2012. dec 05.

Rukkolapesto gazdag halas és vegetáriánus ételben

írta: Hajós Ágnes
Rukkolapesto gazdag halas és vegetáriánus ételben

Hét hozzávaló, két padlizsános, rukkolás étel

Ismét egy újabb hónap, a Miele -nél ismét megtelt a virtuális kosár. Ez alkalommal a következők a felhasználandó hozzávalók: dió, padlizsán, zöld pesto, hal, szárított paradicsom, feta sajt és tészta. Rengeteget gondolkoztam és most sem tudtam csak egyfélét főzni. Valahogy mindig rögtön kétfelé indulok el, most egy vegetáriánus - és egy halételt készítettem. Egyik sem túl bonyolult, bárki nekiállhat!

Egy megjegyzés: a pesto-t mindkét alkalommal rukkolával és dióval készítettem. Használhatunk a rukkola helyett bazsalikomot, koriandert, a dió helyett fenyőmagot.

 

Padlizsános halragu pesto-s nudlival

DSC_1249s1 

Hozzávalók 4 főre:

500 g lepényhal (vagy más tengeri hal)-filé

1 ...

Tovább Szólj hozzá

spagetti dió sajt tejszín mascarpone padlizsán parmezán pesto feta oregano rukkola petrezselyem tengeri hal aszalt paradicsom

2012. dec 02.

Vkf. 53. forduló - Régi receptek nyomán

írta: Hajós Ágnes
Vkf. 53. forduló - Régi receptek nyomán

Nagymamám almás csirkéje felturbózva

Ez alkalommal Babette -nél a staféta, így neki kellett kitalálnia a témát, ami elindítja a fantáziánkat - természetesen a főzés terén. Ő egy nekem nagyon kedves témát adott meg:

Régi receptek nyomán

címmel. Egy kis nosztalgiázás után valamelyik régi családi receptet kellett elővenni, újragondolni.

Rengeteget gondolkodtam, talán még soha ennyit, egy recepten. Tudtam, hogy nagymamám repertoárjából fogok valamihez nyúlni, de ismét egy hajnali insomnia kellett ahhoz, hogy rájöjjek, mihez. Van neki egy roppant egyszerű (nem karácsonyi, bár már olyankor is készítette) "találmánya", almás-savanyú káposztás csirke. Eredetileg egy tepsibe kell tenni egy réteg savanyú káposztát, rákarikázni ...

Tovább Szólj hozzá

rozé sajt tejszín rizottó savanyú káposzta fehérbor csirkecomb vaj fahéj újhagyma füstölt sajt birsalma ementáli kápia koriandermag őrölt gyömbér

2012. dec 01.

Sütőtökkrémleves - háromszor

írta: Hajós Ágnes
Sütőtökkrémleves - háromszor

Variációk sütőtöklevesre - három krémes különlegesség

Tudom, a cím nem túl izgalmas. Ősszel és télen van a sütőtöknek szezonja, ekkor szinte minden háztartásban legalább egyszer készül belőle kémleves. Én már rettenetesen untam az eredeti verziót, ezért egy kicsit beújítottam. Három, az átlagostól eltérő változatot főztem az utóbbi hónapban, ezt most egy csokorban osztom meg veletek. Remélem, mindenki megtalálja a neki legjobban tetszőt, nekem mindegyik nagyon ízlett. Jó étvágyat hozzájuk!

A kenyerek receptjét itt találod.

 

Sütőtökkrémleves by Jamie

  DSC_0641s

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg (körteformájú) sütőtök

1 fej lilahagyma

1 szál szárzeller levéllel

2 ek olívaolaj

1 közepes répa

1 gerezd fokhagyma

...
Tovább Szólj hozzá

répa sütőtök sajt tejszín zeller cékla rozmaring lilahagyma harissa balzsamecetkrém

2012. nov 29.

Alpro verseny

írta: Hajós Ágnes
Alpro verseny

Yofu-s csirkecombok és az újságírók díja

Mint sokan tudjátok, nemrég az ALPRO receptversenyt hirdetett, ahol sok kedves ismerős és ismeretlen szavazatával bekerültem az első ötbe. Itt már egy négytagú zsűri döntött a győztesről kóstolás alapján, aki sajnos nem én lettem. Viszont egy szinte ezzel egyenértékű díjat kaptam: a jelen lévő újságírók egyöntetűen az én receptem mellett tették le voksukat, így a különdíj az enyém lett!

Kaptam 2 db szuper Loom edény t, egy karácsonyi palacsintasütőt egy Alpro hűtőtáskát, és rengeteg ALPRO terméket, hazafelé leszakadt az ajándékzacskó füle :)

Összességében nagyon jól éreztem magam a díjátadón, színvonalas és izgalmas rendezvény volt:)

Emlékeztetőül itt a nevezett ...

Tovább Szólj hozzá

alma narancs csirkecomb kecskesajt gyömbér csicseriborsó római kömény fahéj petrezselyem szezámmag koriandermag alpro yofu

2012. nov 25.

Gombaszezon IV. - Gyűrűs tuskógomba

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon IV. - Gyűrűs tuskógomba

Rizottó, fehérboros csirkeragu és gazdag rántotta

A mai főszereplő a gyűrűs tuskógomba. Ezt szintén a fagyasztóból vettem elő, de az íze így is finom volt. Ha nem találtok ilyet sehol, természetesen más erdei gombával is lehet helyettesíteni, de nálam most ez került terítékre. Egyvalamire kell odafigyelni: max. 4 cm-es szárat hagyjunk neki a tisztításnál, a többire nincs szükség. Meg persze jól meg kell mosni, mert földes lehet ott is, ahol nem látjuk.

És a legfontosabb: min. 20 percet hőkezelni kell!

Gyűrűs tuskógomba

O

Fehérboros-gombás ragu csirkemájjal, sütőtökös rizottóval

 

DSC_1101s

 Hozzávalók 4 főre:

A raguhoz:

80 dkg csirke felsőcomb

10 dkg csirkemáj

15 dkg gyűrűs tuskógomba

2,5 dl száraz fehérbor

2 ek ...

Tovább Szólj hozzá

bor sütőtök gomba sajt tejszín rizottó csirkemáj fehérbor csirkecomb vaj kakukkfű rántotta rozmaring bacon lilahagyma füstölt sajt ementáli

2012. nov 21.

Szovjet kaják

írta: Hajós Ágnes
Szovjet kaják

 Van, amit az oroszok is jól csinálnak! A vodka mellett... :D

Párom nagyon sokat járt fiatalabb korában a volt Szovjetunióban, munkája kapcsán beutazta szinte az egész területet. Rengeteget szokott mesélni, főként a volt kollégákkal töltött görbe estékről. Egyszer megkért, hogy főzzek neki olyan savanyú levest, amit akkor sokszor ettek, macskajajra tökéletes volt :)

Szóval nekiálltam szoljanka-receptet keresni, egyáltalán nem volt könnyű dolgom. Ahány ház, annyi szokás, mondják, erre sincs egy egységes recept. Így a sok alapanyagból kiválasztottam a nekem szimpatikusakat és nekiugrottam. Nagyon jó lett az eredmény, de ez az a fajta étel, amit minimum 6 főre lehet csak elkészíteni (inkább nyolcra - de fagyasztható).

A témához ...

Tovább Szólj hozzá

répa marha citrom uborka sonka tejföl sertés tarja virsli

2012. nov 18.

Gombaszezon III. - Vargányák

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon III. - Vargányák

Királyi krémleves és gomba-tortilla

A most következő gomba sokak kedvence. Szégyenszemre bevallom, idén ősszel készítettem először. Viszont abban biztos vagyok, hogy nekem is kedvencemmé vált. Szezonban, mikor már nem volt olyan horror az ára, vettem belőle nagyobb adagot és a gombaárus tanácsára különbözőképpen felszeletelve fagyasztottam le. Így még egy-két hónapig élvezhetem a vargánya fantasztikus ízét.

Egyszer sikerült királyvargányához is jutnom. Sárgább a húsa, mint a simának és vicces módon, mikor felszeleteljük, a vágási felület elkékül. Persze sütés közben visszanyeri sárgaságát, nem kell senkit sokkolni az étel színével :)

Mindkét fajtával találhattok most itt egy-egy fogást. A sima vargányával egy ...

Tovább Szólj hozzá

gomba sonka sajt fokhagyma vargánya majoranna camembert petrezselyem királyvargánya

2012. nov 16.

Melengető krémlevesek I. - Fokhagyma és édeskrumpli

írta: Hajós Ágnes
Melengető krémlevesek I. - Fokhagyma és édeskrumpli

Krémes fokhagyma- és édesburgonyaleves, lélekmelegítőnek

Ebben a zord időben néha semmihez sincs kedvem, csak egy takaróba burkolózva leülni a gép elé, és valami forró, krémes levest kanalazni. Persze ebben imádott gyerekeim néha meggátolnak, ezért a nyugalomban töltött idő sokszor este 9 utánra esik csak. Mivel ilyenkor már nem kellene semmi szénhidrátdúsat fogyasztani, ezért a következő két recept sem tartalmaz lisztet. A húsleves ne kockából készüljön, hanem zsírtalanított alaplét használjunk (én azt úgy oldom meg könnyen, hogy mindig nagy adag húslevest főzök és kihűtve, leszűrve, esetleg besűrítve lefagyasztok a léből). A zsemlekocka-feltét pedig elhagyható, úgy könnyebb is kortyolni :)

Ha pedig ezeket a családnak ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tejszín fokhagyma vaj kókusztej újhagyma édesburgonya márványsajt petrezselyem szezámmag tökmagolaj napraforgómag tökmag rokfort lenmag

2012. nov 11.

Hortobágyi és Felvidéki - palacsinták sósan

írta: Hajós Ágnes
Hortobágyi és Felvidéki - palacsinták sósan

Palacsinta alaprecept és két sós változat

Akik rendszeresen olvassák a blogot, azoknak már biztosan feltűnt, hogy nem vagyok édesszájú. Kevés süteményt sütök (a családom legnagyobb bánatára), sőt a tésztákat is inkább sósan szeretem. Mikor palacsintát sütök, egy-két darabot mindig félreteszek és simán sajttal, tejföllel és sonkával megtöltöm, ez lesz az enyém. A következőkben két egyszerű rakott palacsinta receptet osztanék meg. Az egyikhez felhasználható a maradék csirke- vagy bármely más pörkölt, a másik egyszerűen krumplival és juhtúróval lesz megtöltve.

A receptek után a kezdők kedvéért leírom a palacsinta elkészítési módját. Lehet, hogy nem hiszitek el rólam, de évekig nem tudtam palacsintát sütni. Alacsony ...

Tovább Szólj hozzá

palacsinta tejföl kapor juhtúró snidling metélőhagyma

2012. nov 07.

Mindmegette vol. 2 - II. - pisztráng, csirkemell és cékla a főszerepben

írta: Hajós Ágnes
Mindmegette vol. 2 - II. - pisztráng, csirkemell és cékla a főszerepben

Három különleges pályamű zöldséggel gazdagon

Ismét véget ért a receptverseny a Mindmegette.hu -n. Sikerült ismét egy csokikurzust nyernem, már csak azt nem tudom, melyik receptemmel :) Azért feltöltögetem lassan az összes nevezettet ide is, kettőt már feltettem ide , most a másik hármat osztom meg veletek.

Saláta pisztránggal, ínyenc módra

  DSC_0758s

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag rukkola

10 dkg füstölt szalonna

10 db pácolt fürjtojás

1 tojás sárgája

Fél citrom leve

Fél dl olívaolaj

Só, bors

Fél dl kefir

60 füstölt pisztráng

7 db füge

30 dkg (körte formájú) sütőtök

15 dkg házi gomolya

 

A szalonna zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket félretesszük. A sütőtököt fél centis szeletekre vágjuk, a ...

Tovább Szólj hozzá

füge pisztráng sütőtök sajt tejszín balzsamecet csirkemell cékla szalonna bacon kapribogyó snidling kefír füstölt sajt torma rukkola petrezselyem krémsajt cheddar fürjtojás gomolya

2012. nov 04.

Gombaszezon II. - Óriáspöfeteg és őzláb

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon II. - Óriáspöfeteg és őzláb

Rántott gomba és gombakrémleves az erdő kincseiből

Folytatom a gombás recepteket. Ez a jó idő kedvez a növekedésüknek (a fagy persze nem :)), a piacon is egyre jobb viszonyba kerültem a gombaárus családdal, szinte mindent kipróbáltam, ami náluk volt :)

Azért azt megjegyezném, hogy csak szakembertől szabad gombát venni, gondolom, senki nem akar a következő rémhír lenni a médiában...

Ha bővebben is szeretnétek tudni ezekről a gombafajtákról, a képekre kattintva eljuthattok a Wikipedia, vagy más tudományos honlap adott oldalára.

Óriáspöfeteg gomba

orias_pofeteg

 

 Párolt zöldborsó rántott pöfeteggombával

 

  DSC_0789s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg óriás pöfeteggomba

3 tojás

Zsemlemorzsa

Liszt

40 dkg zöldborsó

2 ek vaj

1 ...

Tovább Szólj hozzá

gomba borsó mogyoró őzlábgomba rukkola szerecsendió parenyica óriáspöfeteg

2012. nov 02.

Ételek hét összetevővel

írta: Hajós Ágnes
Ételek hét összetevővel

Csirkemell, csirkemáj, cékla, alma, hagyma, és még ketten két ételben

Azért ennek a versenyezgetésnek vannak pozitív hozadékai. Például megismerhetek olyan embereket, akikkel hasonló az érdeklődési köröm és a világhálónak köszönhetően könnyen kapcsolatban is tudok velük maradni. Így történt, hogy egy kedves, főzni szerető és tudó ismerősöm megkért, vegyek részt a Miele főzőiskola HetedHét Íz című játékán. Ennek a lényege, hogy a játék hét résztvevője bedob egy-egy alapanyagot egy virtuális kosárba, majd legalább ötöt kiválasztva főzőcskézik valami finomat. Első alkalommal ezek az alapanyagok jöttek össze: csirkemáj, alma, búzadara, vöröshagyma, citrom, csirkemell, cékla.

Hát én nem fogtam vissza magam, mindjárt ...

Tovább Szólj hozzá

alma citrom mustár balzsamecet tejföl csirkemáj csirkemell majoranna kakukkfű cékla búzadara

2012. okt 30.

Grapefruit egy halas ételben

írta: Hajós Ágnes
Grapefruit egy halas ételben

Ropogós tonhal, grapefruit mártásban, csicsókasalátával

A celsus.hu -n levő grapefruit-os receptversenyre két pályaművet küldtem. Ez volt az egyik , melyet a párom szülinapjára főztem, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy még egy kísérletet tegyek. Ezúttal tonhalat választottam. Az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam a halfogyasztást, pedig mindannyian tudjuk, mennyire egészséges és nem utolsó sorban finom. Most pótolom ezt a hiányosságomat és ígérem, a jövőben sűrűbben készítek halas ételeket. Tehát itt a legújabb pályaművem:

Ropogós, négymagvas bundában sült tonhal grapefruit-mártással és langyos csicsókasalátával

  DSC_1026s

Hozzávalók 4 főre:

8 tenyérnyi szelet fagyasztott tonhal

2 szikkadt zsemle

1-1 ek tökmag, ...

Tovább Szólj hozzá

méz citrom joghurt tejszín tonhal grapefruit fehérbor csicsóka torma szezámmag napraforgómag tökmag lenmag

2012. okt 27.

Konzerv kukorica fantáziadúsan

írta: Hajós Ágnes
Konzerv kukorica fantáziadúsan

Kukorica és húsgombóc levesben, salátában

Ismét megpróbálkozom Stahl Juditnál :) Most a Bonduelle-el karöltve indított receptversenyt és meg kell, hogy mondjam, vért izzadtam, mire kitaláltam valamit. A legújabb, GOLD termékekből kellett valamit összehozni. Igazából kukoricából háromféle dolog jutott minden ismerősömnek eszébe: krémleves, kukoricasaláta, kukoricás rizs. De szinte pontosan ebben a sorrendben. Nekem meg valahogy mindig valami darált hús került a kezembe, így ezeket házasítva főztem meg a pályaműveimet.

Mellesleg jegyzem meg, hogy a diómajonézt az alapján próbáltam kitalálni, amilyet a Kistücsökben ettem. Nem pontosan olyan lett az íze, de ez is isteni lett. Remélem, Ti is kipróbáljátok!

 

Kukoricás ...

Tovább Szólj hozzá

dió citrom sajt mustár majoranna kakukkfű aszalt szilva lilahagyma kukorica fahéj snidling darált hús tökmagolaj földimogyoró-olaj fehér cheddar

2012. okt 24.

Vkf 52. - Tésztafaló erdőlakó

írta: Hajós Ágnes
Vkf 52. - Tésztafaló erdőlakó

Vargányás pirog és szilvás szarvasragu tésztakísérettel

Nemrég olvastam az egyik oldalon, hogy létezik egy játék kifejezetten gasztrobloggereknek. Gondoltam, mivel már lassan fél éves lesz a blogom, benevezek én is. Ez nem verseny, a lényeg az, hogy az éppen aktuális házigazda kitalál egy témát, ebben kell a többieknek valami maradandót alkotni. Ami a házigazdának legjobban tetszik, arra száll a staféta, vagyis ő lesz a következő játék házigazdája. Éppen az 52. forduló folyik, ennek házigazdája a Tisztatészta c. blog szerzője, témája pedig:

TÉSZTAFALÓ ERDŐLAKÓ
avagy a tészta házassága az őszi erdő "gyümölcseivel"

Nagyon tetszett az ötlet, bevallom. Rögtön kétfelé is megindult a fantáziám, az erdő gombái mindkettőben ...

Tovább Szólj hozzá

szilva dió sütőtök sajt tejszín vargánya szarvas kakukkfű chili rozmaring konyak őszibarack camembert birsalma aszalt áfonya tökmagolaj gyöngyhagyma erdei gomba pirog

2012. okt 22.

Szedres előételek - előkelő finomságok

írta: Hajós Ágnes
Szedres előételek - előkelő finomságok

Sajtos, kacsamájas kínálnivalók akár az ünnepi asztalra is

A szederrel sokan nincsenek kibékülve, sőt, szerintem nem is nagyon ismerik. Ha nincs teljesen megérve, meglehetősen fanyar lehet, de a teljesen érett gyönyörű kékesfekete szemek már sokkal több édes ízt hordoznak. Én most szederzselét készítettem, ezt kombináltam egyszer kacsamájjal, egyszer sajttal. Nem mindennapi variációk, viszont annál finomabbak, sőt, látványnak sem utolsóak.

Szedres kacsamájpástétom

  DSC_0684ss

Hozzávalók:

15 dkg szeder

1 kk zselatin

2 ek méz

20 dkg kacsamáj

8 dkg vaj

1 ág kakukkfű

1 közepes fej lilahagyma

1 dl félédes fehérbor (pl. Hárslevelű)

Só, bors

 

5 dkg szedret egy kis lábasban felfőzünk 1,5 dl vízzel, belecsorgatjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

füge szeder méz sajt fehérbor kakukkfű kacsamáj lilahagyma camembert

2012. okt 19.

Gombaszezon I. - Receptek laskagombával

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon I. - Receptek laskagombával

Rizottó és leves csirkemájjal és laskával

Mivel a piacon érdekesebbnél érdekesebb gombákhoz lehet jutni mostanság, gondoltam, indítok egy minisorozatot ebben a témában. Nem kívánok komoly rendszertani leírásokat közölni, szerintem elég, ha elolvassátok a Wikipedia idevonatkozó cikkeit, ezeket a képre kattintva olvashatjátok el. Kezdjük egy egyszerűvel, ami mindenhol kapható:

Laskagomba

lossy-page1-478px-Késői_laskagomba_termesztése.tiff

 

Gombaleves csirkemájjal

  DSC_1447s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg laskagomba

20 dkg csirkemáj

1 közepes fej hagyma

1 l tyúkhúsleves

1 csokor petrezselyem

1 ek vaj

Só, bors

A hagymát vékonyra szeleteljük, a vajon üvegesre pirítjuk. A gombát 2 cm-esre kockázzuk, rádobjuk a hagymára. Pár percig kevergetjük, majd felengedjük a levessel. 15 ...

Tovább Szólj hozzá

sajt rizottó rizs csirkemáj fehérbor kakukkfű csiperke petrezselyem ementáli laskagomba

2012. okt 16.

Pácban vannak…-Tojás és mozzarella

írta: Hajós Ágnes
Pácban vannak…-Tojás és mozzarella

Olívás- fűszeres mozzarella és tárkonyecetes fürjtojás

A pácolásról mindenkinek a nyári grillparty-k ugranak be, pedig pácolni nem csak húsokat lehet. Én rendszeresen szoktam például tojást és sajtot érlelni, 3 nap hűtőben állás után egészen érdekes végeredményeket lehet kapni. A változatok tárháza végtelen, most a legutóbbi két verziót osztanám meg, remélem, kipróbáljátok!

Pácolt mozzarella

DSC_0790s

Hozzávalók:

2 mozzarellagolyó

1 ág rozmaring

4 db bazsalikomlevél

2-3 ág kakukkfű

1 chili

Olívaolaj  

A mozzarellát nagyobb darabokra vágjuk. Egy edénybe helyezzük, rá a fűszernövények. A chilit apróra vágjuk, az is mehet bele. Felöntjük annyi olívaolajjal, ami ellepi, összerázzuk. Ezt naponta megismételjük, 2-3 ...

Tovább Szólj hozzá

sajt bazsalikom kakukkfű chili mozzarella fehérbors fürjtojás tárkonyos ecet

2012. okt 14.

Pálinka szerelmem... III. - Birkacomb, zöldségek, szalvétagombóc

írta: Hajós Ágnes
Pálinka szerelmem... III. - Birkacomb, zöldségek, szalvétagombóc

Lassan készülő finomság, (nem csak) férfiak kedvence

Elérkeztünk a fináléhoz pálinka-ügyben. Itt a harmadik rész, azt gondolom, méltó befejezése ennek a sorozatnak. Ezt a receptet elsősorban családom férfitagjainak ajánlom, ismerem az ízlésüket, mindegyiknek kedvére való lenne.  Ha röviden kellene jellemeznem, azt mondanám, nem diétás fogásról van szó, viszont az íze bármit megér. Nem is szeretném tovább ragozni a dolgokat, íme a mű:

Merlot törköllyel és zöldségekkel sült birkacomb rozmaringos szalvétagombóccal

  lhjgdt

Hozzávalók 4 főre:

1,2 kg csontos birkacomb szelet (4 db)

40 dkg sütőtök

1 db sonkahagyma

1 db újhagyma

6 gerezd fokhagyma

0,3 l húsleves

1 dl Brill Merlot törköly

2 db babérlevél

Egész ...

Tovább Szólj hozzá

sütőtök törköly szalvétagombóc birkacomb

2012. okt 12.

Mindmegette vol. 2. - Szűz és karaj

írta: Hajós Ágnes
Mindmegette vol. 2. - Szűz és karaj

Két fantáziadús étel sertéshússal

Az egész versenyzés-dolog nálam egy egyszerű kiírással indult áprilisban. Sokszor olvasgattam a Mindmegette.hu -t ötletek után kutatva, most tavasszal láttam egy receptverseny-kiírást. Már akkor is rosszul aludtam, így az egyik hajnalban kitaláltam egy receptet, amivel legnagyobb meglepetésemre fődíjat nyertem. Ezen felbuzdulva azóta is sokszor megméretem magam, nagyon jól esik, mikor elismernek.

Most ismét versenyt hirdettek az előbb említett oldalon, küldtem is két ételleírást. Szerintem folytatom még a feltöltést oda, de azért megosztom ezeket veletek itt is, várom a véleményeket!

És persze bluesun néven itt és itt megtalálhatóak a receptek!

Szűzérmék rózsaborssal, zsályás sajtmártással ...

Tovább Szólj hozzá

gomba sajt tejszín zsálya karaj karfiol petrezselyem szerecsendió ementáli rózsabors póré sertéssszűz

süti beállítások módosítása
Mobil