2017. dec 07.

Omlett sok fűszerrel, ezzel indul legjobban a reggel

írta: Hajós Ágnes
Omlett sok fűszerrel, ezzel indul legjobban a reggel

Francia és indiai ízek keveredése Hasszán módra

Egyik kedvenc filmem Az élet ízei Helen Mirren és egy indiai-amerikai srác, Manish Dayal főszereplésével. Hosszú lenne elmesélni a tartalmát, ha érdekel, itt egy egyszerű leírás róla, de tényleg látni kell.

A film egyik sorsfordító pillanatában Hasszán készít egy világbajnok omlettet, ez alapján dől el a további élete. A francia hölgy elsőre túl fűszeresnek gondolja, végül szinte kicsordulnak a könnyei, olyan jóra sikerült.

A film végét nem árulom el, csak azt az omlettet mutatnám be. Egy-két helyen találtam róla leírást, de azok még véletlen sem tükrözik, amit a képernyőn láttam. Így kikísérleteztem és mondhatom, tényleg világbajnok.

Ha valaki ilyennel lepett volna ...

Tovább Szólj hozzá

tojás tejszín vaj petrezselyem

2017. nov 29.

Kacsamell fűszeres raguval, almában sült pürével, fantasztikus ízekkel

írta: Hajós Ágnes
Kacsamell fűszeres raguval, almában sült pürével, fantasztikus ízekkel

Nádas György receptje egy kis változtatással

Nemrég éppen a TvPaprikát néztem, ahol Nádas György Bede Robival " A boldogság receptjei"-ben a specialitását készítette.

Nagyon megtetszett az alaprecept, rögtön elhatároztam, hogy én is megsütöm. Egy dolog nem jött be igazán, szerintem a pulykamellet kicsit túlsütötte. Meg egyébként sem nagyon szeretem ezt a húsfélét, a csirkemellhez hasonlóan ízetlennek tartom. 

Szerencsére épp kaptam szép (és akciós :D ) kacsamellet, ez lett a "helyettes" :)

A köretként tálalt almában sült krumplipüré ről pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz.

Összességében egy nagyszerű ünnepi étel kerekedett, pillanatok alatt elfogyott az ...

Tovább Szólj hozzá

alma krumpli gomba kacsamell füstölt sajt

2017. nov 25.

Gyomormelengető paradicsomos csirkeleves

írta: Hajós Ágnes
Gyomormelengető paradicsomos csirkeleves

Sűrű, fűszeres leves nyári hangulatban

Sokszor nézelődöm külföldi oldalakon új receptek után kutatva, most valami gyors "agyas" levest kerestem. Mi ezt a szót használjuk arra, hogy megáll benne a kanál :)

A választásom erre az olaszos hangulatúra esett, itt találtam. Ez aztán annyira sűrű, hogy magában jól lehet vele lakni, bár a leírás szerint friss kenyérrel fogyasztandó :)

 

Parmezános csirkeleves

1 l húsleves

2 egész, főtt vagy sült csirkecomb

1 zöld kaliforniai paprika

3 gerezd fokhagyma

1 nagy hagyma

2 dl passzírozott paradicsom

10 dkg reszelt parmezán

1 tk oregano

Fél csokor friss bazsalikom

5 dkg orecchiette tészta

Pár csipet chilipehely, aki csípősre szeretné, tehet többet is

1 ek olívaolaj

Só, ...

Tovább Szólj hozzá

csirke tészta parmezán

2017. nov 20.

Reggeli lakoma sok sajttal, kétféle kencével

írta: Hajós Ágnes
Reggeli lakoma sok sajttal, kétféle kencével

Sült tortilla-szendvicsek - a tökéletes brunch

Még mindig sajtmániában szenvedek, ha tehetem, minden ételbe belecsempészek valami tejterméket.

Legutóbb a hétvégi reggelinket turbóztam fel rögtön négy féle sajttal, köztük természetesen Szarvasi mozzarellákkal is. Kevertem hozzá kétféle mártogatóst, az egyiket a múltkor bemutatott zakuszká val. Persze, ha nincs éppen házi készítésű, beérhetjük bolti ajvárral.

 

Quesadilla gazdagon, sok sajttal, kétféle mártással

Hozzávalók 2 főre:

2 nagyméretű tortilla

2 nagy tojás

Pár salátalevél

6-8 koktélparadicsom

Négyféle szeletelt sajt, köztük sima és füstölt Szarvasi mozzarella

4 nagy szelet sonka

Kevés olívaolaj

 

A csípős mártáshoz:

2-2 púpos ek ...

Tovább Szólj hozzá

saláta tojás paradicsom tortilla sajt zakuszka

2017. nov 17.

Zakuszka, ahogy én készítem

írta: Hajós Ágnes
Zakuszka, ahogy én készítem

Mártgatós, kenyérrevaló, szószalap - ahány ház, annyi szokás

Már elég régóta szemeztem ezzel a kencével, leginkább Gabojsza leírásá ból ismerem. Ahogy áradozott róla, már nagyon vágytam rá, hogy megkóstoljam...

Egyébként először ajvár receptet kerestem, de rá kellett jönnöm, hogy a két dolog szinte ugyanaz.

Idén neki is álltam elkészíteni, persze nem óriási mennyiségben. Igazából magamban nem bíztam, meg a családban, hátha rám marad. Azért erre-arra utánanéztem a neten, és emiatt változtattam a recepten, ami végül tökéletes lett. Már persze nekem, hiszen ez a recept is minden családban más és más, és persze mindenkinek a sajátja a tökéletes :)

 

 

Zakuszka

Hozzávalók 5 db, 2 dl-es üveghez:

70 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom padlizsán zakuszka ajvár

2017. nov 14.

Vega különlegesség indiai módra

írta: Hajós Ágnes
Vega különlegesség indiai módra

Celebtől celebnek - én is kipróbáltam

Szerettem azokat a főzős műsorokat, ahol a felkért celebek invitálták meg magukhoz társaikat és kisebb-nagyobb sikerrel vacsorát készítettek.

Az egyik részben Delhusa Gjon látott vendégül másik négy hírességet indiai hangulatot varázsolva otthonába. Már nem emlékszem, kik voltak, de arra igen, hogy a főétele kifejezetten megtetszett. A neten megtaláltam itt a receptet, aztán elkészítéskor kicsit változtattam rajta, mert a leírtak alapján nem igazán akart sikerülni :D

A lényeg, hogy bár nem tudom, mennyire autentikus, de elkészült és nagyon finom lett.

 

Tandoori panir ishtu-val Delhusa Gjon szerint

 

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg panir sajt (recept itt )

1 púpozott ek tandoori ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli joghurt curry kókusztej indiai panir

2017. nov 10.

Masnitészta különleges paradicsomszósszal, bacon-nel

írta: Hajós Ágnes
Masnitészta különleges paradicsomszósszal, bacon-nel

Egyszerű, gyors ebéd krémes mártással

Nemrég kaptam a Szarvasi Mozzarellá tól egy hatalmas dobozt tele mindenféle termékükkel. Cserébe megígértem, hogy hetente egyszer megmutatom, mit alkottam velük.

Egy roppant egyszerű tésztaétellel kezdtem, mivel a "gyorsan valami finomat" este állt fenn. 

 

Ricottás paradicsomos farfalle bacon-nel

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg farfalle (masnitészta)

2 ek olaj

2 nagy ek paradicsompüré

20 dkg Szarvasi ricotta

Só, bors

1 chili (elhagyható)

10 dkg bacon

Só, bors

Kb. 2 dl alaplé

10 levél bazsalikom

5 dkg parmezán forgácsokra reszelve

2 gerezd fokhagyma

 

A tésztát kifőzzük a csomagoláson megjelöltek szerint. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl! Hideg vízzel leöblítjük, az ...

Tovább Szólj hozzá

tészta ricotta chili bacon paradicsompüré

2017. nov 03.

Fűszeres, forró indiai tea - ez a chai!

írta: Hajós Ágnes
Fűszeres, forró indiai tea - ez a chai!

Élvezd a kelet varázsát, közben a lelked is megnyugszik

A most következő italnak régre nyúlik vissza a története. 

Eredetileg assam teából készítették sok fűszerrel, később angol behatásra tej is került bele. Legtöbbször édesítés nélkül fogyasztják, de én ezt kifejezetten édesen szeretem. 

A fűszerek összetételét illetően pedig ahány ház, annyi szokás, nekem ez az összeállítás jött be a legjobban. 

Ja, és a receptet még Évitől tanultam a sajtkészítő workshopon, itt írtam róla.

 

Chai

Hozzávalók 1,5 l-hez:

2 filter jó minőségű fekete tea

1-2 rúd fahéj (nagyságtól függően)

5 db kardamom mag

2 cm-nyi gyömbér

4 db feketebors

3 db szegfűszeg

1-2 chili (elhagyható)

1 rúd vanília

1 l ...

Tovább Szólj hozzá

tea vanília fahéj kardamom

2017. okt 26.

Másnap is puha pogácsa négy ízben

írta: Hajós Ágnes
Másnap is puha pogácsa négy ízben

Mindenki kedvence egy dagasztásra :)

Nemrég nagyobb társaságot vártam, de a kínálnivalót nem akartam túlzásba vinni (mint ahogy szoktam). 

Végül a pogácsa mellett döntöttem, méghozzá kapásból négyfélét terveztem (ennyit az egyszerűsítésről...).

Szóval kerestem egy másnap is puha pogireceptet ( itt  találtam) és felturbóztam.

Félreértések elkerülése végett, a receptet úgy írtam, hogy ne legyen túl nagy mennyiség. Így ha mind a négyfajta pogit el szeretnénk készíteni de csak a családnak, a " töltelékeket " negyedelni kell, és a tésztát négyfelé szedve begyúrni.

Ha viszont nagy társaságot várunk, négyszerezzük meg az  alaptészta  mennyiségét, és a megadott mennyiségekkel készítsünk egy halom pogácsát :D

...

Tovább Szólj hozzá

pogácsa köménymag chia mag sajt töpörtyű

2017. okt 22.

Lila rizottó bajor módra

írta: Hajós Ágnes
Lila rizottó bajor módra

Káposztával és kolbásszal

Nemrég valami hirtelen ötlettől vezérelve vettem egy óriási lila káposztát, nagy részéből csalamádé lett.

A maradék egy ideig a hűtőben árválkodott, végül egy kicsit kutakodtam a neten a felhasználást illetően. Igen, tudom, isteni lett volna párolt káposztának is, de most valami másra vágytam.

Mondjuk ennek is párolt káposzta az alapja, és mivel ezt a németek is szeretik, a pirított kolbászkákkal próbáltam erre a hangulatra erősíteni.

Nagyon finom lett, mindenkinek csak ajánlani tudom! :)

 

Lilakáposztás rizottó pirított bajor kolbásszal

Hozzávalók 4 főre:

20-25 dkg lilakáposzta

20 dkg rizottó rizs

12 kicsi, vagy 4 nagy májas bajor kolbász

1 hagyma

Kb. 10 dkg vaj

2 ek ...

Tovább Szólj hozzá

rizs kolbász lilakáposzta

2017. okt 14.

Pirított zöldbab ropogósan, gombás mártogatóssal

írta: Hajós Ágnes
Pirított zöldbab ropogósan, gombás mártogatóssal

Laktató vega fogás húsevőknek is

A zöldbabbal kifejezetten szeretek kísérletezni, már csak azért is, mert kis hazánkban a főzeléken és a rakott zöldbabon kívül nem nagyon használják semmire.

Külföldi oldalakon simán megpárolva, esetleg sütőben sütve egy-két kiegészítővel kitűnő köreteket vagy húsmentes fogásokat találhatunk.

A most következő ételt az egyik Jamie Oliver magazinban találtam. Bár két külön recepthez tartozott a gombás mártogatós és a ropogósra sült zöldbab, nekem így egyben teljesedtek ki.

Húsevők süthetnek hozzá pár szelet husit, de nekem nem hiányzott :)

 

Pirított zöldbab gombával, sajtos morzsával, hideg gombamártással

 

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg zöldbab, egészben, szárai ...

Tovább Szólj hozzá

gomba citrom sajt zöldbab kakukkfű újhagyma krémsajt

2017. okt 05.

20 perces kolbászos-csirkemelles tészta

írta: Hajós Ágnes
20 perces kolbászos-csirkemelles tészta

Egyszerű tészta, ami pillanatok alatt elfogy

Ennek a tésztának nincs nagy története, gyorsan kellett valami ebédet rittyentenem. Benéztem a hűtőbe-mélyhűtőbe és ezt készítettem:

 

Csirkemelles-kolbászos csavart tészta

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg csirkemell

20 dkg füstölt kolbász

1 nagyobb fej lilahagyma

Olívaolaj

15 dkg sajtkrém

1 csokor petrezselyem

4 dl húsleves

30 dkg trottore (nagy csavart) tészta

Só, bors

Reszelt sajt a tetejére

 

A tésztát a csomagoláson szereplő utasítások alapján megfőzzük. Leszűrjük, a főzővízből egy pohárral félreteszünk. A tésztát hideg vízzel átöblítjük és 1 ek olajjal átforgatjuk.

A csirkemellet felcsíkozzuk, a kolbász héját lehúzzuk, felkarikázzuk, a hagymát ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tészta csirkemell kolbász sajtkrém petrezselyem

2017. okt 01.

Csirkepörkölt bográcsban

írta: Hajós Ágnes
Csirkepörkölt bográcsban

A legkedveltebb magyaros étel szabad tűzön készítve

Nemrég vendégségbe hívtuk anyukámékat, és mivel még egész jó idő volt, a bográcsozás mellett döntöttünk. De túl sok időt nem szerettem volna a tűz mellett tölteni, így csak csirkés recept jöhetett szóba. 

Gondoltam, ha ilyen egyszerű az alapanyag, akkor amit készítek belőle, olyan legyen, amit még sokáig megemlegetnek (jó értelemben :) )

Azt hiszem, sikerült. És biztos vagyok benne, hogy a bográcsban sütés tette teljessé az ízeket, így ha van rá lehetőségetek, mindenképpen így készítsétek! :)

Bográcsos csirkepörkölt minden jóval

Hozzávalók 6-8 főre:

4 nagy egész csirkecomb farrésszel

4 csirkeszárny

Fél kg csiperke

Fél kg csirkemáj

2 nagy ...

Tovább Szólj hozzá

csirke gomba csirkemáj csirkecomb csiperke

2017. sze 27.

A legegyszerűbb paradicsomos tészta

írta: Hajós Ágnes
A legegyszerűbb paradicsomos tészta

Csak érett paradicsom kell hozzá!

Ez a tészta nem igazán gyerekek kedvence, viszont ínyenc felnőtteké annál inkább.

A receptet a Világevő blogon olvastam itt , és nagyon megtetszett. Pontosan azért, mert a feltűnően kevés összetevő ellenére ez az étel csupa íz, benne van az a bizonyos umami.

Ez állítólag a legújabban felfedezett alapíz, okosok úgy magyarázzák, hogy ez az a "finom" íz, ami pl. a pármai sonkát, a camembert sajtot, a téliszalámit vagy az igazán finom húslevest jellemzi.

Egyszerre érzed a szádban és az agyadban és még még még szeretnél belőle.

Na, valami ilyesmi érzésem volt, miközben a tésztát falatoztam, mert tényleg nem lehet abbahagyni :) Addig kell kipróbálni, amíg még beszerezhető az igazi, kertben ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom fokhagyma tészta bazsalikom

2017. sze 25.

Zöldségleves távol-keleti stílusban

írta: Hajós Ágnes
Zöldségleves távol-keleti stílusban

Gyors, forró és különleges :)

Ez a receptem már jópár éves, a számítógépemen kutakodtam a régi dolgaim között, akkor találtam.

Én ugyanis nem mindig a frissen főzött ételt mutatom meg, van, amit már vagy egy éve elkészítettem. Csak sokszor lusta vagyok a fotózás után rögtön receptet is írni, így van, hogy kicsúszok a szezonból és ugye, pl. télen fura lenne valami epres recept, vagy ősszel egy olyan, ami friss spárgával készül... :)

Vissza az aktuálishoz: ebben a receptben viszont semmiféle szezonális alapanyag nem kapott helyet, egzotikus annál inkább. Én némi chili-t is tettem hozzá, számomra a leves akkor alegjobb, ha nem csak forró, hanem kicsit csípős is (na, jó, nem csak kicsit :) ).

Az ötlet egyébként nem saját, ...

Tovább Szólj hozzá

répa gomba fokhagyma szójaszósz borsó kígyóuborka bébikukorica

2017. sze 19.

Cigánypecsenye, a magyar konyha remeke

írta: Hajós Ágnes
Cigánypecsenye, a magyar konyha remeke

Fűszeres sült hús "kakastaréjjal"

Még nyár közepén kirándultunk egyet a gyerekekkel Tihanyban és környékén.

Sétálgattunk, nézelődtünk, délben pedig betértünk egy étterembe enni. Előtte már érdeklődtem ismerőseimtől, hogy hova érdemes menni, aztán jól nem fogadtam meg a tanácsaikat, és kiválasztottam egy, kívülről elég látványos éttermet. Volt kerthelyiség, meg grill, de gondoltak a kölkökre is.

Aztán jó nagyot csalódtunk, mármint mi a gyerekekkel, a párom ebédje elfogadható volt. Én cigánypecsenyét kértem, amit valami oknál fogva grillen készítettek, hát nem is volt sok köze a várthoz...

Mi felnőttek viszonylag gyorsan megkaptuk az ételeinket, aztán úgy 10 perc múlva már szóltam a pincérnek, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

fokhagyma póréhagyma szalonna tarja magyaros

2017. sze 11.

Ízorgia saláta egy kis extrával

írta: Hajós Ágnes
Ízorgia saláta egy kis extrával

Gyümölcsös-sajtos élvezet paradicsomfagyival

Nemrég végre kaptam fügét, sőt, a helyi multiban a bivalymozzarella is teljesen le volt árazva, gyorsan be is szereztem pár zacsival. Azért hangsúlyozom ki, hogy bivalytejből való, mert az íze és az állaga is nagyságrendekkel szuperebb, mint a sima tehéntejből készülté.

Volt még a Gallicoop-tól kapott pulykamájból, gyorsan felolvasztottam egy adagot és természetesen a Panasonic-tól kapott és itt már bemutatott szuper gyümölcsprést is elővettem. 

Ez tud egy olyat is, hogy ha a gyümölcsöket (vagy ez esetben zöldséget) fagyasztva dobáljuk bele, fagylaltot készít belőle, amit azonnal fogyaszthatunk is. Én most a kertemben termett paradicsommal próbáltam ki, amiből isteni ...

Tovább Szólj hozzá

saláta füge fagyi máj paradicsom gránátalma mozzarella rukkola bivalymozzarella

2017. sze 05.

Omlett fűszeres tofuval Gok módra

írta: Hajós Ágnes
Omlett fűszeres tofuval Gok módra

Távol-keleti reggeli a különleges ízek kedvelőinek

Még mindig szeretem a TvPaprikát, pedig újabban nem mindig van mit nézni rajta. Egyik-másik műsor színvonala elég alacsony, az erőltetett viccelődéssel elveszik az ember kedvét az egyébként egész érdekes fogásoktól. Vagy olyan ételeket mutatnak, melyeknek az összetevői közül a són kívül nem nagyon lehet kis hazánkban semmit megkapni. 

Azért, ha van újdonság, új szakács, legalább egyszer meglesem, néha szerencsém van. Így esett, hogy múltkor egy Gok Wan nevű (nevével ellentétben angol) srác műsorába sikerült belenéznem. Ő nem szakács, viszont a polgárpukkasztás elég jól megy neki. Ezen kívül, mint kiderült, a kínai konyha sajátos értelmezéséhez is van tehetsége.

A ...

Tovább Szólj hozzá

tojás fokhagyma halszósz tofu gyömbér chili miso osztrigaszósz

2017. sze 01.

Langyos desszert gyümölccsel, pár perc munkával

írta: Hajós Ágnes
Langyos desszert gyümölccsel, pár perc munkával

Gyors áfonyás süti túróval

Ez a recept nem az én fejemből ugrott ki (ki gondolta volna) :)

Viszont a kedves vendégek miatt szerettem volna egy macera nélküli desszertet alkotni, amiben fel tudom használni a mélyhűtőben lévő rengeteg áfonya legalább egy részét.

Meg, ugye, ha rólam van szó, az igazi gramm-ra kiszámolt mennyiségek fel sem merülhettek, sőt, pillanatnyilag csak olyan "kutyuljuk össze és ha lehet, még langyosan élvezzük" jöhetett szóba.

Na, ez pont olyan. És ha a vendégereg nem fogyasztja el még szinte forrón az összeset, kihűlve, másnap egy pohár tejjel vagy kakaóval igazi gyerekek-kedvence uzsonna lesz.

Természetesen más, apróra vágott gyümölccsel is isteni, barackkal, meggyel, sőt, fahéjas almával is ki fogom ...

Tovább Szólj hozzá

tojás túró áfonya

2017. aug 29.

A szokásos hétvégi ebéd zöldségekkel turbózva

írta: Hajós Ágnes
A szokásos hétvégi ebéd zöldségekkel turbózva

Rántott-töltött pulykamell brokkolis krumplipürével

Még mindig van a fagyasztómban a Gallicoop-tól kapott pulykahúsból.

Nemrég elővettem egy nagy adag pulykamellet és vendégül láttam a családot :)

Magvas bundában sült pulykamell olaszos töltelékkel, brokkolis krumplipürével

Hozzávalók 4 főre:

60-70 dkg pulykamell

Liszt, tojás, zsemlemorzsa + 3 ek napraforgómag, bő olaj a panírozáshoz

Só, bors

A töltelékhez:

2 kerek mozzarella

6 db aszalt paradicsom

Só, bors

10 levél bazsalikom

1 tk őrölt oregánó vagy 1 ek friss

A körethez:

1 kis fej brokkoli

50 dkg krumpli

2 nagy gerezd fokhagyma

Só, fehér bors

10 dkg vaj

1 dl tej

A pulykamellet fél cm-es szeletekre vágjuk, finoman kiklopfoljuk, ne legyen ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli bazsalikom pulykamell brokkoli mozzarella napraforgómag aszalt paradicsom

süti beállítások módosítása