2015. máj 14.

A legfinomabb sajtkrém, töltheted vagy kenheted

írta: Hajós Ágnes
A legfinomabb sajtkrém, töltheted vagy kenheted

Utasellátós emlék és egy világbajnok sajtkrémrecept

Egyik kedvenc gyerekkori nassolnivalóm volt a sajtos roló.

Nem volt autónk, sokat várakoztunk a buszpályaudvar várótermében, amiből a szépemlékű utasellátó büfé nyílt. Akkor még nem tűnt fel, hogy milyen büdös van a sok cigifüsttől, mert mindenhol szabad volt dohányozni. Az egyetlen dolog, ami a szemem előtt lebegett, az az üveggel elválasztott kínáló volt, ahol a gesztenyepürétől a rántott húsos szendvicsig mindent megtaláltam. Mindent szerettem, de szerintem legtöbbször a sajtos rolóból kunyeráltam :)

Aztán felnőtt koromban egy jó ideig eszembe sem jutott. Pár éve vettem kis alumíniumhengereket és nekiálltam a szeretett nasinak. Viszont nekem a vajas, besameles töltelék ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tejföl sajtkrém

2015. máj 13.

Rántott csirke ropogós kölesbundában, viszlát medvehagyma!

írta: Hajós Ágnes
Rántott csirke ropogós kölesbundában, viszlát medvehagyma!

Ismét egy ropogós bundás csirke, ismét krumplival, ismét különlegesen

Úgy tűnik, lassan szokásommá válik, az unalomig készített rántott hús-krumpli ebédet feldobni :)

Nemrég egyik bloggertársam, Mrs. Lipton közzátett egy érdekes rántott hús-verziót, ahol zsemlemorzsa helyett főtt quinoa-t használt ( recept itt ). Annyira megtetszett az ötlet, hogy mindenképpen el akartam készíteni.

 De ha már a hús is kicsit eltér a szokásostól, a püréhez is adtam egy kis zöldet, belevágtam a maradék medvehagymát. Ha már nincs, újhagyma zöldjével lehet helyettesíteni, úgy is finom lesz :)

Legutóbb a sütőtöknek intettem búcsút, ezzel a recepttel a medvehagymát búcsúztatom. Jövőre, veled, ugyanitt!

 

 

Kölesbundában sült ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli medvehagyma csirkemell köles

2015. máj 12.

Mézes, mustáros, diós csirkecombok tavaszi körettel

írta: Hajós Ágnes
Mézes, mustáros, diós csirkecombok tavaszi körettel

Ropogós csirkecombok sütőben sütve, ezt ki kell próbálni!

Nemrég nézelődtem a külföldi oldalakon és megakadt a szemem egy összeállításon, mindenféle csirkecombos recept volt egy csokorba gyűjtve. És mivel ez az egyik kedvenc alapanyagom, neki is ugrottam egy recept nek.

Régen történt velem ilyen, szinte pontosan követtem a leírást. Csak annyiban sikerült eltérnem, hogy a pekándiót lecseréltem simára, de ez az ízéből semmit nem vett el, sőt. Azt hiszem, ismét egy új étel kerül be az állandó családi recepttárba :)

Mézes-mustáros, diós csirkecombok vajas, újhagymás burgonyával

  DSC_5053

Hozzávalók 4 főre:

8 csirke alsócomb

2 tk só

½ tk egész fekete bors

1 tk rózsabors

2 ág kakukkfű

2 dl mustár (ha van, dijoni)

2 dl ...

Tovább Szólj hozzá

dió méz mustár csirkecomb

2015. máj 11.

Gyerekek kedvence, a bundás alma

írta: Hajós Ágnes
Gyerekek kedvence, a bundás alma

Gyors, olcsó desszert,  amit mindenki szeretni fog!

Nálunk az esti program része fürdés után a gyümölcsevés. Pont ezért, nemrég beszereztem egy tetemesebb mennyiségű almát, ami a jó idő beköszöntével rohamosan romlani kezdett. Gyümölcsleves már készült, kelt palacsinta is almaraguval , meg mozzarellás-almás csirkemell .

Végül az utolsó pár darabból a bundás alma készült. Nem kell semmi bonyolultra gondolni, egyszerű palacsintatésztát kell készíteni és ebbe mártani sütés előtt az almaszeleteket.

Számomra egészen hihetetlen volt, a két fiú mekkora mennyiséget volt képes eltüntetni belőle, ezért ha vacsorára készül, ne tálaljuk későn, mert rosszakat fognak álmodni :)

 

Bundás alma

  DSC_0915s

Hozzávalók 4 főre:

4 alma

...
Tovább Szólj hozzá

alma

2015. máj 10.

Tésztasaláta zöldséggel, szezámmal

írta: Hajós Ágnes
Tésztasaláta zöldséggel, szezámmal

Ha marad főtt tészta, készíts vele színes salátát!

 Az egyik kedvenc tésztaételem a saláta. A meleg tésztákkal az a bajom, hogy ha a szósszal elkeverjük, akkor rögtön fogyasztani kell, mert megszívja magát vagy összeragad.

De a maradék főtt tészta, ha előtte összekevertük olajjal, jó kezelhető és kedvünkre keverhetünk hozzá kedvenc zöldségeinkből, esetleg maradék főtt vagy sült húst, sajtot, stb. Sőt, az öntettel összekeverve kifejezetten jót tesz neki, ha néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek minél jobban összeérjenek.

Ez alkalommal szezámolajat és szezámmagot is tettem bele, ezzel egy kis egzotikus ízhatást kölcsönöztem neki. Aki nem szereti, ki lehet hagyni, de szerintem vétek lenne :)

 

Tésztasaláta ...

Tovább Szólj hozzá

répa tészta majonéz szezámmag szezámolaj

2015. máj 09.

Sütőtökös gnocchi idén utoljára, éljen a tavasz!

írta: Hajós Ágnes
Sütőtökös gnocchi idén utoljára, éljen a tavasz!

Diós-zsályás tésztaétel kétféle sütőtökkel

Találtam még egy utolsó sütőtököt a multiban, gondoltam, vele búcsúztatom a sütőtökszezont és vele hideget.

Régen készítettem gnocchit, ez alkalommal a krumpli helyett a megsült sütőtököt használtam alapnak. A kis nudlik formája most nem rusztikus, mint ahogy itt vagy itt készítettem, hanem egy egyszerűbb, munka-igénytelenebb változat.

Kísérőnek pedig most elhagytam a húst, viszont a zsálya-vaj-dió-hármas íze mellé igazán nem is fog hiányozni :)

 

Sütőtökös-diós gnocchi

  DSC_1885s

Hozzávalók 4 főre:

1 kisebb sütőtök

1 tojás

2 ek diókrém ( Donum Terrae )

Kb. 30 dkg liszt

Só, bors

10 dkg dió

15 nagyobb zsályalevél

6 dkg vaj

 

A sütőtököt cikkekre ...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 08.

Gyümölcsös spárgaleves ínyenceknek

írta: Hajós Ágnes
Gyümölcsös spárgaleves ínyenceknek

Málnaleves nem csak édesszájúaknak

Az elmúlt pár évben nyaranta egy étteremben dolgoztam. Mivel csak néhány éve van hivatalosan is papírom arról, hogy tudok főzni, végig kellett járnom ugyanúgy a szamárlétrát, mint egy diáknak (szerencsére idén már "rendesen" is főzhetek :) )

Pár naponta-hetente a tapasztaltabb szakácsok a szokásos étlap mellé kitaláltak valamilyen "napi" ajánlatot, amiből csak néhány adag készült.

Ilyen volt a most következő leves is, amit kifejezetten a különlegességeket kedvelőknek ajánlok. Kinézetre egy tipikus málnaleves, de mivel spárga is főtt benne, az egész kap egy egyedi ízt. Aki egyébként szereti a spárgát, az nagyon fogja kedvelni, én is így vagyok vele. Kóstoljátok meg!

 

Málnás ...

Tovább Szólj hozzá

joghurt spárga málna

2015. máj 07.

A csodálatos bodzaszörp, akár télire is

írta: Hajós Ágnes
A csodálatos bodzaszörp, akár télire is

  Az elronthatatlan, tökéletes szörprecept

A következő italt szintén nem kell bemutatnom. A bodzaszörp (meg a kovászos uborka ) miatt várom annyira a jó időt :)

Mivel már elindult a bodzavirágzás, itt az ideje kimosni a nagy befőttes-üvegeket, bevásárolni citromból és már készíthetjük is a bodzaszörpöt. Ami fontos, hogy szép nagy, egészséges és teljesen kinyílt virágokat szedjünk, ha lehet, autóúttól távol, akár hétvégi programnak is megfelel :)

 

Bodzaszörp

P1010066s

Két és fél literes üveghez:

1,5 l víz
1,5 kg cukor
15 citrompótló
15 tenyérnyi bodzavirág
2 citrom

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűtjük. Egy 2,5 l befőttesüvegbe beletesszük a virágokat, a citrompótlót, belekarikázzuk a citromot. ...

Tovább Szólj hozzá

bodza

2015. máj 04.

Répasaláta, a legjobb kísérő

írta: Hajós Ágnes
Répasaláta, a legjobb kísérő

Kedvenc "zöldköret", húsok, sültek, sajtok mellé

A répa nem csak levesbe való! Bár ez volt az egyetelen zöldség, amit a lé meg a husi mellett a tányéromba szedtem...

Nyersen, vékony hasábokra vágva is imádom ropogtatni. Azért is a kedvenc zöldségem, mert bármely diétába beilleszthető (ami most rám is fér), emellett előételtől elkezdve főzelékben, köretben is sokszor használom. Édeskés aromája miatt sütiben is megállja a helyét, de én most egy egyszerű salátát hoztam, ami tökéletes pl. az előbbiekben közzétett sajtgolyó mellé.

Répasaláta bazsalikommal

  DSC_1240s

Hozzávalók 4 főre:

3 közepes répa

4 ek majonéz

1 citrom leve

Só, bors

Kevés méz vagy édesítő

15 levél bazsalikom

 

A répákat megtisztítjuk, a ...

Tovább Szólj hozzá

saláta répa bazsalikom majonéz

2015. máj 04.

Sajtgolyó, a sokoldalú

írta: Hajós Ágnes
Sajtgolyó, a sokoldalú

  Salátához, főzelékhez, akár gyerekzsúrra is készíts sajtgolyót!

Mindig vannak ételek-receptek, amit felkap az internet és bárhova kattintunk, azt látjuk. Ez volt a sajtgolyóval is pár hónapja, kifejezetten idegesített, hogy a csapból is ez folyik.

De bárhogy is zavart, csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy azért el kellene készíteni, na... Nem is bántam meg, sőt! Én a legegyszerűbb változatot sütöttem meg, mert a gyerekek így tuti megeszik (be is jött :) )

De legközelebb biztos, hogy fel fogom turbózni némi zöldfűszerrel, hagymákkal, esetleg többféle sajttal, a lehetőségek száma végtelen. Szuper lesz pl. egy nyári kerti partin borkorcsolyaként, esetleg némi salátával körítve, mint mondjuk ez a répasaláta .

Vagy főzelék ...

Tovább Szólj hozzá

tojás sajt liszt

2015. máj 02.

Egyszerű strandos lángos otthon

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű strandos lángos otthon

Idézzük fel a vízparti nyaralásokat kedvenc lángosunkkal!

Aki nyaralt már valaha a Balatonnál és evett a(z amúgy méregdrága) strandkajából, az biztos, hogy a mai napig szájában érzi a lángos ízét. Sokan évekig próbálkoznak megfejteni az amúgy "szupertitkos" receptet, de én most megmondom a tutit :)

A lényeg, bármilyen viccesen is hangzik, a minél kevesebb és nem a legdrágább alapanyag. Mert (tisztelet a kivételnek) parti büfében még nem láttam első osztályú lisztet és sütőolajat. A tésztába sem kell se krumpli, se tojás, se semmi "extra".

Szóval az egyszerűség elvét követve, ha a következő receptet elkészítitek, biztosan nem fogtok csalódni, saját konyhátokban élvezhetitek a balatoni hal- és lángossütők hangulatát :)

...

Tovább Szólj hozzá

élesztő liszt

2015. ápr 29.

Ciprusi borsós-rizses leves olívával

írta: Hajós Ágnes
Ciprusi borsós-rizses leves olívával

Louvana, a laktató leves olajbogyóval, pirítóssal

Tényleg azt hiszem, kezdek átmenni vegába, annyira nem kívánom a húst, hogy nem ismerek magamra... (na, jó, egy kis szalonna jöhet :D )

A múltkoriban találtam ezt a finom sárgaborsólevest és mivel minden egyes összetevőjét imádom, rögtön el is készítettem. Az eredeti recept legalább 10 főre szól és inkább főzelék lett a végén, mint leves, így változtattam az arányokon.

De így is nagyon laktató, igazi család kedvence-leves, könnyen állandó szereplővé válhat!

 

Louvana (ciprusi rizses sárgaborsóleves)

  DSC_3715s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg sárgaborsó

10 dkg rizs

1,2 l zöldség- vagy húslé

1 nagy hagyma

2 ek olívaolaj

Só, bors

1 citrom + pár karika a tálaláshoz

...

Tovább Szólj hozzá

leves olajbogyó rizs sárgaborsó

2015. ápr 28.

Krémes tészta ropogós spárgával, bacon-nel 20 perc alatt

írta: Hajós Ágnes
Krémes tészta ropogós spárgával, bacon-nel 20 perc alatt

Üvegtészta sok szósszal, gyors ebéd macera nélkül

Szeretem az üvegtésztát. Nincs vele macera, egyszerűen csak fel kell önteni forró vízzel és meg is feledkezhetünk róla. Bármivel kombinálhatjuk, csak azért, mert távol-keleti ételek között lehet megtalálni a boltok polcán, még nem kell feltétlen ilyen stílusban fogyasztani.

Idei első adag spárgám ebben a tésztaételben végezte. Fő előnyei, hogy egyetlen serpenyő kell hozzá és összesen húsz perc múlva már falatozhatjuk is. Nem mindennapi, mégis egyszerű, próbáljátok ki!

 

Spárgás üvegtészta ricottával, bacon-nel, pirított dióval

  DSC_0688s

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg üvegtészta

1 cs zöldspárga

20 dkg ricotta

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejszín

10 dkg sajt

10 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

dió spárga ricotta bacon üvegtészta

2015. ápr 27.

Tiramisu, ahogy az étteremben készítettük

írta: Hajós Ágnes
Tiramisu, ahogy az étteremben készítettük

Készítsd el otthon is az olasz klasszikust!

Az étteremben általában desszertpályán voltam. Mondjuk a húsoknak jobban örültem volna, dehát lány vagyok, nehéz odakerülni... (Néha azért sikerült :))

Voltak pozitív hozadékai is az állandó süti- és fagylaltkeverésnek, sok recept szinte beleégett az agyamba, a család legnagyobb örömére. Az olasz részre naponta készítettem hatalmas adag Tiramisut, érkezésem után kb. fél órával már könyékig voltam a mascarpone-ban meg a kakaóporban. Kicsit meg is utáltam, de rájöttem, hogy mivel már álmomból felébresztve is tudom az arányokat, talán a családdal sem ártana megismertetni a nagy klasszikust.

A siker nem maradt el, Zotya konkrétan közölte, hogy neki ez a kedvenc sütije, egy kis darab se ...

Tovább Szólj hozzá

süti mascarpone vanília kakaó

2015. ápr 26.

Egyedülállóan különleges hamburger + grillezési kisokos

írta: Hajós Ágnes
Egyedülállóan különleges hamburger + grillezési kisokos

Vadhúsos, erdei étel szabad tűzön - szép időben nem mindennapi ebéd

Nemrég egy versenyre elég sok, grillen készült ételt készítettem. Rájöttem, hogy a sültes receptek, sőt sok minden más is sikeresen elkészíthető grillrácson.

Ezért az elkövetkező időben több különleges ételt mutatok be, amihez begyújthatjátok a grillsütőt. De nem kell semmi extrára gondolni, nekem a létező legegyszerűbb kerti készülékem van, pár ezerért vettük a helyi multiban.

A tűzrakás sem ördöngösség, kb. 5 cm vastagon szórjunk faszenet a grilltérbe, locsoljuk meg kissé grillbegyújtóval (nem kell túlzásba esni!) és meggyújtjuk. Mint tudjuk, először viszonylag nagy lángon fog égni, aztán elcsendesül, ekkor igazgassuk meg, hogy a parázs mindenhol ...

Tovább Szólj hozzá

vaddisznó grill hamburger

2015. ápr 24.

Palacsintával álmodtam...

írta: Hajós Ágnes
Palacsintával álmodtam...

...vagyis mi köze Beleznay Tamásnak a maradék leveshúshoz?

Hihetetlen az emberi agy...

Tegnap épp A konyha ördögét néztem, ahol Beleznay Tamás csőd szélén álló éttermekből próbál kihozni valamit, hogy végre ismét legyen ember, aki ott akar enni. Lassan megértem, miért félnek annyian az étterembe-járástól. Hihetetlen mértékű kosz, hozzá-nem-értés és emellett nagyképűség uralkodik sok konyhán, bár én már egy ideje tudom, hogy (főleg a férfi-)szakácsoknál önteltebb ember nincs :) Nagyon nehéz változtatni a régi szokásokon és az "én már 25 éve így csinálom"-hozzááláson...

Szóval hősünk megérkezik, kitakaríttat, új berendezést hoz (egy halom reklámmal körítve, de elnézem neki), lelket ápol és végül megmondja a ...

Tovább Szólj hozzá

saláta palacsinta csirkecomb

2015. ápr 21.

Masni formájú süti a nagyi lekvárjával

írta: Hajós Ágnes
Masni formájú süti a nagyi lekvárjával

Mákos sütemény szilvalekvárral, ezt szeretni fogod!

Saját sütim viszonylag kevés van. Nem is nagyon erőlködöm új édesség kitalálásával, elvégre női felmenőink éppen eleget megalkottak.

Így van ez a következővel is. Nem tudom már, hogy keveredtem az oldalra, de Gabriellánál találtam egy egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető aprósütit . Ez az ő anyukájának a receptje, ami egy kicsi, megsárgult papíron van feljegyezve a többi között. Nem tudja, miért is hívta papucsnak, hiszen inkább masniformája van, de az emlékek miatt maradt ez az elnevezés :)

Én egy kicsit alakítottam rajta, került egy kis mák is a tésztába és nagyon is jót tett neki. Kóstoljátok meg ti is!

 

Mákos, szilvalekváros papucs

  DSC_5699s

Hozzávalók 40 ...

Tovább Szólj hozzá

süti mák szilvalekvár

2015. ápr 20.

Tejfölös-gombás csirkeragu, ebéd fél óra alatt

írta: Hajós Ágnes
Tejfölös-gombás csirkeragu, ebéd fél óra alatt

Olcsó étel gyorsan, laskagombával, csirkecombbal

Ritkán szoktam ragut megosztani, mert nem lehet igazán szépen tálalni.

Viszont az is igaz, hogy ezek azok az ételek, amit minimális főzőtudománnyal is el lehet készíteni és szinte biztos, hogy mindenkinek ízlik. Mert a szósz ugye ápol és eltakar, így nem feltétlenül veszik észre a finnyásak, hogy mennyi minden van benne :)

Laskagombát ritkán veszek - nem is értem, hogy miért, nagyon finom. Persze bármilyet használhattok, de fő a változatosság :)

Szóval sikerült összehoznom egy igazi hó végi fogást, ami ráadásul különlegesen finom lett. Készítsétek el ti is!

Tejfölös-laskagombás csirkeragu curry-s rizzsel

DSC_6850s

 

Hozzávalók 4 főre:

3 db egész csirkecomb

40 dkg laskagomba

...

Tovább Szólj hozzá

tejföl rizs csirkecomb petrezselyem

2015. ápr 18.

Acquacotta - olasz tartalmas leves sok zöldséggel

írta: Hajós Ágnes
Acquacotta - olasz tartalmas leves sok zöldséggel

Paradicsomos-fűszeres leves sajttal, tojással, kenyérkockákkal

Már örültem, hogy végre itt a tavasz, mikor sikerült ismét elromlania az időnek. Ilyenkor szokás szerint valami tartalmas levest készítek, most erre a toszkán zöldséglevesre esett a választásom.

Reszelt sajt, buggyantott tojás és fokhagymás kenyérkockák teszik igazán tartalmassá, nem is készítek semmi főételt mellé :)

 

Acquacotta buggyantott tojással, parmezánnal és fokhagymás krutonnal

  DSC_3944s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg zeller

1 kápia

2 közepes sárgarépa

2 közepes vöröshagyma

2 paradicsom

Néhány gerezd fokhagyma

2 ág rozmaring

2 ág kakukkfű

2-3 ág bazsalikom

1,2 l húsleves

Olívaolaj

4 tojás

1 ek ecet

2 szelet ciabatta (gyökérkenyér)

...
Tovább Szólj hozzá

leves tojás paradicsom sajt

2015. ápr 17.

Egyszerű, de nagyszerű graham zsemle

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű, de nagyszerű graham zsemle

Rövid gyúrás, hosszú kelesztés - tökéletes graham zsemlék

Még mindig itthon sütöm a péksütiket, amiknek még mindig nem annyira figyelek a kinézetére :)

Én nagyon sajnálom szegény dédanyáinkat, akik, ha nem dagasztottak órákig, nem is tartották jónak az elkészült kenyeret. Én bizony lusta vagyok ehhez, a kenyérsütő-gépemet pedig nem vagyok hajlandó csak a dagasztás miatt összekoszolni (sőt, be se indítottam évek óta).

A most következő, részben graham lisztes zsemle a változatosság miatt készült, mert már untam az egyszerű fehéret. Szintén nem gyúrtam agyon, a leghosszabb időt a kelesztés jelentette, de szerintem így is vállalható lett :)

 

Graham zsemle

  DSC_4762s

Hozzávalók 10 kis darabhoz (vagy 8 normál):

40 dkg sima ...

Tovább Szólj hozzá

zsemle graham liszt

süti beállítások módosítása