2016. okt 22.

Temesvári tarja - omlós hús zöldbabos, fűszeres raguval

írta: Hajós Ágnes
Temesvári tarja - omlós hús zöldbabos, fűszeres raguval

Laktató, magyaros ebéd nem csak hétvégére

Szoktam néha venni zöldbabot, én nagyon szeretem. A többieknél meg mindig valami trükköt kell bevetni, mert a szokásos főzelékek, levesek, rakott kaják nem nagyon jönnek be nekik.

Már többször sikerrel jártam, itt találhattok olyan ötleteket, amiket a zöldbabért nem igazán rajongók is örömmel fognak venni.

A legutóbbi ötletelés közben egy igazi klasszikusba futottam, temesvári sertésszelet néven. Sok változatot találtam, igazából a receptekben a zöldbab, a tejföl és a sertéshús volt a közös. Igyekeztem olyat "alkotni", ami mindenkinek tetszene :)

Bocs, hogy nem írok forrást, de kb. 10 receptet vettem alapul, plusz hozzátettem a saját ötletemet.

 

Temesvári sertéstarja

dsc_0651s

...

Tovább Szólj hozzá

fokhagyma tejföl zöldbab szalonna tarja

2016. okt 16.

Lekváros ravioli, linzer új formában

írta: Hajós Ágnes
Lekváros ravioli, linzer új formában

Ismét egy aprósüti mindenki örömére

Jön a tél, egyre több kedvem van sütizni. Mármint én általában csak készítem, nem nagyon vagyok édesszájú, de a többiek imádják.

Ez az édesség már egy ideje talonban volt, már régebben készítettem, csak lusta voltam kitenni a blogra :)

De most újra eszembe jutott, olyan kis aranyos, mutatós és sokáig el is áll. Ezt mondjuk nem tudtam tesztelni, mert gyorsan elfogyott, de az szerző esküszik rá :)

A recept innen van, kicsit leegyszerűsítettem.

 

Lekváros ravioli

dsc_3584s

Hozzávalók:

0,5 kg liszt

Fél csomag sütőpor

1 tojás

1 csipet só

25 dkg lágy vaj

3 ek tejföl

15 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

1 citrom lereszelt héja

 

A töltéshez:

Lekvár, nekem most sűrű ...

Tovább Szólj hozzá

linzer lekvár

2016. okt 14.

Óriástészta paradicsomos, csirkemájas raguval

írta: Hajós Ágnes
Óriástészta paradicsomos, csirkemájas raguval

Ízes, színes tészta 25 perc alatt

Pár hónapja egy versenyen nyertem egy hatalmas zacsi óriás fusilli (vagyis csavart) tésztát. Annyira laktató, hogy egy felnőtt embernek kb. 10 db is elég :)

Legtöbbször csak egy adagnyit főztem belőle valami gyors ebédhez, de a most következő ragu pont ehhez a fajtához készült. A paradicsomos mártást tökéletesen felveszik a barázdák, egy igazán szaftos, lágy ételt kapunk, amely egy nehéz nap után (vagy közben) segít feledtetni a gondjainkat.

Persze, ha nem találtok óriástésztát, mással is lehet helyettesíteni, de ha sikerül hozzájutni (én az L betűs multitól kaptam), így kóstoljátok meg először :)

 

Paradicsomos, gombás, májas óriástészta

dsc_3134s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg óriás ...

Tovább Szólj hozzá

gomba paradicsom tészta csirkemáj szalonna petrezselyem fusilli

2016. okt 10.

Tejszínben és fehérborban fürdő csirkecomb sok zöldséggel

írta: Hajós Ágnes
Tejszínben és fehérborban fürdő csirkecomb sok zöldséggel

Egy kis különlegesség akár hétköznapra is

Az én családom sem eszik mindig extra dolgokat, sőt, hétköznap igyekszem általában a jól megszokott, mindenki által szeretett fogásokat asztalra tenni.

Viszont hétvégén, főleg, ha még gyerekhiányban is vagyunk, rászánok egy kicsit több időt a fantáziálásra és a főzésre. 

Így született a most következő étel, eszembe juttatva az Angliában töltött időszakot, amikor életemben először ettem brokkolit és kelbimbót.

 

Tejszínes-fehérboros csirkecomb párolt, pirított zöldségekkel

dsc_2855s

Hozzávalók 4 főre:

8-10 db csirke alsócomb

Néhány ek olaj

3 dl zsíros tejszín

3 dl fehérbor

2 dl alaplé

1 nagy ek mustár

2 nagy gerezd fokhagyma

Só, bors

Olívaolaj

1 nagyobb ág ...

Tovább Szólj hozzá

gomba kelbimbó fehérbor csirkecomb brokkoli

2016. okt 07.

A híres paradicsomos sajtsaláta egyszerűbb változata

írta: Hajós Ágnes
A híres paradicsomos sajtsaláta egyszerűbb változata

Téli "caprese", olcsón, egyszerűen

Nyaranta az abszolút kedvencem a caprese saláta. Egyszerű, friss, ilyenkor teljesen megértem az olaszok hitvallását, miszerint az egyszerű a legnagyszerűbb.

De a nyár nálunk ugye nem tart örökké, sőt, a lágy mozzarella sajt sem túl olcsó, az igazán jó minőségű meg főleg nem.

Ezért már régóta van erre egy megoldásom, sima sajtból és akár "téli" paradicsomból. Én nagyon szeretem, akármilyen hideg is van kint, egy kis nyári hangulatot tudok vele csempészni a mindennapokba.

 

Paradicsomos sajtsaláta

dsc_2613s

Hozzávalók 4 főre:

6-8 nagy paradicsom

30 dkg sajt (legjobb trappista, edami vagy gouda, ne legyen nagyon kemény)

1 tk szárított oregánó

½ tk szárított bazsalikom

1 csipet só, pár ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt olívaolaj

2016. okt 02.

Pihe-puha napraforgómagos zsemlék

írta: Hajós Ágnes
Pihe-puha napraforgómagos zsemlék

Otthon készítve, kenyérsütőgép nélkül!

Mivel már nincs az a nagy hőség, ismét szívesen sütögetek a családnak. 

tejes-vajas zsemlé hez hasonló lágyságra vágytam... Közben a kezembe akadt egy kis maradék napraforgómag, ez lett belőle :)

Ja, és két nap után is puha, ha kivételesen nem fogy el még langyosan :)

 

Pihe-puha napraforgómagos zsemle

dsc_0987s

Hozzávalók 10 db-hoz:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

3 ek hántolt, sótlan napraforgómag

3 ek napraforgóolaj

1,5 tk só

3 dkg élesztő

1 mk cukor

 

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut (barna hab képződik a tetején).

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a napraforgómagot és a sót, elkeverjük, ...

Tovább Szólj hozzá

zsemle napraforgómag

2016. sze 28.

Farm öntet, a leghíresebb salátaszósz

írta: Hajós Ágnes
Farm öntet, a leghíresebb salátaszósz

Egy világmárka története és a recept

Nem gondoltam volna, hogy van olyan salátaszósz, aminek saját Wikipedia oldala van ( itt )...

Sokat nézegetem a Tasty oldalt a Facebook-on, tök jó ötleteket lehet rajta találni. Valamelyik finomság egyik összetevőjeként 2 ek ranch dressing (ejtsd: rencs dresszing), vagyis farm öntetet adtak meg, volt egy kis időm, utánanéztem.

Akkor ért a meglepetés, hogy oké, hogy ez egy salátaszósz, meg úgy ezer recept van hozzá, de rendesen története van. Az ötvenes években egy Steve Hanson nevű úriember pár évet Alaszkában töltött, ott találkozott először ezzel a szósszal. Pár év múlva a feleségével Santa Barbarában megnyitottak egy farmot a turistáknak, itt szolgálták fel az étkezéseknél. Annyira ...

Tovább Szólj hozzá

fokhagyma tejföl majonéz petrezselyem

2016. sze 23.

Bruschetta - sült csirkéből

írta: Hajós Ágnes
Bruschetta - sült csirkéből

Könnyű, friss ebéd nyárutóra

Nemrég leszedtem a maradék paradicsomot a kertből, mondván, tovább már biztos nem fog pirulni. Szerencsére még ezeknek is igazi "nyár"-ízük van, eszembe sem jutott, hogy főzzek belőlük, paradicsomsalátát meg ettem már eleget, kerestem valami gyors megoldást.

Aki a bruschettát ismeri, tudja, hogy egy ismert olasz finomságot takar, ropogósra sült kenyeret, tetején friss paradicsommal, zöldfűszerekkel és még lehet tovább cifrázni. 

Külföldi oldalakon elég népszerű a most következő recept, a kenyeret lecserélték fűszeres sült csirkére és rögtön ebéd lett a reggeliből :)

Igazából semmi ördöngösség, de az olaszos ételek ugye az egyszerűségüktől olyan nagyszerűek :)

 

Sült csirke – ...

Tovább Szólj hozzá

csirke paradicsom

2016. sze 17.

Hot dog melegszendvicsben, sok sajttal

írta: Hajós Ágnes
Hot dog melegszendvicsben, sok sajttal

Melengető reggeli nem csak hétvégére

Ha tehetem, hétköznap is meleg reggelivel indítok.

A forró, folyós sárgájú tojás, az olvadó sajt a melegszendvicsen vagy a roppanós juhbeles virsli valahogy megnyugvást hoz az egyébként rohanó hétköznapokba.

Kevésbé tűnik idegesítőnek, hogy a gyerekek tátott szájjal bámulják a rajzfilmet öltözés helyett, vagy hogy a kutya a koszos lábával összerohangálja a konyhakövet :)

Ha van 10 szabad percem, próbálok egy kicsit különlegesebbet összehozni magamnak a hajrá előtt, a most következő szendvics is így született.

Ötlet innen .

 

Sajtos hot dog melegszendvics

  DSC_3033s

Hozzávalók 4 főre:

12-16 szelet toastkenyér (mérettől függően – otthon is elkészítheted, recept itt )

10-12 ...

Tovább Szólj hozzá

sajt mustár virsli ketchup

2016. sze 13.

Rántott csirkés szendvics - otthon, mindenki örömére

írta: Hajós Ágnes
Rántott csirkés szendvics - otthon, mindenki örömére

A gyorséttermi "kedvenc" gyerek- és felnőttbarát változatban

Nemrég kis városunkban is megnyitott egy "éttermet" a csirkés lánc.

Az első napon természetesen óriási roham volt, mindenki próbálta megismerni és megkóstolni a már előre beharangozott újdonságokat. Gondoltam, én is elviszem a kölköket és megtudom, miért írják annyi helyen, hogy az ottani rántott csirkecomb és -mell valami fantasztikus és összehasonlíthatatlan. 

Én tényleg elnéző vagyok, de rohadt nagyot csalódtam. Nagyobbik gyerekem ivott volna egy shake-et, erre közölte a kasszás srác, hogy ekkora tömegben ők neki nem állnak elkészíteni. Hát jó, akkor legyen üdítő, azt úgyis annyiszor töltjük újra, ahányszor akarjuk, majd jól bejegesteázunk. Meg hát ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli kfc csirkemell szendvics zinger

2016. sze 09.

Paella magyar módra

írta: Hajós Ágnes
Paella magyar módra

Rizs zöldségekkel, csirkével, kolbásszal, kis spanyol beütéssel

Én is szeretek gasztroblogokat nézegetni, igaz, csak pár kedvencem van, azok nagy része pedig külföldi. 

De a StreetKitchen azon kevesek közé tartozik, amit időnként meglátogatok. Sokáig Fördős Zé nevével volt fémjelezve, egy ideje viszont Havas Dóra is beszállt fantasztikusan kreatív receptjeivel (aki véletlenül nem ismerné, ő írta a Lila füge nevű gasztroblogot, ami az egyik első volt kis hazánkban). 

Szóval ők ketten egy szuper páros, szeretem a lendületüket és a fantáziadús ételeiket. A most következő receptet  itt találtam, amikor éppen valami csirkés receptet keresgéltem. Végül nem tartottam magam 100%-osan a leíráshoz, de az élmény megmaradt :)

 

...

Tovább Szólj hozzá

csirke paradicsom paprika rizs borsó csirkecomb kolbász

2016. sze 05.

Szilvaleves vörösborral

írta: Hajós Ágnes
Szilvaleves vörösborral

Hidegen vagy melegen egyaránt mennyei!

Sajnos a gyümölcsökért még mindig nem rajongok, persze csak ha a nyersen fogyasztásról van szó. 

Sütve, főzve, párolva, húsok mellé, stb. imádom mindet! Mivel a szilvának van most szezonja, vásároltam egy nagyobb adagot elég jó áron és ötletelni kezdtem.

Először is tettem el befőttet, hogy télen is simán tudjak szilvás gombócot készíteni (recept itt ), meg egy kis lekvárt a sütikhez (pl. ehhez a masnihoz).

Aztán nézelődtem és Lindánál feltűnt egy jó kis sültszilva-leves ( itt ). Kicsit leegyszerűsítettem, meg igazából tök nem úgy készítettem, de az eredményt tekintve  nagyon is elégedett lettem :)

Valami isteni, a vörösbor-redukciót amúgy is imádom, de így a karamellizálódott ...

Tovább Szólj hozzá

szilva vörösbor tonkabab

2016. aug 29.

Padlizsános-diós tészta 20 perc alatt

írta: Hajós Ágnes
Padlizsános-diós tészta 20 perc alatt

Gyors és különleges ebéd vagy vacsora a hűtőből

Hiába érkezik lassan az ősz, az időjárás egyelőre nem ezt mutatja. A meleg miatt továbbra sincs kedvem sok időt tölteni a konyhában, így a gyors tésztaételek hetente legalább egyszer helyet kapnak az asztalunkon. 

Őszintén szólva különleges történetet nem tudok a mai recepthez fűzni, egyszerűen megnéztem, mi van a hűtőben és elengedtem a fantáziámat.

Szerintem nagyon finom lett, lágy és ropogós egyszerre, és még mosogatni sem kell sokat utána :)

 

Ropogós padlizsános tészta

DSC_0453s

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg szarvacska tészta

1 kicsi padlizsán

2 gerezd fokhagyma

1 nagy szál újhagyma zöldjével együtt

5 dkg parmezán

4 tojás

1 ek ecet

5 ek durvára vágott ...

Tovább Szólj hozzá

dió tészta padlizsán újhagyma

2016. aug 22.

Pásztorpite, az angol kedvenc

írta: Hajós Ágnes
Pásztorpite, az angol kedvenc

Fűszeres marharagu krumplipüré alatt sütve

Már többször említettem szerintem, hogy a gimi után egy kis időt Angliában töltöttem au pair-ként. Ez olyan, mint a babysitter, csak még takarítani is kell, meg néha főzni.

Hát, gyorsan bebizonyosodott, hogy pedagógusnak csapnivaló vagyok, vessetek meg érte, de nem bírtam megszeretni a gyerekeket. Játszottam velük, elláttam őket, de nem alakult ki semmilyen kötelék (persze a sajátjaimmal mostanra egészen más a helyzet) :)

Emellett sikerült megismernem az angol mirelit-remekeket. A családban nem követelték meg a frissen főzött ételeket (még jó, akkor még nem is tudtam főzni), mivel az égvilágon mindent be lehetett szerezni fagyasztva. Csak melegíteni kellett és kész is volt az ebéd. 

Így ...

Tovább Szólj hozzá

répa krumpli vörösbor darált marhahús Worcestershire szósz

2016. aug 17.

Cukkinis, sárgarépás krumplifőzelék fűszeresen

írta: Hajós Ágnes
Cukkinis, sárgarépás krumplifőzelék fűszeresen

Nyári főzelék sok zöldséggel, liszt nélkül

Szeretem a főzelék eket, de nem azokat, amiket a menzáról ismerünk.

Többször írtam már, hogy a mai napig felháborítónak tartom, mikor az agyonlisztezett, nagyon kis zöldségtartalmú, sokszor cukrozott (!) ételekről azt állítják, hogy egészséges. Ja, és meg is toldják pár szelet kenyérrel, hogy tuti legyen az összhatás.

Na, én erről itthon leszoktam, a főzelékeket általában saját magukkal (turmixolva), vagy valami gluténmentes dologgal (pl. étk. keményítő vagy csicseriborsó liszt) sűrítem.

Az ízén nem lehet észrevenni, sőt, sokkal finomabb, mivel maga a zöldség nagyobb koncentrációban van jelen az ételben.

A most következő főzelék egy igazi nyári vitaminbomba, a ragadozó ...

Tovább Szólj hozzá

répa krumpli cukkini

2016. aug 14.

Szilvás-túrós süti liszt nélkül

írta: Hajós Ágnes
Szilvás-túrós süti liszt nélkül

Gyors keverem-kavarom süti karamellizált szilvával

Néha, mikor a neten nézelődök új ötletek után kutatva, egy-egy recept szinte beleég az agyamba. Vagy azonnal elkészítem, vagy kivárom a szezont és az először megjelenő friss zöldségre, gyümölcsre lecsapva állok neki.

Ez utóbbi történt most is, Marisz blogján még tavaly ilyenkor láttam ezt a sütit, és rögtön neki akartam állni, de valamiért elmaradt. Idén viszont az első alkalommal, mikor szembejött velem a szilva a piacon, megsütöttem. 

Biztos nem utoljára, hiszen pont nekem való: a karamellt imádom, a szaftos, villával ehető sütiket szintén és még liszt sincs benne.

Persze nem fogyókúrás a sok cukor miatt, de legalább egy mumus kilőve :)

És munka sincs vele sok, elég ...

Tovább Szólj hozzá

szilva túró citrom

2016. aug 11.

Nyári grillezett zöldségburger camembert-rel

írta: Hajós Ágnes
Nyári grillezett zöldségburger camembert-rel

Grillezett zöldségek olvadó sajttal, fűszeresen, forrón

Ez igazából nem is hamburger, gondolom rájöttetek, amikor a zsemlét kerestétek :)

Viszont ahogy összeraktam, a sok réteg miatt ez jutott először eszembe. Ez egy olyan burger, amelyben a sajtos padlizsánkorongok közt grillezett hagyma, paradicsom és fűszeres camembert-sajt kapott helyet, a saját hamburgerszószommal, amit az előző bejegyzésben írtam le ( itt ).

Újabban azon vagyok, hogy ismét meg kell szeretnem a padlizsánt. Ebben a salátában még mindig imádom, egyébként nem nagyon van kedvem hozzá. De nem adom fel, ezért született ez a most bemutatott étel, és sikerem is volt vele magamnál (másoknál is :D ). 

Tudom, tudom, nincs benne hús, de tényleg nem hiányzik belőle. Egy ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt padlizsán grill camembert

2016. aug 08.

Házi hamburgerszósz 5 perc alatt

írta: Hajós Ágnes
Házi hamburgerszósz 5 perc alatt

Szendvicsekhez, zöldségekhez, sült húsokhoz

Nemrég olyat tettem, ami nem jellemző rám...

A grillszezon beköszöntével a helyi multiban a hostesslányok különböző szószokat kínálgattak és én persze mindet megkóstoltam. Az egyiknek hamburgerszósz volt a neve, először nem is értettem, hogy mi köze hozzá, de tetszett az íze. Ezért kivételesen pénzt adtam egy előre kutyult, ízfokozóval telerakott cuccért, de tényleg jó volt.

Egy hétig szinte mindenhez azt ettem, aztán rájöttem, hogy valószínűleg én is ki tudom keverni, érzem az összetevőket, és tényleg sikerült.

Ja, és miért hamburgerszósz a neve? Legjobban úgy tudom leírni az ízét, hogy ha egy hamburgerbe csak húspogácsát teszel, meg egy salátalevelet, meg ezt a szószt, ...

Tovább Szólj hozzá

mustár balzsamecet majonéz hamburger ketchup Worcestershire szósz

2016. aug 03.

Étteremkóstolás - Kollázs Brasserie and Bar

írta: Hajós Ágnes
Étteremkóstolás - Kollázs Brasserie and Bar

Álom után vacsora luxuskivitelben

Az előző bejegyzésben a Four Seasons Gresham Palace-ban eltöltött vendégéjszakámról írtam (áradoztam).

Kihagytam a beszámolót a vacsoráról, mert az külön fejezetet érdemel, most akkor jöjjön ez.

Az egész úgy kezdődött, hogy a sous chef, Hadzsala Krisztián végigvezetett a konyhákon, közben megkérdeztem, ami eszembe jutott, meg egy csomó mindent elfelejtettem megkérdezni. Na, mindegy, nem vagyok én újságíró, én szakács vagyok, igazából a rám váró vacsora jobban érdekelt. Megjegyeztem, hogy nézegettem én az étlapjukat, de szinte biztos vagyok benne, hogy a választásban rábízom magam. Nem titkoltan azt szerettem volna, hogy valami különleges élményben legyen részem és ő ezt biztos észre is ...

Tovább Szólj hozzá

kollázs étteremajánló

2016. júl 28.

Egy nap a Gresham-palotában

írta: Hajós Ágnes
Egy nap a Gresham-palotában

Álom luxuskivitelben Tetovált lány módra

Pár hónapja volt egy receptverseny a Foodnetwork csatorna internetes oldalán, aminek az volt a fődíja, hogy a nyertes eltölthet egy éjszakát a Four Seasons Gresham Palace-ban (Budapest egyik - számomra A - luxusszállodájában), valamint eltölthet egy vacsorát a fantasztikus Kollázs étteremben. Ezzel a recepttel sikerült megnyernem, és nem is gondoltam, hogy ezzel az egyetlen éjszakával egy életre szóló élményt kapok.

Ja, és bocs, kicsit hosszú lesz, de tényleg el voltam ájulva.

Őszintén szólva elég nagy félsz volt bennem, hiszen a foglalás elég fura volt, nehéz volt olyan időpontot egyeztetni, ami mindenkinek megfelelt. Azt hittem, hogy flegmán fognak bánni velem, hiszen én nem egy milliomos ...

Tovább Szólj hozzá

Gresham

süti beállítások módosítása