2015. dec 23.

Évike sütijei X.- Sajtos rudacska

írta: Hajós Ágnes
Évike sütijei X.- Sajtos rudacska

Egyszerű sós finomság, az egyik kedvencem

A népszerű sütis sorozatban most egy sós nassolnivalót hozok. Ez is gyerekkorom kedvence volt, a ceglédi nagy lakomák kihagyhatatlan darabjai.

Egyetlen probléma van vele, sütés közben a szalalkálinak elég, khm... rossz szaga van, de szerintem ezen simán túl lehet lépni.

A végeredmény egy roppanós, könnyű sós finomság, borozgatás vagy teázás tökéletes kísérője.

 

Szalalkális sajtos rúd

DSC_2095s

50 dkg liszt + a deszkához

25 dkg vaj

1 nagy csipet só

1 zacskó szalalkáli

1 ek tejföl

2 tojás

1 dl tej

20 dkg reszelt sajt

 

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a szalalkálit. Egy tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük.

Egy tálba szórjuk a lisztet, sót, az ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tejföl

2015. dec 20.

Töltött káposzta a nagyik receptje szerint

írta: Hajós Ágnes
Töltött káposzta a nagyik receptje szerint

Nem csak karácsonykor szeretjük!

Kevés ételnek van hagyománya a családunkban, de a töltött káposzta ilyen.

Egyik kedves olvasóm kérésére megosztom veletek a mi változatunkat, ezt a dédnagymamám is így készítette (már meséltem róla a linzertésztája kapcsán).

Anyukám szavait olvashatjátok, ő írta le nekem a receptet:

 

Töltött káposzta á la dedi, mama, anya:

ljikgk

Hozzávalók:

1 kg darált hús

1 kg savanyú káposzta

10 savanyú káposzta levél

1 kis fej hagyma apróra vágva

1 fej hagyma vékony szeletekre vágva

1 tojás

Kb. egy marék rizs (nagymamám szerint rizsa :D )

Füstölt valami (bőrke, kolozsvári szalonna, karajcsont, stb.)

Só, bors, pirospaprika

Ízlés szerint tejföl

A rántáshoz: 1 tk. liszt, 2 tk olaj, ...

Tovább Szólj hozzá

savanyú káposzta rizs darált hús

2015. dec 19.

Születésnapi menü kacsamájjal, édesburgonyával

írta: Hajós Ágnes
Születésnapi menü kacsamájjal, édesburgonyával

Mert megérdemlem :)

Ha máskor nem, a születésnapomon meglepem magam libamájjal. Vagy kacsamájjal, ha csak azt kapok, nagy különbség nincs...

Így volt ez idén januárban is, és mint tavaly , olyan ételt készítettem másik kedvencem, az édesburgonya közreműködésével, ami nekem a mennyországot jelentette :)

 

Sült kacsamáj barnavajas édesburgonya-pürével, zöldségfelfújttal és zöldsalátával

DSC_3157s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg hízott kacsamáj

2 ek kacsazsír

70 dkg édesburgonya

10 dkg vaj

2 ág rozmaring

Kb. fél dl tejszín

Kevés olaj

1-1 közepes db (levesben) főtt sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé

2 tojás

Fél csokor petrezselyem

Kevés vaj a forma kenéséhez

Só, bors

1 fej lollo rosso saláta (vagy kevert, ...

Tovább Szólj hozzá

saláta tejszín rozmaring kacsamáj édesburgonya petrezselyem

2015. dec 16.

Csavart vajas kifli egy óra alatt

írta: Hajós Ágnes
Csavart vajas kifli egy óra alatt

Bögrés recept, ezt mindenki szeretni fogja

Az év nagy részében itthon sütöm a péksütiket, de van, hogy csak este veszem észre, hogy elfogyott... Ilyenkor már nagy nagyon nincs kedvem többször keleszteni, meg két és fél órát várni a késztermékre.

A most következő kis csavart kiflik egy óra alatt kész is vannak, pár percet kell hagyni hűlni és fogyaszthatjuk is.

Azt azért tudni kell, hogy hagyományos szendvicset nem nagyon lehet belőle készíteni, mert a rétegek szétcsúszhatnak. Viszont villásreggeli mellé, vagy családi falatozáshoz tökéletes :)

A receptet itt találtam.

 

Gyors bögrés vajas kifli

DSC_1842s

Hozzávalók 16 kisebb darabhoz ( a bögre 2,5 dl-es ):

¾ bögre joghurt vagy kefir

¼ bögre étolaj

½ bögre tej

3,5 bögre ...

Tovább Szólj hozzá

tojás joghurt

2015. dec 15.

Paprikás ponty kelbimbóval, szalonnával, fehérborral

írta: Hajós Ágnes
Paprikás ponty kelbimbóval, szalonnával, fehérborral

Az "egyszerű" ponty ünnepi köntösben

Nemrég kedves édesapám meglepett egy szatyornyi hallal.

Nagyon örültem neki, ugyanis akkor még volt egy csomó helyem a fagyasztóban és így az aznapi takarítás kihagyására is tökéletes indokom volt. Amivel viszont nem számoltam, hogy némely pikkelyes csak tetszhalott volt és életemben először gyilkossá váltam... Aztán vagy két és fél órán keresztül pucoltam, tisztítottam, stb, és telepakoltam a mélyhűtő egyik rekeszét.

De mivel a kinti mélyhűtőm a hideg beköszöntével minden évben bemondja az unalmast, gyorsan átcsoportosítást kellett végeznem és a halak egy részét megsütöttem.

Az egyik fogás a most következő lett, szerintem pont aktuális :)

 

Fűszeres sült ponty szalonnás ...

Tovább Szólj hozzá

ponty kelbimbó fehérbor szalonna

2015. dec 12.

Moszkauer, látványos és egyszerű

írta: Hajós Ágnes
Moszkauer, látványos és egyszerű

Csokis-diós-narancsos, békebeli teasütemény

Tavaly volt egy időszakom, mikor elég sok aprósüteményt sütöttem. Az egyik kedvencem a moszkauer volt, egyrészt könnyű volt elkészíteni, másrészt ebből még én is el tudtam volna pusztítani egy adaggal, annyira finom.

A recept Puffin Judit tól van, csak a csoki mennyiségén változtattam, mert nekem ennyi elég volt... (Mondjuk a süti sem pont olyan lett, mint neki, de nem volt panasz rá :) )

 

Moszkauer

DSC_2974s

Hozzávalók:

15 dkg darált dió

10 dkg cukor

6 dkg kandírozott gyümölcs

5 dkg vaj

1 dl tejszín

2 dkg liszt

 

7 dkg étcsoki

2 ek olaj

 

A kandírozott gyümölcsöt késsel apróra vágjuk. Az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, alacsony lángon addig főzzük, míg a ...

Tovább Szólj hozzá

dió csoki narancs tejszín

2015. dec 09.

Pulykatekercs aszalt szilvával, gesztenyével, de nem a szokásos módon :)

írta: Hajós Ágnes
Pulykatekercs aszalt szilvával, gesztenyével, de nem a szokásos módon :)

Karácsonyi menü előkészítve, házhoz szállítva

A Kitchenbox a Cafeblog -gal karöltve egy kis adventi játékra hívott.

Előbbi cégtől kaptam egy doboznyi hozzávalót, ebből kellett valami ünnepit alkotnom. A receptben leírt első kilenc alapanyag volt az alap, hozzátehettem még két tetszőlegeset. Elvileg kettőt el is vehettem volna, de ugye nálam inkább jó sok az alapanyag, mint kevés... :)

Nem volt azért ennyire egyszerű a történet, mivel a fenti cég csak Pestre szállít ki, szóval rokonok és párom segítsége kellett, hogy tegnap estére ideérjen. Ja, és ma esti a határidő, szóval én már előre ötleteltem és nagyon reméltem, hogy minden össze is fog jönni :D

Segítségemre volt, hogy bloggertársaim már kiírták, mit is tartalmaz a ...

Tovább Szólj hozzá

gesztenye vörösbor aszalt szilva pulykamell leveles tészta

2015. dec 08.

Karfiolsaláta dióval, naranccsal

írta: Hajós Ágnes
Karfiolsaláta dióval, naranccsal

Egyszerű alapanyagokból nagyszerű, akár ünnepi saláta

Nagyon szeretem a majonézes salátákat, van fent több recept em is a blogon. Egyszerűek, laktatóak és ha a majonézt is otthon készíted (pl. így ), akkor akár egy fogyókúrába is beilleszthetőek.

De ha nem ez a cél, akkor bármilyen sült mellé, vagy ropogós pirítóssal fogyasztva a legjobbak :)

Most az egyik multiban az akción fellelkesülve vettem egy nagy fej karfiolt. Leves vagy főzelék helyett valami újat szerettem volna, a neten megakadt a szemem egy narancsos karfiolsaláta címen és megtetszett az ötlet. A receptet már én találtam ki, fel is lesz véve az állandó repertoárba, mert nagy sikere volt :)

 

Narancsos karfiolsaláta dióval

DSC_2630s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej karfiol

...
Tovább Szólj hozzá

tojás dió joghurt narancs tejföl majonéz karfiol

2015. dec 07.

Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

írta: Hajós Ágnes
Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

Ünnepi fogás a kacsa legolcsóbb részéből

Libanap után (amikor a hentesek valami oknál fogva kacsahúsból is bespájzoltak), roppant olcsón sikerült egy vagonnyi kacsaszárnytőhöz jutnom. Lefagyasztottam, mondván, jó lesz az még valamire. Aztán, mint minden évben, a kinti hideg miatt az előtérben lévő hűtőm kezdte feladni a harcot, így a szokásosnál is nagyobb hűtőkisöprést kellett végeznem, nekiálltam ötletelni.

A csirkeszárnyat is imádom, feltéve ha ropogósra van sütve a bőre, az sem baj, ha valami édeskés pácot kap. Ebből kiindulva az éppen otthon levő, szintén ipari mennyiségű mandarint és almát felhasználva alkottam a most következő, igazi "vasár- és ünnepnapi" ebédet.

Még karácsonyra is megállná a helyét :)

Ja, ...

Tovább Szólj hozzá

alma krumpli mandarin fokhagyma tejföl vaj rozmaring fahéj édesburgonya petrezselyem kacsaszárny

2015. dec 05.

Tojáslikőr karácsonyra

írta: Hajós Ágnes
Tojáslikőr karácsonyra

Angolszász kedvencet a fa alá!

Tavaly készítettem először tojáslikőrt, akkor is kóstoltam először és rögtön beleszerettem. Maxnál találtam a recept et, de mivel nekem csak vodkám volt itthon, csak az került bele :)

Egyetlen dologra kell nagyon figyelni: jó minőségű, friss tojást használjunk, különben az ünnepek nem az ajándékozásról fognak szólni :)

 

Tojáslikőr

DSC_4910s

8 dl tej

8 tojás sárgája

40 dkg cukor

1 vanília rúd

3,5 dl vodka

 

A vaníliának kikaparjuk a magvait, a rúddal és a cukor felével feltesszük főni a tejben, felforraljuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral. A vaníliás tejet leszűrjük, állandóan kevergetve összevegyítjük a tojássárgával. Hozzáadjuk a vodkát, tiszta ...

Tovább Szólj hozzá

vodka tojás

2015. dec 04.

Híres szendvics marhahússal, sok sajttal és sült hagymával

írta: Hajós Ágnes
Híres szendvics marhahússal, sok sajttal és sült hagymával

A hamburger "kis"testvére

Amerikában a patty (petti) melt legalább olyan híres, mint a hamburger. Több helyen is lehet részletes leírást találni az elkészítésről, még Wikipedia oldal t is kapott :)

Megalkotni viszont egyszerűbb, mint a nagytestvért. Vajon illatos-puhára pirítjuk a hagymát, majd aranybarnára a húspogácsát. Végül jófajta sajttal és rozskenyérrel összesütjük (nekem is van két szuper rozskenyérreceptem itt ).

A szendviccsel először itt találkoztam, mikor jobban utánanéztem, rájöttem, hogy már a fél világ ismeri, csak én nem...

Azt azért leszögezném, hogy a rozskenyér ellenére ez a brutális ízbomba minden, csak nem fogyókúrás... De, ugye, az igazán élvezetes ételek nagyon is hizlalnak :)

Mikor épp ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér vaj gouda cheddar darált marhahús

2015. dec 03.

Sült édesburgonya csicseriborsóval, szezámos öntettel, salátával

írta: Hajós Ágnes
Sült édesburgonya csicseriborsóval, szezámos öntettel, salátával

Húsnélküli ebéd vagy vacsora rengeteg zöldséggel, nem csak vegáknak

Az édesburgonya és a csicseriborsó tagadhatatlanul a kedvenceim, sok receptem van velük.

Most találtam itt egy olyat, amiben még jónéhány zöldség szerepel, viszont semmi húsféle. De ismét, mint a sült kelbimbós-sütőtökös finomság nál, nekem most sem hiányzott, sőt...

Nagyon is laktató volt, rengeteg ízzel és állaggal, igazi vega-lakoma :)

Mediterrán csicseriborsós édesburgonya

  DSC_2310s

Hozzávalók 4 főre:

6 közepes édesburgonya

6 dkg vaj

Fél kg főtt (konzerv) csicseriborsó

Fél dl olívaolaj

1 tk római kömény

Fél tk koriandermag

Ízlés szerint chilipehely

Só, bors

 

Az öntethez:

6 nagy ek tahini

2 nagy ek natúr joghurt

3 ek tej

...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom joghurt csicseriborsó koriander római kömény kapor édesburgonya petrezselyem szezámmag

2015. nov 30.

A klasszikus karácsonyi desszert lépésről-lépésre

írta: Hajós Ágnes
A klasszikus karácsonyi desszert lépésről-lépésre

Bejglikészítés profitól kezdőknek

Harmadik éve készítek bejglit. Tudom, sokaknak évtizedes, sőt, még nagyobb jártassága van benne és ez alapján jogosan gondolhatnák, hogy még gyakoroljak :)

De rám rögtön az első évben lecsaptak az ismerősök, így sikerült azon a karácsonyon összesen 104 db -ot sütnöm, szóval azt hiszem, itt az ideje, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat.

Mivel a cukrászt terén egyáltalán nem vagyok mester, ezért ha valamit nem tudok, igyekszem rögtön a profiktól tanulni. Így esett a választásom Farkas Vilmos receptjére, amiről itt egy részletes videó is látható.

A mostani írásomban igyekeztem mindent úgy lejegyezni, hogy a leggyakorlatlanabbaknak is sikerüljön .

Nekem szakácsként tök fura, hogy valami ...

Tovább Szólj hozzá

tej dió mák citrom narancs vanília vaj

2015. nov 29.

Isteni gombapaprikás tejszínnel

írta: Hajós Ágnes
Isteni gombapaprikás tejszínnel

Néha csak egy kicsit kell változtatni, hogy valami nagyszerűt alkossunk :)

Bármilyen furcsa, én sem teszek mindennap valami fenomenális ínyencséget az asztalra. A gyerekeim sokkal jobban értékelik a megszokott, ismert ízeket, de nem adom fel, elmúlik egyszer a finnyás gyerekkor :)

Viszont a pörköltekkel általában nincs bajuk, főleg, ha nokedlivel vagy tarhonyával szervírozom. Így múltkor megpróbálkoztam a gombapaprikással, ami, ugye abban különbözik a pörkölttől, hogy tejföllel be is van habarva. Ez a művelet volt már csak vissza, amikor kiderült, hogy tejföl, az nincs.

Tejszínnel helyettesítettem, és ezek után mindig így fogom , mert eszméletlen finom lett tőle. Csak próbáljátok ki, imádni fogjátok!

 

Tejszínes gombapaprikás

DSC_2274s

...
Tovább Szólj hozzá

gomba szalonna pirospaprika

2015. nov 28.

A klasszikus görög saláta

írta: Hajós Ágnes
A klasszikus görög saláta

A horiatiki eredeti receptje

Ez igazából egy nyári recept, hiszen a felhasznált zöldségek ekkor a legízesebbek, de én télen is sokszor készítem.

Akár magában, akár egy nagy lakoma részeként is szeretjük. Kicsit tovább kell vadászni az igazán jóízű paradicsomot, végső esetben koktélparadicsommal helyettesítem, az mindig finom.

Az alábbi recept állítólag ugyanaz, mint amit a görögök készítenek ( itt olvastam), de szerintem ott is ahány ház, annyi szokás :)

 

Görög saláta

DSC_0568s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy kígyóuborka

3 nagy paradicsom

1 nagy lilahagyma

30 dkg feta

20 dkg (magozatlan, ha lehet, fekete) olívabogyó

5 ek olívaolaj

Fél citrom leve

1 púpozott tk szárított bazsalikom

Díszíteni friss bazsalikom

 

...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom uborka bazsalikom feta

2015. nov 28.

Omlett sült paprikával, rukkolával - pár perc boldogság

írta: Hajós Ágnes
Omlett sült paprikával, rukkolával - pár perc boldogság

Tartalmas reggeli csak nekem

Sokszor korábban kelek, mint a család többi része (milyen meglepő :) ).

Ilyenkor, ha a család ébresztése előtt van 15 percem, omlettet készítek magamnak. A fiúk is szeretik a tojást, de inkább megmaradnak a sima rántottánál, mindenféle cicoma nélkül, szóval az omlett élvezetét megtartom magamnak.

És mivel nálam a sült paprika - tojás kombináció az első helyen van, sokszor meglepem magam ezzel:

 

Omlett rukkolával, sült paprikával

DSC_2213s

Hozzávalók 1 főre:

2 nagyobb, vagy 3 kisebb paprika, lehetnek különböző színűek is

1 ek vaj

2 tojás

Fél dl tejszín

Só, bors

1 nagy marék rukkola

 

A paprikák szárát kivesszük, felkarikázzuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

tojás paprika rukkola

2015. nov 26.

Vajban sült borjúmáj zöldborsóval, céklával

írta: Hajós Ágnes
Vajban sült borjúmáj zöldborsóval, céklával

Így készítsd el ezt a ritkaságot, neked is menni fog!

Köztudottan a libamáj a kedvenc eledelem, de a legtöbb állatét szeretem. Így van ez a borjúval is, ami ritkán látott vendég nálunk, kis városomban csak furán néznek a hentesek, ha érdeklődök :) Szerencsére néha csoda történik...

Éttermekben sem sűrűn lehet vele találkozni, de eddig mindig fantasztikusan elkészítve kaptam, pedig tudom, hogy annyira azért nem egyszerű. Ezen felbuzdulva én is próbálkoztam, szerintem sikerült olyat összehozni, ami akár az ünnepi asztal dísze is lehet és még a pénztárcánkat is kíméli.

 

Sült borjúmáj tejszínes zöldborsóval, céklatócsnival

DSC_0658s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg borjúmáj

Só, bors

8 dkg vaj

30 dkg zöldborsó

3 újhagyma ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín borsó cékla borjúmáj

2015. nov 25.

Vaddisznószív-steak, favágóragu és zsemlegombóc

írta: Hajós Ágnes
Vaddisznószív-steak, favágóragu és zsemlegombóc

Rusztikus vadétel három alaprecepttel

Ennek a fogásnak az az apropója, hogy jó pár hónapja kaptam egy nagy adag vaddisznómájat és -szívet. Akkor kisebb részekre osztva többféle ételt készítettem, ez közülük az egyik.

Először féltem a vaskos, eres szívet sima sült húsként elkészíteni, de egyáltalán nem ördöngösség, ha alacsony lángon készül nagyon is puha lesz.

És mivel a favágó ragu meg a zsemlegombóc elkészítésének módját már többen kértétek tőlem, összekötöttem a kellemeset hasznossal és főztem egy sajnos nem túl mutatós, viszont nagyon pazar ízű ebédet.

A buggyantott tojás a színe miatt került rá (ízében is passzol), akinek problémája van vele, elhagyhatja :)

 

Vaddisznószív-steak favágóraguval, ...

Tovább Szólj hozzá

tejföl szalonna zsemle vaddisznószív

2015. nov 24.

Sült kelbimbó és sütőtök ropogós kenyérrel, dióval, fűszeresen

írta: Hajós Ágnes
Sült kelbimbó és sütőtök ropogós kenyérrel, dióval, fűszeresen

Ünnepi köret, ami hús nélkül is megállja a helyét

Télen, ha mondhatjuk így, a káposztaféléknek van szezonja. Én személy szerint imádom a kelbimbót, még annak idején Angliában szerettem meg, ahol életemben először kóstoltam simán párolva, zöldköretként.

Aztán itthon csak fagyasztva kaptam egy darabig, de szerencsére ma már minden piacon be lehet szerezni frissen.

A most következő receptet egy olyan oldal on találtam, ahol vegán ételeket mutatnak be, ez alkalommal az amerikaiak nemzeti ünnepére, a hálaadásra készülve. És mielőtt a ragadozók hátrahőkölnének, nem kötelező ezt az ételt főételként fogyasztani, de bizton állíthatom, hogy önmagában is megállja a helyét. A páromnak ugyan sütöttem némi húst mellé (nemsoká ...

Tovább Szólj hozzá

alma dió sütőtök kelbimbó kakukkfű rozmaring újhagyma

2015. nov 23.

Csupa zöldség-leves méregtelenítésre, macskajajra

írta: Hajós Ágnes
Csupa zöldség-leves méregtelenítésre, macskajajra

Melengető, egészséges, könnyen elkészíthető - és isteni!

Jönnek a jéghideg éjszakák, szívesebben kortyolgatunk forralt bort, hogy "átmelegedjenek a tagjaink" :D Jó duma... :D

Ilyenkor a másnap reggel, délelőtt elég szörnyű tud lenni, szerencsére ritkán van benne részem, de nagyon tudok szenvedni... Mindenképpen rengeteg folyadékot kell fogyasztani és (ha sikerül) sok zöldséget melléküldeni, persze főtt állapotban, úgy az igazán gyomornyugtató. Bár többen ajánlják, hogy némi csípőset is csempésszünk az ételbe, de nekem az nem szokott beleférni :)

Egy amcsi oldalon találtam a következő receptet, ami amellett, hogy némi megnyugvást hoz a háborgó szervezetnek, egy méregtelenítő kúra szerves része is lehet, tehát nem csak a ...

Tovább Szólj hozzá

sütőtök gomba zeller római kömény cékla sárgarépa édesburgonya petrezselyem kelkáposzta tökmag

süti beállítások módosítása