2013. júl 23.

Csirkéből elegánsat

írta: Hajós Ágnes
Csirkéből elegánsat

Vargánya, kéksajt, édesburgonya, meg csirkecomb - verhetetlen!

Pár napos hallgatás után gondoltam, kiteszek egy kicsit magamért. Az utóbbi időben sok receptversenyre neveztem, szerencsére eredményeket is értem el. Ez egy olyan recept, amivel nem nyertem semmit, viszont nagyon teleettem magam vele :)

Próbáltam nem túl bonyolultra venni, de ismertek, imádok variálni :) Valószínűleg ez volt az oka, hogy nem sikerült vele eredményt elérni a versenyen, de családi ünnepen határozottan nyerő pozícióba lehet kerülni. Minden alapanyagnak szezonja van, próbáljátok ki, megéri!

Vargányás májkrémmel töltött csirke kéksajtos édesburgonyával és kovászos uborka-szósszal

 

DSC_2823s

Hozzávalók:

4 egész csirkecomb

4 db csirkemáj

1 nagy szál ...

Tovább Szólj hozzá

tejföl csirkemáj vargánya csirkecomb kovászos uborka édesburgonya márványsajt

2013. júl 17.

Különleges gyorskaja elegánsan

írta: Hajós Ágnes
Különleges gyorskaja elegánsan

Sajtos, babos sült tortilla barbecue-szósszal

Nagyjából egy éve már írtam, mennyire szeretem a quesadilla-t, ezt a tex-mex gyorsételt. A lényege, hogy két tortillalap közé reszelt sajtot, meg még sok mindent teszünk, serpenyőben mindkét oldalát megsütjük, majd cikkekre szeletelve tálaljuk. Gyors, melegszendvics helyett is fogyasztható, mégis a megszokottól kicsit eltérő. Na és természetesen a maradékokat is simán felhasználhatjuk hozzá.

Így született meg a következő fogás is. A neve azért lett eklektikus (kevert stílusú), mert a quesadilla ugyan mexikói-amerikai, a szósz viszont kanadai. De mindegy is a származás, a lényeg, hogy nagyon finom lett!

Eklektikus quesadilla

  DSC_1889s

Hozzávalók 4 főre:

8 közepes tortilla

1 fej hagyma

40 ...

Tovább Szólj hozzá

tortilla csirkemell barbecue koktélparadicsom fehér bab

2013. júl 15.

Egzotikum egy gyors tésztában

írta: Hajós Ágnes
Egzotikum egy gyors tésztában

Üvegtészta, kókusztej, chili - 30 perc és kész is

Sokan nem merik kipróbálni a távol-keleti konyha egyszerű de nagyszerű remekműveit, félnek a furcsa ízektől meg a "bonyolult" alapanyagoktól. De az igazság az, hogy több milliárd ember nem tévedhet, ezek az ételek is isteni finomak, és egyáltalán nem ördöngösség az elkészítésük. Mindössze egy ismerőst kell találni, aki jár olyan bolt környékén, ahol az alap dolgokat be lehet szerezni, ezeket és az általunk ismert zöldségekkel-húsokkal kombinálni. És kész.

Nemrég én is kicsit beleuntam a magyar konyhába, de nem akartam órákat a konyhában lenni, összedobtam egy kis tésztás husit. Összesen, szeleteléssel-pucolással együtt fél óra volt. De másnap, hidegen is nagyon finom.

...

Tovább Szólj hozzá

csirkemell kókusztej üvegtészta

2013. júl 13.

Egy tányér - két saláta

írta: Hajós Ágnes
Egy tányér - két saláta

Különleges saláták szép tálalásban

Mióta bloggerkedek, gyűjtöm a mutatós evőeszközöket, tányérokat, kiegészítőket. Ugyan nem szeretem a nagyon hatásvadász képeket, de az ízléses étvágykeltés nekem is célom. Nemrég egy bolhapiacon szépséges tányérokra akadtam, amik - szerintem - levesnek túl alacsonyak, viszont salátának, rizottónak tökéletesek.

A következő két saláta akkor született, mikor már muszáj volt valamit ennem, de mégsem akartam se nehezet, se sokat. És be kell vallanom, jobban is esett így, hogy ilyen "dizájnos" kivitelben vettem magamhoz, csendben sóhajtoztam evés közben :)

Szezámos-ribizlis csirkemáj frizésalátával, juhsajttal, langyos öntettel

  DSC_2809s

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj

3 ek szezámolaj

5 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

2013. júl 11.

Ananászos csirkeragu és egzotikus süti

írta: Hajós Ágnes
Ananászos csirkeragu és egzotikus süti

Hússal és desszertben, mindenhogy szeretjük :)

Tudom, most tele van minden idénygyümölcsökkel, én most mégis ilyen déligyümölcsös recepteket hozok. Mondhatnám, hogy a fogyókúra miatt, hiszen az ananász tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, emellett emésztést gyorsító hatása is van.

De most két, gyorsan elkészíthető fogást mutatok, az egyik süti, a másik egy csirkés-ananászos ragu, amelyekkel egy kis különlegességet vihetünk a hétköznapokba.

Ananászos-sajtszószos csirkemell

DSC_1671s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemell

1 ananász

½ adag sajtszósz (recept itt )

Só, bors

20 dkg barna rizs

2 ek olívaolaj

 

A csirkemellet felcsíkozzuk, az ananászt megpucoljuk, szintén kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük egy ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín csirkemell ananász barna rizs

2013. júl 10.

Gyors poharas pite piros gyümölcsökkel

írta: Hajós Ágnes
Gyors poharas pite piros gyümölcsökkel

A jól bevált pite eperrel, cseresznyével, rebarbarával

Ennek a sütinek sincs sok története. Volt még itthon sokféle gyümölcs, a kedves családom pedig sütiért nyúzott. Így a már régebben leírt pitetésztám ra rászórtam a legpirosabbakat, aztán bezsebeltem a gratulációkat. Tényleg gyorsan megvan és nagyon finom.

Cseresznyés, rebarbarás, epres süti

  DSC_2617s

Hozzávalók:

1 pohár (2dl) natúr joghurt

2 pohár cukor

3 pohár liszt

4 tojás

2 kk vaníliaaroma (vagy 1 rúd vanília)

1 cs sütőpor

¾ pohár olaj

Kevés vaj és liszt a tepsihez

 

80 dkg cseresznye

4 szál rebarbara

20 dkg eper

3 ek liszt

3 ek cukor

 

 

A tojásokat simára keverjük a cukorral, majd a liszttel, végül hozzákeverjük a vaníliaaromát, ...

Tovább Szólj hozzá

süti eper rebarbara csereszenye

2013. júl 07.

Ráérős reggeli finomságok - 3 recept!

írta: Hajós Ágnes
Ráérős reggeli finomságok - 3 recept!

Töltött camembert, tojáskrém és lenmagos cipó :)

Vasárnap van, ilyenkor az ember megengedhet magának egy kis luxust reggelire is. Itt most két szépséges, friss, ropogós pirítóssal fogyasztandó étket hoztam, és hogy kenyér nélkül se maradjunk, mutatok egy egészen egyszerű, magos-csírás cipót is hozzá, amiből a pirítós készülhet.

Házi sajtkrémmel töltött camembert

  DSC_1782s
 

Hozzávalók:

1 nagyobb vagy 2 kisebb kerek camembert

1 nagy doboz natúr joghurt

4 szelet füstölt-főtt tarja

3 ek apróra vágott snidling

Fél ek apróra vágott rozmaring

Só, bors

 

A joghurtot egy vászonba öntjük, és rákötjük egy fakanálra. Egy tál fölé lógatjuk, és 1 nap alatt hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle az író. Ekkor egy tálba ...

Tovább Szólj hozzá

tojás kenyér sajt camembert

2013. júl 06.

Göngyölt sertésszűz frissítő salátával

írta: Hajós Ágnes
Göngyölt sertésszűz frissítő salátával

Friss paradicsom, sovány hús - mutatós és nagyon finom!

Ez az étel szokás szerint, hűtőkiürítéskor keletkezett. Abban biztos voltam, hogy paradicsomsalátát szeretnék, de nem a hagyományos formában. Persze a sima ecetes is jó, de találtam egy tök jó receptet (bocsánat, nem jegyeztem meg, honnan, csak az alapötletet), meg kaptam a hentesnél szépséges (és akciós) sertésszüzet, a többi hozzávalóra hűtőben leltem.

Valóban, kicsit hatásvadászra sikeredett, de az íze is olyan. Szerintem próbáljátok ki!

Bacon-nel göngyölt sertésszűz zöldfűszeres vajjal és füstölt sajttal

  DSC_2204s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg sertésszűz

15 szelet bacon

1 csokor metélőhagyma

1 csokor petrezselyem

10 dkg vaj

Fél mk só

Frissen őrölt bors

5 ...

Tovább Szólj hozzá

saláta paradicsom sajt medvehagyma újhagyma petrezselyem sertésszűz

2013. júl 04.

Sütőben sült zöldségek, nem is kell a hús!

írta: Hajós Ágnes
Sütőben sült zöldségek, nem is kell a hús!

Burgonyák, cékla, brokkoli, spárga - forrón, fűszeresen

Szerintem túl sok magyarázatot nem kell adnom a címre. Ismét meleg van, a piac tele zöldségekkel, nekem meg sok kedvem nincs különleges ételeket kreálni. Sőt, igazából csak magamnak kellene valami egészséges, fogyókúrás, gyors kaja, a többieknek majd előveszek valamit a mélyhűtőből :)

Mindkét étel ezen gondolatok között született. Persze egy főre ezeket sem lehet készíteni, de biztos lesz a környéken valaki, aki besegít :)

Sütőben sült rozmaringos-vajas burgonyák

  DSC_2300s

Hozzávalók 2 főre:

2 édesburgonya

4 nagyobb újburgonya

2 szál rozmaring

7 dkg vaj

 

Az édesburgonyákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, az újburgonyákat (hámozás nélkül) hosszában ...

Tovább Szólj hozzá

burgonya spárga cékla brokkoli édesburgonya

2013. júl 03.

Paella minden földi jóval

írta: Hajós Ágnes
Paella minden földi jóval

Spanyol rizsétel tenger gyümölcsivel, kolbásszal, paradicsommal

Próbáltam valami frappáns címet találni a bejegyzésnek, de rájöttem, az étel neve magáért beszél. Ez volt az egyik tételem a szakácstanfolyamon, több mással együtt ezt is elkészítettem itthon és nagyon megkedveltem.

Ezelőtt még sosem ettem paellát (kiejtve: páeljá), de a rizottóimádatom miatt gondoltam, hogy tetszeni fog.

Ennek a rizsételnek a jellemzője, hogy mindig van benne chorizo (csorizo), vagyis az egyik legismertebb spanyol kolbászfajta (helyettesíthetjük magyar paprikás kolbásszal, de egyszer ki kell próbálni az eredetit is!).

Legtöbbször csirkével, hallal vagy a tenger gyümölcsivel készítik, de sokszor ezeknek a keverékével. Itt most egy ilyen verzió ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom tenger gyümölcsei rizs kolbász

2013. jún 29.

Sült sajtos saláták

írta: Hajós Ágnes
Sült sajtos saláták

 Friss zöldség, ropogós sajt, 20 perc alatt kész is :)

Ismét jön a nagy meleg, nem biztos, hogy hosszasan szeretnénk a tűzhely mellett ácsorogni, semmi nehéz ételt nem kívánunk (legalábbis én így vagyok vele). Egyik kedvencem a sült sajt. Nem, nem rántott, csak sült, tehát nincs benne semmi, amitől szénhidrátbombává válhatna.

Eddig szinte minden fajta sajtból el tudtam készíteni, kivéve a nagyon lágyakat. A lényege, hogy forró serpenyőbe, nagyon kevés olajba kell tenni a legalább 1,5 cm vastag szelet sajtot, kb. 2 perc után pedig lapáttal hirtelen megfordítani. Így kívül kap egy ropogós bundát, belül pedig finom, lágy marad.

Emellé nem is kell semmi komoly köret, valami fincsi saláta elég. Most két változatot mutatok, egyiket sem ...

Tovább Szólj hozzá

uborka sajt csirkemáj kecskesajt vaj kakukkfű cékla lilahagyma trappista vörösborecet gouda jégsaláta kápia halloumi bébispenót

2013. jún 27.

Nagykörű cseresznyetortája 2013

írta: Hajós Ágnes
Nagykörű cseresznyetortája 2013

Kétféle cseresznyetorta Nagykörű versenyére

Mint már említettem, anyukámnál van egy hatalmas, szinte velem egyidős cseresznyefa. Idén gyönyörű termése volt, rengeteget ettünk belőle, sőt, jutott a fagyasztóba, de még pálinkának is. Amennyi pitét csak tudtam, annyit sütöttem, lekvárt is tettem el, kétféle ízesítéssel.

Van Magyarországon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy község, Nagykörű, idén ismét meghirdették a Nagykörű Cseresznyetortája versenyt. Tavaly még csak sóvárogva nézegettem a szebbnél szebb sütiket, de túl kevésnek tartottam magam a nevezéshez, mivel egy egyszerű piskótát sem tudtam megsütni. Azóta fejlődtem (a család szerint is!), és idén egyenesen két pályaművet küldtem be.

Sajnos a fotózás terén ...

Tovább Szólj hozzá

torta csereszenye

2013. jún 26.

Tökmagos-rozsos kenyér és egy ellenállhatatlan melegszendvics

írta: Hajós Ágnes
Tökmagos-rozsos kenyér és egy ellenállhatatlan melegszendvics

A kenyérsütés neked is menni fog! És jobb is, mint a bolti...

Nem írtam, de az utóbbi időben kísérleteztem itthon a kenyérsütéssel. Az ok roppant egyszerű volt, egyrészt azt gondoltam, ez nekem is mehet, másrészt elfelejtettem kenyeret venni és lusta voltam megint lemenni a boltba. Tegnap fel is tettem egy képet a legújabb gyönyörűségemről és mivel többeteknek nagyon tetszett, nem is várok vele, megosztom a receptet. Sőt, megosztok egy zárt pirítós, vagyis toast (tószt) receptet is, amihez hasonlót nemrég láttam a főzős csatornán.

Remélem, nektek is tetszik, pont olyan finom volt, amilyennek kinéz :)

Tökmagos-rozsos kenyérke

  DSC_2936s

Hozzávalók:

35 dkg BL80 liszt (kenyérliszt)

15 dkg rozsliszt

2 dkg élesztő

2 dl tej

1 kk cukor

...
Tovább Szólj hozzá

kenyér brie melegszendvics tökmag prosciutto

2013. jún 25.

Tapasok magyarosan

írta: Hajós Ágnes
Tapasok magyarosan

Híresen magyar ételek falatka-formában

Imádom a nyarat. Nem csak amiatt, hogy ilyenkor a legszebbek a gyümölcsök-zöldségek, hanem a rengeteg versenykiírás miatt is :) Nagyon szeretem magam kipróbálni, ötletelni, és persze megvalósítani. A pontot az i-re az teszi fel ha látom a páromon és a gyerekeken, hogy mennyire ízlik nekik (persze a legeslegjobb, ha nyerek!).

Múltkor egy roppant izgalmas felhívást találtam Zsuzska oldalán . A játék lényege, hogy bármely nemzet konyhájából (én azért a magyarnál maradtam) készítsünk néhány kézzel ehető, vendégváró, esetleg beszélgetés közben fogyasztható falatkát, azaz tapast.

A játék címe is ez: MINDEN ÉTEL LEHET TAPAS!

Gondolkodtam a régi, mindenki által ismert magyar(os) fogásokon, ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli paradicsom paprika sertéskaraj sertésszűz

2013. jún 22.

Ha nyár, akkor lecsó!

írta: Hajós Ágnes
Ha nyár, akkor lecsó!

Cukkinis, kolbászos lecsó, éljen a nyár!

Igen, eljött az idő, mikor a paradicsomnak paradicsomíze van, sőt, az árától sem leszünk rosszul. Nálam ilyenkor egyértelmű, hogy lecsót kell főzni, méghozzá tojásosat. Sokak megrökönyödésére én még tejfölt is teszek rá, de csak a sajátomra, a családot nem sokkolom :)

A mostani lecsófőzést összekötöttem egy kis hűtőkiürítéssel, találtam egy darab kolbászt meg egy cukkinit, most ezek is belekerültek.

A nagyétkűek egyenek hozzá kenyeret, a többieknek meg tökéletes diétás kaja :)

Cukkinis, kolbászos, tojásos lecsó

  DSC_2241s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg paradicsom

60 dkg paprika

1 közepes cukkini

20 dg kolbász

4 tojás

1 ek pirospaprika

1 nagy fej hagyma

2 ek olaj

Só, ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom paprika cukkini kolbász lecsó

2013. jún 17.

Nyáreleji "dobjuk össze" zöldséggel, sajttal

írta: Hajós Ágnes
Nyáreleji "dobjuk össze" zöldséggel, sajttal

 

  Édesburgonyás, sajtos egytálétel spárgával, savanyú hagymával

A múltkor ismét hűtőkiürítést kellett végeznem, szükség volt a helyre, meg a szavatossági idők is lassan lejártak. Találtam egy halom sajtot, kevés bacont, némi spárgát és batátát, gondoltam, ennyi elég is lesz a boldogságomhoz. Így is lett, az édesburgonya sajttal még mindig szuper kombináció, a spárga pedig egy friss, nyárias ízt kölcsönzött az összeállításnak.

Extra sajttal és spárgával rakott batáta ecetes hagymával

DSC_2456s 

Hozzávalók 4 főre:

4 édesburgonya

Fél kg szeletelt bacon

5 dkg vaj

40 dkg spárga

1 nagy maréknyi friss zsályalevél

Összesen fél kg sajt (trappista vagy edami, füstölt, camembert)

2 ek olívaolaj

Só, bors

 

5 ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma sajt spárga bacon édesburgonya camembert

2013. jún 12.

Tavaszi zöldségtobzódás egy finom levesben

írta: Hajós Ágnes
Tavaszi zöldségtobzódás egy finom levesben

Nem csak a szemet gyönyörködteti, a gyomrot is melengeti :)

Imádom a tavaszt, nyarat. Nemcsak azért, mert végre nem kell fázni (mármint általában), és kaphatóak a friss, zsenge zöldségek. Mikor éppen nincs olyan nagy meleg, személy szerint valami finom, forró levesre vágyom, ami a lelkemet is melengeti. Valamelyik nap a kedvenc zöldségesemnél vettem minden frissből (karalábé, zeller, répa, borsó, fokhagyma), így, mikor megláttam a következő kihívást, nem ért felkészületlenül. Maceszgombócot is régen készítettem, gondoltam ezt is megbolondítom egy kis tavasszal. És ha maceszgombóc, akkor liba, vettem pár szárnyat, főztem egy istenit, és beneveztem . Nektek tetszik?

Gazdag libaleves medvehagymás maceszgombóccal

s 

Hozzávalók:

5 ...

Tovább Szólj hozzá

leves medvehagyma macesz liba

2013. jún 09.

Díjátadó - partyfalatokkal

írta: Hajós Ágnes
Díjátadó - partyfalatokkal

Lekvárok, orda, olajok, mangalica... és nyertem!!!

Múltkor sikerült megnyernem a CSIKOS kihívás első hetét, így tegnap részt vettem a díjátadón a CSIKOS napok keretein belül. Néhány élelmiszermárka is képviseltette magát kóstolókkal, többek között a Soma Sajt és a Donum Terrae . A Soma termékekkel több helyen találkozhatunk, legtöbben talán az orda sajtokról ismerik, itt más termékeiket is megismertem. A Donum Terrae családot most próbáltam ki először, magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek találhatók náluk. Azt hiszem, rendszeres felhasználójuk leszek, sőt, nektek is ajánlom. Olyan ízekkel ismerkedhettek meg, amit még soha nem éreztetek!Én ezeket kaptam:

DSC_2753s

Káptalantóti mangalica termékekkel is találkoztam, mindet ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér rozmaring petrezselyem szezámmag tökmagolaj tökmag aszalt paradicsom orda

2013. jún 06.

A híres indiai vajas csirke

írta: Hajós Ágnes
A híres indiai vajas csirke

A legismertebb indiai étel, ezt szeretni fogod!

Én nagyon szeretem az indiai kaját, mikor Londonban éltem, elég sokat ettem. Persze, gondolom az autentikus receptek nem teljesen olyanok, mint amiket mi itt Európában elő tudunk állítani, de próbálkozni lehet :)

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy részt vettem több gasztrofesztiválon is, ahol mindenféle fűszerhez hozzájutottam, meg persze ismerősöktől is kaptam. Így amikor a következő receptet készítettem, csak csirkét kellett vennem, a többi hozzávaló volt otthon. Mégis azt javaslom, ha tehetitek, ezeket a fűszereket próbáljátok meg beszerezni (segítek, ha szeretnétek), mert ezt az ételt meg kell kóstolni. Komolyan, nem tudok semmiféle kifogást ellene. Még az extra finnyás Zolikám is ...

Tovább Szólj hozzá

rizs csirkecomb indiai

2013. jún 05.

Még egy cseresznyés süti

írta: Hajós Ágnes
Még egy cseresznyés süti

Galette cseresznyével, fahéjjal

A következő süti is pofonegyszerű és cseresznyés, de a neve különleges: galette (ejtve e nélkül). Alapvetően ez egy kerek, lapos sütemény. A tésztát vékony kör alakúra kell nyújtani, közepére halmozni a tölteléket, a széleit pedig felhajtogatni és így megsütni.

Ja, és egy megjegyzés: a tésztát 2 napra előre is el lehet készíteni, hűtőben simán eláll. Aztán a vendéglátás előtt 1 órával elővenni, a langyosra hűlt sütivel pedig óriási sikert aratni :)

Cseresznyés-fahéjas galette

  DSC_2683s

Hozzávalók:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg cukor

1 csipet só

1 ek víz

1 ek joghurt

Liszt a nyújtáshoz

6 ek tejföl

40 dkg cseresznye

2 kk fahéj

4 ek cukor

 

A lisztet a vajjal, sóval ...

Tovább Szólj hozzá

cseresznye süti

süti beállítások módosítása
Mobil