2017. aug 21.

Parázsban sült camembert sok fűszerrel

írta: Hajós Ágnes
Parázsban sült camembert sok fűszerrel

Mennyei lágy sajt grillezéshez vagy csak simán idegnyugtatáshoz :)

Újabban egyáltalán nem kívánom a húst (na, jó, bacon-ös máj ból bekajáltam pár napja :) ), szóval inkább sok zöldséget és sajtot eszek. 

A következő sült sajt ugyan nem a napokban készült (ez a fotókon látszik is, bocs), viszont tökéletesen illik a mostani hangulatomhoz. Mivel grillezni imádok, a sült húsok és a parázsban sült burgonya mellé egy kis fűszeres camembert-t is kínáltam.

Szezonon kívül sütőben, tepsin, 180 fokon készítsük, a többi ugyanaz :)

 

Parázsban sült camembert

Hozzávalók 4 főre:

4 db 10 dkg-os, kerek camembert

1 paradicsom

Só, bors, pirospaprika

Rozmaring, kakukkfű

2 gerezd fokhagyma

Olívaolaj

Friss kenyér

 

A ...

Tovább Szólj hozzá

sajt fokhagyma kakukkfű rozmaring camembert

2017. aug 14.

Saláta céklával, káposztával, borsóval és rengeteg friss fűszerrel

írta: Hajós Ágnes
Saláta céklával, káposztával, borsóval és rengeteg friss fűszerrel

Lila gyönyörűség tele ízekkel

A most következő saláta szintén a nemrég említett , Lengyelországban tartott főzőkurzuson készült először (azóta többször is).

Egyszerűen mindent imádtam az ott kóstoltak közül, de nem csak ízük, hanem a színük miatt is. 

Ehhez két gépet is kipróbáltam a kölcsönkapottak közül, az egyiket, az aprítót már itt mutattam.

Most a SlowJuicert is elővettem.

kép forrása

Ez egy profi és nagy teljesítményű gyümölcscentrifuga, mindent tud, amit a régiek, talán még több levet is kaphatunk a megszokottnál. 

Ja, és van egy új funkciója, amit később meg is mutatok, egyelőre legyen titok :)

Vissza a salátához: Vegáknak ez a megtestesült gyönyörűség, minden textúra megtalálható benne a ...

Tovább Szólj hozzá

borsó római kömény gránátalma cékla kapor lilakáposzta petrezselyem

2017. aug 10.

Török joghurtos csirke egy magyar szakácskönyvből

írta: Hajós Ágnes
Török joghurtos csirke egy magyar szakácskönyvből

Egyszerű, mégis különleges ebéd a világ másik feléről

Nemrég beleolvasgattam nagymamám '80-as években gyűjtött szakácskönyveibe.

Valami viszonylag gyors, de azért különleges csirkeételt kerestem, elővettem a Világkonyha című mesterművet. Ebben kis bolygónk minden apró csücskéből gyűjtött receptek szerepelnek, egy dolog azonban nem hagyott nyugodni. Abban az időben, internet (és főképp pénz) hiányában hogy a csudában tudott valaki több száz recepthez jutni pl. Jáva szigetéről.

Szóval mosolyogtam egyet és kiválasztottam egy török joghurtos csirke nevű receptet. Az rögtön szemet szúrt, hogy a leírásban fehérbor szerepel, pedig, mint tudjuk, arrafelé nem igazán isznak alkoholt... Mondjuk éppen nem is volt itthon, szóval én a ...

Tovább Szólj hozzá

csirke joghurt fokhagyma csirkecomb

2017. júl 29.

Krémes borsóleves mentával

írta: Hajós Ágnes
Krémes borsóleves mentával

Kánikulában jéghidegen, hűvösben melegen :)

A krémlevesekben az a jó, hogy (legalábbis a mi családunkban) mindenki szereti és így bármennyi és bármilyen zöldséget meg tudok etetni velük.

A borsólevest egyébként mindenki szereti, de ha véletlenül új ízeket próbálok belecsempészni, az már nem oké. Ezért nemrég azt is leturmixoltam, tettem bele a kertemet lassan ellepő mentából és ropogós kolbásszal tálaltam. Sikere volt :)

Ja, és másnap is szuper, hidegen abszolút frissítő! :)

A turmixoláshoz ezt a kölcsönkapott, szuper gépet használtam:

 

Mentás-petrezselymes borsókrémleves kolbászmorzsával

 

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg borsó

2 nagy krumpli

1 l húsleves (vagy víz)

2 dl tejszín

1 nagy ág (10 levél) ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli menta tejszín kolbász zöldborsó petrezselyem

2017. júl 26.

Sült paprika saláta spanyol módra

írta: Hajós Ágnes
Sült paprika saláta spanyol módra

Pikáns előétel sült kolbásszal

Régebben szerettem Stahl Judit műsorait. Most is tetszenek, csak az újabb részek annyira brutálisan tele vannak reklámmal, hogy maga az étel teljesen elveszik, szinte csakis a szponzorált alapanyagok és eszközök szerepelnek.

Nemrég ismételtek egy részt az egyik főzős csatornán, ebben viszont maga az étel felülmúlta a promóciót, kifejezetten megtetszett. 

Állítólag a spanyol tapasbárokban lehet ilyet kapni, a finom helyi borok mellé adják pirítóssal. 

Én előételnek vagy salátának is el tudom képzelni, persze szigorúan sovány hús mellé, annyira markáns íze van.

 

Sült paprika-saláta chorizo-val

Hozzávalók 4 főre:

6 kaliforniai paprika

15 dkg hajszálvékonyra szelt chorizo

2 gerezd ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 24.

Cukkinitészta korianderes mártással, paradicsommal

írta: Hajós Ágnes
Cukkinitészta korianderes mártással, paradicsommal

Egészséges saláta a legfrissebb zöldségekkel

Még áprilisban írtam itt arról, hogy a Panasonic meghívott Lengyelországba egy gasztrohétvégére. Volt ott minden, habzsi-dőzsi és a legújabb gépeiket is kipróbálhattuk.

Nemrég aztán itthoni használatra is megkaptam hármat, sajnos nem örökbe, de addig a pár hétig azért kiélvezem a használatukat :)

A mai receptet még Olsztyn-ben ismertem meg, a workshop-on elkészített sokféle finomság egyike volt. Ezt a gépet használtam a pesto elkészítéséhez (többszörös adag készült, mert nagyon finom):

  kép forrása

 

A cukkinibőlspagettit most készítettem először, de biztos nem utoljára. Mikor a vendégeim megkóstolták, azt hitték, hogy igazi spagetti, egyáltalán nincs zöldségíze, ...

Tovább Szólj hozzá

spagetti paradicsom pesto koriander cukkini

2017. júl 18.

Zsemlében sült tükörtojás baconnel, sajtkrémmel

írta: Hajós Ágnes
Zsemlében sült tükörtojás baconnel, sajtkrémmel

Kényeztető, meleg reggeli nem csak hétvégére

Nemrég nézegettem a régi ételfotóimat, mert bizony van még rengeteg, amit nem tettem közzé. 

Ez a tartalmas reggeli 3 éve készült, egy hűvös reggelen, amikor volt időm vele pepecselni. Meg persze a sütő bekapcsolása sem okozott fájdalamat... :)

Én akkor a nemrég készített zsályás zsemléim et használtam alapnak, tökéletesen illettek a ropogós bacon-höz és a lágy tojáshoz. Persze sima boltival is készülhet, de így a legjobb :)

Zsemlében sült sajtos-szalonnás tojás petrezselymes krémmel

Hozzávalók 4 főre:

4 zsemle (szikkadt)

4 tojás

4 vékony szelet húsos szalonna vagy bacon

15 dkg (füstölt) sajtkrém

1 kis csokor petrezselyem + néhány szál a díszítéshez

Só, ...

Tovább Szólj hozzá

tojás bacon zsemle sajtkrém petrezselyem

2017. júl 16.

Vidéki gasztronómia úgy, ahogy kell

írta: Hajós Ágnes
Vidéki gasztronómia úgy, ahogy kell

Karaván étterem Kisbucsán

Ritkán van nálam étterem- (vagy szálloda-) kritika, ha mégis felbukkan, annak két oka lehet. 

Vagy megkérnek rá, vagy valami nagyon figyelemre-méltóra akadtam. Most ez utóbbi történt.

Nemrég Zalaegerszegen jártunk a kis családommal (ugráltam egyet Rubint Rékával, addig a többiek nézelődtek), a visszafelé úton pedig ebedelni szerettünk volna egy kis útszéli étteremben. Az elsőben, ami az utunkba akadt, valami rendezvény volt, így kénytelen-kelletlen visszaszálltunk a kocsiba és mentünk tovább.

A következő már az odavezető úton is szimpatikus volt: Karaván étterem volt a neve. Emlészem, még viccesen meg is jegyeztem, hogy itt biztos csak tevehúst szolgálnak fel :D

Na, szóval betértünk. A bejárat ...

Tovább Szólj hozzá

étteremajánló

2017. júl 05.

Málnás muffin nutellával

írta: Hajós Ágnes
Málnás muffin nutellával

Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan :)

Néhány éve költöztünk saját házba, az udvaron akkor még csak néhány szálból álló málnabokor árválkodott. Párom ügyeskedésének köszönhetően tavaly már elég szép málnatermésünk volt, idén még annál is több. 

A nagy része turmixban végzi, újabban édesség helyett ezzel jutalmazom magam. Sokat le is fagyasztottam, és nemrég mindenki örömére sütit is sütöttem. 

A receptet itt találtam, kicsit felturbóztam.

Málnás muffin

Hozzávalók kb. 16 db-hoz:

25 dkg liszt

10 dkg cukor

3,5 dl (görög) joghurt

25 dkg málna

2 tojás

0,5 dl olaj

2 tk sütőpor

1 csipet só

Nutella a csorgatáshoz

 

Egy tálban kikeverjük a tojást az olajjal és a joghurttal, egy másik tálban a ...

Tovább Szólj hozzá

joghurt málna nutella

2017. jún 30.

Gyors, különleges zöldségkavalkád sült tarjával

írta: Hajós Ágnes
Gyors, különleges zöldségkavalkád sült tarjával

Pirított káposzta és sok más finomság egzotikus fűszerezéssel

Nemrég egy nagy adag cole slaw -t kért tőlem egy ismerős. Készítés közben kiderült, hogy a káposzta mennyiségét sikerült elnéznem és rajtam maradt egy kisebb fej (hát ez így elég viccesen hangzik...) :)

Szóval egy ideig árválkodott a hűtőben, aztán mikor már muszáj volt elfogyasztani, körülnéztem a neten valami különlegesség után kutatva. Végül egy hirtelen gondolattól vezérelve a saját ötletemet valósítottam meg.

Még szakácspályám kezdetén egy egzotikus étteremben dolgoztam. Ott az egyik fogás az édes-csípős rizstészta volt, egy ehhez hasonló étel. Imádtam, mint ott mindent, ha véletlen kicsit többet készített belőle a kolléga, arra rögtön lecsaptam.

...
Tovább Szólj hozzá

répa káposzta tarja szezámmag osztrigaszósz pirított szezámmag-olaj

2017. jún 19.

Nagyon paradicsomos csirkeragu polentával

írta: Hajós Ágnes
Nagyon paradicsomos csirkeragu polentával

Könnyű olaszos fogás akár fogyókúrázóknak is

Ez egy tök régi receptem, nemrég találtam a gépen "takarítás" közben. 

Egyik nyáron felkértek, hogy főzzek egy fogyókúrás tábor lakóinak, akkor találtam ki. Aztán a táborba sajnos nem jelentkeztek elegen, így nem lett a rendezvényből semmi. Csak a szervezők kóstolták meg a menüt, ennek kifejezetten nagy sikere volt, nem is tudom, miért nem tettem eddig közzé :)

 

Olaszos csirkemellragu aszalt paradicsomos polentával

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg csirkemell-filé

1 kis üveg (8 dkg) zöld, mag nélküli olívabogyó

1 zöld kaliforniai paprika

1 fej hagyma

0,5 l passzírozott paradicsomlé

1 ek sűrített paradicsom

Ízlés szerint cukor vagy édesítő

2 gerezd fokhagyma

2 tk ...

Tovább Szólj hozzá

csirke paradicsom csirkemell polenta aszalt paradicsom

2017. jún 10.

Tésztasaláta sok zöldséggel

írta: Hajós Ágnes
Tésztasaláta sok zöldséggel

Gyors és egyszerű "dobjuk össze"- ebéd akár maradékokból is

Nyáron képes lennék salátán élni, maximum egy kis pirítós kell mellé.

Persze van, hogy tényleg éhséget szeretnék csillapítani, nem csak csipegetni, erre a legjobb megoldás a tésztasaláta. Csak körül kell nézni a hűtőben némi zöldség után, valami egyszerű szószt kutyulni és kész is.

Sőt, maradékmentőnek is tökéletes, hiszen a kifőtt tészta megfelelően kezelve simán eláll a hűtőben pár napig, alkalomadtán csak elő kell kapni és ízlés szerint felturbózni.

Ez most kifejezetten jól sikerült, két napig (majdnem) csak ezen éltem :)

 

Nyári tésztasaláta sok zöldséggel

Hozzávalók 4 főre:

15 dkg szarvacska tészta

1 tk olaj

Fél doboz retekcsíra

...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom tészta olajbogyó majonéz

2017. jún 03.

Eperkrémleves mézes joghurttal

írta: Hajós Ágnes
Eperkrémleves mézes joghurttal

Hűsítő nyári leves egy kis extrával

Sajnos nem nagyon szeretem a gyümölcsöket, persze vannak kivételek. Az egzotikus gyümölcsökért kifejezetten odavagyok, a hazaiak közül pedig az eper és a málna kedvencem.

Nemrég sikerült hazai termelőtől viszonylag olcsón egy nagy adag epret beszereznem, napokig azt ettük, persze főztem is vele. 

Először is egy isteni finom, de végtelenül egyszerű krémleves készült. Egyetlen újdonság az összetevők közt a chia mag, ami már szinte bárhol beszerezhető és pozitív élettani hatásainak sora végtelen. Meg persze az íze is nagyon jó :)

 

Tejszínes eperkrémleves mézes chia-magos joghurttal

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg eper + pár db a díszítéshez

1 vanília magjai (vagy 2 zacskó vaníliás ...

Tovább Szólj hozzá

méz joghurt eper chia mag

2017. máj 30.

Zöldséges-kolbászos tornyok a nyár jegyében

írta: Hajós Ágnes
Zöldséges-kolbászos tornyok a nyár jegyében

Gyors nyári rakottas egy kis magyaros beütéssel

A jó idő eljöttével mindig kedvet kapok a könnyű, mediterrán ételekhez. Mondjuk az év többi napján is szeretem, de az alapanyagok ilyenkor igazán ízletesek.

Nemrég egy kis muszakát ettem volna, de nem volt kedvem kétféle szószt főzni, meg abból nem is igazán lehet kis adagot készíteni, mi meg csak ketten voltunk. 

Így a következő, jóval egyszerűbb padlizsános, paradicsomos, sajtos fogást készítettem. És hogy a magyaros vonal se maradjon el, egy kis kolbászt is csempésztem bele :)

 

Padlizsántornyok kolbásszal

Hozzávalók 4 főre:

2 nagyobb padlizsán

2 szál puha kolbász (összesen kb. 40 cm)

30 dkg reszelt sajt

2 nagy paradicsom

2 nagy lilahagyma

1 csokor bazsalikom

...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt padlizsán kolbász

2017. máj 20.

Jéghideg fűszeres eperragu, grillhúsok különleges kísérője

írta: Hajós Ágnes
Jéghideg fűszeres eperragu, grillhúsok különleges kísérője

A legjobb édes-csípős grillköret

Tombol az eper- és grillszezon.

Mindenfelé eperárusok vannak, de komolyan, lassan lépni sem lehet tőlük. Viszont ennek van egy jó oldala is, mert legalább ki tudjuk választani a legjobb ár-érték arányú terméket. 

Mikor legutóbb grillezésre adtuk a fejünket, kivételesen nem csak "sima" grillzöldséget szerettem volna sütni, hanem valami újdonságot is. Így a hűtőben található nagy mennyiségű epret vettem a kezembe és a balzsamecetben pácolt eper mellett a következő finomságot készítettem belőle:

 

Csípős epres salsa

Hozzávalók:

60 dkg édes eper

1 piros kaliforniai paprika

1 kisebb csokor petrezselyem (vagy koriander)

1 csípős zöldpaprika

1 lime leve

Só, frissen őrölt bors

 

...
Tovább Szólj hozzá

paprika eper koriander petrezselyem

2017. máj 15.

Sajtos-húsos "reggeli" mexikói stílusban

írta: Hajós Ágnes
Sajtos-húsos "reggeli" mexikói stílusban

Tortilla-szendvics gazdagon, igazi energiát adó napindító

Nemrég ismét betévedtem a csirkés gyorsétterembe, hívogató volt a reggelijük. 

Olyan sajtos és (természetesen) rántott csirkefalatkás sült tortillát kínáltak, ami első látásra már hívogató volt. Azért féltem, hogy csak a photoshopnak köszönhető, de ugye a puding (ez esetben a quesadilla) próbája az evés. 

Isteni volt, de tényleg, a kajakómából felocsúdva elhatároztam, hogy itthon is elkészítem. Mondjuk az árán megint kiakadtam, 1890 Ft ezért gyenge túlzás...

Na, mindegy. A csirkefalatkát az előző napi rántott hús-maradékkal helyettesítettem, a receptben persze frissen van készítve.

És szánom-bánom, de a Barbecue-szósz bizony bolti. Sajnos még nem találtam ...

Tovább Szólj hozzá

csirke tortilla sajt csirkemell bbq trappista cheddar

2017. máj 09.

Forró almás táska, jobb, mint az étteremben

írta: Hajós Ágnes
Forró almás táska, jobb, mint az étteremben

A kedvelt klasszikus almás pite otthon készítve

Sajnos még mindig szeretem a gyorskaját, de igyekszem visszafogni magam, és egy hónapban csak egyszer, maximum kétszer benézni a helyi étterembe.

Nemrég megkívántam a forró almás táska néven árult édességet. Még talán gyerekkoromban ettem utoljára, de amivel most találkoztam, az nem az az íz volt...

Szóval úgy döntöttem, hogy az emlékeimre támaszkodva elkészítem otthon. Jelentem, sikerült. 

Talán a külseje nem lett pont olyan, dehát ezt otthon készített desszerttől talán nem is várjuk el, az íze viszont pont olyan, mint szerettem volna. Édes, kicsi fahéjas, kívül ropogós és persze nagyon almás :)

 

Mekis almás táska

Hozzávalók 8 db-hoz:

1 csomag (270 g-os) friss ...

Tovább Szólj hozzá

alma mcdonalds pite vanília faféj

2017. ápr 30.

Barackos, sajtos, aszalt szilvás saláta, köret vagy desszert?

írta: Hajós Ágnes
Barackos, sajtos, aszalt szilvás saláta, köret vagy desszert?

Krémes, édes-sós finomság ínyenceknek

Imádom a gyümölcsös-sajtos salátákat, itt már van is egy ilyen recept.

Szerintem nem is hús, hal vagy sült zöldsége mellé valók, bár az édes-sós ízek kedvelői kifejezetten szeretnék :)

Én csak úgy simán magában szoktam enni, annyira imádom... Amíg el nem fogy, ez a reggelim, ebédem és vacsorám :)

Ezt a receptet sajnos már nem tudom, hol találtam, de örök hálám a kitalálójának :)

 

Aszalt szilvás, barackos sajtsaláta

Hozzávalók:

20 dkg trappista (vagy hasonló, nem túl kemény sajt)

20 dkg őszibarackbefőtt

10 dkg aszalt szilva

3 ek majonéz (receptem itt )

3 ek tejföl

Fél tk fahéj

2 tk rum

Só, bors

 

A sajtot és a barackot egyforma, kb. 1,5 cm-es kockákra ...

Tovább Szólj hozzá

sajt majonéz barack aszalt szilva

2017. ápr 25.

Sült hal gombamártással, elegánsan

írta: Hajós Ágnes
Sült hal gombamártással, elegánsan

Egyszerű, de nagyszerű recept kedvenc halunkkal

Sajnos csak ritkán fogyasztunk halat, a gyerekek nemigen vevők rá. 

Na, jó, rájuk kentem, de újabban nekem sincs sok kedvem hozzá... A halrudacskát persze mindenki szereti, de boltban nem vagyok hajlandó venni, inkább itthon készítem így

Nemrég viszont szép süllőfilét kaptam, gondoltam, hogy ebből azért nem illik halrudacskát csinálni, így egy kicsit mutatósabb ebédet alkottam. Finom lett nagyon, még én is repetáztam belőle :)

Van benne néhány nem túl megszokott alapanyag, de nem kell megijedni, még egy kisebb multiban is be lehet szerezni őket. A felhasználásuk pedig kifejezetten egyszerű, kár lenne kihagyni az isteni ízük miatt :)

 

Süllőfilé tejszínes gombamártással, ...

Tovább Szólj hozzá

süllő hal gomba tejszín kuszkusz szalonna aszalt paradicsom

2017. ápr 20.

Gazdag krém pirítósra, maradékokból

írta: Hajós Ágnes
Gazdag krém pirítósra, maradékokból

Forró melegszendvics (nem csak) hűvös reggelekre

Húsvét után állandó kérdés, hogy mit kezdjünk a maradék sonkával. 

Nálam is a fő szerep az újrahasznosításé, a főzővízből isteni leveseket szoktam főzni, pl. csicseriborsóval vagy babbal  vagy tortellinivel (ezekbe mehet a maradék sonka is).

De ha még a húsból is marad, a sima sonkás tészta után pl. szendvicskrémben is felhasználhatjuk. Most ehhez mutatok egy ötletet:

 

Szendvicskrém maradékokból

Hozzávalók:

1 konzerv kukorica

15 dkg reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen)

3 ek apróra vágott snidling

10 dkg főtt vagy sült  füstölt sonka

3 dl krémes tejföl

Só, bors

1 kis fej lilahagyma

 

A sonkát és a lilahagymát apróra vágjuk, összekeverjük a ...

Tovább Szólj hozzá

sonka sajt tejföl szendvics kukorica melegszendvics

süti beállítások módosítása