2016. máj 19.

Grillezett taco zöldségekkel, mézes-mustáros csirkemellel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett taco zöldségekkel, mézes-mustáros csirkemellel

Ropogós tortilla-szendvics gazdagon, faszénen sütve

Találtam még egy receptet, amit a tavalyi grilles versenyre készítettem. Ez is kicsit eltér a szokásostól, mert ugyan egyszerű csirkemellet sütöttem, viszont mellette a zöldségeket is meggrilleztem, sőt, a tortilla is grillen lett ropogós.

Ez utóbbihoz Széll Tamás receptjét használtam, itt már mutattam vele egy quesadilla-t, de a többi tortillás receptemhez is használhatjátok, ezek itt vannak.

Az alábbi volt az egyik kedvencem az összes recept közül, rám jellemzően ez is kicsit macerás, de szerintem simán megéri :)

 

Taco grillezett zöldsalátával és mézes, mustáros, diós csirkemellel

DSC_4542s

Hozzávalók 4 főre:

2 kisebb cukkini

2 érett avokádó

1 brokkoli (kb. fél kg)

Só, ...

Tovább Szólj hozzá

méz tortilla csirkemell chili brokkoli avokádó

2016. máj 17.

Rizstészta csirkemellel, szójaszósszal és zöldségekkel

írta: Hajós Ágnes
Rizstészta csirkemellel, szójaszósszal és zöldségekkel

"Egyszerű" távol-keleti ebéd fél óra alatt

Az utóbbi időben (nem szándékosan) egzotikusra vettem a kínálatot, a mostani étel is ilyen.

Az egyik multiban vannak tematikus hetek, nemrég ázsiai alapanyagokhoz lehetett hozzájutni elég jó áron. Az adalékokkal teli fűszerkeverékekkel ugyan nem vagyok kibékülve, de pl. elég jó minőségű szójaszószt és rizstésztát tudok szerezni (zsírszegény kókusztejről nem is beszélve, de azt most nem használtam).

Ennél az ételnél csak ez a kettő a kicsit különlegesebb hozzávaló, az elkészítése pedig tényleg pofonegyszerű. Egy dologra kell vigyázni: a szójaszósz magában is sós, az ételt majd csak a kóstolás után, a legvégén sózzuk.

 

Szójás-csirkemelles rizstészta

DSC_3170s

Hozzávalók 4 ...

Tovább Szólj hozzá

szójaszósz tofu csirkemell chili

2016. máj 13.

Illatos-omlós csirkemell - egy majdnem tökéletes recept

írta: Hajós Ágnes
Illatos-omlós csirkemell - egy majdnem tökéletes recept

Kedvenc húsételem a kínai étkezdék kínálatából

Nemrég írtam, hogy mennyire szeretem a nálunk élő kínaiak éttermeiben kínált ételeket, még ha annak nincs is sok köze az igazi kínai nemzeti ételekhez. Mondjuk van egy olyan sejtésem, hogy a "finnyás" európaiak nem is nagyon díjaznák azokat... :)

Mindegy, itt már leírtam a kedvenc csípős káposztasalátám receptjét, mellé én mindig illatos-omlós csirkemellet rendelek. 

Itt találtam egy autentikusnak mondható receptet a bundához, a probléma az vele, hogy csak összetevőket adták meg, a mennyiségeket nem. Néhány nem tökéletes próbálkozás után kikísérleteztem a leginkább hasonlót, azzal a különbséggel, hogy az enyémnek sötétebb lett a bundája (talán nem volt ugyanaz a hő), ...

Tovább Szólj hozzá

kínai fokhagyma gyömbér csirkemell

2016. máj 13.

Granola, ropogós müzli reggelire

írta: Hajós Ágnes
Granola, ropogós müzli reggelire

Csupa mag reggeli egészséges(ebb)en

Pár éve egy versenyen megnyertem Havas Dóra, a Lila Füge blog írójának első könyvét. Nagyon tetszettek a benne található ételek, csak azzal volt problémám, hogy néhány alapanyag, hm, hogy is mondjam... szóval nem az én pénztárcámnak való.

De ez azért nem akkora probléma, hiszen a legtöbb étel helyettesíthető hasonló ízű, olcsóbb alapanyaggal. Így párat el is készítettem a receptek közül, ez a reggelire való "sült müzli" volt az első. De nem nagyon hasonlít a boltban kaphatókhoz, ebben semmi mű dolog sincs, és eszméletlenül finom ropogós.

Egy tálalási ötletet is láthattok, én kaukázusi kefirrel, friss eperrel és egy kis mézzel fogyasztottam.

 

Granola

DSC_0041s

DSC_0049s

Hozzávalók:

30 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

méz mandula mogyoró zabpehely napraforgómag tökmag

2016. máj 11.

Sajtos minipalacsinta rántottával, lazaccal

írta: Hajós Ágnes
Sajtos minipalacsinta rántottával, lazaccal

Ms. Dahl finomsága az én konyhámban

Már egyszer említettem az angol ex-supermodellt, Sophie Dahlt egy régebbi írásomban ( akkor kétszer sült, töltött krumpli készült ), aki a szakmába beleunva főzőcskézni kezdett. Ő ugyan vegetáriánus, de ha kell, a barátjának, vendégeknek húsételeket is elkészít.

A most következő reggelit Bálint-nap környékén mutatta be az egyik főzős csatornán. Nekem annyira megtetszett, hogy az első adandó alkalommal el is készítettem. 

És komolyan, annyira, de annyira finom lett, hogy ezután sűrűn látott vendég lesz nálunk. Mondjuk füstölt lazacot csak különleges alkalmakkor fogok hozzá adni, anélkül is isteni :)

 

Tönkölyblini rántottával és füstölt lazaccal

DSC_0014s

Hozzávalók 2 főre:

A ...

Tovább Szólj hozzá

tojás palacsinta sajt snidling füstölt lazac

2016. máj 08.

Rozsos zsemle zabpehellyel

írta: Hajós Ágnes
Rozsos zsemle zabpehellyel

Friss, ropogós barna zsemle házilag

Az utóbbi időben sajnos elég kevés időm van kenyeret sütni, zsemlével meg főleg ritkán szórakozok.

Múltkor mégis rászántam magam, és akkor már egy kicsit cifráztam is :)

 

Zabpelyhes-rozsos zsemle

sdxhtz

Hozzávalók:

40 dkg sima liszt

10 dkg rozsliszt

1,5 dl tej

1 mk cukor

3,5 dkg élesztő

3 ek olaj

1 tojás fehérje

2 tk só

Pár ek zabpehely

 

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. A lisztet a rozsliszttel együtt egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet és az olajat, megdagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, 8 ...

Tovább Szólj hozzá

zsemle zabpehely

2016. máj 03.

Krémes csirkemáj sült paprikával

írta: Hajós Ágnes
Krémes csirkemáj sült paprikával

Ínycsiklandó ebéd fél óra alatt

Általában mindenféle májételt szeretek, ezért sokszor készítem. 

Nemrégiben találtam Mrs. Liptonnál ezt a receptet, és annyira megtetszett, hogy szinte rögtön elkészítettem én is. Mascarponém nem volt itthon, csak sajtkrém, ezért ezzel készítettem, de így is isteni finom lett. 

Egy jó tanács: aki ugyanúgy rajong a májért, mint én, készítsen az itt megadottnál többet. Én ebéd után is rájártam...

Sajtkrémes csirkemáj

DSC_3357s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemáj

2 nagy újhagyma a zöldjével együtt

2 gerezd fokhagyma

3 tömlős sajt (ha lehet, lágyabb fajta, összesen 30 dkg)

Só, bors

1 nagy ág rozmaring

3 különböző színű kaliforniai paprika

1 ek olaj + 1 ek vaj

Kb. 1 dl ...

Tovább Szólj hozzá

paprika csirkemáj sajtkrém

2016. ápr 30.

Krémesen egészséges: spenót az én konyhámban

írta: Hajós Ágnes
Krémesen egészséges: spenót az én konyhámban

A gyerekek ellensége ízletesen, liszt nélkül

Bármilyen furcsa is, az én finnyás nagyfiam imádja a spenótfőzeléket.

De nem azt a halvány barnás-zöldes trutyit, amit a menzán meg a kórházakban tömnek gyermekeinkbe. Mert abban szerintem csak mutatóban van a zöldség és szokás szerint agyonlisztezik, én sose szerettem. 

Amit én szoktam készíteni, az tulajdonképpen nem is főzelék, hanem mártás. Csak turmixolom, ízesítem és kész.

Eszméletlen intenzív spenótíze van és a legjobb, hogy a rengeteg zöldség miatt egy hatalmas vitaminbombát juttatunk a szervezetünkbe.

 

Spenót(mártás)

DSC_2063s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg spenótlevél

1,5 dl zsíros tejszín

2 nagy gerezd fokhagyma

Só, bors

1 csipet szerecsendió

6-8 tojás

1 ek ...

Tovább Szólj hozzá

spenót fokhagyma

2016. ápr 26.

Karfiolkrémleves egy kicsit másként

írta: Hajós Ágnes
Karfiolkrémleves egy kicsit másként

Melengető krémleves egyszerűen, gyorsan

Sikerült az időjárásnak kifogni rajtam és gyönyörűen megfáztam. Ilyenkor próbálok minél több folyadékot fogyasztani, a szokásosnál több levest is eszek.

A krémlevesekhez meg sokszor tányér sem kell, csak úgy bögréből kortyolgatom a takaró alatt, már ha van rá időm... :) 

A mostani leves (is) hűtőkisöprés eredménye, csak abban voltam biztos, hogy valami melengető krémlevest szeretnék.

Mivel kis városomban csak ritkán jutok pagodakarfiolhoz, kényszert érzek, hogy megvegyem, ha végre találok. Viszont pár nap után már szinte kötelező felhasználni, most is így jártam. A dobozban árválkodó utolsó szem édeskrumplit is belefőztem, meg egy kis római köményt fűszernek, ami mindkét ...

Tovább Szólj hozzá

szalonna édesburgonya pagodakarfiol

2016. ápr 23.

Töltött zsemle nagymamám módra

írta: Hajós Ágnes
Töltött zsemle nagymamám módra

Egyszerű és olcsó finomság régi családi recept szerint

Mint észrevehettétek már, elég sok receptet "örököltem" a nagymamámtól, bár ez így elég hülyén hangzik, hiszen szerencsére még életben van. 79 éves és tökéletes szellemi frissességnek örvend, sajnos fizikailag már nincs a topon, de ezt az ő korában megengedheti magának :)

Persze a második emeletre naponta többször felmegy és ha halászlevet, pörköltet vagy efféle kisadagban nem készíthető finomságot kell főzni, akkor a garázsban beizzítja a rezsót és a tizenvalahány literes lábasban fél napig kevergeti a kaját. Nagyapám meg 83 éves és naponta egyszer, de legalább kétszer felül a motorjára, hogy a napi bevásárlást vagy ügyintézést elvégezze, meg is bolondulna, ha ...

Tovább Szólj hozzá

túró tejföl zsemle

2016. ápr 22.

Grillezett nyúlcomb különleges körettel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett nyúlcomb különleges körettel

Mert a grillezés is lehet rendkívüli alkalom

Tavaly volt egy grill-receptverseny, elég sokat ötleteltem és sok mutatós vagy egyszerű grillételt készítettem, itt megtalálhatjátok.

De nem osztottam meg veletek az összes receptet, maradt az idei évre is :)

Most egy sokat vitatott finomsággal, nyúlhússal ötleteltem. Én már gyerekkoromban is sokat ettem, ha jól van elkészítve, alig különbözik az íze a csirkétől. Volt olyan ismerősünk, aki kijelentette, hogy ő nem szereti a nyúlhúst, ezért azt mondtuk, hogy fácánból készítette anyukám a vacsorát. Mikor jóízűen belakott, csak akkor árulták el az igazságot, de az addigra elfogyasztott alkoholmennyiség miatt nem lett balhé belőle... :D

Visszatérve az ételhez: beindult a grillszezon, ...

Tovább Szólj hozzá

joghurt padlizsán curry cukkini karalábé tahini nyúlcomb

2016. ápr 19.

Csípős káposztasaláta az én változatomban

írta: Hajós Ágnes
Csípős káposztasaláta az én változatomban

Savanyúság "kínai" módra

Szoktam néha ebédelni kínai étkezdében, több kedvencem is van. Pl. a csípős-savanyú leves, itthon is sokszor készítem (receptje itt ). 

Aztán az illatos-omlós csirkemell, aminek végre-valahára sikerült egy normális receptjére akadnom, itt  azt is megtaláljátok.

Emellé én nem rizst, hanem csípős káposztasalátát szoktam enni, szerintem tökéletesen kiegészítik egymást. Ehhez is vadásztam receptet a neten, de azok nem voltak túl szimpatikusak, inkább a saját verziómat készítettem el. Szerintem tök jó lett, majdnem pont olyan, mint a "bóti". 

Ja, és mi is az alcímben a macskaköröm? Állítólag a nálunk megtalálható kínai éttermekben kínált ételeket nem is ismerik Kínában, erősen az európai ...

Tovább Szólj hozzá

répa káposzta almaecet

2016. ápr 18.

Medvehagymás sajtkrém házilag, pofonegyszerűen

írta: Hajós Ágnes
Medvehagymás sajtkrém házilag, pofonegyszerűen

Mindjárt véget ér a szezon, medvehagymát a kiflire!

Tudom, sokan már unják a medvehagymát, de én még egyáltalán nem. Sőt, ha lehet, a legtöbb megszokott ételt megvariálom, feldobom vele.

Most egy sajtkrémet hoztam, aminek az ötletét még a gyerekeim bölcsis korában tanultam. Ott ugyanis igyekeznek mindent pépes alakban kenni a kenyérre, hogy a picik egyszerűen meg tudják enni. Volt jó pár kence, ami kifejezetten tetszett, a sajtkrémjük is ilyen volt, otthon is többször készítettem.

Ezt a receptet dobtam fel most a szezon kedvencével, amihez az kiflit is én sütöttem (receptje itt ) :)

 

Medvehagymás sajtkrém

  DSC_0113s

Hozzávalók:

Fél csokor (kb. 10 dkg) medvehagyma

15 dkg vaj

10 dkg jó minőségű gouda sajt

Fél tk só

Pár ...

Tovább Szólj hozzá

sajt medvehagyma tejföl

2016. ápr 16.

Sült csirkecomb rizi-bizivel kezdőknek

írta: Hajós Ágnes
Sült csirkecomb rizi-bizivel kezdőknek

A legegyszerűbb hétvégi ebéd részletesen

Sokszor kéritek tőlem, hogy egyszerűbb, alapvető dolgokról is írjak, ne csak különlegességekről.

Ezért múltkor lefotóztam az egyik vasárnapi ebédet és gondoltam, a főzni tanulóknak is segítek kicsit és leírom részletesen, hogy készül.

Bacon-ös csirkecomb rizi-bizivel

DSC_4057s

Hozzávalók 4 főre:

8-10 bőrös csirke alsócomb

Combonként 1 szelet bacon

Olaj

Bors

1-1 nagyobb ág kakukkfű és rozmaring

1 csésze (2,5 dl) rizs

2 csésze alaplé vagy víz

Fél csésze borsó

Fél tk só

1 csokor petrezselyem

 

A rozmaring és kakukkfű leveleit lecsipkedjük, rányomkodjuk a combokra, körbetekerjük 1-1 szelet bacon-nel. Egy tűzálló tálban egy ek olajat elkenünk, elhelyezzük benne a ...

Tovább Szólj hozzá

rizs borsó csirkecomb bacon

2016. ápr 13.

Gombás-spárgás paprikás medvehagymás nokedlivel

írta: Hajós Ágnes
Gombás-spárgás paprikás medvehagymás nokedlivel

A jól ismert klasszikus kicsit felturbózva

Az úgy volt, hogy az utolsó fél csokor, hűtőben árválkodó medvehagymát már nagyon fel kellett használni. Viszont vettem spárgát meg egy kis gombát is (a piacon mindig elkap a vásárolhatnék, főleg, ha szép az áru).

Eredetileg gombapaprikást terveztem nokedlivel, de egy hirtelen ötlettől vezérelve az előbb említett zöldségeket is belefőztem. 

Az eredmény szuper lett, igazi tavaszi zöldségtobzódás magyaros beütéssel.

 

Gombapaprikás spárgával, medvehagymás galuskával

DSC_2668s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg közepes fejű gomba

30 dkg fehér spárga

1 nagyobb hagyma

1 ek olaj

1 ek pirospaprika

1 ek paprikakrém

2 nagy gerezd fokhagyma

3 ek tejföl

2 ek étk. keményítő

Só, ...

Tovább Szólj hozzá

gomba medvehagyma spárga

2016. ápr 12.

Töltött csirke, ahogy a nagymamám készíti

írta: Hajós Ágnes
Töltött csirke, ahogy a nagymamám készíti

Régi családi recept úgy, ahogy van

A most következő receptnél számítok kritikára, de akkor is közzé kell tennem.

Leginkább azért, mert az egész gyerekkoromat végigkísérte a nagymamám töltött csirkéje, a mai napig ezt kérem tőle, ha nála ebédelünk. 

Nekem is van egy változatom, a gödöllői töltött csirke (recept itt ), de abba kicsivel több alapanyag kell.

És hogy miért várok kritikát? Blogger- és nagyonfőznitudó körökben nem "illik" kész fűszerkeveréket használni, vegetát meg aztán még annyira se. Én is ritkán szoktam, de a sült csirke fűszer keverésével nem vagyok hajlandó szórakozni, vegetát pedig csak és kizárólag tojásételbe szoktam tenni. 

Viszont a mamám ezt pontosan így készíti, és én ezt pont így ...

Tovább Szólj hozzá

csirke csirkemáj csirkecomb petrezselyem

2016. ápr 10.

Omlett füstölt sajttal, újhagymával

írta: Hajós Ágnes
Omlett füstölt sajttal, újhagymával

Ráérős, laktató reggeli nem csak vasárnapra

Gyengéim a tojásételek, ha tehetem, azt reggelizek. Állítólag már 12 éves koromban tudtam tükörtojást készíteni és még cifráztam is mindenfélével.

Ez azért volt hasznos, mert rettenetesen válogatós voltam (fura, mi?) és ha anyukám olyat készített, amit nem szerettem, sütöttem magamnak tojást. Így megnyugodott, hogy ettem valamit, én meg azért, hogy nincs balhé az evés miatt :)

Most egy egyszerű, de számomra az egyik legfinomabb omlettet hoztam, ha esetleg még lenne valahol egy kevés füstölt sonka, azt is fel lehet használni benne :)

 

Újhagymás, füstölt sajtos omlett

DSC_4721s

Hozzávalók 1 főre:

2 nagy tojás

3 ek tejszín

1 vékony csík húsos, füstölt szalonna (vagy sonka)

1 ...

Tovább Szólj hozzá

tojás sajt szalonna újhagyma

2016. ápr 08.

Rizssaláta csípősen, sajttal

írta: Hajós Ágnes
Rizssaláta csípősen, sajttal

Újabb laktató, maradékmentő saláta medvehagymával

Sokszor írtam már, hogy ételt nem szeretek kidobni, nem is nagyon szoktam.

Rizsből valahogy sosem sikerül eltalálnom a kellő mennyiséget, mindig több lesz. Bár az is igaz, hogy annyira megszerettem a rizssalátát, hogy rizsfőzéskor már a másnapi saláta lebeg a szemem előtt :)

Már található a blogon egy változat , abban csak tojás van pluszban, azt akkor készítem, ha esetleg gyerekek is jönnek vendégségbe.

Ez a mostani viszont igazi felnőtteknek való, csípős paprika is van benne. Sőt, magamnak még némi chilit is tettem hozzá, hogy tuti legyen a hatás :)

Alapvetően ez egy elég laktató saláta, de ragadozók süthetnek maguknak hozzá egy szelet húst vagy halat...

 

Csípős-sajtos ...

Tovább Szólj hozzá

saláta tojás paprika sajt medvehagyma rizs majonéz

2016. ápr 06.

Tárkonyos-zöldséges csirkeleves, laktató és isteni

írta: Hajós Ágnes
Tárkonyos-zöldséges csirkeleves, laktató és isteni

A nagy kedvenc egyszerű receptje

Ahogy sokan mások, imádom a húslevest és mint többször írtam, a maradék levet sok mindenhez felhasználom. 

Így van ez a következő levessel is, amit a legtöbben, akik ritkábban főznek, az éttermek választékából ismernek. Nem szeretem a szakácsokat bántani, hiszen én is az vagyok, de sajnos a legritkább esetben sikerül nekik úgy fűszerezni, hogy a kedves vendégnek is tetsszen, pl. a tárkony adagolását szinte mindig túlzásba viszik, vagy a citromot nem lehet benne érezni.

A most következő receptben szerintem tökéletesek az arányok, sőt, mivel elég laktató, én egy nagy tányérral jól is szoktam lakni :)

 

Tejszínes-tárkonyos csirkeleves

DSC_0636s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg csirkemell

1 kicsi ...

Tovább Szólj hozzá

répa tejszín borsó csirkemell tárkony

2016. ápr 05.

Indiai lepénykenyér otthon készítve

írta: Hajós Ágnes
Indiai lepénykenyér otthon készítve

Csapáti, a dahl-ok és curry-k kedvelt kísérője

Már sokszor terveztem, hogy otthon is készítek lepénykenyeret, hiszen az indiai ételeknek az a tökéletes kísérője. 

Sőt, az indiaiak legtöbbször kézzel esznek, a csapátiból szakítanak egy darabot szigorúan jobb kézzel és kanálként használva ezzel mernek az ételből. 

Több helyen láttam a kisebb multikban 400 ft/db áron, na, annyiért még véletlen sem fogom megvenni... Inkább sok helyen utánaolvastam, már ami a magyar nyelvű lapokon elérhető volt. Egyáltalán nem nehéz, aki teheti, készítse ghí-vel (tiszttott vajjal), mert úgy az igazi.

Ezekhez szoktam sütni (recept a képre kattintva):

DSC_2509s

DSC_2678s

DSC_4586s

DSC_2586s

És akkor jöjjön a lepénykenyér-recept:

Csapáti (chapati)

DSC_2499s

30 dkg teljes ...

Tovább Szólj hozzá

indiai csapáti

süti beállítások módosítása