2016. ápr 02.

Paradicsomos krumplifőzelék fűszeresen, liszt nélkül

írta: Hajós Ágnes
Paradicsomos krumplifőzelék fűszeresen, liszt nélkül

Duplán burgonyás főzelék kakukkfűvel

Nemrégiben krumplifőzeléket rendelt a család, néha ők is vágynak a "rendes" kajára.

Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy a gyerekeim és a párom hogy viszonyul ehhez a sok különlegességhez, amit készítek. A párom igazi álompasi ebben a témában, mindent megeszik (még amit nem szeret, azt is). A gyerekeim viszont szerintem még a nagy átlagnál is finnyásabbak, de apró trükköket azért be lehet vetni náluk.

Így történt, hogy mivel a krumplit és a paradicsomszószt is szeretik, egyesítettem nekik a kettőt. Sőt, édeskrumplit is belefőztem, hátha ebben a formában legalább megeszik. A siker akkora volt, hogy nem is gondoltam volna, a három fiú bevágta az egész adagot, nekem csak a kóstoló jutott... :)

...
Tovább Szólj hozzá

krumpli paradicsomlé kakukkfű édesburgonya

2016. már 30.

Melengető, laktató leves a hétvégi maradékból

írta: Hajós Ágnes
Melengető, laktató leves a hétvégi maradékból

Húsleves pirított kenyérrel, olvadó sajttal és sült hagymával

Húsleves nálam minden héten készül, szép nagy adagban. Aki sűrűbben olvassa a blogot, biztos észrevette, hogy a lét elég sok mindenbe felhasználom, egy sima főzeléknek is sokkal finomabb lesz az íze tőle.

Ennél a receptnél megmarad a leves levesnek, viszont néhány egyszerű hozzávalóval igazán laktató, gyomor- és lélekmelengető ételt varázsoltam belőle. 

A receptet a Tarka Bárka blog on találtam, itt .

 

Húsleves sajtos pirítóssal és sült hagymával

DSC_2536s

Hozzávalók:

1 l jó ízes húsleves

4 szelet barna magos kenyér

10 dkg zsíros, markáns ízű sajt

4 hagyma

1 ek vaj

1 nagy csokor petrezselyem

 

A kenyeret kockákra vágjuk, egy száraz serpenyőben ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma sajt húsleves petrezselyem

2016. már 28.

Sajtburger gombában, miniben

írta: Hajós Ágnes
Sajtburger gombában, miniben

Sokunk kedvenc gyorsétele különleges formában

Nemrég találtam a Tasty-n egy jó kis videó t. Már akkor nagyon megtetszett az ötlet, másnap neki is álltam, és elkészítettem. Az arányoknál eltértem a megadottól, dehát nem is én lennék...

Nekem így volt elég intenzív az íze, ami tökéletesen emlékeztetett a sajtburgerre. Viszont az eredeti változat leghizlalóbb része, a zsemle egyáltalán nem hiányzott. Így amellett, hogy isteni finom, még jó pár diétába be is illeszthető :)

 

Mini sajtos gombaburger

DSC_3252s

Hozzávalók 4 főre:

20 közepes fej barna csiperke

25 dkg darált marhahús

7 dkg vaj

1 közepes fej hagyma

1 ek ketchup

1 ek mustár

1 ek Worcester szósz

Só, bors

15 dkg krémsajt

5 dkg cheddar sajt

Pár db ...

Tovább Szólj hozzá

gomba sajt burger csiperke koktélparadicsom Worcestershire szósz

2016. már 22.

Gnocchi tavaszi zöldségekkel, csirkemájjal

írta: Hajós Ágnes
Gnocchi tavaszi zöldségekkel, csirkemájjal

Olaszos-magyaros tészta kucsmagombával, medvehagymával

Végre itt a jó idő, egyre több gomba bújik elő a földből, legnagyobb örömömre. Imádok mindenféle fajta gombát, rengeteg gombás receptem van, itt tudjátok megnézni.

A most következő ételben összehoztam a tavasz két nagy kedvencét (meg az enyémet is). Gnocchi t már tök régen készítettem, pedig legalább annyira szeretem, mint a rizottó t, ezért ez is került bele medvehagymá val megbolondítva.

Mindent összevetve elég látványosra (és persze finomra) sikeredett, mégsem túl bonyolult maximum a gnocchi formázásával kell eltöltenünk egy kis időt.

 

Tárkonyos-kucsmagombás csirkemájragu spenótos gnocchival

DSC_6629s

Hozzávalók 4 főre:

A gnocchihoz:

10 dkg spenót

25 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

spenót csirkemáj tárkony gnocchi petrezselyem kucsmagomba

2016. már 20.

Sütőben sült töltött tojás húsvétra készülve

írta: Hajós Ágnes
Sütőben sült töltött tojás húsvétra készülve

Meleg tojásos reggeli vagy vacsora ropogós sajttal

Még tavaly húsvét után álltam a halom tojás fölött és ötleteltem. Szeretem én a kaszinótojás t, csak kicsit unom. Meg a tojásos szendvicskrém et is, de nem volt kedvem nyomkodni.

Meg még sok minden eszembe jutott, pl. a tojáspörkölt , de az nem húsvétra való... Szóval a neten nézelődve beleakadtam egy sütőben sült tojásra, ami azért tetszett meg, mert majdnem olyan, mint egy melegszendvics, de nem kell hozzá kenyér, hanem a tojás kemény fehérjébe van visszatöltve a krém. A tetejére meg rásütve a sajt, szóval pont nekem való és még a maradék sonkából is csempésztem bele :)

Sütőben sült, töltött tojás

DSC_5063s

Hozzávalók 4 főre:

8 tojás

5 dkg sonka vagy szalonna

Negyed ...

Tovább Szólj hozzá

tojás sonka sajt újhagyma

2016. már 18.

Salátából krémleves? Lehetséges és nagyon is finom!

írta: Hajós Ágnes
Salátából krémleves? Lehetséges és nagyon is finom!

Egyszerű leves ropogós kenyérkockákkal

Még két éve készítettem csalánleves t, azóta motoszkál bennem, hogy más levelesből is készítsek.

Múltkor kaptam egy nagy halom salátát, miután megmostam, kicentrifugáztam és bezacskóztam (így tovább eláll) egy hétig mindenhez salátát ettünk. Mondjuk jót is tett, egy-két kiló mínusz volt a jutalom. De egy idő után elment tőle a kedvem, akkor jutott eszembe a krémleves, amibe mindjárt három fejet is felhasználhattam.

Nézelődtem erre-arra a neten, aztán megalkottam a saját változatomat:

 

Tárkonyos salátakrémleves

DSC_4567s

Hozzávalók 4 főre:

3 fejes saláta

1,2 l húsleves

1,5 dl tejszín

1 nagy fej hagyma

1 ek vaj

2 szelet kenyér

2 tk tárkony

Só, bors

 

A salátákat ...

Tovább Szólj hozzá

saláta kenyér vaj

2016. már 15.

Citromkrémes ujjlenyomat keksz

írta: Hajós Ágnes
Citromkrémes ujjlenyomat keksz

Egyszerű aprósüti minden alkalomra

Szeretem az ilyen könnyen elkészíthető édességeket, az elkészítésbe még a gyerekeket is be lehet vonni.

Sajnos már nem emlékszem, hol találtam a receptet, az internet tele van ennek a sütinek ezerféle változatával.

Sőt, én is szoktam variálni, citromkrém helyett mehet bele olvasztott csoki, esetleg lekvár. Sőt a tésztáját is lehet variálni kakóporral, narancs-vagy citromhéjjal, de a lehetőségeknek tényleg csak a képzelet szab határt :)

Citromkrémes ujjlenyomat süti

DSC_5140s

Hozzávalók:

300 g liszt

240 g vaj

100 g cukor

1 tk só

1 zacskó vaníliás cukor

 

Fél adag citromkrém (lemon curd, recept itt )

 

A sütihez valókat összegyúrjuk, diónyi golyókat veszünk belőle. Tepsire ...

Tovább Szólj hozzá

citrom keksz

2016. már 14.

Különlegesen krémes csirkemell tavaszi körettel

írta: Hajós Ágnes
Különlegesen krémes csirkemell tavaszi körettel

Csirkemell citromfűvel, tejföllel, pesto-s krumplival

Mikor még csak tanultam főzni (éppen a nagyfiammal voltam terhes), délelőttönként mindig szakácskönyvet vagy a netet bújtam. Minden nap valami újdonságot főztem, jó darabig arra voltam büszke, hogy kétszer nem kerül ugyanaz az asztalra.

Akkor találtam ezt a citromfüves-tejfölös csirke receptet és nagyon megszerettem. Sokáig csak pácnak használtam grillezett húsokhoz, de egy ideje tepsiben sütöm meg, így a tejföl isteni finom krémmé sűrűsödik a hús tetején.

Én legszívesebben csak salátával szoktam enni, de legutóbb egy különlegesebb köretet dobtam össze hozzá.

 

Citromfüves-tejfölös csirkemell rukkolapesto-s krumplival

DSC_0621s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemell

0,5 l ...

Tovább Szólj hozzá

dió sajt tejföl csirkemell citromfű rukkola petrezselyem

2016. már 12.

Kívül-belül sajtos kifli

írta: Hajós Ágnes
Kívül-belül sajtos kifli

Ropogós, rozsos csavart kifli szezámmaggal

Nemrég tettem már közzé egy csavart kifli receptet, azt nem kellett keleszteni, csak gyorsan meggyúrni, kinyújtani, tekerni és mehetett is a sütőbe.

Ez a mostani egy kicsit fantáziadúsabb, több összetevő van benne és kicsit tovább tart az elkészítése, de megéri.

 

Kívül-belül sajtos csavart kifli

DSC_3069s

Hozzávalók:

15 dkg tk. rozsliszt

30 dkg sima liszt + nyújtáshoz

4 ek szezámmag

10 dkg reszelt (cheddar) sajt

2 dl tej

1 dl víz

1 mk cukor

2,5 dkg élesztő

5 dkg vaj

2 tk só

1 tojás fehérje

 

A tejet és a vizet összeöntjük, langyosra melegítjük. Belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a szezámmagot ...

Tovább Szólj hozzá

kifli sajt szezámmag

2016. már 08.

Bacon-ös májpástétom, krémes és ropogós

írta: Hajós Ágnes
Bacon-ös májpástétom, krémes és ropogós

Kacsa- vagy csirkemájkrém házilag, a bolti a nyomába sem érhet

Nemrégen az egyik ismerősöm kért tőlem egy nagyobb adag májpástétomot, amit friss bagettel tudnak falatozni. Régebben készítettem egy olyan változatot, ami bacon-be volt göngyölve, de az kemény volt, nem nagyon lehetett kenyérre kenni.

Viszont bacon-ös májpástétomot ígértem, és a kencében nem csak ízében szerettem volna, hogy részt vegyen a szalonna. Azt találtam ki, hogy először kisütöm a zsírját, le is szárítgattam kicsit, hogy csak a ropogós pörc maradjon. Ezt törtem össze és kevertem a kész májkrémbe, így nem csak az ízt lehet kicsit elkülöníteni, hanem az állaga is más lett.

Nagyon finomra sikerült, fel is vettem a repertoárba :)

 

Bacon-ös ...

Tovább Szólj hozzá

kacsamáj bacon

2016. már 07.

Svéd gombasaláta, egy jó barát a múltból

írta: Hajós Ágnes
Svéd gombasaláta, egy jó barát a múltból

A retro kedvencet még mindig szeretjük

A 70-es, 80-as években volt a hidegtálaknak igazi divatja, nem telhetett el nélkülük szilveszter, vagy nagyobb családi esetleg céges buli.

És ha hidegtál, akkor franciasaláta , kaszinótojás , sonkatekercs és persze svédgomba. Aztán valamilyen oknál fogva ez a paradicsomos-gombás saláta feledésbe merült, egészen a közelmúltig.

Nemrég az én korosztályomnak eszébe jutott, hogy gyerekkorukban mennyire szerették ezeket a mutatós, ízlésesen tálalt ételeket. A szüleink meg azért kedvelték, mert előző nap mindent el lehet készíteni és az ünnep vagy buli napján lehet a készülődéssel foglalkozni. A kaját meg csak elő kell kapni a hűtőből.

Szóval jöjjön most ez a régen és újra közkedvelt ...

Tovább Szólj hozzá

gomba kakukkfű paradicsompüré

2016. már 06.

Téli gyümölcssaláta mentával

írta: Hajós Ágnes
Téli gyümölcssaláta mentával

Egészséges desszert sok gyümölccsel

Van az úgy, hogy az ember nem vágyik semmi émelyítő tésztás, krémes dologra, de valami édeset szeretne enni.

Ilyenkor tökéletes a gyümölcssaláta, csak össze kell szedni a házban található friss (és befőtt) gyümölcsöket, hozzáadni egy kis gyümölcslét és kész is a gyerekek-felnőttek kedvence.

Én most egy kis mentát adtam hozzá, de bazsalikommal is nagyon finom.

Van egy másik gyümölcssaláta recept is a blogon, az sajttal és dióval készült, itt a receptje.

 

Mentás gyümölcssaláta

DSC_0414s

Hozzávalók 4 főre:

3 alma

20 dkg eper

6 fél őszibarack (befőtt)

1 gránátalma

2 édes narancs

2 dl ananászlé

1 nagy marék mentalevél

1 ek méz

 

Az almát és őszibarackot ...

Tovább Szólj hozzá

alma eper barack gránátalma

2016. már 04.

Sonkás, gazdag krémes sajttekercs

írta: Hajós Ágnes
Sonkás, gazdag krémes sajttekercs

Szemrevaló hidegtálravaló sajtrajongóknak

Szeretem a hidegtálakat, sokat készítek. Már többen kértétek, hogy osszam meg a rájuk kerülő falatok receptjét, párat már fel is tettem.

Pl. én keverem a majonézt, ezzel egyrészt pénzt spórolok, másrészt szerintem olyan az íze, mint a legfinomabb (és legdrágább) boltban kaphatónak. Receptje itt található.

Ebből keverem a tatármártás t, a következő lépés pedig a franciasaláta . Sőt, a hidegtálról először mindenkinek a kaszinótojás jut eszébe, azt is megosztottam itt .

A most következő feltét már középhaladó kategória, egy kis kézügyesség kell hozzá. Viszont szépséges és nagyon finom, érdemes kipróbálni :)

Az ötletet hozzá innen és innen vettem és összegyúrtam :)

 

...
Tovább Szólj hozzá

serrano tojás sonka sajt

2016. már 02.

Krumplileves gombával és kaporral, lengyel módra

írta: Hajós Ágnes
Krumplileves gombával és kaporral, lengyel módra

Laktató zöldségleves, akár szűkösebb napokra is

Még mindig tart a katolikusok nagyböjtje, de bevallom, tőlem sem áll most távolt egy kis diéta. Olyan ételeket keresek mostanában, amiben nincs túl sok hús, vagy egyáltalán nincs.

Ezt a levest szintén anyukám krumplis receptkönyvében találtam, mint a tatár pirog ot. Mint a pirognál, most sem vagyok meggyőződve, hogy ennek a levesnek bármi köze lenne a nevében szereplő néphez, de a könyvben így hívják.

Mindenesetre ez egy finom és nagyon is laktató leves, és a legtöbb diétába is beilleszthető.

 

Krumplileves lengyel módra

DSC_1054s

Hozzávalók 4-6 főre:

50 dkg krumpli

20 dkg gomba

2 közepes fej hagyma

1 nagy répa

1 nagy petrezselyemgyökér

1 csokor zsenge kapor

1 ek zsír ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli gomba tejföl kapor

2016. már 01.

Banános-nutellás süti

írta: Hajós Ágnes
Banános-nutellás süti

Keverem-kavarom süti a két kedvencemmel

Ezt a receptet is a Foodnetwork-ön találtam ( itt ). Csak valami egyszerű sütire vágytam, mármint az elkészítést illetően.

A tetején a díszítés az én ötletem volt, így gyorsabban is fogyott :)

Mint tudjuk, a nutella és a banán nagyon jó barátságban vannak, ebben a három összetevős nassolnivalóban már bizonyított :)

 

Banános-nutellás süti

DSC_2835s

Hozzávalók:

25 dkg vaj (+ a tepsihez)

25 dkg liszt (+ a tepsihez)

2 tojás

20 dkg barna cukor

2 (túl)érett banán (a díszítéshez további kettő, nem túlérett)

6 dkg tejföl

2 tk sütőpor

½ tk szódabikarbóna

15 dkg nutella

1 tk só

 

A vajat olvasszuk meg, a banánt nyomkodjuk össze. Egy tálban robotgéppel keverjük össze az ...

Tovább Szólj hozzá

banán nutella

2016. feb 29.

Tejszínes-sajtos rakott csirkemell színes salátával

írta: Hajós Ágnes
Tejszínes-sajtos rakott csirkemell színes salátával

Sütőben sült csirke rengeteg sajttal, a mestertől

Nemrég ismét Széll Tamás receptjeit nézegettem, akkor találtam ezt az isteni, csupa sajtos rakott húst.

Egyáltalán nem bonyolult, a legjobb benne, hogy melegen vagy akár másnap, hidegen is nagyon finom.

 

Tejszínes, sajtos rakott csirke olívás salátával

DSC_4252s

Hozzávalók 4 főre:

0,5 kg csirkemell

30 dkg reszelt sajt

2 dl zsíros tejszín

Vaj az edény kikenéséhez

Kb. 10 dkg liszt

5 db tojás

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

 

A salátához:

1 jégsaláta

20 dkg koktélparadicsom

10-15 dkg fekete, magozott olajbogyó

2 ek olívaolaj

2 ek balzsamecet

 

A csirkemellet féltenyérnyi, egy centi vastag darabokra szeljük, minden oldalukat megsózzuk, -borsozzuk. A tojásokat ...

Tovább Szólj hozzá

saláta tejszín olajbogyó csirkemell

2016. feb 28.

Parasztreggeli, vagyis rántotta minden földi jóval

írta: Hajós Ágnes
Parasztreggeli, vagyis rántotta minden földi jóval

Extra laktató reggeli egy nyaralás emlékére

Még valamikor kamaszkoromban, az akkori barátoméknál ettem először parasztreggelit. Emlékszem, valahol a Tisza mellett nyaraltunk és egy ráérős reggelen, mikor már nem ettek a szúnyogok, a nagy társaságnak egy hatalmas adag ilyen brutálisan laktató rántottát készítettek.

Aztán a kapcsolat "elmúlt", de ennek a reggelinek az emléke máig bennem maradt, én úgy teleettem magam vele, hogy egy fél napig alig bírtam mozdulni.

Hétvégénként mindig próbálok valami különlegesebb napindítót készíteni, ha más ötletem nincs, a rántottát turbózom fel. Már egyszer írtam az apukámféle sült papriká ról, azt is nagyon szeretem. De mivel most volt egy kis főtt krumpli előző napról, inkább ...

Tovább Szólj hozzá

tojás paprika sonka szalonna petrezselyem

2016. feb 27.

Kenyérsaláta gyümölccsel, sült csirkével

írta: Hajós Ágnes
Kenyérsaláta gyümölccsel, sült csirkével

A szikkadt kenyér tökéletes helye olasz módra

Kedvenceim az olasz(os) ételek. A fő jellemzői, hogy könnyen elkészíthetők, nem kell hozzájuk sok összetevő, mégis nagyon finomak.

Ilyen pl. a panzanella, a kenyérsaláta. Az eredetihez szikkadt kenyeret használnak, paradicsomot, olívaolajat, meg ami a kezükbe akad, a változatok száma végtelen. Én már tavaly készítettem egyszer grillrácson , kicsit megvariálva, úgy Ági módra.

A mostani "kicsit" egyszerűbb, legalábbis grillsütő nem kell hozzá :)

Viszont van benne sült gyümölcs és csirke, és természetesen a maradék majdnem száraz kenyeret is  felhasználhatjátok benne :)

 

Panzanella csirkével, gyümölccsel

DSC_3015s

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy szelet ujjnyi vastag (a legjobb, ha ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom csirkecomb gránátalma bacon avokádó

2016. feb 24.

Csirkemell fetával, görög hangulatban

írta: Hajós Ágnes
Csirkemell fetával, görög hangulatban

Göngyölt csirke sajttal, spenóttal, aszalt paradicsommal

Ez a mostani recept a legutóbbi hűtőkisöprés eredménye. Kipakoltam magam elé, amiből már csak kevés volt és/vagy lassan lejár és ez lett belőle :)

 

Fetás, zöldséges töltött csirkemell

DSC_1976s

Hozzávalók 4 főre:

4 nagyobb csirkemell-filé, egyenként kb. 25 dkg-osak

20 dkg feta

4 db olajban eltett aszalt paradicsom lecsepegtetve

5 dkg bébispenót

1 kis tojás

Só, bors

2 szelet bacon

Olívaolaj

 

A bacon-t apróra vágjuk, zsírját egy serpenyőben kiolvasztjuk, a pörcöket kivesszük, kihűtjük.

Egy tálban villával összenyomkodjuk a fetát, hozzáadjuk a bacon-t, az apróra vágott aszalt paradicsomot, a tojást és szép adag frissen őrölt borsot. Nagyjából simára ...

Tovább Szólj hozzá

csirkemell bacon feta aszalt paradicsom

2016. feb 23.

Sütőtökös, duplán sült burgonya bacon-nel

írta: Hajós Ágnes
Sütőtökös, duplán sült burgonya bacon-nel

Tápláló, különleges vacsora az utolsó sütőtökkel

Idén ismét felfedeztem magamnak a sütőben sült krumplit, nemrég közzétettem egy másik változat ot is, azt sűrű paradicsomszósszal készítettem.

Most megint kedvet kaptam ehhez a végtelenül egyszerű ételhez, felhasználtam hozzá az utolsó darab sütőtököt, amit a piacon kaptam.

Ha ti már nem kaptok, használjatok helyette édesburgonyát.

 

Sütőtökös töltött krumpli sajttal, bacon-nel, zsályával, szezámos mártogatóssal

DSC_2652s

Hozzávalók 4 főre:

8 nagy krumpli

6 szelet bacon

50 dkg sütőtök

8 levél zsálya

7 dkg vaj

2 ek olívaolaj

Só, bors

4 ek reszelt pecorino

4 ek reszelt cheddar

1-1,5 dl habtejszín

 

A mártáshoz:

3 nagy ek tahini

4 nagy ek joghurt

...
Tovább Szólj hozzá

krumpli sütőtök sajt zsálya bacon petrezselyem tahini

süti beállítások módosítása