2018. máj 27.

Tengeri hal szicíliai paradicsomszószban

írta: Hajós Ágnes
Tengeri hal szicíliai paradicsomszószban

Könnyű halétel különleges mártással

Két bejegyzéssel ezelőtt írtam a ricottás minipalacsintá ról, amiről Jamie Oliver egyik magazinjában olvastam, majd elkészítettem.

Ám nem csak egyszerűen magában ettük, bár úgysem lett volna rossz, egy isteni finom paradicsomszószos tengeri hal körete lett. Ennek a receptje is Jamie-től van :)

 

Szicíliai paradicsomszószban sült halfilé

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg tengeri halfilé

6 nagy paradicsom

3 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy ág rozmaring

Olívaolaj

2 ek kapribogyó

3 szardellafilé

1 tk oregánó

1 fahéjrudacska

5 dl passzírozott paradicsom

Olívaolaj

1 kis csokor petrezselyem

Só, bors

1 tk cukor

 

A paradicsomok kocsányát kivágjuk, az aljukon kereszt alakú ...

Tovább Szólj hozzá

fokhagyma szardella tengeri hal

2018. máj 21.

Siófoki szezonnyitó kajálás képekkel

írta: Hajós Ágnes
Siófoki szezonnyitó kajálás képekkel

A felvonulást kihagytam, de az újdonságokat megkóstoltam 

Régen írtam már étteremajánlót, őszintén szólva elég nehezen veszem rá magam. Igazából most sem az következik, csak valami hasonló, de kaja azért lesz benne rendesen :)

Szóval a hétvégén volt a siófoki nagystrand, ismertebb nevén a Plázs, ezzel együtt a szezon ünnepélyes megnyitója. Aki ismer, az tudja, hogy én itt születtem, itt is élek, imádom a várost. A nyári nyüzsgést, a sok parti büfét, még a turisták egy részét is :D

Az idei évadot rendhagyó módon egy csomó ingyenes koncerttel és food truck show-val indította városvezetés. Aki nem ismerné ez utóbbi kifejezést (mármint a food truck show-t), annak úgy tudom a legegyszerűbben elmagyarázni, hogy mobil büfék ...

Tovább Szólj hozzá

fagyi gofri hamburger food truck

2018. máj 08.

Túrós lepényke tavasziasan

írta: Hajós Ágnes
Túrós lepényke tavasziasan

Szuper köret vagy vega főétel

Van egy csomó szakácskönyvem (ki gondolta vola :) ), sőt, receptújsággal is bőven el vagyok látva. Minden kedves ismerősöm gondol rám, amikor lomtalanítást tart, a közelmúltban egy nagy halom Jamie Oliver-magazint kaptam.

Rengeteg jó kis kaja volt benne, többet is elkészítettem, most az egyik legegyszerűbbet hozom. 

Leginkább egy sós amerikai palacsintához utdnám hasonlítani, jó sok újhagymával felturbózva. 

Köretként is nagyon finom, de a kedvenc szószunkkal társítva szintén abbahagyhatatlan :)

 

Ricottás-újhagymás lepény

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg liszt

1 dl tej

15 dkg ricotta

2 tojás

3 nagy szál újhagyma zöldjével együtt

Olívaolaj

Só, bors

 

Egy tálban kikeverjük a ...

Tovább Szólj hozzá

ricotta újhagyma

2018. máj 02.

Fűszeres-citromos csirke babos újkrumplival

írta: Hajós Ágnes
Fűszeres-citromos csirke babos újkrumplival

A szokásos sült csirke - sült krumpli páros felturbózva

Ha a gyerekeknél tuti sikert akarok elérni főétel terén, akkor a sült csirke-sült krumpli páros a nyerő. 

Én is szeretem, de a változatos étkezést még inkább, így amikor csak lehet, megvariálom kicsit.

Ez most egy nagyon finom, friss, igazi tavaszi változat, a legjobb benne a sok zöldfűszer! :)

 

Babos újkrumpli citromos csirkével

Hozzávalók 4 főre:

4 csirke felsőcomb

2-2 nagy ág rozmaring és kakukkfű

1 citrom leve

Olívaolaj

Só, frissen őrölt bors

80 dkg újburgonya

2 konzerv fehérbab

1 csokor zsenge kapor

1 nagy marék friss bazsalikom

10 dkg rukkola

 

A csirkecombokat kicsontozzuk, de a bőrét rajtahagyjuk. A kakukkfüvet és a rozmaringot durvára ...

Tovább Szólj hozzá

csirke krumpli citrom bazsalikom bab csirkecomb kapor rukkola

2018. ápr 26.

Áfonyás-rizses saláta bacon-nel

írta: Hajós Ágnes
Áfonyás-rizses saláta bacon-nel

Az édes-sós ízek kedvelőinek ajánlom!

Nem tudom, ki hogy van vele, én sosem tudom eltalálni a főtt rizs mennyiségét, mindig több lesz a kelleténél.

Ezért többször készítek a maradékból rizssalátát, kettőt már meg is osztottam veletek, egy tojásos at és egy csípős-sajtos at.

Legutóbb még megsózni is elfelejtettem a rizst, így adta magát az ötlet, hogy egy édes-sós verziót készítsek. 

Ezt a receptet, vagyis az alapját egy külföldi oldalon találtam, de már nem tudom, hogy hol...

 

Áfonyás rizssaláta

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg áfonya

15 dkg rizs

2 tk só

Pár tekerésnyi bors

1 kisebb fej szívsaláta

2 csomag mini mozzarella

1 nagy újhagyma zöldjével együtt

10-12 szelet bacon

 

Az öntethez:

1 ...

Tovább Szólj hozzá

rizs áfonya bacon mozzarella

2018. ápr 15.

Labancpecsenye - nálam

írta: Hajós Ágnes
Labancpecsenye - nálam

Töltött sült tarja tele ízzel

Most kivételesen magyar oldalakon nézelődtem tarjarecepteket keresgélve, mikor ráakadtam a következőre.

Isteni finom, puha lett a hús, kapott egy fűszeres kérget, de természetesen az olvadó sajt a legjobb benne :)

Ja, egyébként nem tudom, hogy ennek mi a hivatalos receptje, én itt  olvastam.

 

Labancpecsenye

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy szelet tarja (egyenként legalább 15 dkg)

Pár ek mustár

4 nagy szelet jófajta (gép)sonka

5 dkg sajt (lehet füstölt is)

5 ek liszt

1 ek pirospaprika

Olaj vagy zsír

Só, frissen őrölt bors

 

A húst alaposan kiklopfoljuk, mindként oldalukat megsózzuk, -borsozzuk és megkenjük mustárral (ez a művelet akár egy nappal előbb is megtörténhet, de akkor ne ...

Tovább Szólj hozzá

saláta sajt mustár tarja

2018. ápr 12.

Nagyon sajtos szendvicskrém 5 perc alatt

írta: Hajós Ágnes
Nagyon sajtos szendvicskrém 5 perc alatt

Fűszeres, enyhén csípős, friss házi zsemlével a legjobb!

Imádom a sajtokat, akik régebb óta olvasgatják a blogot, azok biztos tudják 🙂

Pont ezért, ha meglátok egy jó árú, különlegesebb darabot, az tuti, hogy a kosaramban landol. Persze néha előfordul, hogy hátracsúszik a hűtőpolcon, és csak akkor fedezem fel újra, mikor a lejárathoz közel van.

Ilyenkor jön a gyors maradékmentés, ami nálam általában  saláta vagy szendvicskrém.

Most ez utóbbiba kerültek a határidős falatok 🙂

Szendvicsalapnak a pihe-puha napraforgómagos zsemléim et készítettem.

Triplán sajtos szendvicskrém chilivel, rozmaringgal

Hozzávalók 4-6 főre:

10 dkg gorgonzola vagy márványsajt

10 dkg camembert

8 dkg vaj

10 dkg sajtkrém

2 gerezd ...

Tovább Szólj hozzá

sajt chili rozmaring szendvics camembert márványsajt

2018. ápr 01.

Bajor perec házilag

írta: Hajós Ágnes
Bajor perec házilag

Kívül ropogós, belül finom puha

Oktoberfest nincs sör és bajor perec nélkül.

Sőt, sokan fogyasztanak obatzter-t, vagyis sörös-camembert sajtos körözöttet is, amit a pereccel mártogatnak. A sajtkrém receptjét már megosztottam veletek itt.

Most jöjjön a perec, ami tudom, nem lett túl szép... Viszont nagyon finom ropogós, tökéletesen illik egy jó hangulatú buliba vagy akár a reggelizőasztalra is :)

A receptet már sajnos nem tudom, hol találtam, aki a magáéra ismer, szóljon és kiírom.

 

Bajor perec

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

2 dl tej

1,5 dl víz

5 dkg élesztő

3 ek étolaj

2 tk só

2 tk cukor

 

A kifőzéshez:

5 dkg szódabikarbóna

1 tk só

 

A kenéshez:

1-2 ek tej

 

A tejet ...

Tovább Szólj hozzá

perec

2018. már 27.

Brokkolis csirkefasírt sajttal, egészségesen

írta: Hajós Ágnes
Brokkolis csirkefasírt sajttal, egészségesen

Csupa zöldség étel, színesen, ízesen

Nekem sem megy mindig az ötletelés, sokszor leskelődök magyar és külföldi oldalakon, bár igazából inkább csak külföldieken.

Múltkor viszont az egyik bloggertársam oldalán akadt meg a szemem egy recepten, itt . Szeretem a brokkolit, sikerült több kilót olcsón megszerezni, szóval egy darabig mindenbe azt raktam. Mikor elegem lett a krémlevesből, meg az egyszerűbb fogásokból, kerestem valami húsosat, ez lett belőle. 

A saláta ötlete pedig innen van. Picit alakítottam az arányokon, de a lényeg megmaradt. 

A brokkolis fasírt annyira nagyon finom lett, hogy titokban kapott a recept kitalálója két puszit :) De tényleg, isteni!

A saláta pedig szuperül passzolt hozzá, még a párom is betolta, pedig ...

Tovább Szólj hozzá

alma csirke dió sajt fokhagyma majonéz csirkemell cékla brokkoli csirkcomb

2018. már 24.

Saláta egy lengyel szakácstól

írta: Hajós Ágnes
Saláta egy lengyel szakácstól

Bármilyen furcsának tűnik, az alapanyagok nagyon is összeillenek!

Egy éve voltam Lengyelországban, ahol egy helyi híresség tartott nekünk főzőtanfolyamot. Sok zöldséges ételt készítettünk (sok finom bort is ittunk hozzá :D ). Itt már írtam róla egy elég szemléletes beszámolót, itt pedig az első, ott készített ételt mutattam be.

Többet is reprodukáltam, csak valahogy mindig kimaradtak a bemutatásból... De igyekszem mielőbb hozni  őket, mert nagyon finomak, fantáziadúsak és az igazi húsevők is imádni fogják, ha máshogy nem, hát köretként :)

 

Kuszkuszsaláta lencsével, uborkával, aszalt áfonyával és zöldfűszerekkel

Hozzávalók 4 főre:

10 dkg kuszkusz

10 dkg aszalt áfonya vagy cseresznye

5 dkg lencse

1 kisebb ...

Tovább Szólj hozzá

uborka fokhagyma áfonya kuszkusz

2018. már 21.

Fokhagymás-citrusos lazac angolos körettel

írta: Hajós Ágnes
Fokhagymás-citrusos lazac angolos körettel

Néha belefér a lazac is - adjuk meg a módját!

Ennek az ételnek az ötlete Jamie Olivertől van, az egyik sorozatában láttam nemrég. 

Már nem emlékszem pontosan, hogy követtem-e a receptjét, de a gersli ízesítése mindenképp az ő fejéből pattant ki.

A mángold pedig, bármilyen furcsa, a kertemből volt. Tavaly ősszel nem szedtem le, és valamilyen oknál fogva nem fagyott meg. Persze télen ez nem beszerezhető, helyettesíthetjük spenóttal vagy fodros kellel is.

 

Fokhagymás-citrusos lazac angolos gerslivel és mángolddal

Hozzávalók 4 főre:

4 db 15-20 dkg-os lazacfilé

1 citrom és 1 narancs héja

2 gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

 

30 dkg árpagyöngy

1 nagy ek mustár

10 dkg könnyen olvadó, ízes sajt

Alaplé vagy víz

...

Tovább Szólj hozzá

lazac mustár fokhagyma gersli mángold

2018. már 19.

Langyos, különleges saláta az egészség jegyében

írta: Hajós Ágnes
Langyos, különleges saláta az egészség jegyében

Laktató saláta különleges alapanyagokkal

Nemrég libacombot sütöttem, a kacsa és ez is a kedvenceim. Lassan, alacsony lángon, ropogós-omlósra készítve, szerintem az egyik legfinomabb dolog a világon.

Mondhatnám, hogy pont ebben a salátában képzeltem el a sült libacombot, de ez nem teljesen így van. A többiek (mármint a kis finnyás gyerekeim) finom libazsíros tört krumplit és sok savanyúságot kaptak hozzá, ez pedig az én tányéromra került :)

 

Langyos saláta libacombbal, édesburgonyával, mozzarellával

Hozzávalók 4 főre:

2 libacomb

2 édesburgonya

1 csomag rukkola

2 mozzarella golyó

2 gránátalma

Só, bors

1 nagy ág rozmaring

(Olíva)olaj

 

Az öntethez:

1 ek méz

2 ek mustár

4 ek olívaolaj

2 ek ...

Tovább Szólj hozzá

saláta mustár mozzarella liba édesburgonya libacomb

2018. már 02.

Krémes csirkeleves puha gombóccal

írta: Hajós Ágnes
Krémes csirkeleves puha gombóccal

Gyomor-és szívmelengető forró leves sok zöldséggel

Szerintem többször mondtam/írtam, hogy imádom a leveseket, főleg ha olyan sűrűek, hogy megáll benne a kanál. Ha még szép adag csípős is van benne, az a legjobb :)

Ezt a receptet, mármint az étel fotóját egy külföldi oldalon találtam, rögtön megtetszett, legszívesebben azonnal befaltam volna belőle egy nagy adaggal. Megnéztem a receptet hozzá, na, az már kicsit nehezebb eset volt, mivel az ott leírt elkészítés sem technikájában, sem alapanyagaiban nem jött be.

Ők ugyanis csirkemellet akartak egy (durván fordítva) lassan főző edényben vagy 6 órát hőkezelni. Először is nekem olyan nincs, másrészt a főtt csirkemell sok minden, csak nem izgalmas.

Szóval kicsit alakítottam az ...

Tovább Szólj hozzá

répa tejszín gombóc csirkecomb húsleves

2018. feb 24.

Színes borsos csirkeragu krémes szósszal

írta: Hajós Ágnes
Színes borsos csirkeragu krémes szósszal

Sült paprikával és gombával, fél óra alatt kész is :)

Ez a receptem nagyon régi, valamikor 4 évvel ezelőtt találtam ki. Valahogy mindig kiesett a szórásból, pedig nagyon szeretem, kis változtatásokkal többször elkészítettem már.

 

Borsos csirkeragu sült paprikával és gombával

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy csirke felsőcomb

1 kisebb kaliforniai paprika

20 dkg gomba

1 nagy gerezd fokhagyma

2 ek olívaolaj

1 tk színes bors

2 dl zsíros tejszín

20 dkg bulgur

1 ek olívaolaj

Fél fej hagyma

2 dkg vaj

1 kis csokor petrezselyem

Só, bors

 

Egy lábasban felhevítjük az 1 ek olívaolajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát. Üvegesre pirítjuk, majd hozzáöntjük a bulgurt és ezt is párszor megkeverjük. Felöntjük dupla ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma gomba paprika tejszín fokhagyma bulgur petrezselyem

2018. feb 21.

Humusz, a világ leghíresebb kencéje

írta: Hajós Ágnes
Humusz, a világ leghíresebb kencéje

Csicseriborsókrém a legegyszerűbb módon

A világ nagy részén az egyik legkedveltebb mártogatós a humusz, vagyis csicseriborsókrém. 

Na, jó, egy kicsit túloztam, nyilván Kínában nem nagyon hallottak róla, de a közel-keleten roppant népszerű és mi is egyre jobban szeretjük :)

A következő recept nem tudom, mennyire autentikus, én így szoktam készíteni. Bár nyáron néhány izraeli ismerősöm megkóstolta és azt mondták, hogy tökéletes :)

 

Humusz

Hozzávalók:

2 konzerv csicseriborsó

5 ek tahini (receptem itt )

1 mk só, pár tekerésnyi bors

1 gerezd fokhagyma

Kb. fél citrom leve

A tálaláshoz zöldségek, pita vagy pirítós

Olívaolaj

Za’atar (elhagyható)

 

A csicseriborsót lecsepegtetjük, a lé harmadát ...

Tovább Szólj hozzá

citrom fokhagyma csicseriborsó szezámmag tahini

2018. feb 04.

Piláf, vagyis keleti "rizses hús" pikánsan

írta: Hajós Ágnes
Piláf, vagyis keleti "rizses hús" pikánsan

Húsgombóccal, frissítő joghurttal

Szokás szerint külföldi oldalakon nézelődtem... Valami egyszerű darált húsos, rizses ételt szerettem volna, ami mondjuk nem  bátaszéki rizseshús , vagy bármi egyszerű magyaros.

Találtam egy tök jó receptet, ami ismerős alapanyagokat hoz össze kicsit keletiesen, mégis ízvilágában annyira nincs messze pl. a rizibizitől és az uborkasalátától egy kis fasírttal megspékelve. Nagyon szerettük.

Megjegyzésként annyit, hogy az eredeti recept bárányhúst ír, amihez kis városomban nem lehet hozzájutni, szóval helyettesítsétek, amivel akarjátok. Szárnyassal gyorsabb lesz, marhával viszont ízesebb, a sertés meg a kettő között. Én csirkecombot daráltam, mert imádom :)

Ötlet innen .

 

...

Tovább Szólj hozzá

rizs piláf zöldborsó pita darált hús

2018. jan 15.

Kacsás-zöldséges tészta krémesen

írta: Hajós Ágnes
Kacsás-zöldséges tészta krémesen

Kacsából általában nincs maradék, de ha mégis, ebben az ételben a helye!

Nemrég kacsát sütöttem és valami nagy csoda folytán maradt pár comb.

Imádom és kizárt dolog volt, hogy veszendőbe menjen, így körülnéztem a hűtőben és fagyasztóban és ez lett belőle :)

 

 

Zöldséges-kacsás tészta mascarpone-vel

Hozzávalók 4-5 főre:

30 dkg friss orecchiette tészta (szárazból 25 dkg is elég)

2 kisebb sült kacsacomb (maradék is jó, én a ropogós bőrét is felhasználtam)

25 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék

20 dkg mascarpone (pl. Szarvasi)

Só, bors

1 csokor petrezselyem

1 lilahagyma

10 dkg zöldborsó

2 dkg vaj

Olívaolaj

 

A tésztát al dentére (nem teljesen puhára, a közepe roppanjon) főzzük. ...

Tovább Szólj hozzá

kacsa mascarpone tészta borsó kacsacomb

2018. jan 07.

Sült paprika olvadó sajttal és ropogós bacon-nel

írta: Hajós Ágnes
Sült paprika olvadó sajttal és ropogós bacon-nel

Amerika legnagyobb kedvence pofonegyszerűen

Nagyon régen szerettem volna kipróbálni az amerikában legismertebb, jalapeno (ejtsd: halapenjo) poppers nevű snack-et, amit magyarra talán a a nasi szóval lehetne a legjobban lefordítani. A "snack" lényege, hogy egy-két falatos ízbombák, meccs közben, vagy bulikon iszogatás közben majszolják.

Elég sokat vártam arra, hogy friss jalapeno paprikához jussak, végül egy vállalkozó kedvű helyi termelőtől sikerült. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud ez a kb. 10 centi hosszúságú, vastag húsú csípős paprika, ami eredetileg egy mexikói változat. Hááát, őszintén szólva, ha igazán ízes hegyes erős paprikát találtok, az kb. ugyanilyen. Ezért a kijelentésemért a chilirajongók meg fognak kövezni, de ...

Tovább Szólj hozzá

paprika sajt bacon mozzarella jalapeno

2018. jan 03.

Pezsgős ringlóleves nem csak ünnepre

írta: Hajós Ágnes
Pezsgős ringlóleves nem csak ünnepre

Isteni sűrű leves fehér csokival és zöld citrommal

Elnézést, kicsit eltűntem az utóbbi időben, de karácsony környékén rengeteg dolgom volt.

A mostani recept még az ünnepeket idézi. Én minden évben valami különlegességet főzök, nekem nem kell karácsony a töltött káposztához meg a halászléhez, többször is eszünk év közben.

Ha esetleg nagyobb társaságot várok, kétféle levest szoktam főzni. Az egyik mindenképpen valami húsos, a másik pedig vagy krémleves, vagy gyümölcsleves. Nos, ez most egy gyümölcskrémleves :)

Mi hidegen ettük, szerintem úgy finomabb minden gyümölcsleves, de persze melegen is fogyasztható.

 

Pezsgős ringlóleves fehér csokival

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg ringló

Fél l száraz pezsgő

10 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín lime ringló fehér csoki

2017. dec 15.

Vajpuha oldalas és krémes krumplipüré édes-sósan

írta: Hajós Ágnes
Vajpuha oldalas és krémes krumplipüré édes-sósan

Az egyszerű hús is lehet ünnepi étel

Nemrég nézelődtem egyik kedvenc külföldi oldalamon, és egy olyan ételt találtam, ami elsőre megtetszett ( itt ).

Pont valami ilyen krémes-gyomormelengető ételre vágytam, és akármennyire szeretem is a csirkét, kicsit elegem lett belőle. Szóval az említett ételben marhaoldalas sült a sok fűszerrel és áfonyával, sütőben, lassan. Hozzá krémes krumplipüré járt köretnek, kb. 2 perc kellett, és elhatároztam, hogy holnap ez lesz.

Viszont a marhát sertésre, az áfonyát pedig fagyasztott málnára cseréltem a praktikum jegyében, a végeredmény így is isteni lett. Apárom megjegyezte, hogy eddig is biztos volt benne, de most már tutira megtart :D

Ja, videó is van az elkészítésről itt .

 

...

Tovább Szólj hozzá

répa krumpli mascarpone krumplipüré málna oldalas

süti beállítások módosítása