2016. júl 24.

Rókagombás zöldségragu mustárral

írta: Hajós Ágnes
Rókagombás zöldségragu mustárral

Pikáns, különleges ebéd mindössze fél óra alatt

Már többször említettem, hogy szeretem a gombákat. Úgy általában mindegyiket, rengeteg receptem van velük ( itt ).

Abszolút kedvencem a vargánya , de a rókagombá t is nagyon szeretem, ha találok a piacon, mindig lecsapok rá. Így volt ez a múlt héten is, és mivel nyáron nem igazán kívánom a húst (maximum grillezve ), pikáns zöldségraguban találta meg a helyét.

 

Mustáros-tejszínes rókagombaragu zöldborsóval

DSC_0422s

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg rókagomba

30 dkg zöldborsó

Só, bors

4 dl tejszín

2 ek mustár

2 dl alaplé

1 tk étk. keményítő

2 ek olaj

 

Köretnek párolt rizs

 

A rókagombák szárát lekapirgáljuk, az alját levágjuk, mérettől függően 2-3-ba ...

Tovább Szólj hozzá

gomba borsó rókagomba mutár

2016. júl 20.

Ribizlis, krémes édesség a hűtőből

írta: Hajós Ágnes
Ribizlis, krémes édesség a hűtőből

Egyszerű, hűsítő pohárkrém ropogós keksszel

Végre itt a ribizliszezon, már egészen baráti áron be lehet szerezni, vettem is rögtön pár dobozzal.

Nemrég valami gyors desszertre vágytam. Találtam a hűtőben árválkodva egy grapefruit-ot, gyorsan elkészítettem belőle a már korábban bemutatott angol citromkrémet, csak citrom helyett azt facsartam bele. Már csak néhány keksz kellett, nekem pont Győri Édes volt otthon, de ha nektek más fajta van, az is simán felhasználható.

Az egész krémes-ropogós édességet pedig nagyszerűen kiegészíti az isteni ribizli, így nem lesz a desszert túl édes, nagy melegben esik majd a legjobban :)

Ribizlis, grapefruit-krémes pohárdesszert

DSC_1038s

Hozzávalók 2 főre:

12 db omlós keksz

1 adag lemon curd ( itt ...

Tovább Szólj hozzá

keksz grapefruit ribizli

2016. júl 16.

Sűrű amerikai leves - ez a chowder!

írta: Hajós Ágnes
Sűrű amerikai leves - ez a chowder!

Laktató-melengető leves, nem is kell mellé más

Igazából őszre terveztem, hogy megmutatom ezt a levest, de amilyen idő van, simán nekiállhatunk...

Egy kicsit a történetéről: már többszáz éve ismerik, a római korból vannak emlékek róla . A XVI. században még hallevesről beszélhetünk kerti zöldségekkel és más tengeri herkentyűkkel, a francia tengerpart mentén volt népszerű chaudière néven. 

Aztán Amerikában is meghonosodott a telepesek által, de ők már hagymát és  szalonnát is tettek bele, sőt, kekszet, kenyeret is beletördeltek, később kagylóval gazdagították.

Mára már az amerikai konyha egyik alapfogása, és nem kötelező halat vagy kagylót tenni bele. Minden chowder (csoudör), aminek szalonna és hagyma az alapja, jó ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli tejszín kakukkfű kukorica

2016. júl 12.

Déli Part BBQ, egy kis Amerika a magyar tenger partján

írta: Hajós Ágnes
Déli Part BBQ, egy kis Amerika a magyar tenger partján

Lassan sült húsok és brutálburgerek, meg az igazi elhivatottság

Főzés terén elég sok mindenben otthon vagyok, de az amerikai típusú, hosszan sült-füstölt (főleg) marhahúsokhoz még nem volt szerencsém.

Nemrég nyílt egy hely Szántódon, ahol egy igazi BBQ-őrült, Dzsozi és kollégája, Patrik kísérli meg a hét hat napján elkápráztatni a betérő közönséget. A "pitmaster" korán reggel már betolja a húsokat a szmókerbe, hogy tizenvalahány óra alatt elérjék a tökéletes ízt és állagot.

DSC_0332s

Hogy mi a szmóker ? Kb. úgy néz ki, mint egy guruló szekrény kéménnyel. A lényege, hogy a belsejében füstön, de alacsony hőmérsékleten lehet sütni, így a húsok vajpuhák lesznek, de közben egy markáns, füstös ízt kapnak. Persze ...

Tovább Szólj hozzá

bbq étteremajánló

2016. júl 09.

Szendvicskrém aszalt paradicsommal, tojással

írta: Hajós Ágnes
Szendvicskrém aszalt paradicsommal, tojással

Egyszerű és gyors, frissítő nyári kence

Az egyik héten görög salátá t készítettem a családnak, és bármilyen gazdagon is mértem, kimaradt egy kis feta . Mivel pár nap alatt fel kellett használni, ötletelnem kellett.

Vasárnap éppen korán keltem, hogy tudjak kenyeret sütni ( rozsos-lenmagos készült). Akkor jutott eszembe, hogy milyen jó lenne a friss, ropogós kenyérhez valami szendvicskrém, benéztem a hűtőbe és kikevertem a következőt. Mondjuk nem kifejezetten krém, mert darabos, de nem tudok rá más kifejezést :)

 

Aszalt paradicsomos, tojásos szendvicskrém

DSC_2150s

Hozzávalók:

3 kemény tojás

5 db olajban eltett aszalt paradicsom

10 dkg feta

1 tk curry

Só, frissen őrölt bors

Pár ek tejföl

 

A tojásokat és az aszalt ...

Tovább Szólj hozzá

tojás tejföl curry feta aszalt paradicsom

2016. júl 05.

Málnás tiramisu - élvezet a négyzeten

írta: Hajós Ágnes
Málnás tiramisu - élvezet a négyzeten

Az imádott desszert még finomabban

Nem szeretem magamat fényezni, de ez a süti tökéletes lett.

A kertemben óriási mennyiségű málna termett, ott tartottam, hogy vagy lefagyasztom, vagy nagyon gyorsan fel kell használni. Van egy tiramisu recept már a blogon ( itt ), az volt az alap, egy málnával felturbózott változat jutott eszembe. A kávét elhagytam, inkább a kakaó dominál benne, mert szerintem az jobban megy a málnához.

Nem is magyarázom tovább, a képek szerintem magukért beszélnek :) Készítsétek el, nem fogjátok megbánni :)

 

Málnás tiramisu

  DSC_0411s

Hozzávalók 6 főre:

50 dkg málna

3 dl tejszín

25 dkg mascarpone

3-4 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor

25 dkg + 1 ek cukor

3 tojás

1 csomag (20 dkg) babapiskóta

2 tk ...

Tovább Szólj hozzá

mascarpone piskóta kakaó málna

2016. jún 29.

Gombasaláta citrommal, olívaolajjal, ismét olasz módra

írta: Hajós Ágnes
Gombasaláta citrommal, olívaolajjal, ismét olasz módra

Frissítő saláta, tökéletes nyári köret

Tavaly az olasz étteremben volt egy Manuel nevű munkatársam, ő mesélt nekem a most következő "salátáról".

Először idegenkedtem az ötlettől, hogy nyers gombát egyek, csak kis adagot készítettem belőle. Viszont annyira kellemesen csalódtam, hogy azóta nagyon sokszor elkészítettem.

Újabban megint rá vagyok kattanva a sült és grillezett sajtokra, a paradicsomsaláta mellett most ez hozzájuk a kedvenc köretem.

Mikor kész, nincs az a vad gombaíze, így aki kicsit idegenkedik emiatt, az is nyugodtan kipróbálhatja. Ha gondoljátok, ti is kezdjétek kis adaggal, utána úgyis újra nekiálltok egy nagyobbnak :)

 

Citromos-olívás nyers gombasaláta

DSC_1174s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg csiperke

3 citrom ...

Tovább Szólj hozzá

gomba citrom csiperke

2016. jún 27.

Minestrone, a legismertebb olasz leves a mi konyhánkban

írta: Hajós Ágnes
Minestrone, a legismertebb olasz leves a mi konyhánkban

Sok zöldséggel, olvadó sajttal

Anyukám szeretett új recepteket kipróbálni gyerekkoromban (most is), az egyik, ami a finnyásságom ellenére az én tetszésemet is elnyerte, az a minestrone leves volt. 

Sok zöldség volt benne, tele volt ízzel, de az olvadó sajtot szerettem legjobban a tetején. Emlékszem, anya mesélte, hogy hülyének nézték a piacon, mikor minden zöldségből csak egy marokkal kért, mert hát csak annyi kellett a levesbe... :D

A szakácstanfolyamon is tananyag volt, azzal a megjegyzéssel, hogy nincs pontos recept, mindenki olyan zöldséget tesz bele, amit talál, de ha lehet, minél többfélét. 

A tojásos tejszínes befejezést még nem nagyon láttam sehol, de mi így szoktuk készíteni és nagyon finom, krémes lesz a végeredmény.

...

Tovább Szólj hozzá

lencse tejszín bab borsó

2016. jún 21.

Sajtos zsemle a hűtőből

írta: Hajós Ágnes
Sajtos zsemle a hűtőből

Ropogós sajtos-vajas zsemle a reggeli asztalra

Van az úgy, hogy a jó kajához szokott család reggel friss péksütit követel. De nekem sincs kedvem mindig két órával korábban kelni, így ha tehetem, lopok egy órát magamnak.

A kenyértésztához ugyanis a szokásosnál kevesebb élesztőt teszek és a buciformázás után beteszem a tepsi(ke)t a hűtőbe. Reggel pedig még kómásan bekapcsolom a sütőt, megszórom a tetejüket sajttal és egy óra múlva már eheti is a család a ropogós zsemléket.

Hűtős sajtos zsemle

DSC_0469s

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

5 dkg vaj

1,5 dkg élesztő

1 tk cukor

2 tk só

10 dkg reszelt sajt

 

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk fel. A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, a ...

Tovább Szólj hozzá

sajt vaj zsemle

2016. jún 19.

Duplán tökmagos paradicsomsaláta

írta: Hajós Ágnes
Duplán tökmagos paradicsomsaláta

Legújabb kedvenc salátám: egyszerű, mégis különleges

Az igazi nyári meleg beköszöntével a nehéz ételektől nagyjából el is megy az étvágyam.

Viszont a sült és grillezett húsokkal meg szinte nem tudok betelni, melléjük mindig valami csupa zöldség, vagy sokszor majonézes salátá t készítek.

Mivel már kapható igazi ízes, illatos paradicsom, az ebből készült saláta gyakran látott vendég nálunk, legalább annyira szeretem, mint a kovászos uborká t.

Már többféle paradicsomsalátát mutattam nektek, jöjjön a legújabb kedvencem, a tökmagolajos verzió. Annyira jól kiegészítik egymást, hogy nem csak egy grillezett hús mellé, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

 

Tökmagos paradicsomsaláta

DSC_0399s

Hozzávalók 4 főre:

6 ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom bazsalikom lilahagyma

2016. jún 15.

Egyszerűen kihagyhatatlan ribizlis, marcipános rétes

írta: Hajós Ágnes
Egyszerűen kihagyhatatlan ribizlis, marcipános rétes

Különlegesség egy családtag konyhájából

A most következő finomság receptje és fotója nem a sajátom, még tavaly készítette a tesóm felesége, és annyira jól sikerült, hogy gondoltam, megosztom veletek. 

 

Ribizlis, marcipános, zabpelyhes rétes

  11793297_921790267887041_754475815_ns

6 réteslap

5-10 dkg vaj a kenéshez

30 dkg ribizli

8 marék zabpehely

1 ek fahéj

8 ek cukor

20 dkg marcipán

1 tojás

A szóráshoz porcukor

 

 

A réteslapból hármat-hármat egy konyharuhán egymásra rakunk, az alsó kettőt megkenjük olvasztott vajjal.

Elosztjuk rajtuk a ribizlit, zabpelyhet, megszórjuk a fahéjas cukorral, rácsipkedjük a marcipánt.

Feltekerjük a konyharuha segítségével, áttesszük egy tepsire, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal.

180 fokos ...

Tovább Szólj hozzá

marcipán ribizli zabpehely

2016. jún 13.

Labneh, a házi krémsajt

írta: Hajós Ágnes
Labneh, a házi krémsajt

Készítsd el joghurtból az arab konyha egyik jellegzetességét

A labneh-re véletlenül bukkantam rá kedvenc külföldi blogomon, itt már említettem.

Mikor rákerestem, hogy mi is ez, megtudtam, hogy a Közel-Keleten és Afrika északi részén ez egy nagyon is ismert, naponta fogyasztott krémsajt.

Sokan készítik házilag, egyáltalán nem bonyolult és az ízesítéseknek csak a képzelet szab határt. Már láttam néhány hazai boltban kész labneh-et, de mivel annyira egyszerű, inkább nekiálltam itthon.

Ami pedig az elkészítéshez szükségeltetik, az egy egyszerű textilpelenka vagy nagy méretű gézlap.

Egyetlen szabályt kell betartani vele kapcsolatban: nem szabad mosószert és öblítőt használni a tisztításkor, különben az ízét átveszi a ...

Tovább Szólj hozzá

joghurt krémsajt

2016. jún 10.

Caprese, kedvenc olasz salátám

írta: Hajós Ágnes
Caprese, kedvenc olasz salátám

Ötperces nyárízű finomság

A most következő salátát szerintem sokan ismeritek, max. nem ebben a formában. Az olaszok kedvenc nyári "nassolnivalója", a caprese (kapréze). 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az olasz konyha az egyszerűségről szól, így ebbe a fogásba sem kell több lédús paradicsomnál és jófajta (ha van, bivaly-) mozzarellánál, kevés olívaolajnál és bazsalikomlevélnél. Só, bors és kész. Semmi olívabogyó, és főképp kerüljük a szárított fűszereket.

Régebben én is kisebb kockákra vágtam és úgy kevertem össze, de az étteremben, ahol dolgoztam, így szolgáltuk fel, mert mutatósabb. 

Nagyon várom, hogy végre megérjenek a kertemben a paradicsomok, szerintem több hétig ezen fogok élni :)

Caprese

DSC_0508s

...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt bazsalikom mozzarella

2016. jún 09.

Reggeli vitaminbomba rukkolával

írta: Hajós Ágnes
Reggeli vitaminbomba rukkolával

Gyümölcsös turmix az egészség jegyében

Nem vagyok egészségmániás, de néha kifejezetten jól esik valami abszolút egészséges, amiről tudom, hogy csak jót teszek vele.

Mióta megjött a jó idő, a nagy reggeliket is tudom mellőzni, rákaptam a turmixokra, smoothie-kra. 

Amit most hoztam, az egyik első próbálkozásom, előtte pár nappal hallottam valamelyik rádióban a receptjét. Elsőre furcsának tűnt a saláta a koktélban, de nagyon is harmonizál a többiekkel.

Az ízéről pedig annyit, hogy egy igazán frissítő, gyümölcsös, kissé savanykás innivalót kapunk, ami kifejezetten laktató és egyben egy valódi vitaminbomba.

 

Kivis, almás vitaminbomba

DSC_0060s

Hozzávalók 2 főre:

2 kivi

1 nagy zöldalma

10 dkg rukkola

2 dl natúr ...

Tovább Szólj hozzá

alma menta méz rukkola kivi

2016. jún 06.

Balzsamecetben pácolt eper vaníliával

írta: Hajós Ágnes
Balzsamecetben pácolt eper vaníliával

Ellenállhatatlan édes-savanyú kísérő, a grillpartyk sztárja idén

Az egyik kedvenc külföldi blogom, a Half Baked Harvest .

Egy fiatal csaj írja, aki 6 testvér mellett kezdett a konyhában tevékenykedni, és pár év alatt az egyik legfantáziadúsabb blogot hozta létre. Irigylem a sok rendelkezésre álló alapanyag miatt, sajnos nálunk az övékhez képest még mindig elég szegényes a kínálat.

Egyelőre nem sok mindent főztem tőle, inkább csak ötleteket gyűjtöttem, múltkor viszont olyat láttam, amit azonnal ki kellett próbálnom. 

Éppen kaptam egy hatalmas tál érett epret, az egyik feléből ezt a "savanyúságot" készítettem. Azért tettem idézőjelbe, mert a savanyú mellett az édes eper- és vaníliaíz is dominál benne.

Sült húsok, ...

Tovább Szólj hozzá

méz balzsamecet eper vanília bazsalikom kakukkfű

2016. jún 05.

Sült spárga és paradicsom, fürjtojással

írta: Hajós Ágnes
Sült spárga és paradicsom, fürjtojással

Kevés alapanyag, különleges reggeli

Még tart a spárga szezon, kihasználom, amíg csak tudom. 

Legtöbbször kedvenc füstölt sajtos, bacon-ös sült spárgá mat készítem, vagy krémleves t, de minden évben kitalálok valami újat is.

Most a maradék pár db, hűtőben árválkodó fehér spárgából készítettem egészséges reggelit, bár nagyobb mennyiségben könnyű ebédnek is beillene. 

 

Fehér spárga sült paradicsommal és fürjtojással

DSC_0147

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg fehér spárga

3 nagy paradicsom

10-12 fürjtojás

Olívaolaj

Só, frissen őrölt bors

Fél csokor petrezselyem

 

A spárgák fás végét letörjük, az alsó 5 cm szárát zöldséghámozóval lehántjuk. Lobogó, sós vízben 5-10 perc alatt puhára főzzük.

Egy ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom spárga fürjtojás

2016. jún 03.

Tócsni, görhöny, lapcsánka

írta: Hajós Ágnes
Tócsni, görhöny, lapcsánka

A száznevű finomság legegyszerűbb receptje

A most következő étel kellemes gyerekkori emlékeket idéz bennem. sokszor volt, hogy apukám vacsorára görhönyt készített (csak később tudtam meg, hogy tócsniként ismertebb). 

Akkor én jó nagy adag ketchuppel ettem, általában addig, amíg meg nem fájdult a hasam :) Mostanában viszont sajttal és tejföllel szeretem a legjobban.

Amit most megmutatok, az a legegyszerűbb recept, ezerféleképpen lehet dúsítani, ízesíteni. Hagymát, fokhagymát, petrezselymet szoktam még beletenni, szezonban medvehagymát is.

Sőt, a krumplit is le lehet cserélni, én sütöttem már édesburgonyából, sütőtökből, cukkiniből, sőt, céklából is. Újabban, hogy egy kicsit egészségesebbé tegyem, zabpehelylisztet ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli

2016. máj 31.

Zsályás csirkecomb lila csalamádéval

írta: Hajós Ágnes
Zsályás csirkecomb lila csalamádéval

Vajban sült csirke színes körettel

Pár éve ültettem a kertembe zsályát, mára hatalmas bokor lett belőle, így mindig van kéznél ebből a kicsit fanyar illatú fűszerből. 

A zsályás vaj az egyik gyengém. Az a lényege, hogy a zsályaleveleket vajban ropogósra kell pirítani, ami így teljesen átveszi a fűszer aromáját, de egy kicsit finomít is rajta. A ropogós levelek pedig az ételt díszíthetik. De ezek is nagyon finomak, mindig egy kicsit többet sütök belőle, hogy főzés közben elnassolhassam :)

Most ezt a zsályás-vajas alapot használtam ízesítésre is, lassú tűzön ezen sütöttem meg a filézett csirkecombokat. Hozzá a saját csalamádémat kínáltam, így még a diétámba is belefért :)

 

Zsályás-vajas sült csirkecomb

DSC_0445s

...

Tovább Szólj hozzá

zsálya csirkecomb vaj csalamádé

2016. máj 24.

Görög hangulatú saláta Tetovált lány módra

írta: Hajós Ágnes
Görög hangulatú saláta Tetovált lány módra

Spenóttal, rántott fetasajttal és ropogós házi pitával

Nemrég az L betűs multinál volt egy több hétig tartó receptverseny, aminek a fődíját nem sikerült elnyernem. Szerencsére az egyik heti nyereményt azért igen, pont a végén, addigra már befontam a szemöldököm az izgalomtól...

Szóval minden hétre meg volt adva a téma, ami szerint fel kellett tölteni a recepteket, általában valamelyik nemzet konyhája. Volt egy görög hét is, erre találtam ki ezt a salátát.

Most próbáltam először fetát rántani, de biztos nem utoljára, valami isteni. Ezzel is úgy kell bánni, mint a többi rántott sajttal: alapos panírozás, gyors sütés és tökéletes lesz :)

 

Olívás saláta bébispenóttal, ropogós fetafalatkákkal és pitával

DSC_1940

...

Tovább Szólj hozzá

olajbogyó feta pita bébispenót

2016. máj 22.

Duplán epres, csokis brownie

írta: Hajós Ágnes
Duplán epres, csokis brownie

Krémes, nagyon csokis és epres süti egyszerűen, ebből nem fog maradni :)

Ritkán sütök süteményeket, de ha mégis, akkor igyekszem, hogy különleges, felejthetetlen legyen (kivéve, mikor a gyorsaság a fontos).

Még tavaly eltettem egy pár üveg eperlekvárt, szándékosan elég kevés cukrot használva. Mondjuk így elég ízetlen is lett, főképp sütikben használtam, ahol a többi hozzávalóval lehetett kompenzálni.

Ehhez a lekvárhoz kerestem valami sütit, aztán, mivel eper is volt itthon, az alábbi duplán epres brownie jutott az eszembe. Kerestem egy alap brownie-receptet ( itt találtam), és alkottam. 

Az eredmény eszméletlen lett: a lekvár és csoki keverékétől krémes, nagyon epres, abbahagyhatatlan sütit kaptam. Igazából nagyon ...

Tovább Szólj hozzá

csoki eper lekvár kakaópor

süti beállítások módosítása