2016. jan 25.

"Egyszerű" sütőtökkrémleves kókusztejjel, pirított hagymával

írta: Hajós Ágnes
"Egyszerű" sütőtökkrémleves kókusztejjel, pirított hagymával

Édes-sós, simogatóan lágy krémleves sült tökből

A tél legnépszerűbb zöldsége kétségkívül a sütőtök, és aki szereti, biztos, hogy rengetegszer készít krémlevest is belőle.

Én az előkészületeket szeretem a legjobban, a sütőben piruló tök illata összehasonlíthatatlan. Van már a blogon négyféle sütőtökkrémleves-recept, egyik répával készült , a másik három pedig különböző zöldségekkel, ebben a bejegyzésben.

A mostani recept, mondhatni, teljesen egyszerű az előzőekhez képest, hiszen összesen hat összetevőből áll. És már azt sem mondhatom, hogy a kókusztej különleges összetevőnek számít, hiszen már a kisebb boltokban is megtalálható.

Én ezt a verziót készítem a legtöbbet, mivel csak pont annyira ...

Tovább Szólj hozzá

sütőtök méz kókusztej

2016. jan 24.

Zöldséges, sajtos, tofus saláta csípős szósszal

írta: Hajós Ágnes
Zöldséges, sajtos, tofus saláta csípős szósszal

Egészséges, különleges, még télen is jól esik :)

Bár lassan egy hónapja volt a karácsonyi nagy húsdömping, még mindig sűrűn rámtör az érzés, hogy nem kell hús. Sőt, ha lehet, semmi nehéz étel.

Viszont a hideg miatt a csípős ételeket nagyon is kívánom, jól átmelegítenek.

Ezeknek jegyében készült nemrégiben ez a saláta. Akik eddig idegenkedtek a tofutól, ebben a környezetben, megsütve biztosan megszeretik.

Mi a szósszal összeforgatva ettük, de a látvány kedvéért külön fotóztam :)

 

Színes vitaminsaláta pikáns-csípős szósszal

DSC_6553s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg édesburgonya

15 dkg tofu

20 dkg márványsajt

1 csomag (20 dkg) rukkola

3 nagy paradicsom

1 nagy lilahagyma

3 ek olívaolaj

 

A szószhoz:

3 dl ...

Tovább Szólj hozzá

tofu koriander lilahagyma édesburgonya márványsajt rukkola szezámmag

2016. jan 23.

Marhatagine aszalt szilvával, pirított hagymával

írta: Hajós Ágnes
Marhatagine aszalt szilvával, pirított hagymával

Gyomor és szívmelengető étel keleti beütéssel

Mindig vannak aktuális kedvenceim, most éppen Mautner Zsófi receptjeit bújom legtöbbet. Tetszik, hogy szereti a keleti konyhát, az édes-sós ételek hazáját és olyan ételeket mutat be, amikről még soha nem hallottam.

Nemrég láttam a tv-műsorában a mostani recept et, szerelem volt első látásra :) Az aszalt szilva és a karamellizált hagyma valami fantasztikusan kiegészíti a marhahúst. A köretről pedig annyit, hogy a kuszkusz csak nevében egzotikus, az elkészítése pofonegyszerű. Ízre leginkább a pirított darához hasonlít, hiszen nagyjából ugyanaz.

Aki a marhapörköltet szereti, és a különlegességektől sem riad vissza, ezt  a receptet biztos imádni fogja!

Mivel sikerült ismét egy ...

Tovább Szólj hozzá

marhahús római kömény kuszkusz aszalt szilva

2016. jan 22.

Sült sajt különleges krumplisalátával

írta: Hajós Ágnes
Sült sajt különleges krumplisalátával

Ropogós külső, krémes belső... ellenállhatatlan

Sajnos imádom a bundás ételeket, leginkább a rántott sajtot. De mivel időről-időre rámtör a fogyókúrázhatnék, ki kellett találnom valami alternatívát.

Jó pár éve, Buday Pétertől láttam a sült sajt készítését, aminek az a lényege, hogy sima forró serpenyőben egy jó vastag szelet sajt mindkét oldalát ropogósra pirítjuk. Közte meg az isteni olvadt rész...

Most burgonyasalátát készítettem hozzá, amit a citromlé és a csíra tesz igazán különlegessé.

 

Sült sajt csírás burgonyasalátával

DSC_0350s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg krumpli

2 nagy szál újhagyma

1 kis doboz retek- vagy brokkolicsíra

2 dl tejföl

2 dl majonéz ( receptem itt )

Fél citrom leve

Fél mk fehér ...

Tovább Szólj hozzá

csíra krumpli sajt majonéz újhagyma

2016. jan 21.

Melegszendvics tortillával, csípősen

írta: Hajós Ágnes
Melegszendvics tortillával, csípősen

Quesadilla paradicsommal, rukkolával, chilivel

Szeretem a tortillával készült ételeket, pillanatok alatt kész van és mindenki szereti. És mióta itthon is tudok sütni ( recept itt ), még az árától sem akadok ki.

A most következő szendvics a csípősebb ízek kedvelőinek készült, a legjobb megoldás, ha nincs kedvem főzni, de mégis valami meleget szeretnék enni :)

Itt találhattok még több receptet tortillával.

 

Quesadilla csípősen, rukkolával

DSC_3414s

Hozzávalók 4 főre:

8 db chilis tortilla ( itt az én receptem , ehhez 1-2 tk chilit vagy cayenne-borsot kell tenni)

1 csomag (20 dkg) rukkola

2 nagy, húsos paradicsom

60 dkg reszelt, könnyen olvadó sajt (legjobb, ha többféle)

15 dkg vékonyra szeletelt sonka

4 szál újhagyma (ha kicsi, ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom tortilla sajt rukkola

2016. jan 18.

Gyors sajtos zsemle - muffinformában

írta: Hajós Ágnes
Gyors sajtos zsemle - muffinformában

Sós muffin péksüti helyett

Régóta várakozik már ez a recept bemutatásra, csak bekötő szöveg nem jutott az eszembe :)

Túl nagy története nincs, elfogyott itthon a péksüti és a bableves hez sem volt pogácsa. Nekem meg nem volt kedvem kelesztgetni meg gyúrogatni.

Eszembe jutott, hogy a muffinok is ilyen öt perc alatt összekeverhető valamik, miért ne süthetnék ebből egy sós változatot. Volt egy kis sajtom, utánanéztem az arányoknak és nemsokára az asztalon is volt.

Nem annyira könnyű a tésztája, mint egy egyszerű zsemlé nek, de nem is olyan tömör, mint az ír szódás kenyér , valahol a kettő között félúton :)

 

Sajtos zsemlemuffin

dtziif

Hozzávalók kb. 15 db-hoz:

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 késhegynyi szódabikarbóna

2 ...

Tovább Szólj hozzá

muffin sajt

2016. jan 16.

Csirkemáj körtével, vörösborral, ínyenceknek

írta: Hajós Ágnes
Csirkemáj körtével, vörösborral, ínyenceknek

A tökéletes édes-sós fogás, az első számú kedvencem

A mindenféle drága sajtok és a libamáj az igazi gyengéim, ja, meg a vörösbor. Mivel az első kettőhöz ritkán jutok, igazi csemegének számítanak.

Ezért, ha találok egy érdekes receptet és éppen nem tehetem meg, hogy a drágábbik hozzávalót szerezzem be, helyettesítek. Egy ezeréves kiskegyedben találtam az alábbi receptet (mármint az eredetijét), amiben hízott kacsamájat írtak az elkészítéshez, de most nem volt "kéznél".

Így a fagyasztóban várakozó csirkemájat dolgoztam fel. Egy percig még rosszul is éreztem magam, hogy megszentségtelenítem ezt a szuper ötletet, de a kóstolásnál már megszállt a béke és tökéletes elégedettség :)

Ez egy igazi ínyencség, az édes-sós ...

Tovább Szólj hozzá

körte méz csirkemáj vörösbor kakukkfű

2016. jan 15.

Obatzter, a bajor camembert sajtos körözött

írta: Hajós Ágnes
Obatzter, a bajor camembert sajtos körözött

A sörfesztivál sztárja az én változatomban

Már régóta szerettem volna kipróbálni ezt a camembert sajtos körözöttet. A miénk is nagyon finom ( itt az én receptem ), de nálam a camembert minden formában elsőbbséget élvez :)

Ezt a kencét tipikusan a bajor perechez szokták kínálni és a receptet illetően ahány ház, annyi szokás. Én is sütöttem hozzá perecet, rajta is van a képen, de nem lett tökéletes... Majd ha jól sikerül, ahhoz is hozok receptet :)

 

Obatzter (bajor körözött)

syderujcs
 

Hozzávalók:

20 dkg érett camembert

1 kisebb hagyma

1 nagy ek krémsajt (én mascarpone)

3 ek bajor sör (pl. HB)

1 nagy ek tejföl

10 dkg puha vaj

1 tk őrölt kömény

2 tk pirospaprika

Só, bors

5 szál metélőhagyma

 

A ...

Tovább Szólj hozzá

sör mascarpone vaj camembert pirospaprika kömény

2016. jan 14.

Puha, sütőben sült fánk egyszerűen, kétféleképpen

írta: Hajós Ágnes
Puha, sütőben sült fánk egyszerűen, kétféleképpen

Nincs olajszag, ez a kezdőknek is menni fog!

Közeledik a farsangi időszak, ilyenkor mindenki fánkot süt, az én gyerekeim is sűrűbben kérnek.

Van is egy kipróbált hagyományos fánkreceptem , abban sosem csalódtam. Egyetlen bajom van csak vele, olyan átható olajszag lesz tőle a konyhában, amit szellőztetéssel sem nagyon tudok száműzni. A másik pedig, hogy az olaj hőmérsékletét jól el kell találni, különben nincs szalag, és akkor hűha...

Ezért próbáltam ki ezt a sütőben sült fánk receptet. A készítési metódus pontosan ugyanaz, mint a sima fánknál, a befejezés kivételével.

Az eredmény nem lesz pontosan ugyanaz, de az állaga és az íze frissen szinte megegyezik a megszokottal. Azzal a különbséggel, hogy nem lesz tiszta olaj a ...

Tovább Szólj hozzá

fánk lekvár nutella

2016. jan 13.

Zöldséges, szójaszószos üvegtészta fűszeres sült hallal

írta: Hajós Ágnes
Zöldséges, szójaszószos üvegtészta fűszeres sült hallal

Egyszerű tésztasaláta Ázsiai beütéssel

Pár éve egy Ázsiai fúziós étteremben dolgoztam, ott találkoztam néhány különlegesebb alapanyaggal, érdekes hozzávalóval. Az itt megismert ízeket, az ázsiai stílust a mai napig nagyon szeretem.

A most következő tésztasalátába két különleges hozzávaló került, a szójaszósz és az üvegtészta. Az üvegtészta szinte mindenen multiban kapható, ez szinte nem is számít érdekességnek. A szójasz szintén mindenhol kapható, ha nincs otthon, érdemes egy jobb fajtát választani, csak pár száz forint a különbség a legolcsóbb és a legdrágább között. És mivel ezt szinte fűszernek használjuk, sokáig elég.

 

Zöldséges üvegtészta-saláta fűszeres sült hallal

DSC_1324s

Hozzávalók 4 főre:

1 ...

Tovább Szólj hozzá

répa szójaszósz szárzeller petrezselyem üvegtészta halfilé

2016. jan 12.

Chilis bab házi szósszal

írta: Hajós Ágnes
Chilis bab házi szósszal

A tex-mex kedvenc mindenféle "mű anyag" nélkül

Már régóta tervezem ezt a bejegyzést, de lássuk be, egy igazi chilis bab elkészítése azért nem fél óra.

A boltokban mindenféle porok kaphatók, amihez csak konzerv babot, némi darált húst meg vizet kell keverni és már kész is a "mexikói kaja". Mikor még nem tudtam főzni és a pörköltszaftos tésztát is zacskóból készítettem, sokszor volt az asztalon ilyen chilis bab (is), mert az ízét, azt imádtam. Mióta meg kifejezetten bojkottálom a félkész kajákat, kedvem nem volt nekiállni, mert azt hittem, hogy túl bonyolult és órákig tart.

Az tény, hogy mindennel együtt kb. 3 óra, mire asztalon van, de az íze össze sem hasonlítható a "bótival". Sikerült egy kis fekete babot és ízletes, nagy ...

Tovább Szólj hozzá

római kömény chili kukorica darált hús cheddar vörösbab Worcestershire szósz

2016. jan 10.

Ír szódás kenyér kelesztés és dagasztás nélkül

írta: Hajós Ágnes
Ír szódás kenyér kelesztés és dagasztás nélkül

40 perc alatt elkészülő, különlegesen finom kenyér

Többféle kenyeret is sütöttem mostanában, az egyik különlegesség a most bemutatásra kerülő tradicionális ír kenyér.

Nem szórakoznak vele sokat, nem kelesztgetik, nem játszanak napokig a kovásszal. Pont ezért szeretem, csak össze kell keverni fakanállal, kicsit alakítani a formáján és már mehet is sülni.

De ne a megszokott, légiesen könnyű kenyeret várjuk, ennek a belseje tömörebb és markáns ízű lesz. Én nagyon szeretem még frissen, valamilyen szendvicskrémmel és rengeteg zöldséggel.

A recept Maxtól van, szerinte frissen, vajjal és lekvárral a legfinomabb.

 

Ír szódás kenyér

DSC_2158s

50 dkg sima liszt (lehet benne valamennyi teljes kiőrlésű is, ebben 10 dkg)

Kb. 45 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér

2016. jan 09.

Lilakáposzta-krémleves mascarpone-vel és tepertővel

írta: Hajós Ágnes
Lilakáposzta-krémleves mascarpone-vel és tepertővel

A párolt káposzta második élete

Még régebben Gabojszánál felfedeztem egy krémleves t, ami a maradék párolt lila káposzta felhasználásával készült. Sokszor terveztem, hogy elkészítem, csak valahogy mindig elfogyott a köretként készített párolt káposzta :)

Aztán nemrég újrafotóztam egy receptemet, a sült oldalast , ehhez direkt dupla mennyiségű káposztát készítettem, hogy maradjon a leveshez.

A főzésnél végül nem nagyon követtem Gabojsza receptjét, de az eredmény így is zseniális lett. Fantasztikus édes-sós ízhatás, a töpörtyű és a mascarpone pedig bármilyen furcsa, tökéletesen beleillenek a kompozícióba.

Igazi ünnepi előétel.

 

Lilakáposzta-krémleves

DSC_2489s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg párolt lilakáposzta

3 dl ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín mascarpone lilakáposzta töpörtyű

2016. jan 06.

Dobos torta Tetovált lány módra

írta: Hajós Ágnes
Dobos torta Tetovált lány módra

A népszerű klasszikus édesség leegyszerűsítve

Ezért a posztért biztos kapni fogok a fanatikusoktól :)

Az én párom nagyon megértő, mindent megeszik, amit elé teszek. Na, jó, a tökfőzeléket nem, de egyébként minden különlegesség, kísérletezés eredménye jöhet. Néha ugyan megjegyzi, hogy enne egy jó rántott húst, vagy főzeléket, de tényleg tök megértő.

Egyetlen dolog van, amit viszont csak miatta készítek évek óta, az pedig a dobos torta. Egy darabig kerestem az eredeti receptet, Farkas Vilmosnál találtam is egyet .

Viszont én nem születtem cukrásznak, nem szeretek édességekkel túl sokáig bíbelődni, így alaposan leegyszerűsítettem a receptet. Sőt, mivel túl sokan sem vagyunk, a szokásos helyett csak egy kisebb méretűt ...

Tovább Szólj hozzá

csokoládé torta csoki vaj

2016. jan 04.

Banános, mézes, kekszes desszert percek alatt

írta: Hajós Ágnes
Banános, mézes, kekszes desszert percek alatt

Néhány kanál = mennyország egy pohárban

Nemrég váratlan vendégek érkeztek hozzánk, akik kifejezetten édesszájúak voltak. De abból a fajtából, akik a brutál édes, szinte falatnyi édességeket szeretik a legjobban. Mivel nem volt időm aprósüteményt sütni (meg igazából kedvem se), pohárkrém jutott az eszembe.

De nem valami szimpla, rögtön Elvis kedvence sejlett fel előttem. Neki állítólag volt egy imádott édes pirítósa, amire banánt és földimogyoróvajat halmozott. Egyszer kipróbáltam, aaahhh, eszméletlen, mármint annyira finom... De nem csak az íze, a kalória és szénhidráttartalma is a brutális kategória :D

Ez a poharas édesség ezt idézi, a meghatározásban szereplő mennyország pontosan jellemzi az érzést, amit kanalazás ...

Tovább Szólj hozzá

banán méz joghurt mascarpone nutella

2016. jan 02.

Császárhús ropogós bőrrel, hosszan sütve

írta: Hajós Ágnes
Császárhús ropogós bőrrel, hosszan sütve

Kevés munka, egy kis türelem és maximális élvezet :)

Nemrég készítettem egy igazán ünnepi köretet, gyümölccsel, zöldségekkel, amire azt írtam, hogy én magában is jól laktam volna vele ( itt található ).

De azért húsevő vagyok, valami egyszerűen elkészíthető húsféle azért csak kellett mellé... Volt a fagyasztóban egy szép darab császárhúsom, kiolvasztottam, kicsit befűszereztem és mehetett is a sütőbe. A bőre finom ropogósra sült, de a hús olyan puha és omlós lett, hogy simán villával le lehetett húzni a csontról.

És a legjobb benne, hogy konkrétan öt perc munka van vele. Betoljuk a sütőbe és elkészülésig csak párszor meg kell locsolni, a végén meg bezsebelni a bókokat :)

 

Lassan sült bőrös, csontos császár

DSC_2342s

...
Tovább Szólj hozzá

császár fokhagyma rozmaring

2015. dec 30.

Kaszinótojás

írta: Hajós Ágnes
Kaszinótojás

Retro ínyencség, a hidegtálak sztárja

Nálunk, másokkal ellentétben nem hal volt karácsonykor, hanem hidegtál. Anyukám ugyanis nem akart szenteste büdös hal és olajszagot a házban, amit tök meg tudok érteni. Ettünk mi rántott halat év közben is eleget... :)

Egy ideje elég sok hidegtálat gyártok, de a kaszinótojást és a sonkatekercset még nem tudtam megunni, mindig pár darabbal többet készítek a kívántnál, mert tutira elfogy. A franciasalátát viszont már nem bírnám megenni, pedig gyerekkoromban a két ünnep között mindig azon éltem :)

Most a legegyszerűbb változat ot mutatom meg, természetesen a variációk és az ízesítések száma végtelen.

 

Kaszinótojás

DSC_4171s

Hozzávalók 10 db-hoz:

5 tojás

1 ek mustár

5 dkg sűrű ...

Tovább Szólj hozzá

tojás mustár szardella majonéz petrezselyem

2015. dec 27.

A legjobb banánturmix

írta: Hajós Ágnes
A legjobb banánturmix

Isteni mézes, fahéjas turmix, gyerekek-felnőttek kedvence

Gyerekkoromban, mikor először ittam banánturmixot, úgy éreztem, hogy ennél még nem találtak ki finomabbat. Akkor még csak egyetlen reggeliző volt Siófokon, ott adták kb. aranyárban és ráadásul vagy fél óráig tartott, mire megkaptam.

Úgyhogy inkább kikísérleteztem a saját változatomat, és anyukám első, ndk-s turmixgépével hétvégénként biztos elkészítettem. Ma már inkább csak a gyerekeimnek keverem, a túlérett, bebarnult banánoknak nem is lehetne jobb helye :)

 

Banánturmix

DSC_4622s

Hozzávalók 1 főre:

1 banán

2 dl tej

Fél mk fahéj

Fél mk kakaópor

1 tk méz (ízlés szerint lehet több)

 

A hozzávalókat a botmixer poharába tesszük és simára, habosra ...

Tovább Szólj hozzá

banán méz kakaó fahéj

2015. dec 26.

Fűszeres paradicsomleves kétszer sült burgonyával

írta: Hajós Ágnes
Fűszeres paradicsomleves kétszer sült burgonyával

Húsmentes finomság sült paradicsommal és sajtos-újhagymás krumplival

A most következő recept et a főzős csatornán láttam nemrég, egy vegetáriánus ex-szupermodell műsorában. Ő Sophie Dahl, aki a megszokott angol finomságokat ülteti át húsmentes környezetbe.

Be kell valljam, az ünnepek környéki nagy kajálások után kifejezetten jól esik némi kímélő étel. Ezt a sült paradicsom-levest most télen, a szinte tök ízetlen paradicsomokból is el lehet készíteni, hiszen sülés közben minden finom íz koncentrálódik benne :)

 

Fűszeres sült paradicsom-leves sajtos-újhagymás, duplán sült burgonyával

DSC_2267s

Hozzávalók 4 főre:

8 nagy, húsos paradicsom

2 fej hagyma

1 egész fej fokhagyma

2 nagy ág kakukkfű

1 ág rozmaring

Só, ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt mascarpone fokhagyma balzsamecet kakukkfű rozmaring újhagyma barna cukor Worcestershire szósz

2015. dec 25.

Puha, illatos rozskenyér sok lenmaggal

írta: Hajós Ágnes
Puha, illatos rozskenyér sok lenmaggal

Süssünk kenyeret egyszerűen, egy kicsit egészségesebben

Még mindig szeretek kísérletezni a péksüteményekkel. Legutóbb ezt a barna, lenmaggal, lenmagpehellyel és rozsliszttel készült kenyeret alkottam.

A sok rost és lenmag miatt könnyíti az emésztést és természetesen nagyon finom :) Nem tömör, mint a bajor típusú rozskenyerek, hanem nagy lyukacsos a bélzete, puha és olyan illata van... :)

Mostanában talán egy kicsit ráérősebbek a reggelek, meglephetjük a családot reggel a sülő friss kenyér illatával.

 

Rozsos, duplán lenmagos kenyér

  DSC_2655s

Hozzávalók:

40 dkg simaliszt

5 dkg tk. rozsliszt

3 ek lenmagpehely

2 ek lenmag

3,5 dl víz

1 mk cukor

3 dkg élesztő

2 tk só

1 tojás fehérje

 

A vizet langyosra ...

Tovább Szólj hozzá

rozsliszt lenmag

süti beállítások módosítása