2012. aug 01.

Lángos - megtöltve, újragondolva

írta: Hajós Ágnes
Lángos - megtöltve, újragondolva

Jó is a fokhagymás - de nézzünk most két ínyenc lángost!

Egyszer volt, hol nem volt egy receptverseny, amit a Szega Foods rendezett és harmadik helyezett lettem. Előttem végzett a Dizájn menza című blog írója, ő sajnos azóta abbahagyta, pedig a képeit nagyon szerettem. Akkoriban mindannyiunk nagy kedvencét, a lángost vette elő és ötleteket kért, hogyan tehetjük izgalmasabbá. Bár szerintem 40 fokban nincs jobb egy sörnél és egy (400 Ft-os!) fokhagymás lángosnál a Balcsiparton, én most erősen elengedtem a fantáziámat, és igazi különlegességeket alkottam. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de most fejeztem be az édesburgonyás verzió elfogyasztását és még mindig a hatása alatt vagyok...

Ínyenc töltött karfiolos lángos hideg ...

Tovább Szólj hozzá

rozé lángos uborka sajt parmezán kakukkfű karfiol snidling sajtkrém édesburgonya rokfort tőkehalmáj cheddar sertésvelő

2012. aug 01.

Piros-fehér-zöld...avagy hajrá magyarok!

írta: Hajós Ágnes
Piros-fehér-zöld...avagy hajrá magyarok!

Három saláta a nemzeti színekben

Nem kifejezetten rajongok a sportért, a párom annál inkább. Ebből következik, hogy mostanában Olimpia-lázban égünk - ki-ki a maga módján. Míg ő néha hangosan szurkol, én inkább a vacsorára elfogyasztott saláta színeiben fejezem ki rajongásomat és sűrűn pisszegek, nehogy felkeltse a gyerekeket :)

Minden itt leírt recept egy adag salátára vonatkozik, az összetevőket csak össze kell keverni, így csupán az alapanyagokat írom le. Remélem, kipróbáljátok a recepteket, közben pedig sokasodnak a magyar érmek!

Fetás

DSC_0284s

 
1 nagy marék rukkola
5 dkg feta felkockázva
Pár db koktélparadicsom
Só, bors
1 ek tökmagolaj
 

Brie-sajtos tökmaggal

P1010076s

1 nagy marék kevert saláta
1 közepes ...
Tovább Szólj hozzá

saláta paradicsom uborka feta datolya lime brie rukkola tökmagolaj tökmag szezámolaj koktélparadicsom bresaola szazámmag zöld pesto-s sajt

2012. júl 27.

Csirkemell és sült sajt, főszerepben a tzatziki

írta: Hajós Ágnes
Csirkemell és sült sajt, főszerepben a tzatziki

Tzatziki, a görög kedvenc + két recept

Szeretem a kígyóuborkát minden formában, de az utóbbi időben többször is elkészítettem belőle ezt a görög salátaféleséget. Ezerféle változatban fellelhető, de nekem ez a recept tetszett a legjobban.

Az egyik itt megjelent ételt versenyre készítettem, még nem tudom, mi az eredménye. A másik csak egy gyors vacsi, de a tzatziki minden sülthöz illik és szerencsére abszolút nem hizlal. Jó étvágyat hozzá!

Paradicsomraguval töltött csirkemell tzatzikivel

  DSC_0626s1

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemell

15 dkg olívaolajban eltett aszalt paradicsom

1 nagy fej hagyma

Só, bors

A tzatziki receptjét lejjebb találod.

 

A csirkemellből tenyérnyi darabokat vágunk, ...

Tovább Szólj hozzá

csirkemell kígyóuborka fehérborecet aszalt paradicsom grillsajt

2012. júl 24.

Vasárnapi grillebéd karajjal, csirkecombbal

írta: Hajós Ágnes
Vasárnapi grillebéd karajjal, csirkecombbal

Két ötlet grillpáchoz és a kedvenc fűszervajam

Pár hete hétvégén eszembe ötlött, hogy idén még nem is grilleztünk. Ez úgy ugrott be, hogy láttam egy receptpályázatot, amire grillpác-ötleteket kell beküldeni - el is kapott a harci szellem.

Szerencsére a család sem ellenkezett, ezért kétféle husit kétféleképpen bepácoltam, a zöldségeket bekentem olívaolajjal (a krumplit 5 percre forró vízbe dobtam, hogy ne kelljen neki annyi idő a grillen). Nem írtam receptet a köretre, bármilyen zöldséget lehet grillezni, én most krumplit, cukkinit és fokhagymát készítettem. De nagyon finom például a paradicsom, padlizsán, sőt, akár a sárgarépa is, de ezt sem árt előfőzni. A sütést természetesen a páromra hagytam - ez ugye a férfiak dolga :)

...
Tovább Szólj hozzá

joghurt medvehagyma bazsalikom csirkecomb karaj gyömbér koriander római kömény vaj kakukkfű rozmaring lime rukkola tökmagolaj korianderzöld

2012. júl 20.

Kedvenc hideg krémleveseim

írta: Hajós Ágnes
Kedvenc hideg krémleveseim

Extra frissítő cukkini- és kovászos uborka krémleves, ezeket ki kell próbálni!

Az utóbbi idők legfinomabb levesére akadtam. Tudtam, hogy létezik kovászos uborka krémleves, sejtettem, hogy finom lehet, többek között a koviubi ( receptem itt ) miatt imádom a nyarat. Begyűjtöttem hát pár ötletet, aztán megalkottam a saját verziómat. Nem tudom leírni, mennyire finom lett! A család megérte, hogy mindenki kapott egy kis kóstolót, a többi pedig egyedül az enyém lett, pohárból ittam frissítőként, nem érte meg az estét :)

A másik versenyző receptjét még nagyon régen a sógornőmtől kaptam, azóta a szerelmese vagyok (mármint a levesnek). Ebből még Zolika is tetemes mennyiséget tud eltüntetni. Múltkor kerek cukkinit kaptam, a belsejébe ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tejföl cukkini tárkony kapor kovászos uborka füstölt sajt petrezselyem szerecsendió

2012. júl 19.

Csirkemellrózsák versenyre, brokkoliszósszal

írta: Hajós Ágnes
Csirkemellrózsák versenyre, brokkoliszósszal

Csirkemell különleges formában paradicsommal, camembert-rel

A jolkifoztem.hu-n nemrég lezárult a receptverseny. Nem verték nagy dobra az eredményt, konkrétan sehol nincs fent az oldalon. Nekem viszont küldtek egy e-mailt, hogy bekerültem a győztesek közé, és küldenek egy kötényt :)

A recept itt található hivatalosan.

De mivel az én találmányom, itt is közzéteszem:

Csirkemellrózsák brokkoliszósszal és újhagymás törtkrumplival

  P1010093s

Hozzávalók 2 főre:

A rózsákhoz:

40 dkg csirkemell-filé

15 dkg camembert

1 paradicsom

10 dkg füstölt szalonna

Provance-i fűszerkeverék

 

A brokkoliszószhoz:

15 dkg brokkoli

Fél l húsleves

 

40 dkg krumpli

2 szál ...

Tovább Szólj hozzá

csirkemell szalonna brokkoli újhagyma camembert

2012. júl 17.

Halas receptversenyre vol. 2.

írta: Hajós Ágnes
Halas receptversenyre vol. 2.

Szardíniás rizottó, csiperke, bacon :)

Csak nem hagyott nyugodni ez a sokféle Rio Mare termék. Ma hajnalban kitaláltam az ebédet, természetesen felhasználtam benne egy konzerv isteni szardíniát. A rizottóból többet sikerült főzni, mint amennyi a gombákba fért. Soma olyan gyorsan tüntette el, hogy alig tértem magamhoz...

Összességében: nem akarom magam fényezni, de ezt tényleg mindenkinek ízleni fog!

 

Szardíniás gerslirizottóval töltött gomba tarkabors-mártásban

  P1010103s

Hozzávalók 4 főre:

10 nagy csiperkegomba

10 dkg gersli (árpagyöngy)

1 közepes fej hagyma

1 nagyobb gerezd fokhagyma

3 dkg vaj

1 dl rozébor

Fél l húsleves

Fél csokor petrezselyem

1 doboz Rio Mare szardínia

...
Tovább Szólj hozzá

rozé gomba szardínia bacon csiperke gersli petrezselyem tarkabors

2012. júl 15.

Lazaccal töltött paprika mangós salátával

írta: Hajós Ágnes
Lazaccal töltött paprika mangós salátával

Márványsajtos lazackrém, marinált kápia, édesburgonya - nagyszerű társítás

A Rio Mare cég Stahl Judittal együtt hirdetett receptversenyt. Hosszas töprengés után alkottam egy salátát, ami igazán különlegesre sikerült. Alapnak a lazacpástétomot vettem, mondhatom, magában is isteni, de a marinált paprikával együtt leírhatatlan lett. Komolyan, régen volt ekkora csend az asztalnál és úgy gondolom, ebből látszik a legjobban, ha ízlik az étel...

Remélem, nektek is tetszik és sokan kipróbáljátok. Szerintem egy első randin meghozhatja a várt hatást :)

Rokfortos lazackrémmel töltött marinált paprika édesburgonyás-mangós salátán, posírozott tojással

DSC_1638s

Hozzávalók 4 főre:

1 tubus Rio Mare lazacos pástétom

8 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

saláta lazac sajt mangó édesburgonya rokfort marinált kápia

2012. júl 11.

Távol-keleti levesek, magyarul

írta: Hajós Ágnes
Távol-keleti levesek, magyarul

Kínai és vietnámi némi hazai beütéssel :D

Időnként én is eszek kínai kaját. Egyik kedvencem a csípős-savanyú leves. Első látásra ezer összetevő kell hozzá, de akkor is el akartam itthon készíteni. Találtam többféle receptet, érdekes hozzávalókkal. Sajnos kedves városunkban elég ritkán kapni fafül gombát, bambuszrügyet és hasonlóakat, meg igazából nem is volt kedvem utánajárni, leegyszerűsítettem az egészet, persze az ízt és a jelleget nem.

A nagy keresgélésben beleakadtam egy hasonlóan finom vietnámi levesbe, ami szintén egyszerűbb formában került az asztalomra. Annyira megtetszett, hogy kétszer szedtem és inkább kihagytam a másodikat:)

A hasonlóság a kettő között a csípős és savanyú íz, valamint hogy bármelyik ...

Tovább Szólj hozzá

spagetti répa kínai gomba tofu sertéscomb petrezselyem vietnámi

2012. júl 08.

Tükörtojás mindíííg, minden körülmények között!

írta: Hajós Ágnes
Tükörtojás mindíííg, minden körülmények között!

Tojás reggelire, íme néhány kedvencem

Egy régebbi valóságshow nyertesének volt a kedvenc szólása "Mindig, minden körülmények között". Gondolom néhányan sejtitek, Alekoszról (VV4) van szó. Igazán nem rajongtam az emberért, de ez a mondása belémivódott.

Nos, tükörtojás tekintetében tökéletesen ez igaz rám. Ez az az étel, ami bármikor jöhet. Mikor még állítólag semmi elhivatottságot nem mutattam a szakácsművészet iránt (úgy 12 évesen), a tükörtojás-készítésben már akkor is király voltam, apukám szerint. A mai napig ez a kedvenc reggelim, persze mindig megbolondítom valamivel. Íme két verzió, a pirítósos az egyik kedvencem, a tofusat csak most próbáltam ki, de könnyen kedvencemmé válhat :)

 

Tükörtojásos sajtos ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tofu tükörtojás

2012. júl 07.

Bede Robi ötleteiből

írta: Hajós Ágnes
Bede Robi ötleteiből

Cukkinis lecsó és gnocchi paradicsommártással

Gondolom, nem kell részleteznem, miért nézem sokat a TvPaprikát. Egyik kedvenc szakácsom Bede Róbert, néhány napja sikerült személyesen is találkoznom vele. Siófokon, az Art Rock Cafe udvarában léptek fel Szőke Andrással. Elképzelhetitek, milyen műsort csináltak :) A tulajdonos jó ismerősöm, együtt lepődtünk meg azon, mennyire kevesen voltunk. Pedig az összes ismerősöm szereti őket, csak valahogy nem jutott el hozzájuk ennek a Gasztro-Stand up-nak a híre.

Én azért kihasználtam a helyzetet, beszélgettem pár szót a fellépőkkel, főleg Robival és begyűjtöttem pár tippet receptekkel kapcsolatban. Az egyik itt megjelenő ételt simán lekoppintottam arról, amit ő főzött (annyira jó lett), a ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom paprika csirkemáj szalonna lecsó gnocchi petrezselyem aszalt paradicsom cukkin

2012. júl 05.

A sült csirkén túl

írta: Hajós Ágnes
A sült csirkén túl

Maradék pecsenyeszaft és sült hús felturbózva

Nagyobbik kisfiam (meg most már a többieké is) egyik kedvenc eledele a sült csirke. Én meg valahogy mindig többet sütök, mint amennyit megeszünk. Természetesen a pecsenyezsírt is megőrzöm, egy sima pirítóssal is csodákat tud művelni :)

A következőkben ahhoz szeretnék ötleteket adni, hogy másnap mit is lehet kezdeni a maradékkal, hiszen nincs annak még semmi baja a hűtőben. Emellett másnap is meg lehet etetni ugyanazt az ételt a családdal anélkül, hogy unalmasnak találnák.

Meleg "franciasaláta"

  DSC_1267s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg sárgarépa

20 dkg zöldborsó

20 dkg kukorica

20 dkg kelbimbó

20 dkg zöldbab

6 ek majonéz (receptem itt )

4 ek ...

Tovább Szólj hozzá

répa gomba kelbimbó zöldbab csirkecomb zöldborsó kukorica

2012. júl 02.

Paradicsom-szalonna-hagyma

írta: Hajós Ágnes
Paradicsom-szalonna-hagyma

Tuti nyerő kombináció, két receptben : )

De tényleg, bármilyen étel alapja lehet. A következő két verzió roppant egyszerű, mégis nagy felüdülést hozhat ebben a kánikulában. Igazi 30 perces fogás mindegyik, csak a sütőt kell időben bemelegíteni. Pár percre van csak szükség az előkészületekhez, a sütés közben pedig akár egy gyors zuhanyt is vehetünk, ettől jobb kedvünk lesz falatozni is.

Ha a szalonna nem szimpatikus, kihagyhatjuk, bár gondolom némelyeknek pont ettől izgalmas egy egyszerű tészta vagy rétes. Jó étvágyat!

Paradicsomos-újhagymás rétes ricottával

P1010061s1

Hozzávalók 2 főre (1 rúd):

 1 szál újhagyma

1 paradicsom felkockázva

5 dkg füstölt kolozsvári

25 dkg ricotta

3 levél ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt tejszín bazsalikom rétes szalonna lilahagyma mozzarella oregano újhagyma petrezselyem kolozsvári

2012. jún 30.

Enrique után szabadon

írta: Hajós Ágnes
Enrique után szabadon

Enrique Sanchez andalúz szakács ötleteiből

Az a spanyol főzőkurzus! Azt hiszem, minden résztvevő nevében mondhatom, páratlan élmény volt. Három fogás volt, amivel nem igazán tudtam betelni. Mindhárom előételnek készült, de én azt gondolom, ezek AZOK az ételek, amivel az ember egy jól sikerült nap után megjutalmazza magát. Vagy egy rosszul sikerült után velük vigasztalódik. A lényeg: 4-5 főre szólnak, ha csak csipegetni akartok. De ha igazán át akarjátok magatokat adni az élvezetnek, talán 2 főre elég...

Minden alaprecepten változtattam a praktikusság vagy az egyszerűség érdekében, azonban ízükből így mit sem veszítettek. Legfőképpen ajánlom a fánkocskákat a kompóttal, bármilyen napot képes bearanyozni...

Mini tortillák ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom narancs sajt ricotta málna kolbász rozmaring bacon kapribogyó mozzarella petrezselyem krémsajt chorizo fürjtojás borecet surimi salmorejo fütölt sonka

2012. jún 28.

Fenséges ízek - de nem nyertes...

írta: Hajós Ágnes
Fenséges ízek - de nem nyertes...

Mascarponetorta balzsamos krémmel

Van olyan verseny, amin nem nyertem. A Zila tortaformára kiírt verseny az volt, ahol nem teljesítettem jól. A következő tortát küldtem be, bejutottam a döntősök közé. El kellett vinni a kész darabot is, hogy megkóstolják, viszont sikerült elrontanom egy részét, így a zsűri nem értékelte. A recept különben jó, csak nekem sikerült a szószt túlforralnom, így nem lett élvezhető. Remélem, aki többet süt nálam, ilyen hibát nem követ el. Az íze különben fenséges, sok szerencsét hozzá!

Nos, az előző pár mondatot aznap délután írtam, hogy hazaérkeztünk a versenyről. Akkor nagyon elkeseredett voltam, egy pár elismerő szót vártam volna a cégtől, hogy bejutottam a döntőbe. Két hétre rá viszont ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín mascarpone balzsamecet vanília akác kardamom

2012. jún 25.

Szülői örökség

írta: Hajós Ágnes
Szülői örökség

Apukám bablevese, az én sajtos pogácsám és anyukám sárga sütije

A szüleim közül általában anyukám az, aki az ételeket elkészíti, de apukám is tud főzni. Családi összeröffenések alkalmával ő az, aki a nagyobb melót igénylő, esetleg férfiasabb fogásokért felelős, de szívesen főz maguknak is. Most két kedvencemet választottam tőlük. Apukám bablevesét, persze olyan pogácsával, aminek a receptjét én találtam, és ennél még nem ettem finomabbat. Aztán anyukám sárga sütijének receptjét osztom meg, amit ő kísérletezett ki és állandóan osztatlan sikert arat. Most a leírást is az ő szavaival olvashatjátok. Próbáljátok ki, nektek is tetszeni fog!

Bableves pogácsával

DSC_5070s1

Hozzávalók 6 főre:

1 kisebb hátsó füstölt ...

Tovább Szólj hozzá

kávé túró sajt pogácsa mazsola bab babapiskóta rum füstölt csülök

2012. jún 24.

Ronda és finom

írta: Hajós Ágnes
Ronda és finom

Leves és saláta, amelyek inkább finomak, mint szépek :)

Ez volt a szlogenje régebben egy csokireklámnak. Néha nekem sem sikerülnek úgy az ételek, hogy látványra is élvezhetőek legyenek. Viszont a most következő kettő annyira finom, hogy kár lenne csupán kinézete miatt kihagyni a kipróbálásukat. Tehát, ahogy Bendegúz mondta az Indul a bakterház-ban: "Csukott szemmel falatozzunk!" :)

Kölessaláta retekkel és fűszeres sajtkockákkal

  P1010038s

Hozzávalók 2 főre:

A salátához:

10 dkg köles

1 csomag hónapos retek

Az öntethez:

1 db újhagyma

4 kicsi ecetes uborka

1 ek majonéz (receptem itt )

2 ek kefir

Fél citrom

Folyékony édesítő

Fél dl fehérbor

 

A sajtkockákhoz:

20 dkg halloumi (vagy más, nem olvadó sajt, pl. panir ...

Tovább Szólj hozzá

bor marha uborka sajt póréhagyma fehérbor retek köles halloumi marhacomb tarkabors

2012. jún 22.

Könnyű nyári ebéd - joghurtos csirke és leves

írta: Hajós Ágnes
Könnyű nyári ebéd - joghurtos csirke és leves

Barack-ribizlileves és sült csirkecomb káposztagombóccal, zöldborsmártással

Ebben a nagy hőségben senkinek nem hiányzik nehéz étel. Sem olyan, ami mellett órákat kell tölteni a konyhában. Mégis van, hogy meglátogat minket egy-két régen látott barát, akit szeretnénk elkápráztatni. A most következő teljes ebéd egy része előző nap elkészíthető, a fogyasztás napján csak elő kell venni az előkészített dolgokat és egy órácskát a konyhában lenni. Közben persze időnként benézhetünk a vendégekhez beszélgetni:)

Fogyasztás után pedig várhatjuk az elégedett sóhajokat az asztal minden oldaláról...

Joghurtos gyümölcsleves

DSC_0950s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg őszibarack

15 dkg ribizli + 10 dkg a díszítéshez

2 dl joghurt

2 dl ...

Tovább Szólj hozzá

méz káposzta csirkecomb ribizli őszibarack zöldbors petrezselyem

2012. jún 18.

Diabetikusan is finomat

írta: Hajós Ágnes
Diabetikusan is finomat

Egy ebéd, amit a cukorbetegek is fogyaszthatnak - de mindenkinek ízlik!

Az apai nagymamám meglátogatott a hétvégén. Nem látom túl sűrűn, talán évente egyszer. Ő cukorbeteg, inzulint is kell használnia, viszont nagyon szeret enni. Még nem ismert a főzőcskézős oldalamról, gondoltam kirukkolok valami olyannal, amit (persze azért mértékkel) problémamentesen fogyaszthat, és ízlik is neki. Sokat nem tudtam az ízléséről, de például azt igen, hogy a karalábét és az édességet szereti. Anyukám főzött egy friss borsóból készült levest, én pedig a következőket. Nagyon megdicsért, örültem :)

Göngyölt pulyka almával rakott karalábéval

  DSC_1326s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg pulykacomb-filé

5 dkg vaj

fél csokor petrezselyem

5 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

sajt eper csirkemáj rozmaring szalonna lilahagyma pulykacomb karalábé petrezselyem diabetikus kömény

2012. jún 16.

Eggs Benedict, a kedvenc reggelim

írta: Hajós Ágnes
Eggs Benedict, a kedvenc reggelim

Benedek tojás - luxus reggelire

Mint többször említettem, szeretem a tartalmas reggeliket. Ez a legfontosabb étkezés, ilyenkor megengedettek az olyan magas kalóriatartalmú ételek is, amit a nap folyamán nem merek fogyasztani :) Mondhatnám úgy is, hogy magyarázkodás nélkül bűnözhetünk, hiszen a szervezetnek szénhidrátra van szüksége ahhoz, hogy az ember agya (esetleg egy végighisztizett éjszaka után is) beinduljon. Ezek jegyében osztom a kedvencemet.

 

Eggs Benedict - Benedek tojás

dztkfz

Hozzávalók 2 főre:

A muffinhoz recept itt .

 

A hollandi mártáshoz:

2 tojássárgája

20 dkg vaj

Só, cayenne bors

Negyed citrom leve

 

4 tojás

4 szelet kerek bacon

 

A muffinokat szerencsésebb előző nap elkészíteni. Ehhez a recepthez ...

Tovább Szólj hozzá

tojás citrom szalonna bacon benedict hollandi english muffin

süti beállítások módosítása
Mobil