2016. feb 22.

Rakott krumpli csirkével, édesburgonyával

írta: Hajós Ágnes
Rakott krumpli csirkével, édesburgonyával

Kedvenc egytálételünk megbolondítva

Lehet vitázni arról, hogy kinél mi a legnagyobb családi kedvenc, de az biztos, hogy a rakott krumpli az első közt szerepel. Sokszor készítem az egyszerű változatát, még a volt anyósomtól tanultam, annyit változtattam rajta, hogy pirított hagymát is teszek bele.

A mostani változat is nagyjából az előbb említett recept elkészítési módját követi. Azzal a különbséggel, hogy a kolbászt csirkecombra, a rendes burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.

 

Csirkével rakott édesburgonya

DSC_0481s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg édesburgonya (batáta)

0,5 l tejföl

7 tojás

1 nagy fej lilahagyma

30 dkg csirkecomb-filé

Só, bors

20 dkg reszelt sajt

Kevés olívaolaj a sütéshez

 

 

6 tojást ...

Tovább Szólj hozzá

csirkecomb lilahagyma édesburgonya

2016. feb 20.

Csirkés muffin, a gyorséttermi változat otthon

írta: Hajós Ágnes
Csirkés muffin, a gyorséttermi változat otthon

Extra laktató szendvics csirkemellfasírttal, sajttal, zöldséggel

Hát igen, nekem is van gyengém, a meki... McDonald's, ha helyesen akarjuk írni. De ma már tartózkodom tőle, csak nagyon kivételes alkalmakkor engedem meg magamnak. Egy ideig kisebb vagyont költöttem a reggeli baconös toastra és/vagy a csirkés muffinra.

Aztán lassan felkúsztak rám a kilók. Meg utánaszámoltam, hogy ez az én kis hobbim mennyibe is fáj, és a kettő együtt egy nagy stoptáblát formázott.

Szóval nekiálltam diétázni és a kellő eredmény elérésére azzal ösztönöztem magam, hogy ha elérem az X kg mínuszt, megjutalmazom magam egy csirkés muffin-nal. Sőt, én magam készítettem, az íze tök ugyanaz lett, mint a kedvencemé.

A legjobb benne, hogy mivel a muffin-ból ...

Tovább Szólj hozzá

saláta paradicsom muffin csirkemell

2016. feb 18.

Céklakrémleves naranccsal, sült kecskesajttal

írta: Hajós Ágnes
Céklakrémleves naranccsal, sült kecskesajttal

Krémleves melegen vagy hidegen, a legfinomabb feltéttel

Ez a recept régóta vár bemutatásra, kb. tavaly ilyenkor készítettem. Éppen egy elég stresszes időszakot éltem, kezdtem érezni, hogy ha így tuningolom saját magam, akkor egyenes az út a depresszióhoz. Mivel már voltam ilyen lelki válságban, tudtam, hogy a legjobb az elterelés, új célok keresése.

Nálam ez a még több főzés lett, még különlegesebb dolgok kipróbálása meg egy kis lakáscsinosítás.  A legelső gyógyrecept a most következő lett, nekem, legalábbis egy pár órára, minden gondomat elűzte.

 

Narancsos-gyömbéres céklakrémleves diós kecskesajttal

kjghg 

Hozzávalók 4 főre:

4 nagyobb cékla

1 narancs leve és héja lereszelve

1 kisebb diónyi gyömbér meghámozva, ...

Tovább Szólj hozzá

dió narancs kecskesajt cékla

2016. feb 16.

Chilis, babos húsleves fél óra alatt

írta: Hajós Ágnes
Chilis, babos húsleves fél óra alatt

Tartalmas leves, akár abszolút kezdőknek is!

Sokat nézelődök amerikai főzős oldalakon, nagyon szeretem pl. a Foodnetwork egyszerű, de látványos ételeit.

A most következő leves tökéletes, ha marad egy adag a húsleves levéből, és szeretnénk feldobni.

Itt találtam, csak a bab lett más színű, meg a paprikát kihagytam, szóval tök más lett... :)

 

Chilis, babos húsleves

DSC_0827s

Hozzávalók 4 főre:

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

1,2 l húsleves

20 dkg csirkecomb filé

1 chili

1-1 tk oregánó és római kömény

1 konzerv vörösbab

10 dkg reszelt, markáns ízű sajt (pl. cheddar, bár a képen nem az van)

1 ek olívaolaj

 

Az olívaolajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rányomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az ...

Tovább Szólj hozzá

sajt csirkecomb vörösbab

2016. feb 15.

Tejes-vajas, illatos, puha zsemle

írta: Hajós Ágnes
Tejes-vajas, illatos, puha zsemle

Ropogós héjú házi zsemle, a legjobb szendvicsalap

Még mindig itthon sütöm a péksütiket, legújabb kedvencünk ez a zsemle.

A margarinnak egyébként nem vagyok híve, de bevallom, ha nagy mennyiség kell pl. egy sütibe, akkor azt használok. Ebbe a zsemlébe viszont mindenképpen vajat használjunk, így lesz az íze és az állaga is tökéletes.

 

Tejes-vajas zsemle

DSC_2102s

Hozzávalók:

55 dkg simaliszt

2 dl tej

5 dkg vaj

2 tk cukor

2 tk só

3 dkg élesztő

1 dl víz

 

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba mérjük, megsózzuk, elkeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a közben megolvasztott és langyosra hűtött vajat, a vizet és az élesztős tejet. ...

Tovább Szólj hozzá

zsemle

2016. feb 14.

Farinata, az olasz csicseriborsó-lepény

írta: Hajós Ágnes
Farinata, az olasz csicseriborsó-lepény

Ligúr specialitás az én konyhámban

Még nyáron olyan olasz étteremben dolgoztam, ahol a szakácsok egy része is olasz volt. Így első kézből volt szerencsém megismerni néhány, általam eddig nem kóstolt, igazi olasz ételt.

Ilyen volt a farinata is, ami egy csicseriborsó-lisztből készült lepény. Utánaolvastam, állítólag már 2000 éve készítik, ezt ették kenyér helyett.

Az igazi olasz változatot vékonyra sütik, kicsit megpirítják a tetejét és önmagában, esetleg némi sajttal fogyasztják.

Én most a szokásosnál kicsit vastagabbra sütöttem, köretként szerettem volna fogyasztani. Az állaga kb. olyan, mint a sűrű polentának, de az íze határozottan a csicseriborsóé. Ha az eredeti változatot szeretnénk kapni, tegyük a megadottnál ...

Tovább Szólj hozzá

csicseriborsó-liszt

2016. feb 13.

Tejszínes-gombás csirkecomb snidlinges árpagyönggyel

írta: Hajós Ágnes
Tejszínes-gombás csirkecomb snidlinges árpagyönggyel

Egyszerű alapanyagokból különleges ebéd

A csirkecomb nálunk olyan, mint a leveles tészta, vagyis mindig megtalálható a fagyasztóban. Múltkor vettem egy adag gombát a reggeli gombás pirítós hoz, a többiből meg ezt főztem:

Sült csirkecomb tejszínes gombaraguval, snidlinges gerslivel

  agstrki

Hozzávalók 4 főre:

Nagyságtól függően 4-6 csirke felsőcomb

30 dkg csiperke

5 dl tejszín

1 kis fej hagyma

Olívaolaj

Só, bors

1 dl száraz fehérbor

20 dkg gersli

6 ek apróra vágott snidling

2 dkg vaj

 

Egy kis lábasba két ek olívaolajat öntünk, kicsit megfuttatjuk rajta a snidlinget. Ráöntjük a gerslit, összekeverjük, felöntjük kb. dupla mennyiségű vízzel, megsózzuk. Fedő alatt puhára főzzük, addigra a nedvességnek is el ...

Tovább Szólj hozzá

gomba fehérbor csirkecomb snidling gersli

2016. feb 11.

Padlizsános, tojásos lecsó, télen is imádjuk

írta: Hajós Ágnes
Padlizsános, tojásos lecsó, télen is imádjuk

Igazi nyár a télben, ezért éri meg nyáron szorgoskodni :)

Nyáron, ha van időm, befőzök, elteszek mindenféle finomságot. Baracklekvár, paradicsomlé , erős pista , felezett barack és persze a lecsó.

A lecsó igazából az egyik legegyszerűbb. Nagymamám utasítása szerint készítem, vagyis a szokásos módon felvágjuk (mi nagyobb darabokra) a paprikát és paradicsomot, se hagyma, se ízesítés, se semmi. Feltesszük főni, egyet "rottyan" (vagyis éppen csak felforr) elzárjuk a lángot és kész is. Üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakot, fejre fordítjuk 10 percre és mehet a polcra.

Nekem ebből jó pár üveg be van tárazva, így télen is simán fel tudom idézni a nyár ízeit. Nemrég ötletem sem volt, hogy mit főzzek, lementem a pincébe, aztán ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom paprika lecsó

2016. feb 10.

Főzelék kétféle karfiollal, sok bazsalikommal

írta: Hajós Ágnes
Főzelék kétféle karfiollal, sok bazsalikommal

Egészséges, lisztmentes, laktató zöldséges étel, húsevőknek sült tarjával

Végre a helyi multiban is be tudtam szerezni pagodakarfiolt, nagyon szeretem ezt a zöldséget. A sima karfiol is kedvencem, de a pagodakarfiol gyönyörű fraktáljai a szemet is gyönyörködtetik.

Tudom, bőven van hizlaló étel a blogon, de főzelékek terén hajthatatlan vagyok. Ha már ráfogjuk egy ételre, hogy egészséges, akkor az ne csak a benne fellelhető zöldségek miatt legyen, hanem tényleg ne vigyünk be vele semmilyen káros dolgot.

A most következőben nincs liszt, magával a zöldséggel sűrítettem be. A bazsalikom pedig hihetetlenül passzol hozzá, pedig szinte muszájból került bele.

Próbáltam én szegény növényt normálisan locsolni a cserépben, de már ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín bazsalikom karfiol pagodakarfiol

2016. feb 09.

Koreai palacsinta kicsit megvariálva

írta: Hajós Ágnes
Koreai palacsinta kicsit megvariálva

Zöldséges palacsinta csípős-édes-savanyú mártogatóssal

Idén is elérkezett a Palacsinta-nap :)

Bár nálunk (még) nincs nagy hagyománya, a világban rengeteg helyen ünneplik. Mostanság sokat olvasgattam erről, így tudtam meg, az eredetét. A keresztény világban hamvazószerdától indul a böjt, előző napon minden romlandót, húst, nehéz ételt "el kellett pusztítani". Vagyis megenni, vagy eltenni 40 nappal későbbre.

Ilyenkor palacsintát sütöttek, bele- és mellépakoltak mindent, ami másnaptól tilos volt.

Idén egy távol-keleti ihletésű változatot hoztam, az ötletet adó receptet itt találtam. Aztán időközben félresiklott a dolog, nem is én lennék... Nagyon finom volt, a gyerekek simán tejföllel ették, de nekem nagyon ízlett a ...

Tovább Szólj hozzá

répa palacsinta joghurt chili szalonna újhagyma szezámmag

2016. feb 08.

Tejszínes, tarjás, apró hagymás tészta sajttal, sok petrezselyemmel

írta: Hajós Ágnes
Tejszínes, tarjás, apró hagymás tészta sajttal, sok petrezselyemmel

Gyors tészta mosogatóbarát változatban

Ez a tészta az egyik reggeli rohanásban született.

Mindenkinek csomagolnom kellett már az ebédet és volt kb. fél órám. Kezembe kaptam pár dolgot a hűtőből, meg volt még előző napról egy jó nagy szelet sült tarja. Ez lett belőle, nagyon szerettük :)

 

Tejszínes, tarjás gyöngyhagymás csusza

DSC_1982

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg fodros kocka tészta

15 dkg sertéstarja (1 nagy szelet)

5 dkg húsos, füstölt szalonna

Só, bors

1 nagy gerezd fokhagyma

Olaj

2 nagy marék gyöngy- vagy apróhagyma (nem ecetes)

1 nagy vagy 2 kis csokor petrezselyem

4 dl zsíros tejszín

Kb. 10 dkg reszelt sajt

 

A tésztát a csomagoláson levő használati utasítás szerint kifőzzük. Leszűrjük (egy pohárral ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tejszín tészta szalonna tarja petrezselyem gyöngyhagyma

2016. feb 06.

Babos-sajtos töltött pizza

írta: Hajós Ágnes
Babos-sajtos töltött pizza

Calzone ropogós csúccsal, olvadó-nyúlós sajttal

Ezt az ételt a lustaság ihlette, nem volt kedvem semmit főzni, de pizzához se.

A nemrég készített burgonyafánk töltelékéből még maradt sajt meg paradicsomos bab is, gyúrtam egy oregánós kenyértésztát, de keleszteni sem volt kedvem, gondoltam, lesz, ami lesz.

Sőt, a nyújtást is elbénáztam, így lett háromszög a bármilyen más szabályos alakzat helyett... Viszont a tetején a kis bumszlit már direkt csináltam. Mikor elkészült, finom, ropogós lett, Soma egyből le is csapott rá :)

Innen már jól alakultak a dolgok, hiszen az íze valami isteni volt. Míg a sütőben volt, összedobtam egy gyors salátát és kész is volt az ebéd :)

 

Pizzás-babos óriásháromszög

  DSC_2915s

Hozzávalók 2 ...

Tovább Szólj hozzá

sajt pizza bab paradicsomlé

2016. feb 06.

Melegszendvicskrém házilag, nagymamám receptje szerint

írta: Hajós Ágnes
Melegszendvicskrém házilag, nagymamám receptje szerint

Újhagymás, májkrémes, mustáros kence, kedvenc gyerekkori vacsorám

Lassan kifogyok nagymamám imádott receptjei ből, amiket a mai napig készítek, de még van egy pár.

A most következő sok kedves gyerekkori emléket idéz bennem. Mikor kicsik voltunk a tesómmal, nagyon szerettünk hétvégén ott aludni a mamáéknál. Eleinte volt, hogy ketten, aztán mikor már folyton veszekedtünk, akkor csak egyenkét :)

Esténként a mama szinte mindig melegszendvicset készített abban a régi fajta minigrill-sütőben, ami akkoriban egyik háztartásból sem hiányozhatott. Ő keverte a krémet, imádtuk.

Azért a nagyszüleimet nem úgy kell ám elképzelni, hogy vidéken élnek egy parasztházban csirkékkel :) A mai napig  társasházban laknak a második emeleten. Így 80 ...

Tovább Szólj hozzá

tojás sajt mustár tejföl újhagyma májkrém petrezselyem

2016. feb 04.

Krumplisaláta tepertővel

írta: Hajós Ágnes
Krumplisaláta tepertővel

Különleges saláta, diétázók kíméljenek! :)

Elég régóta fordítok étlapokat, talán ez is az egyik oka, hogy szeretem a különleges ételeket.

Mindig inspirálódok az éppen aktuálisan nálam lévő étlapból, most egy kicsit sem fogyókúrás krumplisalátát találtam. Lehet, hogy hülyének néztek, de direkt felhívtam a főszakácsot, hogy magyarázza már el nekem, hogyan fog készülni.

Aztán neki is álltam és ahogy gondoltam, tényleg nagyon finom lett. Meg mondjuk jó laktató is, valami gyenge halat vagy csirkemellet tudok elképzelni mellé. :)

Töpörtyűs krumplisaláta

DSC_2171s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg krumpli

15 dkg (kacsa)töpörtyű

1 ek kacsazsír

1 nagy fej hagyma

4 ek majonéz ( receptem itt )

4 ek kefir

Fél mk fehér bors

...

Tovább Szólj hozzá

saláta krumpli majonéz töpörtyű petrezselyem

2016. feb 03.

Ropogós, szezámmagos, bundás csirkemáj

írta: Hajós Ágnes
Ropogós, szezámmagos, bundás csirkemáj

Kívül ropogós, belül krémes falatkák könnyen, "robbanás" nélkül :)

Rengeteg csirkemájas recept em van, letagadhatatlanul ez az egyik kedvenc alapanyagom.

Nemrég új ötlet után kutattam, így találtam meg Mautner Zsófinál a következő recept et. Nagyon megtetszett az ötlet, el is készítettem. Bár én a végén nem toltam be a sütőbe, mert szerintem akkor eléggé kiszáradt volna, így meg szép rózsaszín, szinte krémes maradt.

Ja, és gyerektársaságnak ideális fogás, nálunk a felét elcsipegették, mire ebédeltünk volna :)

 

Szezámos-bundás csirkemáj

DSC_3558s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemáj

10 ek liszt

4 ek szezámmag

Kb. 2 dl kefir

Só, bors

Bő olaj a sütéshez

1 ek sütőpor

 

A májat falatnyi darabokra vágjuk, ...

Tovább Szólj hozzá

csirkemáj szezámmag

2016. feb 02.

Ketchup céklából, merjünk újítani!

írta: Hajós Ágnes
Ketchup céklából, merjünk újítani!

Meglepően különleges mártás, céklarajongóknak kötelező!

Nálunk nem nagyon ismert ez a fajta mártogatósnak való, egy amerikai honlapon akadtam rá, ott a sült édesburgonyához adják. Mivel imádom a céklát, főleg sütve, muszáj volt kipróbálnom.

Nem is csalódtam, nagyon finom és különleges lett.

Ötlet innen , meg még vagy öt helyről.

Céklaketchup

DSC_3551s

6 nagyobb cékla

2 dl almaecet

1 dl ketchup

2 ek Worcestershire-szósz

10 dkg barna cukor

1 kis fej hagyma

1 nagy csipet só

Frissen őrölt bors

1 tk friss, reszelt gyömbér

1 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

 

A céklákat egyenként alufóliába tekerjük, egy tepsire tesszük. 180 fokos sütőben puhára sütjük, ez legalább 1 óra. Szúrjunk bele egy kést, ha könnyen ...

Tovább Szólj hozzá

gyömbér cékla ketchup barna cukor Worcestershire szósz

2016. feb 01.

Mediterrán paprikás krumpli pirított csirkemellel

írta: Hajós Ágnes
Mediterrán paprikás krumpli pirított csirkemellel

A miénk is isteni, de ezt (legalább) egyszer meg kell kóstolni

Nem mondhatjátok, hogy csak a különlegességeket szeretem, van már fent két hagyományos paprikás krumpli is a blogon. Na, jó, nem teljesen egyszerűek ezek sem, az egyik egy kicsit felturbózott változat, a másik pedig egy csepp indiával van fűszerezve.

Most egy spanyol változatot hoztam, a receptet itt találtam hozzá. Mivel a nagy, húsos paradicsomok ilyenkor elég ízetlenek, a kamrában lévő passzírozott paradicsomlé met használtam. De nyáron mindenképpen ki fogom próbálni friss paradicsommal :)

Addig is, szerintem többször el fogom készíteni, a szaftjában benne van a nyár. :)

Mediterrán paprikás krumpli

DSC_2163s

Hozzávalók 4 főre:

0,5 kg csirkemell-filé

3 közepes krumpli

1 ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli padlizsán paradicsomlé csirkemell

2016. jan 31.

Sütőtökös, kakukkfüves, tökmagos sajtgolyó

írta: Hajós Ágnes
Sütőtökös, kakukkfüves, tökmagos sajtgolyó

Kívül-belül ropogós, olvadó sajttal, krémes sütőtökkel

Már van fent a blogon kétféle sajtgolyó receptem, az egyik cukkinivel , a másik pedig csak " natúr ". A sima sajtos tökéletes húsmentes kísérő főzelékekhez vagy salátához.

A cukkinis pedig azért a kedvencem, mert frissen, forrón nyúlós a sajt a belsejében és számomra az a boldogság egyik forrása :) Ezt vettem alapul, mikor aktuálisan sütőtökkel szerettem volna elkészíteni. A neten csak olyan recepteket találtam, amibe liszt vagy zsemlemorzsa kell, de úgy nem kaptam meg a kívánt állagot.

Így ez most a fantáziámra volt bízva, mindent mértem közben, meg persze ötleteltem. A kakukkfű meg a tökmag akár egy sütőtökkrémleves része is lehetne, így ezek belekerültek. Szívem ...

Tovább Szólj hozzá

sütőtök sajt kakukkfű tökmag

2016. jan 29.

Burgonyafánk paradicsomos babbal és sajttal töltve

írta: Hajós Ágnes
Burgonyafánk paradicsomos babbal és sajttal töltve

Olcsó és laktató, de leginkább finom :)

Ez a recept nem saját ötlet. Ebben a videóban láttam, és addig motoszkált az agyamban, míg elkészítettem.

Hát, nem egy könnyű diétás fogás, az tuti. Viszont egyszerű és különleges, mi majonézes salátával ettük, de főzelékhez feltétnek is el tudom képzelni.

Egy ötlet: maradék, kicsit beszáradt krumplipürével is készülhet, tegyünk hozzá pár kanál lisztet.

Babbal és sajttal töltött burgonyafánk

DSC_2885s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg krumpli

3 ek liszt

Só, bors ízlés szerint

1 konzerv paradicsomos bab (vagy maradék chilis bab)

10 dkg reszelt sajt (cheddar)

Olaj a sütéshez

 

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk. puhára főzzük, kihűtjük, krumplinyomón áttörjük. ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli sajt bab

2016. jan 27.

Ananászos-kókuszos rétes csokival

írta: Hajós Ágnes
Ananászos-kókuszos rétes csokival

Süti a piña colada koktél ízeivel és egy kis plusszal

Mikor megérkeznek az akciós újságok, rögtön bújni kezdem. Először azt keresem, hogy a megszokott dolgaimból van-e valami, ami olcsóbb, utána a különlegességeket.

Így esett múltkor, hogy fele áron jutottam igazán friss, jó minőségű ananászhoz. Szegény vagy három napot üldögélt az ablakban, mire kitaláltam, hogy mi legyen belőle :)

Először csoki nélkülit szerettem volna. De mivel a gyerekeimnek az nem is édesség, amiben nincs csoki, csak nézegették, így kitaláltam ezt a díszítést. Aztán sietnem kellett a fotózással, mert pillanatok alatt befalták :)

Megj.: Az előző bejegyzésben a sütőtökkrémleveshez nem kellett elhasználni egy egész doboz kókusztejet, a maradék kb. ...

Tovább Szólj hozzá

kókusztej ananász réteslap

süti beállítások módosítása