. Legutóbb két nap főzés volt, első napra egy magyaros, második napra egy nemzetközi tételsort kellett elsajátítani. Mindkét sor 15 tételből, a tételek 3-3 ételből álltak, tehát összesen 90 fogás megtanulása volt a cél. Én annyira készültem, hogy az ételek egy részét itthon is lefőztem, hogy a "kezemben legyen" :) Tudom, stréber vagyok, de akkor is imádok főzni! :D

A magyaros tételsor sem volt túl egyszerű, de a nemzetközi igazán különleges volt. Oktatónk a nemzetközi konyha gyöngyszemeit válogatta össze, volt benne minden, a sous vide csirkemelltől a coq au vin-ig. A közeljövőben egy ...

Tovább Szólj hozzá

tojás krumpli hagyma sajt mustár fokhagyma medvehagyma fehérbor vaj juhtúró édesburgonya darált hús ementáli

2013. már 11.

Méltó búcsú a sütőtöktől, pirított hagymával és salátával

írta: Hajós Ágnes
Méltó búcsú a sütőtöktől, pirított hagymával és salátával

Rakott sütőtök fejedelmi módon

A tél az utolsókat rúgja, a tavasszal együtt jönnek a friss, szezonális alapanyagok. Alig várom!

Azonban múltkor nézelődés közben a kezembe akadt az utolsó sütőtökdarabok egyike. Gondoltam, adok neki még egy esélyt, főzök-sütök vele valami nagyon extrát, méltóképpen elbúcsúztatom a telet. Ismét sikerült a hűtőből-kamrából sok finomságot a kezem ügyébe készítenem, ez lett belőle:

Rakott sütőtök lyoni hagymával és reteksalátával

  DSC_1206s1

Hozzávalók 4 főre:

 

A rakott sütőtökhöz:

50 dkg sütőtök (körte formájú felső része)

15 dkg nemespenészes sajt (camembert vagy brie)

15 dkg kecskesajt

15 dkg ementáli

20 dkg darált marhahús

2 kk mustár

2 ek Worchestershire-szósz

...

Tovább Szólj hozzá

sütőtök hagyma retek darált hús

2013. már 08.

Sült oldalas párolt káposztával, hagyományosan

írta: Hajós Ágnes
Sült oldalas párolt káposztával, hagyományosan

Szokásos vasárnapi ebéd, ahogy én szoktam

Tudok ilyet is :)

Másoktól sokszor hallom, hogy mennyi különleges dolgot főzök, itthon a párom is szereti a változatosságot. Azért néha látom a szemében, hogy jól esne egy sima túrós csusza, vagy valami nagyon is megszokott... Így nemrég egy "egyszerű" sült oldalast készítettem párolt káposztával.

Nagy meglepődésemre a gyerekek is simán megették, úgyhogy az én örömöm is teljes volt :)

A képen van egy kis sült krumpli is, a sütés utolsó 20 percében dobjunk a hús mellé egy kevés félig főtt burgonyát, ha kész, sózzuk meg.

Sült oldalas párolt káposztával

  DSC_2463s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg oldalas

3 gerezd fokhagyma

2 ág rozmaring

1 kk só

1,5 dl olaj

Frissen őrölt bors

...

Tovább Szólj hozzá

fokhagyma rozmaring lilakáposzta oldalas

2013. már 05.

Luxus - gyorsan

írta: Hajós Ágnes
Luxus - gyorsan

Pácolt kacsamell szarvasgombás tésztával

Van, hogy néha olyan vendégeket várunk, akiket el szeretnénk kápráztatni. Ez azért nem jelenti azt, hogy egész délelőtt a konyhában kell forgolódnunk, és fáradt ábrázattal feltálalni a mesterművet. A következő főfogás maximum egy óra alatt elkészíthető, persze azon kívül, hogy előző este bepácoljuk. "Csak" néhány minőségi alapanyag kell és a legrosszabb anyós is elismerően fog nyilatkozni a tudományunkról :)

 

Pikáns mézes joghurtban pácolt kacsamell szarvasgomba-pestós tésztával

  DSC_1219s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg kacsamell

4 dl görög joghurt

3 ek méz

2 kk harissa

2 kk vaj

2 ek olívaolaj

25 dkg szélesmetélt

8 kk szarvasgomba pesto

1 tulipánpaprika (vagy fél chili)

...
Tovább Szólj hozzá

tészta szarvasgomba kacsamell

2013. már 02.

Haltál töbféle körettel, sajtszósszal

írta: Hajós Ágnes
Haltál töbféle körettel, sajtszósszal

Többfél hal többféleképpen sütve akár az ünnepi asztalra is

Ismét ismeretlen területre tévedtem. Ritkán készítek halat, pedig nagyon szeretem. Az egyik boltban pár hete szemezni kezdett velem két kisebb pisztráng, vittem is haza hétvégére. Nemsokkal ezután a számítógépen való böngészés közben felfedeztem a Tarka Bárka Blog versenykiírását, sok kikötés nem volt, egyszerűen egy halételt kellett elkészíteni, édesvízi vagy tengeri hal kategóriában. Mivel a pisztráng már a fagyasztóban volt, sokat nem gondolkodtam, hogy melyiket válasszam. És mivel imádom a haltejet, gyorsan vettem azt is, meg egy kis afrikai harcsát (amit nevével ellentétben nem Afrikában fogtak :) ). Indulhatott a főzés, ez lett belőle:

Sülthal-tál burgonyákkal ...

Tovább Szólj hozzá

rozé harcsa krumpli pisztráng hal citrom sajt csicsóka édesburgonya

2013. feb 26.

Almatorta - teával

írta: Hajós Ágnes
Almatorta - teával

Krémsajtos, fehér csokis pite karamellizált almával

Egy újabb próbálkozás desszert-téren. Gondolom észrevettétek, hogy nagyon kevés süteményt sütök, és azok is inkább finomak, mint szépek.

A mostani torta alapja az omlós tészta lett, ezzel kombináltam a karamellizált almát, ami újabban nagy kedvencem. Hozzáadtam egy kis fehér csokit, meg a sajttortáknál ismert krémet és majdnem kész is volt. De a teás verseny még mindig foglalkoztat, ezért itt ebből lett a zselés réteg. Tudom, macerásra sikerült, de annyira finom lett...

Ha van időtök és kedvetek, próbáljátok ki!

Almatorta fehér csokoládéval, teazselével

  DSC_1640s

Hozzávalók 26 cm-es formához:

A tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

1 ...

Tovább Szólj hozzá

alma tea fehér csokoládé

2013. feb 24.

Tésztás különlegességek Stahl Juditnak

írta: Hajós Ágnes
Tésztás különlegességek Stahl Juditnak

A tarhonya és a rövidmetélt erre is jó :)

Nem, soha nem adom fel!!!   :D

Ismét neveztem Juditnál!
Most éppen a Soós tésztákat felhasználva kellett valami újat, különlegeset alkotni. Szokás szerint az utolsó pillanatban vettem észre a kiírást, fél napom volt az agyalásra, de szokás szerint nem tudtam egynél megállni. Azt azért elmondhatom, hogy a tarhonyarizottónál régen ettem finomabbat, és nem azért, mert én főztem... :)

És végre sikerült! Kb. egy fél évre való tésztakészletet nyertem, de hogy melyik recepttel, azt nem tudom, az e-mailemre már nem sikerült válaszolni... :)

Kolbászos tarhonyarizottó fürjtojással

DSC_1597s
 

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg tarhonya

30 cm-es kolbász

1 l húslé

15 dkg füstölt sajt

1 nagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

rizottó bazsalikom kolbász tarhonya pancetta szalonna mozzarella

2013. feb 21.

Kencék maradékokból

írta: Hajós Ágnes
Kencék maradékokból

Öt perc munkával kicsit különlegesebb reggeli

Étellel kapcsolatban egy dolgot nem szeretek: kidobni. Szinte soha nem sikerül annyit főznöm, ami elfogy, azt meg azért túlzásnak tartom, hogy a kutya vagy a macska lakjon jól vele. Így általában valamilyen krémet kutyulok belőle és másnap mehet a szendvicsbe. Meg egyébként is, a hétvégi ráérős reggeliknek alapvetően a része nálunk valami kence. Én ugye mindig korán kelek, így van időm bevágni az alapanyagokat a késes robotgépbe, majd pirítóssal, sok zöldséggel és forró teával tálalni.

Most egyből négyet mutatok, az utóbbi pár hónap termése, de biztos lesz még. Próbáljátok ki, jó étvágyat!

Padlizsánkrém

  DSC_1004s

Hozzávalók:

1 közepes padlizsán

1 közepes hagyma

1 ...

Tovább Szólj hozzá

tojás hal padlizsán borjúmáj

süti beállítások módosítása
Mobil