2015. nov 22.

Franciasaláta, ami nagyon is magyar

írta: Hajós Ágnes
Franciasaláta, ami nagyon is magyar

Minden hidegtál alapja, itt az én kedvelt receptem

Ez az a saláta, ami a legtöbb vitát kiváltja. Pontosan milyen zöldségek is kerülnek bele, ki készítette először, és főleg, hogy mennyire legyen "szaftos". Én most egyikre sem szeretnék kitérni, csak megmutatom a sajátomat. Sokan szeretik, remélem, nektek is tetszeni fog.

Hidegtál-készítésnél az első dolgom az, hogy nekiállok a franciasalátának. Bármilyen furcsa, igazán jó ízt akkor tudunk vele elérni, ha legalább egy, de inkább két napig állni hagyjuk a hűtőben így rendesen összeérnek az ízek. Sokan a krumplisalátát is több nappal fogyasztás előtt elkészítik, innen jött az ötlet.

Egy szó, mint száz, ha ezt a változatot próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

 

...

Tovább Szólj hozzá

alma répa krumpli uborka tejföl majonéz borsó petrezselyem

2015. nov 21.

Bacon-be göngyölt csirkemáj falatkák - egyszerű, gyors és fenomenális

írta: Hajós Ágnes
Bacon-be göngyölt csirkemáj falatkák - egyszerű, gyors és fenomenális

Igazi ínyencség, partyétel, vendégváró - mindegy, csak sok legyen :)

Nem csak főzni, enni is szeretek (ki gondolta volna :D ). Vannak állandó kedvenceim is, amiket sosem tudok megunni, ilyen pl. a tojásos nokedli , a zöldborsópüré vagy a sütőtökkrémleves .

A most következő étel pedig az abszolút favorit, komolyan, bármekkora mennyiséget képes vagyok eltüntetni belőle. De nem vagyok vele egyedül, Luca, a félig lányom is imádja, sőt, hidegtálakra is gyakran készítem.

Ez az étel ugyanis, akárcsak a fasírt, hidegen és melegen is finom. Bár, ha magunknak sütöm, még nem volt ideje kihűlni...

 

Bacon-be göngyölt máj

DSC_0576s

Hozzávalók 2-3 főre:

50 dkg csirkemáj

20 dkg szeletelt bacon

3 gerezd fokhagyma

1 tk mustár

Bors, ...

Tovább Szólj hozzá

mustár csirkemáj majoranna bacon

2015. nov 20.

Skót "pite" magyar módra

írta: Hajós Ágnes
Skót "pite" magyar módra

Kedvenc brit ételem az én konyhámban

A '90-es évek végén pár hónapot Angliában töltöttem, ami nagyon jót tett a nyelvtudásomnak, emellett sok mindenben egy életre szóló tapasztalatot szereztem.

Pl. itt találkoztam először egy áruházban akkora mirelit részleggel, mint nálunk egy vidéki szupermarket. Mindent, de tényleg mindent árultak mélyfagyasztott változatban. Akkor sok ilyet megkóstoltam, nagyon ízlettek (gondolom, a sok ízfokozó is szerepet játszott benne). Egyik kedvencem a sült tengeri hal volt krumplipürével fedve, amit csak be kellett dobni a mikróba (első nap a kedves fogadó család megkérdezte, hogy tudom-e, mi az). Még nem reprodukáltam, de biztos fogom, ez tuti siker, még nem halrajongóknak is.

A másik, amitől szerintem a ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom marhahús bab

2015. nov 19.

Tejszínes halragu paradicsommal, uborkával, pirított gyöngyhagymával

írta: Hajós Ágnes
Tejszínes halragu paradicsommal, uborkával, pirított gyöngyhagymával

Nem látványos, de nagyon finom halragu, ha különlegességre vágysz

Általában problémám van a ragukkal. Na nem az ízük miatt, inkább csak azért, mert nem túl fotogének :)

Ez a zöldséges-halas változat is már jó ideje a tarsolyomban van. Nagyon szerettem, a savanykás uborka és édes sült hagyma együtt kifejezetten jó összhangban vannak.

 

Zöldséges-paradicsomos halragu

DSC_1610s

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg tengeri halfilé

4 dl passzírozott paradicsom

1 dl 20%-os tejszín

15 dkg ecetes uborka

15 dkg gyöngyhagyma

1 hagyma

Só, bors

1 tk majoranna

1 tk pirospaprika

1 ek olívaolaj

 

A halfilét 3 cm-es kockákra, a hagymát apróra, az uborkát karikákra vágjuk.

Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, sárgára ...

Tovább Szólj hozzá

uborka tejszín paradicsomlé tengeri hal gyöngyhagyma

2015. nov 18.

Bacon-ös, selymes paradicsomszószos penne csípősen

írta: Hajós Ágnes
Bacon-ös, selymes paradicsomszószos penne csípősen

20 perces tészta csak 6 összetevőből

Ennek az ételnek nincs nagy története. Fél 12-kor konstatáltam, hogy nincs ebéd, kedves párom gyomorkorgása meg a konyháig elhallatszott.

Benéztem a hűtőbe meg a kamrába, és alkottam. Nagy sikere volt, ahogy általában a hirtelen jött ötleteknek.

 

Csípős paradicsomszószos penne bacon-nel

DSC_0428s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg penne (tollhegy-) tészta

4 dl passzírozott paradicsom

1,5 dl tejszín

15 dkg szeletelt bacon

1-2 db hegyes erős paprika

Reszelt sajt a tálaláshoz

Só, bors

 

A bacon-t csíkokra vágjuk, teflonserpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. A csípős paprikát vékonyan felkarikázzuk, pár db-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit a zsírhoz adjuk, párat keverünk rajta, nem ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom paprika sajt tészta bacon

2015. nov 17.

Gulyásleves, (majdnem) ahogy a nagykönyvben meg van írva

írta: Hajós Ágnes
Gulyásleves, (majdnem) ahogy a nagykönyvben meg van írva

Ami Magyarországról mindenkinek eszébe jut Puskáson kívül

Kicsit félve teszem közzé ezt az írást, kb. mint nemrég a pljeskavicát . Ebből ugyanis szintén mindenkinek megvan a tuti receptje, amit márpedig úgy kell készíteni.

Én a szakácstanfolyamon azt tanultam, hogy az eredeti gulyáslevesben csak hús meg krumpli van, külön kiemelték, nehogy a vizsgán bármi extrát belepakoljunk. Aztán otthon, vagy az étteremben már lehet cifrázni.

Én pluszba szoktam még répát is beletenni, sőt, kétféle szalonna-alappal kezdem.

Tipp: A végén még csipetkét is bele lehet főzni (egy-két ek lisztet megsózunk, annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kemény tészta legyen, ujjaink között csipegetve a levesbe szórjuk). Na, ehhez nekem általában nincs kedvem ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli hagyma marha köménymag

2015. nov 16.

Virslis táska kívül-belül sajttal

írta: Hajós Ágnes
Virslis táska kívül-belül sajttal

Elronthatatlan partyétel, kezdőknek ajánlva

Ez a receptem még azokból az időkből való, mikor még nem nagyon tudtam főzni. Az egyik szilveszterre akartam valami ropogtatnivalót magunknak és erre akadtam.

Ez kb. egy időben volt Bill szendvicsé nek felfedezésével, amiben szintén fokhagymás majonéz volt, mint ebben, annyira megszerettem, hogy inkább vállalom, hogy aznap nem állok közel senkihez :)

A gyerekeim simán ketchup -pel szeretik, így a nagy része így készül, a hot dog om mellett ez a másik nagy kedvenc.

 

Virslis batyu

DSC_2358s

Hozzávalók 18 darabhoz:

1 csomag (50 dkg) mirelit leveles tészta

6 db virsli

Mustár, 4 nagy ek majonéz ( receptem itt ) és 1 gerezd átnyomott fokhagymával, összekeverve

Vagy ketchup és sima majonéz

1 ...

Tovább Szólj hozzá

sajt majonéz virsli ketchup leveles tészta

2015. nov 15.

Nápolyi csokikrémmel és naranccsal

írta: Hajós Ágnes
Nápolyi csokikrémmel és naranccsal

Nigella narancsos sütije ropogós, csokis ostyába zárva

Ez a süti, vagy nassolnivaló ebben a formában, büszkeségemre, szinte a saját találmányom :)

Azért Nigella is kap egy óriási részt belőle, mert a narancsos részt tőle vetem át. Az egyik első sorozatában kényelmesen elkészíthető ételeket mutatott be, ott készített egy mandarintortát, amit, mikor először láttam, reprodukáltam is.

Ehhez tudni kell, hogy a gimi után pár hónapot Angliában töltöttem, sok mindent megismertem és meg is szerettem. Többek között ilyen volt a narancslekvár, és az említett torta íze nagyon is emlékeztetett rá. Kicsit olyan volt, mint a zselés szaloncukor tölteléke, amit imádok.

Nemrégiben ismét eszembe jutott, el is készítettem, fele adagban. ...

Tovább Szólj hozzá

csokoládé narancs nápolyi

2015. nov 14.

Puliszka zöldfűszerekkel, buggyantott tojással

írta: Hajós Ágnes
Puliszka zöldfűszerekkel, buggyantott tojással

A húsevőknek tejben párolt tarjával, de nekem nem hiányzott :)

Nemrégen anyukámtól kaptam egy szép adag kukoricalisztet, mert nagyon közelgett a lejárati ideje, és ő nem tudta mindet elhasználni. Küldött is egy fénymásolt oldalt valamelyik női magazinból, amin három tök jó recept volt, az egyiket el is készítettem.

Amúgy is imádom a puliszkát, a krumplipüré tökéletes alternatívája. Nagyon jól variálható, különböző fűszerekkel, olajokkal, sajtokkal nagyszerűen fel lehet dobni és még glutén sincs benne.

Nem is tudom, hogy jellemezzem a most következő ételt. Kis adagban előétel, de azzal, amit én leírtam, nagyon is jól lehet lakni. Ragadozóknak pároltam mellé egy kis tarját, igazán vajpuha lett. A húst is négy főre írtam, ...

Tovább Szólj hozzá

tojás fokhagyma zsálya vaj kakukkfű rozmaring snidling kukoricaliszt

2015. nov 13.

Tökmagos zsemle otthon készítve

írta: Hajós Ágnes
Tökmagos zsemle otthon készítve

Jobb, mint a "bolti" :) - A legnagyobb bók a fiúktól

Nagyon szeretem a tökmagot minden formában, emiatt a helyi multiban kapható tökmagos zsemlét is megkóstoltam. Egyszer.

A rajta található magokon kívül sok tökmagízt nem találtam benne, meg drágállottam is, szóval nekiugrottam itthon.

Valóban sokkal jobb lett, azóta többször is készítenem "kellett" :)

 

Tökmagos zsemle

DSC_4941s

Hozzávalók 9 db-hoz:

50 dkg liszt

3 ek tökmagolaj

3 dl víz

2,5 dkg élesztő

1 mk cukor

2 tk só

3+3 ek tökmag

1 tojás fehérje

 

A vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az élesztős vizet, tökmagolajat és beleszórunk ...

Tovább Szólj hozzá

tökmagolaj tökmag

2015. nov 12.

Resztelt pulykamáj egyszerűen

írta: Hajós Ágnes
Resztelt pulykamáj egyszerűen

Megszokott menzakaja finoman, gyorsan

Gyerekkoromban állítólag még véletlen sem lehetett májat belém tömni, aztán ez egyszer csak megváltozott. Anyukám sokszor készített resztelt májat, de ha jól emlékszem, nem disznóból, hanem csirkéből, mi így szerettük.

Amúgy sem voltunk túl nagy sertésrajongók, a menzán elénk tett, cipőtalp keménységűvé sütött húsok-belsőségek csak ráerősítettek erre.

Nemrég kaptam pulykamájat, és hosszú idő után újra készítettem resztelt májat. Tehettem volna hozzá szalonnát, meg pirospaprikát, ezerféle változat létezik. Nekem a gyerekkorom íze hiányzott, ezért így készítettem.

Ja, és körettel együtt fél óra alatt kész is!

 

Resztelt pulykamáj

DSC_0809s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

pulykamáj

2015. nov 11.

Kalácsbundás ananász mézes-kakukkfüves joghurttal

írta: Hajós Ágnes
Kalácsbundás ananász mézes-kakukkfüves joghurttal

Édesség vagy főétel - mindegy, nagyon finom :)

Igazából bajban vagyok, mert semmi okos bevezetőt nem tudok kitalálni ennek az ételnek.

Egyszer egy keresztelőn kóstoltam, nagyon ízlett, csak még valami mártogatóst is szerettem volna hozzá. Ennyi :)

 

Rántott ananász kakukkfüves-mézes mártogatóssal

  DSC_0924s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy vagy 2 kicsi ananász

Liszt, tojás, pár szelet száraz kalács, bő olaj a panírozáshoz

4 dl görög joghurt

4 ek méz

2 ág kakukkfű

1 kis csipet só

 

Az ananászokat megtisztítjuk, 1 cm vastagon felszeleteljük, közepüket kivágjuk. A kalácsot lereszeljük, zsemlemorzsa helyett ezt használjuk a panírozáshoz. A karikákat egyébként a szokásos módon kirántjuk. Bő olajban közepesnél kicsit ...

Tovább Szólj hozzá

méz joghurt kakukkfű ananász

2015. nov 09.

Pljeskavica sült paprikával

írta: Hajós Ágnes
Pljeskavica sült paprikával

Húspogácsa a balkánról, marinált kápiával

A mostani bejegyzésemmel remélem, nem keltek akkora felháborodást, mint az Erdély cíművel :) Nincs mentségem... Régen égtem akkorát, mint miután azt kiraktam...

A mostani ételről annyit merek csak mondani, hogy kedvelt a balkáni régióban. Eredetileg háromféle húsból gyúrják, pirított krumplival, kaymak-kal (ezt biztos el fogom készíteni, ötleteket várok!!!), ajvárral szokták tálalni.

Én most csak pulykát használtam és a kedvenc sült paprikámmal tálaltam. Még fogyókúrába is beilleszthető, ami nekem éppen kifejezetten jól jön...

 

Pljeskavica pulykából

DSC_0402s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg pulyka felsőcomb-filé (vagy háromféle hús)

1 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, ...

Tovább Szólj hozzá

paprika darált hús kápia

2015. nov 07.

Évike sütijei IX. - Foltocska

írta: Hajós Ágnes
Évike sütijei IX. - Foltocska

Egy újabb süti egyenesen a mestertől :)

Éppen a kedvenc nagynénémnél töltöm a hétvégét. Büszkén mutattam neki az Évike sütijei-sorozatot, erre ő finoman megjegyezte, hogy hát, az övéi azért ennél szebbek... :)

Így most mutatok egy sütit, ami egyenesen az ő keze munkája. Roppant egyszerű, keverjük-kavarjuk süti, talán pont ezért olyan finom.

 

Foltocska

DSC_2405s

Hozzávalók:

8 tojás

40 dkg porcukor

25 dkg vaj + a kenéshez

32 dkg liszt + a szóráshoz

2 csomag sütőpor

2 csomag vaníliás cukor (vagy 1 vanília magjai kikaparva)

1,5 dl tej

2 ek cukrozatlan kakaópor

 

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat. Mikor teljesen egynemű. ...

Tovább Szólj hozzá

vanília kakaó

2015. nov 07.

Kenyérlángos, az újra felfedezett kedvenc

írta: Hajós Ágnes
Kenyérlángos, az újra felfedezett kedvenc

Egyszerű és olcsó "lepény", a fesztiválok sztárja

A magyaroknak is megvan a maguk "pizzája". Sok neve van, kenyérlángos, langalló, töki pompos és még sorolhatnám.

Ez is kenyértésztából készül, eredetileg kenyérsütéskor, a maradék tésztából, kemencében sütötték. A kenyérsütés napján ezt fogyasztották kenyér helyett. Különbözőképpen ízesítették, manapság legelterjedtebb a tejföllel megkent, lilahagymával és sült szalonnával bőven megrakott változat. Régebben csak zsírral vagy vajjal kenték meg.

Ennyit a történetről, itt olvashattok róla bővebben.

Ezt a bejegyzést azért most tettem közzé, mert nemrég egy fesztiválon nagyon megkívántam, majdnem vettem is. Csak az ára tartott vissza, mert annyira drágán adtak, ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma tejföl szalonna

2015. nov 06.

A tökéletes, krémes krumplipüré

írta: Hajós Ágnes
A tökéletes, krémes krumplipüré

Kezdők figyelmébe: így nyűgözd le a családot!

Nemrég egyik kedves olvasóm megkért, hogy írjam le, én hogy készítem a krumplipürét. Kiraktam ugyanis egy képet a Facebook oldalamra, amin Zotya a lábasból eszi a maradékot.

Most a legutóbbi alkalommal pontosan lemértem mindent. Én azt a kétkarú krumplinyomót használom, nem a nyelest, azzal nem lehet igazán apróra törni. Utána kézi robotgép keverőkarjával dolgozok tovább, akkor lesz igazán sima, krémes.

Tudom, kicsit többet kell mosogatni az átlagosnál, de tuti megéri. Az éttermekben (már ahol adnak a minőségre) szintén így készül.

Egy ötlet: ha másnap szeretnénk fogyasztani, egy darabka vajjal forrósítsuk fel mikróban, keverjük el habverővel és ismét krémesen lágy lesz.

...

Tovább Szólj hozzá

krumpli vaj szerecsendió

2015. nov 06.

Sós rizskoch, a maradékmentő

írta: Hajós Ágnes
Sós rizskoch, a maradékmentő

A főtt rizs és sült hús új élete

Lassan szokásommá válik, hogy az "ételt nem dobunk ki" szlogen jegyében hetente legalább egyszer maradékmentő fogást készítsek.

Így volt ez múltkor is, a nagy családi banzájnál elméreteztem a rizsadagot, meg egy kevés hús is maradt. És mivel a rizs főzéséhez kevés húslevest is használtam, édes rizskochot szóba se jöhetett. De nem is bántam meg, nagyon finom lett :)

(A kép csalóka, a receptet négy főre írtam, de csak két főre készítettem)

 

Maradékmentő sós rizskoch

DSC_1677s

Hozzávalók 4 főre:

2 nagy csésze (2,5 dl) főtt rizs

3-4 szelet sült hús

1 kis csokor kapor

1 csokor petrezselyem

10 dkg feta

1 csésze tejszín

1 nagy tojás

Só, bors

10 dkg vaj

 

A vajjal kikenünk ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín rizs kapor feta petrezselyem

2015. nov 04.

Halfasírt tejszínes tzatzikivel

írta: Hajós Ágnes
Halfasírt tejszínes tzatzikivel

Recept hallal, salátával, egészségesen

Néha nekem is trükkökhöz kell folyamodnom, hogy változatosan tudjam etetni a gyerekeimet. A halat általában csak halrudacská ban szeretik, de nemrég kitaláltam, hogy fasírtformában teszem eléjük.

A tzatziki szintén nem a kedvencük, ezért nekik házi sült krumpli val készült, de magamnak készítettem egy, a szokásosnál kicsit gazdagabb görög uborkasalátát.

 

Halfasírt tejszínes tzatzikivel

DSC_0433s

Hozzávalók 4 főre:

A halfasírthoz:

50 dkg halfilé

1 csokor petrezselyem

1 tojás

Só, bors

1 kis fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

Kukoricaliszt

Kevés olívaolaj a sütéshez

 

A tejszínes tzatzikihez:

70 dkg kígyóuborka

2 dl görög joghurt

2 dl habtejszín

2 nagy gerezd fokhagyma ...

Tovább Szólj hozzá

hal tejszín kígyóuborka petrezselyem borecet halfilé

2015. nov 03.

Ricottás zabpalacsinta vaníliával, dióval

írta: Hajós Ágnes
Ricottás zabpalacsinta vaníliával, dióval

Diétás és finom :)

Nemrég volt egy (vagy sok) fogyókúrás időszakom, ezt a palacsintát akkor sütöttem.

A zabliszt a gluténmentes diétában ugyan megosztó, mert aki érzékeny a gluténra, az nem fogyaszthatja. A fogyókúra miatt ilyen étrendet tartóknak viszont engedélyezett :)

A folyékony édesítő pedig helyettesíthető nyírfacukorral vagy tetszés szerinti ízesítővel, nekem most ez volt itthon.

De a lényeg: ez a desszert megcáfol minden olyan tévhitet, hogy a fogyókúrás ételek nem túl ízesek. A finnyás gyerekeim úgy falták, mint kacsa a nokedlit :D

 

Ricottás zabpalacsinta vaníliasodóval, pirított dióval

DSC_0643s

Hozzávalók 4 főre:

A palacsintához:

125 ricotta

50 g zabpehelyliszt

1 tk sütőpor

½ citrom leve

1 dl víz

...

Tovább Szólj hozzá

dió balzsamecet vanília zabliszt

2015. nov 02.

Forralt "bor" kicsiknek

írta: Hajós Ágnes
Forralt "bor" kicsiknek

Mert a buliban nekik is ott a helyük :)

Az elmúlt bejegyzésem a kedvenc forralt bor-receptem ről szólt, most jöjjön az alkoholmentes verzió :)

 

Forralt „bor” gyerekeknek

DSC_2217s

Hozzávalók:

1 l piros szőlőlé

1 l alma- vagy baracklé

Ízlés szerint méz

1 narancs sárga héja és leve

1 csillagánizs

1 közepes rúd fahéj kettétörve

1 mk egész szegfűszeg

Fél vanília hosszában kettévágva

1 tk szárított narancsvirág (elhagyható)

 

A leveket egy lábasba öntjük, hozzátesszük a mézen kívül a többi összetevőt. Forráspontig hevítjük, majd alacsonyra vesszük a lángot. Megkóstoljuk, ízlés szerint hozzáadjuk a mézet. Elkeverjük, majd elzárjuk a lángot és kissé kihűtjük, nehogy a gyerekek megégessék magukat a ...

Tovább Szólj hozzá

narancs vanília ánizs szőlőlé fahéj szegfűszeg almalé baracklé

süti beállítások módosítása