2013. feb 17.

Leves és főétel vajbabbal

írta: Hajós Ágnes
Leves és főétel vajbabbal

Bacon-be göngyölt zöldbab mártogatóssal és krémlevesben

Nem szoktam hosszú leírásokat közzétenni egy alapanyagról. A vajbab sem volt tervben, teljesen véletlenül úgy került a látókörömbe, hogy egy alkalommal jobban körülnéztem a helyi multi konzervrészlegén, és hívogatott a doboz. Szép sárga, hosszú babok voltak rajta, megindult a fantáziám, vettem párat.

Aztán otthon ért a meglepetés. Nagyjából ötcentis darabok voltak benne, teljesen puhán, fogyasztásra készen. Ehhez új tervek kellettek, de átformáltam a fejemben levő ötleteket és mondhatom, igazi finomságok születtek.

Baconbe göngyölt füstölt sajtos vajbab rozmaringos sült burgonyával és zöldfűszeres mártogatóssal

  DSC_1290s

 

Hozzávalók 4 főre:

1 konzerv vajbab ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom tejföl vajbab bacon füstölt sajt

2013. feb 08.

Apró kolbászkák rózsaszín salátával

írta: Hajós Ágnes
Apró kolbászkák rózsaszín salátával

Tökéletes vendégváró, előétel, főétel salátával

Az édeskömény és én tavaly kezdtünk barátkozni. Az első találkozásunk rosszul sikerült, nagyon nem jött be az ánizsos íze. Aztán Gabojszánál találtam egy receptet , amiben az édesköményen kívül minden hozzávaló a kedvenceim közé tartozott. Gondoltam, így talán ez is bele fog tartozni az ízvilágomba. Elkészítettem és nagyon ízlett!

Ezután én is elkezdtem kísérletezgetni. A mostani esetben vékonyra szelve, salátában próbáltam, egy könnyű ebéd részeként. Az egyszerűsége mellett gyorsan el is készült, light majonézt használtam, így az éppen aktuális diétámba is beleillett. Próbáljátok ki, jó étvágyat!

Rozmaringos kolbászkák majonézes-tormás salátával

  DSC_1258s

...

Tovább Szólj hozzá

édeskömény kolbász rozmaring sertéscomb kínai kel

2013. feb 04.

Olcsó májnak sem híg a leve

írta: Hajós Ágnes
Olcsó májnak sem híg a leve

Pecsenyelibamáj szokatlan körettel

Sokan tudják rólam, hogy egyik kedvenc alapanyagom a libamáj. Mivel csak ritkán engedhetem meg magamnak, az év nagy részében "beérem" csirke-, vagy kacsamájjal. Még Márton nap után leptek meg az egyik hentesnél, pecsenye-libamájat árultak. Ugyanaz volt majdnem az ára, mint a csirkemájnak, de a mérete nagyobb volt, színe világosabb. A hízott liba májánál viszont sokkal kisebb volt, de roppant kíváncsi lettem, mennyiben más az íze. Rögtön vettem belőle egy nagy adaggal, lefagyasztottam, és vártam az ihletet.

Illett volna valami édeskés-gyümölcsös körítést találni hozzá, de most inkább valami savanyúra vágytam. Mondhatom, a máj ízben szinte semmiben sem különbözött a nagyobb fajtától. Ha tudtam ...

Tovább Szólj hozzá

kifli uborka mustár pecsenye libamáj

2013. jan 31.

Ünnepi fogások a Receptolimpiára

írta: Hajós Ágnes
Ünnepi fogások a Receptolimpiára

Hússal vagy hús nélkül - döntsd el te, melyik a jobb!

Ehhez a versenyhez szép emlék fűz. Az első Receptolimpián a hat kategória egyikében megnyertem a fődíjat ( ezzel ), egy wellnesspihenést Szarvasra. Jövő héten megyünk is :)

A nemrég befejeződött második forduló a húsos és vegetáriánus ételek csatájáról szólt, mindkét fajtából küldtem egy-egy receptet. Mindegyik nagyon ízlett, remélem, itt is megállják a helyüket.

Próbáljátok ki ti is:

Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival, levendula-tartárral

DSC_1196s1
 

Hozzávalók 2 főre:

10 erdei gomba (árvégű fülőke)

30 dkg csirkemáj

1 tk vaj

1 ek olívaolaj

6 db füge

4 ek balzsamecet

Só, bors

1 kis ág kakukkfű

 

A nudlihoz:

15 dkg-nyi megsült, kihűlt ...

Tovább Szólj hozzá

füge sütőtök gomba citrom tejszín mustár levendula balzsamecet ricotta zsálya csirkemáj vargánya gyömbér vaj kakukkfű gnocchi camembert tökmagolaj

2013. jan 28.

Melengető krémlevesek II. - Borsó és csicsóka

írta: Hajós Ágnes
Melengető krémlevesek II. - Borsó és csicsóka

Különleges kortyolnivalók hűvös napokra

Ez alkalommal két nagyon különleges fajtát szeretnék bemutatni. Mindkettő az én fejemből pattant ki, csak beletettem, ami a kezembe akadt. De nagyon jól sikerültek, gyorsan el is fogyott minden.

Egyiknek sincs különleges története, talán csak annyi, hogy mikor náthás vagyok (mint most) sokkal jobban vágyom valami forró, bögréből fogyasztható finomságra. Ezeket is így sikerült összehozni, már az illatuktól is javult az állapotom. Próbáljátok ki!

Mustáros-tormás zöldborsókrémleves

  DSC_1264s

Hozzávalók 4 főre:

 20 dkg zöldborsó

1 l húslé

3 ek torma

1 ek chilis mustár

Só, bors

1 ek frissen aprított petrezselyem

1 kerek mozzarella

1 kis hagyma

1 ek olaj

Tejföl a díszítéshez

...
Tovább Szólj hozzá

zöldborsó bacon csicsóka birsalma petrezselyem

2013. jan 26.

Fogyókúrás halétel színesen

írta: Hajós Ágnes
Fogyókúrás halétel színesen

Sajt, tengeri hal és grillezett zöldségek - egy tökéletes diétás fogás

Nézegettem a versenykiírásokat és 24-én sikerült találni egy olyat, aminek 25-e volt a beküldési határideje. Mondanom sem kell, aznap éjjel sem sokat aludtam, míg kitaláltam, mivel nevezzek.

A pályázatot a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság ( MOMOT ) és a Kor Kontroll Társaság hirdette. A cél az volt, hogy abszolút kalóriaszegény és egészséges ételeket alkossunk. Szintén nem tartották elhanyagolhatónak, ha az elkészített fogás olcsó, egyszerűen elkészíthető és nem tartalmaz felesleges energiát.

Rögtön egy halétel kezdett körvonalazódni bennem, néhány óra töprengés után ezt találtam ki:

Sajtkéregben sült tengeri hal sült ...

Tovább Szólj hozzá

hal paradicsom sajt tejszín fokhagyma padlizsán bazsalikom petrezselyem edami paszternák

2013. jan 24.

Két libát egy csapásra

írta: Hajós Ágnes
Két libát egy csapásra

Teában fürdő libacomb, hófehér sajtos rizzsel - ezt ki kell próbálnotok!

A következő recept ismét versenyre készült. Ez alkalommal azonban rögtön két helyre is pályázok. A VKF. 54. fordulójának témája:

Kávét vagy teát?


azaz ezekkel készült ételeket lehet bemutatni Coffeinmentes blogján. A névnapomra megleptem magam egy "kis" libacombbal, ezt bolondítottam meg teával.

A másik megmérettetés Stahl Juditnál folyik. Nem adom fel, hogy egyszer kiírja a nevem és eredményt is érjek el, ezért erre is beneveztem. Tehát az ott bemutatott Dilmah teából vettem két fajtát, mert nem tudtam választani (nagyon finomak, teaimádóknak ajánlom!) és nekiálltam. Ez lett belőle:

Kiegészítés 14.11.13.-án: Ezzel egyik helyen sem nyertem, de a ...

Tovább Szólj hozzá

alma tea narancs sajt rizs curry petrezselyem krémsajt libacomb erdei gyümölcs görögszéna

2013. jan 20.

Sága snack receptek

írta: Hajós Ágnes
Sága snack receptek

Krémsajtgombóc mártogatóssal és egy különleges virslisaláta

Szokásomhoz híven neveztem egy receptversenyen. A Sága hirdetett nemrég egy pályázatot, az ő termékeiket felhasználva kellett valami snacket (nagyjából úgy tudnám jellemezni, hogy gyorsan elfogyasztható falatka, esetleg falatnyi vendégváró étel) alkotni. Rögtön beugrott az általam imádott selyemsonka és a füstli. Aztán a nagy igyekezetben csak az egyik receptet sikerült feltölteni a verseny oldalára, a másikat megettem... :)

Ezúttal azonban a szerencse kedvezett nekem, a kisorsolt nyertesek között voltam. Nyereményként egy hűtőtáskát kaptam Sága termékekkel!

DSC_1513

Itt pedig a receptek:

Különleges virslisaláta

  DSC_1879s

Hozzávalók 4 főre:

8 szál pikáns füstli virsli

4 ...

Tovább Szólj hozzá

citrom mustár mascarpone aszalt szilva lilahagyma virsli kaliforniai paprika avokádó csípős paprika szőlőmagolaj selyemsonka

2013. jan 17.

Diétás calzone ínyenceknek

írta: Hajós Ágnes
Diétás calzone ínyenceknek

Zárt pizza velővel, paprikával

Ezerféle diéta létezik, mindenkinek megvan a kedvence, a bevált módszere. Nekem leginkább a szénhidrátszegény táplálkozás jön be, nemegyszer segített megszabadulni pár kilótól. Persze emellett a rendszeres mozgás sem elhanyagolható, de ez a blog nem erről szól :)

Most egy olyan receptet osztanék meg, ami nem minden szempontból diétás, viszont szénhidrátban abszolút szegény, ízvilága nagyon különleges. És kedvencem, a velő is helyet kapott benne! Íme:

Calzone velővel és sült paprikával, kapros-tormás szósszal

  DSC_1171s

Hozzávalók 2 főre (1 calzone):

30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt

3 dkg élesztő

0,5 dl olívaolaj

2 dl tej

1 kk só

1 kk oregánó

Bors

Olaj

30 dkg sertésvelő

10 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

tej joghurt sajt kapor oregano újhagyma torma sertésvelő fehér cheddar

2013. jan 13.

Gyorskaja III. - Poutine Kanadából

írta: Hajós Ágnes
Gyorskaja III. - Poutine Kanadából

Sült krumpli, krémsajt és BBQ szósz - Chuck nyomán

A sorozat utolsó darabja a Kanadában kedvelt poutine (putin). Én a TvPaprikán láttam-hallottam róla először, egy Chuck nevű, általam nagyon kedvelt szakács műsorában. Nem elég, hogy a receptjei jók, a tetoválásai és az aláfestő zene is tetszik... :)

Az étel rövid története: A kanadai Quebec tartományból származik az 1950-es évek második feléből. Nemsokára elterjedt az egész államban, vendéglőkben, bárokban, síparadicsomok pihenőjében szolgálták fel. Ami a szerintem legjobb benne, hogy a gyerekek nagy kedvence is! Komolyabb történelmét itt találod.

Különben ez is egy roppant egyszerű étel, sült krumpli, túró (esetleg morzsolt krémes sajt) leöntve egy nagyon finom ...

Tovább Szólj hozzá

túró mustár vaj zöldbors almaecet Worcestershire szósz kechup

2013. jan 12.

Gyorskaja II. - Fish and chips

írta: Hajós Ágnes
Gyorskaja II. - Fish and chips

Hal, sült krumpli, borsópüré - az angolok fast food-ja

Ezúttal az angol nyelvű országokban kapható egyik kedvenc take-away-food (nyersfordításban - elvihető étel) van soron.

Először a 19. század második felében tettek róla említést Angliában, a munkásosztály közkedvelt eledele volt. A lelkesedés iránta azóta csak nőtt, elterjedt az egész világon, főként a valamikori brit fennhatóság alatti területeken.

Ennyit a rövid történetről, bővebben itt találhattok infót.

Alapjában véve egy roppant egyszerű kaja, sörtésztában sült hal sült krumplival, tradicionálisan borsópürével és/vagy tartárral. Valószínűleg pont egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, aki még nem kóstolta, tegye meg!

Fish and chips

 

DSC_0289sw

Hozzávalók ...

Tovább Szólj hozzá

sör sajt tejszín borsó vaj petrezselyem szerecsendió tengeri hal cheddar

2013. jan 10.

Gyorskaja I.- Gyros

írta: Hajós Ágnes
Gyorskaja I.- Gyros

Görög-török "street food", ahogy nálunk készül

Ismét sorozatot indítok, amelyben három olyan utcán árult ételt próbálok reprodukálni, amiket nagyon szeretek. Meg az első étel kivételével nem is nagyon lehet ezekhez hozzájutni nálunk. Még talán Fish and chips -et lehet találni itt-ott, de a Kanadában árult Poutine -t még nem láttam sehol. Kezdjük talán az itthon kapható kedvencemmel:

 

Gyros

DSC_0647s

A Wikipedia szerint ez egy forgatásos eljárással készült húsétel, amely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. Ennyit a tudományos részről.

Tudtommal nálunk pulykahúsból készítik, és szupertitkos a pác receptje, én nem nagyon tudtam még senkiből kihúzni. Azt hiszem, a következőekben sikerül olyan gyrosreceptet ...

Tovább Szólj hozzá

joghurt uborka curry pita pulykacomb lilakáposzta petrezselyem tahini rómi kömény

2013. jan 07.

Szarvas vol. 2.

írta: Hajós Ágnes
Szarvas vol. 2.

Gyümölcsös szarvasragu csípősen, zöldségekkel

Még múltkorában, a Vkf. előző fordulójára hozattam egy kedves ismerőssel szarvashúst. Akkor csak a felét készítettem el, a másik fele a fagyasztóban várt a beteljesedésre. Most hétvégén a kezembe került a kis csomag átcsoportosítás közben, gondoltam, rittyentek valami különlegességet belőle. Pörköltet nem szívesen készítettem volna, persze, imádom az ízét, de most valami másra vágytam. Ragu sikerült, áfonyával, kicsit csípősen. Itt a recept:

Gyümölcsös szarvasragu főtt-sült zöldségekkel

DSC_1405s1 

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg szarvas lábszár

2 kicsi lilahagyma

7 dkg füstölt szalonna

1 kaliforniai paprika

10 dkg áfonya

1 nagy paradicsom

1 chili

8 cl vörösbor

3 ek ...

Tovább Szólj hozzá

répa sütőtök gomba parmezán vörösbor szarvas áfonya vaj kakukkfű rozmaring szalonna lilahagyma tökmagolaj

2013. jan 06.

Borjúmáj sajtszósszal, polentával

írta: Hajós Ágnes
Borjúmáj sajtszósszal, polentával

A borjúmáj is sokoldalú, elkészíteni sem nehéz!

Életemben eddig egyszer ettem csak, a Kistücsökben. Ott annyira jól el volt készítve, hogy féltem itthon nekiállni, nehogy valami cipőtalpszerű szörnyűséget kapjak. Sertésmájat is ugyanezért nem szeretek sütni, de nem hagyhattam, hogy kifogjon rajtam.

Kaptam a hentesnél egy szép adagot, többfelé utánanéztem az elkészítési módnak és azt hiszem, megtaláltam a megfelelőt, egyáltalán nem bonyolult. Főztem-sütöttem mellé egy gyors polentát, előkaptam a mélyhűtőből egy adag lefagyasztott ementáliszószt és már asztalon is volt az ebéd. Istenire sikerült, remélem, kipróbáljátok!

Sült borjúmáj ementáli szósszal, gránátalmával és kakukkfüves polentával

  DSC_1398s

Hozzávalók 4 ...

Tovább Szólj hozzá

kakukkfű polenta borjúmáj kukoricadara ementáli gánátalma

2013. jan 03.

Legyen szerencsénk lencsével

írta: Hajós Ágnes
Legyen szerencsénk lencsével

Sólet libacombbal, lencsével - újévi ebéd, hogy sok pénzünk legyen :)

Mint az előző bejegyzés ben említettem, próbálom tartani a hagyományokat, Újév napján lencsét eszünk. Idén azonban eszemben sem volt a megszokott levest vagy főzeléket készíteni, gondoltam egy merészet és elővettem egy klasszikust. Sosem főztem még sóletet és azt hiszem csak egyszer ettem, de akkor nem ízlett, olyan volt, mint egy sima főzelék. Elolvastam pár helyen a receptet és úgy gondoltam, egy adag babot lencsével helyettesítek, sőt, rögtön kétfélével. Még pár dolgot változtattam, de remélem, az étel jellegét sikerült megtartani.

Az eredmény egy nagyon laktató és rendkívül finom fogás. Azért az év első napján talán megengedett a dőzsölés, hiszen ...

Tovább Szólj hozzá

lencse vörös lencse bab csirkecomb gersli libacomb velőscsont

2013. jan 02.

Legyen malacunk!

írta: Hajós Ágnes
Legyen malacunk!

Malackaraj töltve, gyümölcsös-krémes rizzsel

Nem vagyok babonás, de szeretem a hagyományokat. Ehhez tartozik Szilveszterkor a malachús, Újévkor a lencse fogyasztása. Az óév utolsó napjaiban sikerült szép darab malackarajhoz jutnom, rögtön tudtam, hogy ebből alkotnom kell. Bár az új konyhám enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után, de a sütés-főzéshez minden adott.

Félretettem hát a költözés általi kupi miatt érzett lelkiismeret-furdalásomat és nekiálltam. Igazából az előkészítés csak 20 percet vesz igénybe, aztán mehetett a sütőbe, én pedig vissza pakolni. Azért örültem, hogy végül sikerült az év utolsó napját egy ilyen fogással színesebbé tenni, evés közben egy kicsit kikapcsoltam és a Boldog Új Évre gondoltam ...

Tovább Szólj hozzá

alma mazsola rozmaring bacon sáfrány füstölt sajt cider malackaraj aszalt cseresznye

2012. dec 26.

Boldog Karácsonyt! - Az első a blogon

írta: Hajós Ágnes
Boldog Karácsonyt! - Az első a blogon

Avagy az első Karácsony a Blogon

Töltött-sült ponty fehér babbal és vöröslencsével

Nem is én lettem volna, ha Szenteste nem újítok valamit. Viszont nem szerettem volna nagyon elrugaszkodni a szokásoktól, tehát mindenképpen halat, pontosabban pontyot terveztem. Köretnek azonban valami különlegesre vágytam, pont kezembe akadt egy receptújság, abból merítettem ötletet (szándékosan nem írom le az újság nevét, mert ha követem az arányokat, elég furcsa képződmények jöttek volna létre, meg természetesen a hozzávalókat is megváltoztattam).

Ja, és nem utolsó szempont, hogy abszolút egészséges, szénhidrátszegény, tehát lelkiismeret-furdalás nélkül degeszre ehettem magam belőle! Nektek is jó étvágyat, boldog Karácsonyt!

Egészben ...

Tovább Szólj hozzá

rozé ponty sajt vörös lencse zsálya póréhagyma fenyőmag lime kömény fehérborecet kínai kel piros arany harissa cheddar fehér bab

2012. dec 16.

Curry és lilahagyma

írta: Hajós Ágnes
Curry és lilahagyma

Imádnivaló páros két könnyen elkészíthető ételben

A következő két receptnek a fent nevezett hozzávalók az alapjai. Nagy történetet nem tudok hozzáfűzni, egyszer megkóstoltam a szinte édes sült lilahagyma és curry keverékét, nagyon megszerettem. Harmadik párjuk talán a kókusztej lehetne, de ezt most kihagytam (persze, ha van, használjuk bátran!). Ha tehát némi indiai hangulatot szeretnénk teremteni és viszonylag gyorsan összedobni valami különlegeset és finomat, akkor a következő fogások tökéletesek lehetnek:

Currys gombaleves királyrákkal

  DSC_1192s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej lilahagyma

20 dkg erdei gomba

20 dkg királyrák (vagy koktélrák)

1 l húsleves

1 ek curry

1,5 dl főzőtejszín (vagy kókusztej)

1 ek étkezési ...

Tovább Szólj hozzá

gomba mascarpone tészta curry királyrák vaj chili kókusztej lilahagyma petrezselyem kömény koktélrák szarvacska

2012. dec 12.

Filléres alapanyagokból finomat

írta: Hajós Ágnes
Filléres alapanyagokból finomat

Pulykaszárny egyszerűen és bonyolultan - két recept!

Vannak méltatlanul mellőzött állati testrészek, amiket maximum levesfőzéshez használnak, ilyen a fent nevezett is. Mint tudjátok, szeretek nem túl népszerű alapanyagokat is használni, párszor, mikor az átlagosnál is kedvezőbb volt az ára, vettem pulykaszárnyat is. Csak pozitív dolgokat tudok írni. Nagyon jó az íze, nem száraz, mint alapjában a pulyka húsa, a rajta levő bőrt pedig isteni ropogósra lehet sütni!

Jó étvágyat!

Fokhagymával tűzdelt pulykaszárny sült zöldségekkel és pecsenyeszósszal

  DSC_1109s

Hozzávalók 4 főre:

3 db pulykaszárny

3 ek vaj

2 ek sültcsirke-fűszer

20 gerezd fokhagyma

1 ek paradicsompüré

3 zsenge cukkini

4 paradicsom

Olívaolaj

2 gerezd ...

Tovább Szólj hozzá

alma rozé tej citrom sajt tejszín cukkini vaj őszibarack fahéj szegfűszeg ementáli lestyán borsikafű turbolya pulykaszárny

2012. dec 09.

Gyors, zöldséges egytálak

írta: Hajós Ágnes
Gyors, zöldséges egytálak

Édesköményes, csicseriborsós ételek sütőben sütve

Már többször említettem, hogy sokszor csak raktározok. Vannak kedvenceim alapanyagaim, amiknek elég borsos az áruk, de ha éppen kedvezően hozzájuthatok, veszek belőle egy nagyobb mennyiséget. Viszont eljön az idő, mikor közeleg a szavatosság lejárta, ekkor bizony fogyasztani kell. Így sikerült a következő két egytálételt kitalálnom, és szerintem ezután direkt fogom ezeket az összeállításokat használni. Mivel megrögzött húsevő vagyok, mindegyikbe került bacon, de vegetáriánusok akár el is hagyhatják.

És nem utolsó sorban gyorsan elkészülnek, gondolom egy nehéz nap után ez sem utolsó szempont :)

Kéksajttal rakott édeskömény

  DSC_0644s

Hozzávalók 4 főre:

 

1 nagy vagy 2 ...

Tovább Szólj hozzá

spenót sajt tejszín tejföl édeskömény csicseriborsó bacon mozzarella juhtúró márványsajt

süti beállítások módosítása
Mobil