2012. jún 14.

Zöld ételek rengeteg ízzel

írta: Hajós Ágnes
Zöld ételek rengeteg ízzel

Fűszínű ételek sokféle állaggal, plusz a szuper citromos majonézkrém receptje

Néha az egyhangúság gyönyörködtet. Én például izgalmasnak tudok találni egy olyan ételt is, ami szinte csak zöld színeket vonultat fel. Persze a színek egyhangúsága nem jelenti az ízek egyhangúságát is. A következő fogások mindegyike tartogat meglepetéseket, a tésztabatyuk a belsejükben, a saláta pedig a hozzávalók állagának sokszínűségében. Végül pedig egy teljesen véletlenül felfedezett krémet osztok meg veletek, ami ugyan nem zöld, viszont az egyik étel elmaradhatatlan összetevője. Salátaszószt szerettem volna keverni, ez lett belőle, mindenképpen próbáljátok ki!

És senkit ne tévesszen meg a húsmentesség, ezek nem igazán fogyókúrás ...

Tovább Szólj hozzá

saláta sajt római kömény cukkini chili szalonna juhtúró tökmagolaj kápia

2012. jún 12.

Vacsora hússal és szép, színes zöldségekkel lelkiismeret-furdalás nélkül

írta: Hajós Ágnes
Vacsora hússal és szép, színes zöldségekkel lelkiismeret-furdalás nélkül

Szénhidrátszegény fogások nem csak fogyókúrázóknak

Íme egy bejegyzés a fogyókúrázóknak is. Ki ne érezte volna, hogy felkúszott rá pár plusz kiló, mégsem szeretne megválni a finom falatoktól. Egy időben nagyon szorosan követtem a szénhidrátszegény életmódot, ezt már nem teszem, de tisztában vagyok a szabályaival. Állíthatom, a következő fogások akár este is fogyaszthatók, nem hizlalnak, mégis kellemesen megnyugtatják az ember gyomrát akár egy hosszú munkanap után is.

 

Mentás-zsályás csirke zöld mozzarellával és lila csalamádéval

  P1010064s

Hozzávalók 2 főre:

A húshoz:

6 csirke alsócomb

2 ág menta

10 levél zsálya

10 dkg vaj

Só, bors

 

A zöld mozzarellához:

1 csomag mini mozzarella

Fél dl olívaolaj

...

Tovább Szólj hozzá

menta sajt medvehagyma zsálya csirkecomb csalamádé mozzarella

2012. jún 11.

Gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Gazdagon

Több összetevős raguk hússal, zöldségekkel

Be kell valljam, kedvelem a hirtelen jött ötleteket. Mikor semmit nem tervezek, csak benézek a hűtőbe-mélyhűtőbe, és az ott lévő dolgokból szó szerint "összedobok" valamit. A következő két fogás is ilyen. Tudom, nem mindenkinek van tele otthon az éléskamra, de az én esetemben találó a "felhalmozó" jelző. Ez azzal jár, hogy tobzódok a különböző hozzávalókban, és olyankor ezekhez hasonlókat főzök:

 

Paprikás-hagymás csirkeragu

  DSC_1949s

Hozzávalók 2 főre:

4 db csirkeszárny

20 dkg csirkeszív

20 dkg csirkemáj

10 dkg gomba

1,5 dl tejföl

1 fej lilahagyma

Fél fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek olaj

Só, bors, pirospaprika

Szarvacskatészta  

A szárnyakat a ...

Tovább Szólj hozzá

szív krumpli gomba uborka tészta medvehagyma zöldbab sertés csirkemáj csirkeszárny kolbász zöldborsó lapocka

2012. jún 10.

Egy csipet Andalúzia...

írta: Hajós Ágnes
Egy csipet Andalúzia...

 Az én andalúz receptem hurkával és minden jóval

Az Extenda - Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda ismét meghirdette receptversenyét. A beküldött pályaművekkel kapcsolatban csak egy kikötés volt, hogy legalább egy andalúz összetevőt tartalmazzon. Mivel hazánkban szerencsére rengeteg dél-spanyol termék kapható, így könnyedén kiválasztottam néhányat, aztán hosszas gondolkodás után főztem egy ételt.

A beküldött receptet egy szakmailag kivételesen elismert zsűri pontozta. Tagja voltak Enrique Sánchez, spanyol sztárséf, Bíró Lajos, a Bock bisztró séfje valamint Vajda Péter, a Dining Guide vezető szerkesztője. Az ő értékelésük alapján második helyezett lettem. Azonban a szervezők megsúgták, hogy Bíró Lajos csak az én ...

Tovább Szólj hozzá

bor serrano répa gomba sajt olajbogyó csicseriborsó kakukkfű aszalt szilva rozmaring hurka petrezselyem andalúz

2012. jún 10.

Sült camembert, kényeztető saláta - kihagyhatatlan

írta: Hajós Ágnes
Sült camembert, kényeztető saláta - kihagyhatatlan

Krémes sajt ropogós bundában, ízletes salátával

A mindmegette.hu nemrég ismét hirdetett receptversenyt, ezúttal egy zacsis saláta-forgalmazó céggel karöltve (igen, azzal :)). Olyan ételeket vártak, amelyek jól illenek salátához, esetleg önmagukban is ízletes saláták. Sikerült erre a megmérettetésre is nyerőt alkotnom, ami nem mellesleg nagyon finom is volt. Ezzel a recepttel belépőt nyertem a Chefparade csokikurzusára, amire Zolikát viszem majd magammal:)

És íme a recept:

 

Zöldfűszeres saláta tökmagbundás camembert-rel

  P1010057s

Hozzávalók 2 főre:

1 zacskó (10 dkg) rukkola

1 marék friss bazsalikom

1 negyed csomag (2,5 dkg) medvehagyma

1 marék friss korianderzöld

1,5 dl tökmagolaj

1 nagy citrom

1 nagy ek mascarpone

2 ...

Tovább Szólj hozzá

saláta medvehagyma bazsalikom rozmaring camembert rukkola tökmagolaj tökmag korianderzöld

2012. jún 07.

Könnyű zöldséges

írta: Hajós Ágnes
Könnyű zöldséges

A címmel nem egy vékony gyümölcsárusra gondoltam, hanem olyan ételekre, amiben nincs hús, nem zsírosak, nehezen emészthetőek. Néha nem kívánunk semmi ilyesmit, viszont különlegeset, ízleteset és szépet szeretnénk az asztalra tenni. A következő ételekre nem mondanám, hogy pofonegyszerűek, viszont gyönyörűségük és ízük miatt akár egy nyári ünnepi ebéd vagy vacsora részei is lehetnek.

 

Naplemente-saláta gyömbéres öntettel

  O

Hozzávalók 4 főre:

 

A salátához:

4 kisebb cékla

2 nagy sárgarépa

20 dkg jó minőségű gouda vagy maasdamer sajt

1 mangó

2 nagy narancs

2 zsemle

2 ek olívaolaj

2 kk vaj

Bors

 

Az öntethez:

1 dl olívaolaj

1 kk mascarpone

1 nagy ek natúr joghurt

0,5 dl frissen facsart, ...

Tovább Szólj hozzá

répa paprika narancs sajt mascarpone medvehagyma mangó gyömbér cékla kaliforniai paprika trappista gouda

2012. jún 03.

Sajtőrület II. - Sajtok és ízek

írta: Hajós Ágnes
Sajtőrület II. - Sajtok és ízek

Soksajtos szószok, paradicsomsaláta és pármai sonkás húsgombóccal

Mivel a Szega Foods meghosszabbította receptversenyét, szereztek nekem egy félig álmatlan éjszakát. Még maradt a múltkori sajtokból, sőt, vettem néhány más fajtát is. A fűszerek közül választottam néhány igazán különlegeset, találtam otthon néhány citromot, és már meg is indultak a gondolataim. Sajnos ez hajnal négykor kezdődött. Reggel nyolcra megszülettek az alapötletek, délben pedig tálaltam a következőt:

 

Pármai sonkás húsgombócok paradicsomsalátával és háromféle mártogatóssal

  P1010070s

 

 Hozzávalók 4 főre:

 A húsgombócokhoz:

 50 dkg darált sertéshús

 10 dkg pármai sonka

 1 kk római kömény

 1 kk koriandermag

 2 kk só

...

Tovább Szólj hozzá

rozé bor dió sajt pármai sonka római kömény snidling camembert darált hús cheddar roquefort koriandermag földimogyoró-olaj paaradicsom

2012. máj 31.

Paprikás krumpli gazdagon, ízesen

írta: Hajós Ágnes
Paprikás krumpli gazdagon, ízesen

Emberes étel asszonyoknak is :)

Van az úgy, hogy költözni kell. Ezzel együtt jár, hogy be kell szervezni néhány barátot, családtagot, akik a nehezebb bútorokat segítenek vinni. Ők bizony a megterhelő munka (és néhány sör) után alaposan megéheznek és roppant sértődötten tudnak nézni, ha grillezett csirkemellet teszek eléjük zöldségekkel. Ezért gondoltam, a világon legegyszerűbben elkészíthető, igazi magyaros fogást megbolondítom kicsit, hogy a megszokott ízeket feldobjam valami újdonsággal. Nem is maradt belőle...

Paprikás krumpli gazdagon

DSC_2990s 

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg krumpli

30 dkg füstölt-főtt tarja egészben

2 marék gersli (árpagyöngy)

1 fej hagyma

1 ek pirospaprika

1 paprika

1 paradicsom

1 ek darált paprika

...

Tovább Szólj hozzá

krumpli tarja gersli

2012. máj 29.

Gyerekmenü, amit biztosan megesznek

írta: Hajós Ágnes
Gyerekmenü, amit biztosan megesznek

Zöldborsó és csirke két változatban

Hiába próbálok minél különlegesebb ételt készíteni hétvégén, van, aki erre nem vevő. Ők a gyerekeim, akik, ha kicsit is eltérek az átlagostól, már nem hajlandóak megenni az ebédet. Viszont van pár nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, amit bármikor bevethetek, még csak nagyon meg se kell erőltetnem magam, tuti a siker.

Ha ezeket készíted, a legfinnyásabb gyerek sem marad éhen.

Zöldborsós húsleves

DSC_2473s

  Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére:

3 db csirke felsőcomb

10 dkg zöldborsó

1 kis fej hagyma

1 paprika

1 paradicsom

1 csokor petrezselyemzöld

3 gerezd fokhagyma

1 kk egész bors

2 marék cérnatészta

Só, bors

A combokat felteszem 1,5 l vízben főni. Mikor felforrt, ...

Tovább Szólj hozzá

csirkecomb zöldborsó füstölt sajt petrezselyem

2012. máj 26.

Sajtőrület!

írta: Hajós Ágnes
Sajtőrület!

Soksajtos nyúlcomb édesburival - nyertes!

Létezik a Budagyöngye Bevásárlóközpontban a Szega Camembert Sajt- és Sonkaszakaüzlet. Végtelen, gyönyörűséges árukészletében mindenki megtalálja a magának valót, sőt, ajándéknak is tökéletesen megfelelnek az ízlésesen csomagolt csemegék.

Hirdettek egy receptversenyt, melynek a kitétele az volt, hogy választani kell kínálatukból három hozzávalót, és azzal alkotni egy fogást. Választottam, főztem, szerencsére a zsűri is érdekesnek találta, a harmadik helyjel jutalmaztak (nem tudom, miért nem mosolyogtam, pedig nagyon örültem).

167410_444829172208396_2088672888_n

A nyereményem egy 15.000,- Ft-os vásárlási utalvány a Szega Camembert Sajt- és Sonkaszaküzletbe, és persze a szakmai elismerés. Jó érzés volt Farkas ...

Tovább Szólj hozzá

serrano nyertes édesburgonya camembert roquefort nyúlcomb vargányás olaj

2012. máj 22.

Tortilla először

írta: Hajós Ágnes
Tortilla először

Sült húsos szendvics tex-mex stílusban

Mexikóban a tortillalap az ételkészítés alapja. Mármint nem magában, hanem különbözőképpen elkészítve. Mindenféle töltelékkel (tradicionálisan darált hússal, babbal, kukoricával) megtöltik, hajtogatják, feltekerik, végtelen lehetőségek vannak benne. Hasonlóan néz ki, mint a mi palacsintánk, de egészen máshogy készül. Ezt a fogást hétvégén alkottam, mexikói és amerikai recepteket vettem alapul. Próbáljátok ki, nem tudom szavakkal leírni, milyen finom lett!

Quesadilla barbecue szósszal

  DSC_0474s

Hozzávalók 2 főre:

4 tortilla

20 dkg sertéscomb

2 kk oregano

Negyed chili

1 kis fej vöröshagyma

1 csapott kk római kömény

1 babérlevél

1 ek mexikói fűszerkeverék

1 paradicsom

10 ...

Tovább Szólj hozzá

tortilla mustár szójaszósz római kömény chili sertéscomb fehérborecet almaecet gouda barbecue quesadilla cheddar barna cukor Worcestershire szósz

2012. máj 22.

Albóndigas leves Mexikóból

írta: Hajós Ágnes
Albóndigas leves Mexikóból

Húsgombócleves kedvenc filmemből

Az egyik kedvenc filmem volt régen a Bolond szél fúj (Fools rush in) Matthew Perryvel és Salma Hayekkel. Volt benne egy jelenet, arról beszélgettek, kinek mi a kedvenc étele. Salma Hayeknek az albóndigas volt, ez egy mexikói húsgombócleves. Már akkor elkezdte piszkálni a fantáziámat, különböző receptek szerint el is készítettem párszor. Tegnap felmentem egy amerikai receptoldalra, és megtaláltam a tökéletes verziót, ez az:

Salazar nagyi albóndigas levese

  DSC_0637s

  Hozzávalók 4 főre:

4 dl víz

¼ csésze (1 csésze=2,5 dl) kerekszemű rizs

Olaj

2 hagyma

3 ek zsemlemorzsa

Fél csésze korianderzöld

1 csapott kk római kömény

2 csapott kk só

1 kk szárított oregano

30 dkg darált hús ...

Tovább Szólj hozzá

répa rizs római kömény cukkini húsgombóc korianderzöld

2012. máj 20.

Rizottó kétféleképpen

írta: Hajós Ágnes
Rizottó kétféleképpen

Brokkolival és szalonnával, valamint édeskrumplival és gombával

Újabban ez az egyik kedvenc ételfajtám. Egy nagyon kicsit macerás elkészíteni, de 100%, hogy mindenkinek ízleni fog. Itt szeretnék eloszlatni egy tévhitet: a rizottó nem azonos a rizses hússal, vagy a rizi-bizivel. Nem külön kell megfőzni a rizst, aztán összekutyulni mindenfélével. Egész egyszerű az alapmetódus:

Vajon hagymát üvegesre pirítunk, ráöntjük a rizst. Két kavarás, rá egy kis bor, elpárologtatjuk az alkoholt. Innentől merőkanalanként adagoljuk a húslevest, mindig csak akkor, mikor az előzőt már beszívta a rizs. Fedő alatt megvárjuk, míg a rizs megpuhul és az egész rizottó állaga krémes, folyós lesz. Közben persze különböző zöldség- és/vagy húsfélét ...

Tovább Szólj hozzá

gomba sajt rizottó kakukkfű szalonna brokkoli édesburgonya

2012. máj 16.

Gazdag, csülkös ragu a kamrából

írta: Hajós Ágnes
Gazdag, csülkös ragu a kamrából

Mindent bele húsétel nokedlivel, díjazták

Második alkalommal, mikor receptversenyre jelentkeztem, a veszprémi Csalán Egyesület pályázatára küldtem alkotást. A verseny címe "Még mindig tele a polc?" volt, és a beküldött műnek tartalmaznia kellett legalább egy olyan összetevőt, amit az otthoni kamra polcáról emeltünk le, vagyis amit mi tettünk el. Én is körülnéztem a szekrényemben és főztem egy nagyon finomat. Hatalmas adag lett, jócskán jutott a mélyhűtőbe, persze előtte végigetettem vele a családot :)

Díjam egy gyümölcsmosó edény és egy oklevél volt a második helyért. Emellett a közönségdíjat is én kaptam, ezért egy hatalmas fakanalat, és az Oliva étterem séfjének gyönyörű szakácskönyvét vehettem át.

989

Hivatalos ...

Tovább Szólj hozzá

gomba csirkemáj csülök zöldborsó nyertes petrezselyem gyöngyhagyma

2012. máj 16.

Az első nyertes receptem

írta: Hajós Ágnes
Az első nyertes receptem

A kacsacomb nálam mindig nyerő - de ez a recept mindenkinél az lesz!

Először 2012 áprilisában nyertem meg a Mindmegette.hu internetes receptversenyét. Az egyik nyeremény egy főzőkurzus volt, erről felvétel is készült. Anyukámmal vettem részt a Chefparade rendezvényén, ahol megkaptam a Philips fődíját, egy szuper konyhagépet.

Ez pedig a recept, amiért kaptam:

Rozmaringos kacsacomb füstölt sajtos-gombás csirkemájraguval és zöldfűszeres gnocchival

  P1010023s1

Hozzávalók 2 főre:

A sült kacsához:

4 kisebb kacsacomb

2 rozmaringágacska

Só, bors

A gombás raguhoz:

20 dkg (barna) csiperke

15 dkg csirkemáj

2 dl tejszín

1 tömlős füstölt sajt (Karaván)

5 dkg vaj

Só, bors, kakukkfű, fehér bors

A gnocchihoz:

40 dkg krumpli

20 ...

Tovább Szólj hozzá

kacsa gomba sajt medvehagyma bazsalikom csirkemáj kakukkfű rozmaring nyertes füstölt sajt gnocchi kacsacomb

2012. máj 14.

Levesek krémesen, gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Levesek krémesen, gazdagon

Selymes krémlevesek sok belevalóval

Nagyon népszerűek ma a krémlevesek, több okból is. Legtöbbjüket elég egyszerű elkészíteni, és ami a fő szempont nálam, így szinte bármilyen zöldséget meg lehet etetni a gyerekekkel. Nekem az édesanyám már gyerekkoromban alkalmazta a turmixolós technikát, a karfiol-, és krumplilevest másképp nem ettük meg :)

A férfiak nem igazán rajonganak a krémlevesekért (legalábbis a mi családunkban), de a következő összeállításban ők is biztos találnának olyat, ami nekik tetszik:

 

Tárkonyos burgonyakrémleves füstölt sajttal

  DSC_0946s

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg burgonya

1 kk tárkony

7 dl húslé

5 dkg füstölt sajt

1,5 dl tejszín

Só, bors

Felforraljuk a levest, beledobjuk a kockákra vágott ...

Tovább Szólj hozzá

rozé bor lencse répa gomba sajt medvehagyma bab csirkecomb tárkony szalonna füstölt sajt

2012. máj 12.

Az első sütim

írta: Hajós Ágnes
Az első sütim

Málnás-habos kosárkák

Mint nemrég leírtam, nem nagyon vagyok kibékülve a gyümölcsökkel. A süteményekkel hasonló a helyzet, sokáig nem is sütöttem szinte semmit. Viszont rá kellett jönnöm, hogy rajtam kívül mindenki édesszájú kis családomban, sőt az ismeretségi körömben is. Zolika mindene a csoki, párom és Soma mindenféle édességet imád. Legutóbb friss (és persze még elég drága) málnához jutottam. Egy-két napig tároltam, majd gondoltam, itt az idő, megsütöm életem első olyan sütijét, aminek a receptje az én ötletem...

A legviccesebb az, hogy szerintem én ettem belőle a legtöbbet. Na, nem azért, mert a többieknek nem kellett, hanem mert későn értek haza :D Igen, munkaigényes, 10 perccel tovább is tart az elkészítés, ...

Tovább Szólj hozzá

mascarpone málna karamell

2012. máj 10.

30 perces ebéd csirkemájjal, szőlővel wokban sütve

írta: Hajós Ágnes
30 perces ebéd csirkemájjal, szőlővel wokban sütve

Kedvenc ételem májjal, kenyérkockával, hagymákkal, ezt mindenkinek meg kell kóstolni!

Elég népszerűek manapság az olyan receptek, amik azzal kecsegtetnek, hogy fél óra alatt kész lesz egy isteni étel, ami különleges és pofonegyszerű. Ilyenkor legtöbbször kiderül, hogy az előkészítés szintén félóra vagy az alapanyagok beszerezhetetlenek, esetleg tele vannak félkész összetevőkkel. Évekkel ezelőtt még egy akkori főzőműsorban láttam ezt a receptet, Kovács Lázár készítette.  Annyira megmaradt bennem, hogy azóta többször elkészítettem. A hozzávalókat pont annyi idő múlva kell hozzátenni az ételhez, amennyi idő alatt felszeleteljük, előkészítjük. Tehát:

Csirkemáj szőlővel

P1010067s

 Hozzávalók 2 főre:

1 ek vaj

5 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

szőlő csirkemáj kakukkfű szalonna petrezselyem

2012. máj 09.

Zöldségek hidegen, színesen

írta: Hajós Ágnes
Zöldségek hidegen, színesen

Olcsó és mutatós köretek, kiegészítők - akár gasztroajándéknak is!

Nem nagyon szeretem a gyümölcsöket, kivéve, ha sütve vagy főzve kell fogyasztani. A zöldségeket viszont imádom. Bármilyen fajtát, egyedül a kelkáposztával nem vagyok jóban, de azt is megeszem, ha muszáj. Az utóbbi időben volt rá példa, hogy én alkottam savanyúságot, esetleg hús mellé kínálható marinált zöldséget. Sőt, nagy kedvencem, a medvehagyma ízét is megőriztem néhány zöld társával együtt egy kis olajban.

Ezeket kicsi aranyos üvegben, akár személyes üzenettel ajándékba is adhatjuk, tuti siker!

Megj. (2015. 02. 14.): azóta ezeket rengetegszer elkészítettem, az utolsó kettővel versenyekre is neveztem és szinte mindig sikert arattak :)

Lila ...

Tovább Szólj hozzá

medvehagyma bazsalikom csalamádé lilakáposzta rukkola tökmagolaj kápia korianderzöld

2012. máj 07.

Vasárnap reggeli lakoma

írta: Hajós Ágnes
Vasárnap reggeli lakoma

Tartalmas reggeli angol muffinnal, bacon-nel, füstölt sajttal

Mint az előzőekben leírtam, imádom a tartalmas reggeliket. Vasárnap reggel szívesen ettem volna valami szívmelengető tojásos finomságot. Eszembe jutott Jamie Oliver bundás kenyere, vagyis angol muffin chilis tojásban megforgatva. Csak egy kicsit tettem hozzá a saját ötleteimből, az eredmény nagyon jól sikerült. Remélem, a háromszori fordítás nem zavar meg senkit :)

 

Angol reggeli Jamie után szabadon

  DSC_4532

Hozzávalók 2 főre:

 4 angol muffin ( recept itt )

6 szelet bacon

1 ek olaj

8 dkg reszelt füstölt sajt

Worchestershire szósz

2 tojás

2 chili

Só, bors

A díszítéshez kevés petrezselyem vagy snidling 

  A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, ...

Tovább Szólj hozzá

chili bacon füstölt sajt english muffin Worcestershire szósz

süti beállítások módosítása
Mobil