2015. jún 06.

Extra gyors zsemle váratlan helyzetekre

írta: Hajós Ágnes
Extra gyors zsemle váratlan helyzetekre

Egy óra alatt asztalon a puha, magos péksüti!

Mióta én sütöm itthon a kenyeret, többször is előfordult velem, hogy elmértem a mennyiséget és vacsira még volt mit enni, de reggelre már nem volt elég.

Akkor fedeztem fel Maxnál az extra gyors zsemlét , amit azóta többször is elkészítettem. Mivel reggelente jóval korábban felkelek a családnál, öt perc alatt begyúrom (nem kell agyondagasztani), 15 percig állni hagyom, majd nagyjából 20 perc után már az asztalon is illatozhat :)

Extra gyors zsemle

DSC_1225s 

Hozzávalók 16 darabhoz:

50 dkg + 10 dkg liszt

5 dl tej

5 dkg élesztő

1 csipet cukor

2 kk só

Magok ízlés szerint

1 tojás

 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a cukorral simára keverjük. Felfuttatjuk.

...
Tovább Szólj hozzá

zsemle

2015. jún 04.

Pudingos keksz, a közismert

írta: Hajós Ágnes
Pudingos keksz, a közismert

Gyors, omlós nassolnivaló, ismerjétek meg!

A most következő kekszrecept már több okból is kikívánkozott belőlem. Egyrészt viszonylag gyorsan megvan, nem kell hozzá semmi extra összetevő és főként a gyerekek közt tuti siker.

Én most sima vaníliás pudingport használtam, de lehet csokisat, puncsosat, vagy ami éppen akad otthon :)

Ja, és elnézést az ötletgazdától, hogy nem tudom megemlíteni, de annyi helyen fellelhető ez a recept, hogy nem tudom, ki volt először...

Pudingos keksz

  DSC_6570s

Hozzávalók:

25 dkg puha vaj

10 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

25 dkg liszt

10 dkg pudingpor

 

A hozzávalókat összegyúrjuk. 3-4 cm-es golyókat formálunk belőle, sütőpapíros (ha lehet, szilikonos) tepsire tesszük. Egy villát először ...

Tovább Szólj hozzá

keksz puding vaj

2015. jún 03.

Isteni cseresznyeleves egy kis újdonsággal

írta: Hajós Ágnes
Isteni cseresznyeleves egy kis újdonsággal

Joghurtos gyümölcsleves zsendicéből készült gombóccal

Most jön a kérdés, hogy miből??? :)

Nemrég a piacunkra új sajt- és tejtermék árus hölgy érkezett. Isteni finom a görög joghurtja és egyébként is, mindenféle joghurtja, nála láttam zsendicét. Mint mondta, ez a sajtkészítés végén maradt savóból készült, olyasmi, mint a ricotta. Persze, hogy kértem, itthon megkóstoltam és hááát.... sokkal finomabb volt, mint a ricotta, édeskés, krémesebb, a rabja lettem :)

Anyukámék fáján meg is érett a cseresznye, így adta magát az ötlet, gyümölcslevessel kezdünk. Hozzá a zsendicéből készítettem gombócot, tuti nyerő lett a párosítás!

 

Joghurtos cseresznyeleves zsendicegombóccal

  DSC_0594s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg cseresznye

...
Tovább Szólj hozzá

cseresznye joghurt ricotta zsendice

2015. jún 02.

Miso leves a mi szánk íze szerint

írta: Hajós Ágnes
Miso leves a mi szánk íze szerint

A távol-keleti klasszikus néhány magyar alapanyaggal

Nemrég szerencsém volt részt venni egy elsőosztályú japán-koreai vacsorán ( itt egy képriport róla). Megpróbáltunk szinte mindent megkóstolni az érlelt marhától elkezdve a tengeri herkentyűkön keresztül a sült tésztáig.

A tesóm rendelt egy miso (miszó) levest is, nagy levesrajongóként rögtön rákattantam, másnap mentem is az egzotikus cuccokat árusító üzletbe miso pasztáért. Erről az egyről biztosan tudtam, hogy kell bele, sőt, Gordon Ramsay más ételhez is használta, úgyhogy mindenképpen be akartam szerezni.

Utánanéztem, hogy az eredeti miso leves miből készül, de őszintén szólva az én verzióm és az étteremben fogyasztott leves íze között nem nagyon találtam ...

Tovább Szólj hozzá

leves gomba chili újhagyma miso

2015. máj 31.

Különleges gomba keleties stílusban

írta: Hajós Ágnes
Különleges gomba keleties stílusban

Megismerkedtem a sárga gévagombával, nézd meg, mi sült ki belőle!

Nemrég a piacon összefutottam ezzel a szépséges sárga gombával. Ha jól emlékszem, Jamie Oliver főzött már valamit vele, azt hiszem, bélszínnel párosította.

Az árustól meg szoktam kérdezni, hogy mit érdemes készíteni, de a válasz legtöbbször az, hogy levest, rántott gombát meg pörköltet. Kösz...

Mindegy, végül is a bundás verziónál maradtam, csak belecsempésztem nagy kedvencemet, az osztrigaszószt meg némi szójaszószt. Ezeket nagyon szeretem, egyik-másik multiban lehet időnként kapni kifejezetten alacsony áron és évekig használható.

 

Gévagomba keleties bundában

  DSC_0615s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg sárga gévagomba, ha lehet, a fodros részei (a ...

Tovább Szólj hozzá

gomba

2015. máj 30.

Töltött palacsinta lazaccal, salátával - frissítően színes és ízes

írta: Hajós Ágnes
Töltött palacsinta lazaccal, salátával - frissítően színes és ízes

A jól variálható finomság sajttal, chilivel, a kedvenced lesz!

Már többször leírtam, hogy inkább a sós palacsintákhoz vonzódom, nemrég mutattam egy mustáros-újhagymás hússal töltött változatot.

A látogatásokból ítélve nektek is tetszett, ezen felbuzdulva hozok egy másik változatot, amit füstölt lazaccal, tormával, citrommal, szóval minden földi jóval megbolondítottam. Nekem mindkettő ízlett, sőt biztos, hogy folytatni fogom az ötletelést palacsinta-ügyben :)

 

Lazacos töltött palacsinta zöld salátával

  DSC_0216s

Hozzávalók 4 főre:

Palacsintatészta 10-12 db-hoz ( recept itt )

Olaj a sütéshez

10 dkg füstölt lazac

2 ek frissen reszelt torma

1 lime héja, felének a leve

4 dl tejföl

1 chili vékonyan felkarikázva

10 ...

Tovább Szólj hozzá

saláta lazac palacsinta chili kapor torma avokádó

2015. máj 29.

Brutálisan csokis süti, ennél még nem ettem jobbat!

írta: Hajós Ágnes
Brutálisan csokis süti, ennél még nem ettem jobbat!

Ellenállhatatlan, duplán csokis édesség, függőséget okoz :)

Ehhez a csokis süteményhez semmilyen vicces sztorit nem tudok fűzni, a kinézete magáért beszél.

A rövid története annyi, hogy valamivel meg akartam lepni a fiúkáimat és mivel csak valami csokis jöhetett szóba, rákerestem a neten. A most következő volt az első, amit kidobott, elkészítés után rá is jöttem, hogy miért: ennél finomabbat én még nem ettem :)

Recept innen .

Brutális csokis süti

  DSC_3929s

Hozzávalók egy 25x35-ös tepsihez:

2 db tojás

6 dl porcukor

2 dl étolaj

2 púpozott evőkanál holland kakaópor

2 kávéskanál szódabikarbóna

6 dl liszt

6 dl joghurt

 

A tetejére:

15 dkg étcsoki

5 evőkanál tej

5 ek porcukor

5 dkg vaj

 

A sütőt 200 ...

Tovább Szólj hozzá

süti csokoládé csoki

2015. máj 28.

Rakott burgonya francia módra, sok sajttal

írta: Hajós Ágnes
Rakott burgonya francia módra, sok sajttal

A franciák is tudnak jó rakott krumplit sütni, nézzétek :)

Egyik kedvenc szakácsom Anthony Bourdain. Imádom a fickót, bejárta az egész világot és nem finnyáskodott, akármit tettek elé. Persze, jó szakácshoz méltóan sok időt eltöltött Franciaországban is, hiszen az az igényes kulinária hazája.

Készítettem tőle már több ételt, csak még nem mutattam :) Most következzen a Tartiflette, ami a franciák rakott krumplija, a receptjét itt találtam . Sokkal gazdagabb ízekben, mint a miénk (amit persze szintén imádok), én szó szerint fel bírtam volna falni az egészet :)

Ja, és mielőtt nekem esne a műértő közönség, nem tudom, hogy valóban ez az eredeti recept, vagy csak Mr. Bourdain engedte el a fantáziáját, de én hiszek neki :)

 

...

Tovább Szólj hozzá

krumpli sajt bacon

2015. máj 26.

Erdei gombaleves gazdagon, különlegesen és egyszerűen

írta: Hajós Ágnes
Erdei gombaleves gazdagon, különlegesen és egyszerűen

 A legjobb leves szegfűgombából készül!

Van egy kedves gombaárus házaspár a helyi piacon, tőlük tudom beszerezni az éppen megtalálható erdei gombákat (idén sajnos nem volt kucsmagomba, illetve csak kb. 10 db...).

Ma végre megérkezett az első adag szegfűgomba ( ebben a vadételben már használtam) és mivel régen főztem gombalevest, már meg is volt a helye :)

Egy dologra kell figyelni a tisztításnál (amit én utólag  tudtam meg), hogy a gombák szárát majdnem teljesen vissza kell vágni, mert az alsó fele nem fog megfőni...

 

Szegfűgombaleves gazdagon

  DSC_1700s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg szegfűgomba

1 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér leveleivel

Kis darab zeller és karalábé

1 l húsleves

1,5 dl zsíros tejszín

3 púpos ek ...

Tovább Szólj hozzá

gomba szegfűgomba

2015. máj 25.

Sült gyümölcsök nyárson, sajttal, mézzel

írta: Hajós Ágnes
Sült gyümölcsök nyárson, sajttal, mézzel

Grillezni desszertet is lehet, ezt szeretni fogod!

Nemrég több különleges grillételt készítettem, teljesen magával ragadott a faszénen sütés :)

Nektek eddig az erdőlakó-burgert és az egzotikus óriásgarnélát mutattam, most jöjjön egy finom desszert. Ehhez szükség lesz nemrég mutatott panir -ra, némi gyümölcsre és mézre.

És büszkén mondhatom, ismét egy nem mindennapi desszertet sikerült összehoznom, amit a kis finnyásaim is szerettek!

 

Mézes-mentás grillezett gyümölcsök epres-paradicsomos sajtnyárssal

DSC_4895s1
 

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg panir (sajt, recept itt )

20 dkg eper

2 nagyobb paradicsom

1 ág rozmaring

Fél dl olaj

(1 ek cukor)

 

2-2 alma, körte, banán (vagy bármely más kéznél lévő gyümölcs)

Fél ...

Tovább Szólj hozzá

körte banán méz paradicsom eper panir

2015. máj 25.

Panir - nem panír, ez sajt!

írta: Hajós Ágnes
Panir - nem panír, ez sajt!

Indiai házi sajt, egyszerűen, otthon

Többször hangoztattam már, hogy szeretem az indiai, fűszeres ételeket. Náluk az ország nagy része vegetáriánus, így rengeteg zöldséges fogásuk is van és persze a szent állat tejéből készült panir .

Ez egy egyszerű házi sajt, melynek az elkészítéséhez csak tej és néhány kanál citromlé kell, de az eredmény valami isteni lesz. Olyan az állaga, mint a mi ordánknak, de nem savanyú, hanem szinte édes. Fantasztikusan lehet grillezni, sőt mivel nem esik szét, akár húst is helyettesíthetünk vele curry-ban vagy bármely ételben. 

Receptek is jönnek nemsokára :)

Panir

  DSC_0517s

Hozzávalók kb. 20 dkg-hoz:

2 l házi tej

Kb. 5 ek friss citromlé

 

Egy lábasban felforraljuk a tejet, mikor már majdnem ...

Tovább Szólj hozzá

tej sajt

2015. máj 24.

Újburgonya héjában, ropogós sajttal és snidlinges szósszal

írta: Hajós Ágnes
Újburgonya héjában, ropogós sajttal és snidlinges szósszal

Sütőben sült töltött újkrumpli, egyszerű mégis ellenállhatatlan

Végre van olyan újkrumpli is a piacon, aminek az ára láttán nem kapok szívinfarktust :)

Mindenki a kicsi darabokat keresi, de a most következő recepthez pont a közepesekre lesz szükség. Meg némi sonka, zöldség, sajt... mindenki ízlése szerint variálhatja a tölteléket, nekem most ezek kerültek a kezembe :)

 

Héjában sült, töltött újkrumpli snidlinges szósszal

  DSC_0953s1

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg közepes méretű újkrumpli

10 dkg sonka

30 dkg reszelt sajt

2 paradicsom

1 nagy szál újhagyma zöldjével együtt

1 csokor petrezselyem

1 ek vaj

Kb. 3 nagy ek tejföl

Só, bors

 

A mártáshoz:

4 ek aprított snidling

1,5 dl tejföl

1,5 dl joghurt

1 nagy ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli paradicsom sonka sajt tejföl újburgonya

2015. máj 23.

Paradicsomleves édesköménnyel, gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Paradicsomleves édesköménnyel, gazdagon

Selymes zöldséges-tejszínes leves sok paradicsommal

Nálunk a paradicsomleves sűrűn látott vendég, a gyerekek nagyon szeretik. Én is, csak már kicsit unom...

Ezért múltkor újítottam kicsit, felturbóztam zöldségekkel, tejszínnel és nem is csalódtam :) Isteni, krémes, lágy, mégis intenzíven zöldséges ízű levest kaptam.

Recept innen .

 

Édesköményes paradicsomleves

DSC_0696s 

Hozzávalók 4 főre:

1 édeskömény-gumó

Fél l paradicsomlé (passata)

8 dl húsleves

1 szál szárzeller

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejszín

Só, bors

1 ek olívaolaj

2 db édesítő tabletta vagy 2 tk cukor

4 kis szelet kenyér

 

A hagymát és a zellert durvára vágjuk. Az édesköményt megfosztjuk a száraitól és vékonyra ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom tejszín zeller édeskömény

2015. máj 22.

Az elronthatatlan, krémes majonéz

írta: Hajós Ágnes
Az elronthatatlan, krémes majonéz

5 perc alatt elkészülő, tökéletes majonéz, neked is sikerülni fog!

A konyhaművészet világában rengeteg dolog túl van misztifikálva. Eleve sokan képzelik, hogy bizonyos ételek csak akkor készülnek el, ha bizonyos, roppant fontosnak tartott momentumokat szigorúan betartunk, de ez a legtöbb esetben nem igaz. Itt van rögtön egy példa:

A kenyeret, zsemlét, bármilyen kelt tésztát én ugyan nem dagasztom fél óráig, de még 10 percig se. Pont addig, amíg összeáll. Mégis ilyen szépséges gyökérkenyér , barna, magos kenyér és pl. ez a zsemle lesz a végeredmény.

Ugyanez a helyzet a majonézzel . Sokáig a legdrágábbat vettem, mert annak a gazdag íze és krémessége volt nálam az etalon. Aztán jött egy ínséges időszak, és a legolcsóbbra ...

Tovább Szólj hozzá

tojás majonéz

2015. máj 20.

Muszaka diétásan, rengeteg ízzel

írta: Hajós Ágnes
Muszaka diétásan, rengeteg ízzel

 A görög-török kedvenc könnyen, egyszerűbben

 A muszakához engem egy vicces emlék fűz, ami miatt évekig eszembe se jutott csinálni. Mikor próbálgattam a szárnyaimat, kaptam egy újságból fénymásolt muszakareceptet. Szép, mutatós volt, kicsit ugyan sokféle alapanyaggal, de nem nagy mennyiség kellett belőlük. Egyszer, mikor (azt hittem) sok időm volt, nekiálltam.

Hát ebéd nem lett belőle, mivel, mire minden alapanyagot előkészítettem, minden szószt megfőztem, eltelt pár óra... Ráadásul rétegezéskor csak nem akartak elfogyni az összetevők, az én kis konyhaszekrénykémben meg már nem volt nagyobb tál... Végül 3 különböző edényben lett megsütve, természetesen a sütőben mindenhol rásült besamel és különböző kifröcsögött ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt padlizsán cukkini bolognai

2015. máj 19.

Morzsasüti eperrel, rebarbarával - az egyik kedvencem

írta: Hajós Ágnes
Morzsasüti eperrel, rebarbarával - az egyik kedvencem

Gyors, sült epres édesség, míg ebédelsz, pont elkészül!

Alapvetően nem szeretem a desszerteket, de van, amivel kivételt teszek. Ezek az olyan édességek, amiben valamilyen formában sült gyümölcs van.

Mikor Zotyával voltam terhes, rendesen édesszájú lettem, akkor kaptam egy igazi angol klasszikus édesség, az almás morzsasüti receptjét. Az a lényege, hogy lisztet vajjal, cukorral és zabpehellyel kell elmorzsolni és ropogósra sütni félkemény almakompót tetején. Abban az időben az összes fellelhető gyümölccsel kipróbáltam, de a legszuperebb eperrel volt.

Nemrég vendégül láttam anyukámékat és elfelejtettem a desszertet... Mielőtt nekiláttunk az ebédnek, öt perc alatt összeállítottam a morzsasütit és mire a főétel végére ...

Tovább Szólj hozzá

eper vaj cukor zabpehely

2015. máj 18.

Csirkés tortilla avokádóval - ahogy a profik készítik

írta: Hajós Ágnes
Csirkés tortilla avokádóval - ahogy a profik készítik

Készíts tortillát otthon Széll Tamás ötlete alapján!

Igazán szeretem a csúcsgasztronómiát, számomra kifejezetten érdekes, mikor a letisztult ízű ételek, szabályos formákban látványos kompozíciót alkotnak a tányéron (ez a mondat lexikonba illene... :D ).

Széll Tamás Magyarországon ennek az egyik mestere, viszont az egyik áruházlánc felkérésére pár hónapja az éppen aktuális kínálatból hétköznapi emberek számára is kivitelezhető fogásokat mutat be. Már készítettem ezek közül rántott húst és tojássalátát , a szokásos helyett kicsit szebben és finomabban, tud az ember, na...

Most egy sokkal hétköznapibb étel van soron, a töltött, sült tortilla, vagyis a quesadilla (ejtsd: keszadijja). Hozzá egy krémes avokádós ...

Tovább Szólj hozzá

csirke citrom tortilla sajtkrém avokádó

2015. máj 17.

Különlegesség grillen, kápráztasd el a vendégeket!

írta: Hajós Ágnes
Különlegesség grillen, kápráztasd el a vendégeket!

Faszénen sült óriásgarnéla, egzotikus rizzsel, lepénykenyérrel

Folytatom a különleges grillételek bemutatását. A most következő lakoma hozzávalóit már egy nagyobb szupermarketben is megkaphatjuk, bár nekem a rákot most volt szerencsém szinte teljesen frissen beszerezni.

Ez egy igazi flancolós fogás, az elkészítését igazi profiknak ajánlom, akik meg szeretnék csillogtatni tudásukat :)

 

Chilis-rozés óriásgarnéla grillezett ananászos-mangós rizssalátával és lepénykenyérrel

  DSC_5014s

Hozzávalók 4 főre:

8 db óriásgarnéla páncélban, tisztítva

2 chili

1 dl olívaolaj

1 dl rozé

Fél ananász

1 mangó

1,5 dl-nyi jázminrizs

1,5 dl kókusztej

Só, bors

3 nagy szál újhagyma

1 dl tejszín

1 dl görög joghurt

 

A ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér rizs grill garnéla

2015. máj 16.

Néger kocka, retró és imádjuk

írta: Hajós Ágnes
Néger kocka, retró és imádjuk

  Csokis-habos süti gyerekkorunkból

 Tudni kell a fiaimról, hogy ha sütiről van szó, akkor vagy apró vagy csokis.Vagyis aprósütiből szinte bármit befalnak, de ha egészben sült édességről van szó, akkor csokinak mindenképpen kell benne vagy rajta lenni (na, jó, kivéve a poharas sütit , az anélkül is jöhet :) )

Múltkor pont valami újdonság után kutattam, mikor beleakadtam a néger kocka receptjébe (már nem tudom, hol, de kb. millió helyen megtalálható). Ami nekünk ugye nem újdonság, gyerekkoromban egy csomószor ettük, de a gyerekeim még nem találkoztak vele.

Természetesen sikere volt :) Mondjuk, ha megszakadok, se tudom a habot magasabbra csinálni, szerencsére senkit se zavart...

Néger kocka

  DSC_3595s

Hozzávalók:

20 dkg liszt

15 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

süti tojás csoki

2015. máj 15.

Food Revolution Day 2015 - A fűszeres étel is egészséges!

írta: Hajós Ágnes
Food Revolution Day 2015 - A fűszeres étel is egészséges!

Keleties marharagu barna rizzsel, Jamie is imádná :)

10289970_744810358896666_1488483045051513536_n

Ebben az évben is eljött a Food Revolution mozgalom világnapja, amit Jamie Oliver indított útjára jó néhány éve. A terve először az volt, hogy egészségesebbé teszi az iskolai étkezést Angliában, majd az Egyesült Államokban. Végül ez utóbbit feladta a nagy ellenállás miatt, de a kezdeményezést világméretűre terjesztette, sőt nem csak az iskolákban, hanem a háztartásokban is.

Én a tavalyi Food Revolution napon is részt vettem már ( leírás, recept itt ), akkor egy körtés pulykaragut mutattam be. Most is sós főételt hoztam, nálam, ugye, legfőként ezek találhatók. A közhiedelemmel ellentétben a fűszeres, marhahúsos ételek is egészségesek, a köretként kínált sajtos barna ...

Tovább Szólj hozzá

sajt rizs kurkuma darált hús kápia

süti beállítások módosítása