2012. okt 09.

Pálinka szerelmem... II. - kacsamell

írta: Hajós Ágnes
Pálinka szerelmem... II. - kacsamell

Szilvapálinkával készült kacsasült szilvával

Mint ígértem, ismét közlöm egy pálinkával készült fogás receptjét. Ez alkalommal az ősz gyümölcseit hívtam segítségül, hozzá pedig szilvapálinkát választottam. Párom szerint együtt töltött időnk alatt ez lett a legfinomabb étel, amit főztem :)

Részeges kacsamell pikáns gyümölcsraguval és aszalt szilvás rizottóval

DSC_0824s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg kacsamell

Só, bors, kakukkfű

6 cl (Brill) szilvapálinka

7 db nagy szilva

7 db füge

15 dkg füstölt mangalica szalonna

2 tulipánpaprika vagy chili

20 dkg rizottó rizs

1 közepes fej hagyma

15 dkg aszalt szilva

2 dl száraz rozé

1 l húsleves

Fél grapefruit leve

15 dkg cheddar sajt

Só, bors

8 dkg vaj

2,5 dl tej

 

...
Tovább Szólj hozzá

szilva pálinka rozé sajt rizottó grapefruit kacsamell kakukkfű chili aszalt szilva cheddar

2012. okt 08.

(Nem)mindennapi kenyereim

írta: Hajós Ágnes
(Nem)mindennapi kenyereim

Az első próbálkozások

Azok csoportjába tartozom, aki nem nagyon szokott kenyeret fogyasztani. Nem az íze miatt, hanem mert rengeteg benne a szénhidrát. Imádok enni, de ha lehet, nem kenyérrel akarok jól lakni.

Néha azonban nagyon megkívánom, az utóbbi időben két receptet is kipróbáltam, amit szívesen ajánlok mindenkinek. Az első életem első olyan kenyere, amit saját recept alapján készítettem. Az aszalt paradicsomhoz nagyon a passzol a rozmaring, ezekkel akartam egy levegősebb, telt ízű kenyeret. Sikerült is, bár inkább kalácsra emlékeztet az állaga, de akkor is nagyon szerettük.

A második nem az én ötletem, itt találtam. Kevés változtatást után megsütöttem, nagyon finom lett. Nem lehet szépen szeletelni, csak szeletkéket tépkedni ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér sajt rozmaring füstölt sajt tönkölyliszt aszalt paradicsom

2012. okt 02.

Egytálételek csicseriborsóval

írta: Hajós Ágnes
Egytálételek csicseriborsóval

Vörös lencsés indiai módra és gombás Bakonyi módra

A csicseriborsó az egyik legjobb alapanyag ahhoz, hogy egy könnyen összeállítható ételbe érdekes ízt és állagot csempésszünk. Én nem vagyok hajlandó áztatni meg főzni, konzervet használok. (Felhasználás előtt ajánlatos vízzel leöblíteni). A most következő egytálételek elkészítéséhez elég fél óra, a fotelben falatozva tökéletes befejezése lehet egy nehéz napnak.

 

Bakonyi gombás

  DSC_0773s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg gomba

1 dl-nyi gersli

1 konzerv csicseriborsó

1 csokor petrezselyem

Só, bors

1 fej hagyma

1 ek pirospaprika

2 dl tejföl

1 ek étkezési keményítő

2 ek olaj  

A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

gomba vörös lencse tejföl bab curry csicseriborsó kókusztej gersli petrezselyem

2012. okt 01.

Pálinka szerelmem... - Hús nélkül

írta: Hajós Ágnes
Pálinka szerelmem... - Hús nélkül

Gomba sajttal, málnával, édesburgonyával és ribizlipálinkával

Ismét találtam egy nekem való megmérettetést. A Pécsi Borozó a Brill Pálinkaházzal karöltve olyan receptekre kíváncsi, melyeknek szerves része a Pálinkaház által kínált valamely termék. Mi múltkor pont Harc községen utaztunk át, benéztem hát hozzájuk. Választottam háromféle, nekem szimpatikus pálinkát és nekiálltam kombinálni. Kicsit féltem, mert még sosem főztem gyümölcspárlattal, de nagy megnyugvásomra hihetetlenül különleges aromát tud adni a vele készült ételnek. Ez most egy háromrészes sorozat lesz, íme az első rész:

Sült vargánya ementáliszósszal és édesburgonyás-málnás fánkkal

  DSC_0723s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg vargánya (közepes méretűek)

...

Tovább Szólj hozzá

pálinka sajt vargánya fehérbor málna kakukkfű édesburgonya ementáli

2012. sze 29.

Dobjuk össze

írta: Hajós Ágnes
Dobjuk össze

Tartalmas saláták pillanatok alatt

Néha csak pár percünk van enni és nem is akarunk semmi bonyolultat. Én ilyenkor benézek a hűtőbe és összedobok egy gyors salátát. Különösebb történet most nem tartozik ehhez a két recepthez, talán csak annyi, hogy sikerült két nagyon finom variációt kreálnom, ajánlom mindenkinek!

Zöld saláta

  DSC_0824s

Hozzávalók 1 adag:

2 marék rukkola

1 marék retekcsíra

1 ek tökmag

5 dkg cheddar sajt felkockázva

1 ek tökmagolaj

2 ek joghurt

1 mk zöldfűszeres himalájasó

 Az utolsó három hozzávalót egy kisebb, a többit egy nagyobb tálban összekeverjük. A salátát az öntettel tálaljuk. :)

DSC_0821s

Pikáns makrélasaláta olívával

  DSC_1812

Hozzávalók 4 főre:

150 g olajbogyó

1 nagy piros ...

Tovább Szólj hozzá

citrom joghurt olajbogyó chili füstölt sajt makréla rukkola avokádó tökmagolaj tökmag cheddar retekcsíra

2012. sze 24.

Erdély

írta: Hajós Ágnes
Erdély

Két kedvenc ételem és egy vicces bevezető...

Nos, ennek a bejegyzésnek a bevezetőjét teljesen meg kell változtatnom. Kitörölhetném, de akkor egy vallomással kevesebb lenne...

Szóval: A sztrapacska nem erdélyi étel, hanem felvidéki. Azért gondoltam, mert a juhtúróról ez ugrott be és örültem, hogy tudok valamit, ami összeköt a gyökereimmel. Hát nem ez, az biztos... :)

A salátának valóban semmi köze Erdélyhez, de itthon nemrég ezen a néven futottam vele össze, el is hittem. És miután többen kijavítottak, eszembe is jutott, hogy a franciasalátáról se hallottak még soha a franciák, a párizsiról nem is beszélve... :D

Azért próbáljátok ki mindkét receptet, mert nagyon finomak. A tudatlanságomat meg kérlek, nézzétek el...

Itt az ...

Tovább Szólj hozzá

uborka savanyú káposzta szalonna lilahagyma juhtúró petrezselyem marinált

2012. sze 21.

Születésnap és grapefruit verseny

írta: Hajós Ágnes
Születésnap és grapefruit verseny

Libamáj, gyümölcsszósz és különleges köret

Találtam egy versenyt, ahol a grapefruit népszerűsítése a cél. Ezzel szinte egy időben volt a párom születésnapja, gondoltam, hagyom magam kibontakozni, lelkiismeret-furdalás nélkül főzhetek hétköznap is valami extra kaját.

Tudni kell rólam, hogy gyűjtögető típus vagyok. Ennek eredményeképpen volt a mélyhűtőben egy libamáj, a hűtőben meg áfonyás cider, gránátalma, édesburgonya, meg kecskesajt. Tudom, jó alapanyagból nem nehéz jó kaját készíteni, de erről az alkotásról most tényleg csak szuperlatívuszokban beszélhetek.

Szerencsére elnyertem vele a bírák tetszését, bekerültem az öt nyertes közé!  Szóval, ha nektek is van kedvetek bűnözni, fakanálra fel!

...

Tovább Szólj hozzá

méz kecskesajt libamáj gránátalma őszibarack édesburgonya cider

2012. sze 16.

Lasagne kétféleképpen

írta: Hajós Ágnes
Lasagne kétféleképpen

Gazdag bolognai és spenótos-ricottás

A tésztaételek közül ezt készítem a legritkábban. Nem azért, mert nem szeretem, hanem mert mindig félek, hogy a tészta kemény marad. Ezt úgy oldom meg, hogy nem teszem egymásra a lapokat és sok szószt használok.

Most itt két változatot láthattok, elsőként bolognai raguval. Azért ez mégsem az az egyszerű szósz, amit a spagettin megszokhattunk, néhány plusz összetevővel és a besamel mártással együtt valami isteni végeredményt kapunk.

A második változat már egy kicsit megosztó lehet. Sokan nem szeretik a spenótot, pedig ha túllépünk a gyerekkori válogatósságon, igazán különleges ételeket keríthetünk az asztalra. Itt most ricottával, azaz savótúróval és fenyőmaggal párosítottam. Ha ...

Tovább Szólj hozzá

spenót gomba sajt ricotta parmezán fenyőmag bazsalikom cukkini szalonna oregano darált hús lasagne

2012. sze 14.

Snack olívával II. - Hurkás táska

írta: Hajós Ágnes
Snack olívával II. - Hurkás táska

Gyors nassolnivaló olajbogyóval, leveles tésztából

Ígéretem szerint kreáltam még egy nasit, amiben a spanyol olívabogyó kapta az egyik főszerepet. Szerintem a Fornetti elkezdhetne gondolkodni rajta, hogy elkezdi gyártani, itthon ugyanis pillanatok alatt elfogyott az egész. Nagyon egyszerű elkészíteni, remélem, nektek is tetszeni fog!

Hurkás táskák olívával, paradicsommal, kukoricával

  QAÍW

Hozzávalók 24 darabhoz:
2 csomag leveles tészta
1 szál véres hurka
20 dkg magozott olajbogyó
2 nagy, vastaghúsú paradicsom
1 cső kukorica
1 tojás
Liszt a nyújtáshoz
 
A hurkát félcentis karikákra vágjuk. A legegyszerűbb, ha kb. 15 percre a fagyasztóba tesszük, így a héját is könnyebb lehúzni. A paradicsomokat félbevágjuk, ...
Tovább Szólj hozzá

paradicsom olajbogyó véres hurka kukorica leveles tészta

2012. sze 09.

Snack olívával I. - Különleges hideg előétel

írta: Hajós Ágnes
Snack olívával I. - Különleges hideg előétel

Tormás -lazacos-céklás előétel a luxus jegyében

Legutóbb egy olyan versenyre figyeltem fel, melynek  (számomra) az eddigiekhez képest legnagyobb volt a tétje. Most egy spanyol utat lehetett nyerni, olyan nasit (snack-et) kell elkészíteni, melyhez spanyol olívabogyót használunk fel. Két variáció körvonalazódott az agyamban, ebből egy kész is van.

Az utat sajnos nem sikerült megnyernem, ám nem árt kipróbálni a receptet, hihetetlen jó lett. Somával ketten beburkoltunk egy tányérnyit, de szerintem fért volna még :)

Céklás lazacvirágok olívabogyóval

  DSC_0528ss

Hozzávalók 4 főre:

15 dkg magozott olajbogyó

2 db kb. 8 cm átmérőjű cékla

20 dkg tejszínes krémsajt

10 dkg kapribogyó

2 ek frissen aprított ...

Tovább Szólj hozzá

olajbogyó cékla kapribogyó snidling torma petrezselyem krémsajt füstölt lazac

2012. sze 06.

Koktépari - nem csak a gyerekek kedvence :)

írta: Hajós Ágnes
Koktépari - nem csak a gyerekek kedvence :)

Laktató reggeli és sült paradicsomos saláta - nem csak télen finomak :)

Tudom, sok paradicsomos receptet írok. Az az igazság, hogy nagyon szeretem. Viszont télen már élvezhetetlennek tartom a fólia alatt nevelt fajtát, így inkább csak koktélparit veszek. Ennek egész évben megvan az a finom zamata, hogy úgy érzem, még mindig nyár van. A gyerekeim is imádják szétroppantani a szájukban, néha úgy belaknak belőle, hogy mellé nem is kell nekik más.

Most egy nem igazán fogyókúrás reggelit osztanék meg veletek, de garantálhatom, másnaposságra tökéletes (Nigella ötlete) :)

Ez után egy könnyen összeállítható, de nagyon izgalmas saláta következik, bármilyen sült hús körete lehet, de szénhidrátszegény pirítóssal bármely diétában ...

Tovább Szólj hozzá

saláta paradicsom szalonna petrezselyem Worcestershire szósz

2012. sze 04.

Jamie Oliver - az első kedvenc

írta: Hajós Ágnes
Jamie Oliver - az első kedvenc

Jamie hazatér és 30 perc alatt főz - én meg imádom... :)

Mikor még nem volt TvPaprika, a Spektrumon mentek Jamie Oliver angol szakács főzős műsorai. Nekem akkor (és most is) nagyon tetszett, hogy nálunk elég nehezen beszerezhető élelmiszerekből is milyen könnyedén és sokszor viccesen főz valami különlegeset. Nemrég az előbbi csatornán két új sorozatát indították, az egyikben 30 perc alatt elkészíthető menük elkészítését prezentálja, a másikban a Nagy-Britanniában helyinek hitt, de igazából a bevándorlók által meghonosított specialitásokat mutat be, természetesen néha egy kicsit átalakítva, bővítve.

A következő két receptet is ezekben a részekben láttam, nagyjából tudtam is az eredeti leíráshoz ragaszkodni. Ez a srác ...

Tovább Szólj hozzá

citrom sajt kakukkfű rozmaring szalonna lilahagyma kukorica gersli marhalábszár tengeri hal velőscsont cheddar barnasör póré

2012. aug 29.

Köretek I. - Zöldköret és krumplipüré

írta: Hajós Ágnes
Köretek I. - Zöldköret és krumplipüré

Markáns főételek ízletes kísérői

Néha már unom a szokásos sült krumpli, párolt rizs, stb. köreteket. Persze, ha a gyerekek is az asztalnál vannak, legalábbis nálunk, ezeket nehéz kikerülni. Viszont a komolyabb, komplikáltabb főételek mellé én már nem elégszem meg a szokásos verziókkal. Az is igaz azonban, hogy ha a főfogás hosszú időn keresztül készül, az ember lányának már nincs kedve egy szintén bonyolult körettel bajlódni. A következőekben az elmúlt időszak két olyan gyors zöldséges mellékesét mutatnám be, ami bármely komoly húsétel kísérője lehet. Magukban is finomak, de annyira nem markáns az ízük, hogy elnyomják az egyedi fűszerezésű marha-, esetleg vadétel ízét.

Vajas zöldköret

  DSC_2135s

Hozzávalók 4 ...
Tovább Szólj hozzá

répa krumpli kelbimbó tejszín borsó karfiol petrezselyem

2012. aug 24.

Nagymamám nyomdokaiban - eltevés

írta: Hajós Ágnes
Nagymamám nyomdokaiban - eltevés

Passzírozott paradicsom(lé) és erős pista

Ha nyár, akkor eltevés. Nagymamám még most, 78 éves korában is nyári napjai nagy részét zöldség- és gyümölcseltevéssel tölti. Mi nagyon kevés lekvárt meg befőttet eszünk, így ezeket nem vettem át tőle (2015: már ezekből is megvan több üveg).

Viszont a paradicsomlé és a darált csípős paprika elkészítését megtanultam. Két dolog miatt: spórolok vele, és tudom, hogy miből készül. És igen, egy kis tartósítószer is kerül bele , de azt gondolom, még így is egészségesebb lesz a késztermék, mint boltban kapható társai.

A paradicsomlé nekem elég sűrűre szokott sikerülni, de nem baj, felhasználáskor egyszerűen csak hígítani kell (az olaszoknál ez a fajta passata néven fut). Én ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom paprika

2012. aug 21.

Gazdag lecsó és töltött cukkini egy kis csavarral

írta: Hajós Ágnes
Gazdag lecsó és töltött cukkini egy kis csavarral

Nyári ételek fél óra munkával

Vannak ételek, amelyeket a hozzávalói nyáron a legjobb minőségűek. A paradicsom, paprika, cukkini ugyan már egész évben elérhető, mégis nyáron a legjobb az ízük, és nem utolsó sorban ilyenkor a legolcsóbbak. Nemrég sikerült két egész gyorsan összeállítható, igazi nyári fogást összehoznom. Gondolom, 40 fokban senki nem szívesen konyhatündérkedik órákig, ezekhez az ételekhez max. fél óra tűzhely mellett állás kell. Jó étvágyat hozzájuk!

Vesés lecsó petrezselymes galuskával

  DSC_0813s

Hozzávalók 4 főre:

1 sertésvese

5 paprika

3 paradicsom

1 hagyma

1 ek pirospaprika

Só, bors

10 dkg liszt

3 tojás

Tejföl

1 csokor petrezselyem

Olaj

...
Tovább Szólj hozzá

sajt gyömbér csirkemell cukkini ananász lecsó kukorica petrezselyem sertésvese

2012. aug 20.

Vegetáriánus főzőverseny, az első két nyertes vega receptem

írta: Hajós Ágnes
Vegetáriánus főzőverseny, az első két  nyertes vega receptem

Padlizsános, gombás főétel polentával és barackos-fehércsokis pite

A  XVI. Vegetáriánus Fesztiválra főzőversenyt hirdettek Ki a legjobb vega szakács? címmel. Őszintén szólva csak nagyjából tudtam, mit jelent a laktovegetarianizmus, ők azok, akik tejet ugyan esznek, de más állati származású ételt (pl. tojást) nem. Mivel a sütibe viszont sikerült egy tojássárgáját beletenni, megkértek, hogy írjam át a receptet. Így is finom lett :)

Szerencsére sikerült elnyernem a harmadik helyezést, nagyon boldog voltam! A rendező Egészség-vár Alapítvány oldalán itt megtalálhatóak a receptek.

 

Padlizsánrózsák marinált paprikával, kakukkfüves gombával és zsályás polentával

  dtzk

Hozzávalók 4 főre:
 
A ...
Tovább Szólj hozzá

gomba sajt vanília padlizsán zsálya bazsalikom barack rozmaring polenta őszibarack mozzarella kukoricadara fehércsokoládé barna cukor

2012. aug 17.

Zöldbab verseny

írta: Hajós Ágnes
Zöldbab verseny

Tudom, tudom, néha unalmas, hogy mindig a versenyekről tudósítok, amiken részt veszek. De nekem ez a hobbim. Szeretem, ha elismernek, gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Így múltkor beneveztem egy olyan versenyre is, ahol tényleg valami újat szerettem volna létrehozni. Az eletforma.hu-n minden héten új alapanyag kerül előtérbe. Eddig két étellel neveztem, az egyikkel nyertem is, a másik még válaszra vár (veletek már megosztottam itt ).

A nyertes receptem szerintük egy nem kezdőknek való fogás (cikk itt ), de szerintem a tésztagyúrásban nálam inkább csak tehetségesebbek léteznek... Szóval bárki kipróbálhatja, még az is, aki nem túl gyakorlott és nincs nagyon kibékülve ezzel a növénnyel. Például a párom is kétszer szedett belőle, pedig ő ...

Tovább Szólj hozzá

zöldbab csirkemáj majoranna füstölt sajt petrezselyem

2012. aug 14.

Három versenyfogás az elsők közül

írta: Hajós Ágnes
Három versenyfogás az elsők közül

Pazar ízek, színes receptek - az egyikkel nyertem is!

Nemrég zárult le a Femina-n az egyik Receptolimpia. Az itt következő recepteket neveztem, hideg étel kategóriában nyertem is a kacsarilette-tel! Köszönöm a zsűrinek, de főleg azoknak, akik rám szavaztak!

ui '16: az első receptet újrafotóztam, nemsokára a többi is sorra kerül :)

 

Magyaros kacsarilette négymagvas pirítóssal és lila csalamádéval

DSC_3193s 

Hozzávalók:

A rilette-hez:

2 kacsacomb

6 ek kacsazsír

1 nagy fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek pirospaprika

Csipet só, bors

 

A négymagvas cipókhoz:

12,5 dkg liszt

12,5 dkg Graham-liszt

1,5 dkg élesztő

2 dl meleg víz

1 kk cukor

1,5 kk só

1 ...

Tovább Szólj hozzá

rozé kelbimbó sajt rizottó parmezán vörösbor csicseriborsó szalonna csalamádé füstölt sajt datolya camembert petrezselyem szezámmag napraforgómag tökmag rilette kacsacomb

2012. aug 10.

Velős kérdés - paprika vagy borsó?

írta: Hajós Ágnes
Velős kérdés - paprika vagy borsó?

Sült paprika bacon-nel, velőkrémmel vagy tojásos, borsós, velős rakottas

Tudom, sokan viszolyognak tőle, de egyik kedvenc alapanyagom a sertésvelő. Míg megtisztítom - langyos vízben megmosom és lehártyázom - nekem sem túl szimpatikus, de közben arra gondolok, hogy milyen finom is lesz, ha elkészül :)

Nemrég tettem fel egy lángos receptet, amit többek között velővel  is megbolondítottam, de még nem fogytam ki az ötletekből. A nagymamámnál jobban senki sem tudja rántottan elkészíteni, sőt, tartármártásban is verhetetlen, így ezeket meghagyom neki. A következőeket azoknak is ajánlom, akik soha nem készítettek sertésvelős ételt, higgyétek el, pillanatok alatt a kedvenceitekké fog válni!

Bacon-be göngyölt, velőkrémmel töltött ...

Tovább Szólj hozzá

saláta gomba paprika sajt mascarpone zöldborsó szalonna bacon petrezselyem szezámmag ementáli szezámolaj sertésvelő

2012. aug 04.

Piszke (vagy egres?)

írta: Hajós Ágnes
Piszke (vagy egres?)

Dédnagymamám piszkeszósza és egy saját találmány

Mikor kislány voltam, az udvarunkban volt néhány piszkebokor. Számos elnevezése van ennek a növénynek, egres, köszméte, stb., de én az anyukám által piszkének ismerem (ceglédi lány). Múltkor kaptam is a piacon egy doboz hibátlan gyümölcsöt, nosztalgikus érzés fogott el. Emlékszem, annak idején még az oviban kaptunk husit piszkeszósszal, imádtam. Így kerestünk recepteket, és elkészítettük dédnagyanyám sültcsirkéjét piszkeszósszal. Itt azért nem álltam meg, ha már szezonja van, gondoltam, alkotok valami újat is. Így született meg ez a chutney, melyhez indiai fűszerezésű csirkecombot tálaltam.

Aki szereti a savanykás ízeket, annak mindenképpen ajánlom a következőket!

...

Tovább Szólj hozzá

curry barack majoranna chili rozmaring mustármag egres chutney lilahagyma kömény piszke újburgonya barna cukor koriandermag

süti beállítások módosítása
Mobil