2017. jan 24.

Nokedli osztrák módra, gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Nokedli osztrák módra, gazdagon

Spätzle az én ízlésem szerint

Imádom a tojásos nokedli t, meg egyáltalán, mindenféle nokedli t.

Nem tudom, mi ez a vonzódásom a kifőtt tészta ezen fajtájához, mondjuk a gnocchi t (magyarosan nudlit :) ) is minden formában szeretem. 

De vissza a nokedlihez: úgy tudom, ezt az osztrákok is a sajátjuknak vallják, bár ha jól tudom, ők tejjel készítik. És meg is variálják sokféleképpen, én ezt a most következőt sok különböző recept alapján készítettem. Plusz kicsit a saját ízlésem szerint alakítottam, nagyon finom lett :)

 

Bacon-ös, újhagymás, sajtos nokedli

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg liszt

1 nagy tojás

12 szelet bacon

4 szál újhagyma

15 dkg camembert sajt

3 nagy marék hántolt, sótlan tökmag

1-2 piros chili

...
Tovább Szólj hozzá

sajt bacon nokedli újhagyma camembert

2017. jan 17.

Forró, fűszeres gesztenyeleves kókuszcsókkal

írta: Hajós Ágnes
Forró, fűszeres gesztenyeleves kókuszcsókkal

"Gyümölcsleves" a hideg napokra

Imádom a sült gesztenyét, télen sokszor készítek, már ha találok normális minőségűt. Itt már leírtam, hogyan lesz tökéletes.

Akinek van türelme és ideje, készíthet belőle gesztenyemasszát, de azért ahhoz én kevésnek érzem magam :) Így beérem a boltival, persze abból is van igazán jó, érdemes megnézni a csomagolást.

A most következő leves kifejezetten az édesszájúaknak készült, és egy kis egzotikumot is belecsempésztem. Aki a gesztenyepürét szereti, ezt is imádni fogja, próbáljátok ki!

 

Kókuszos gesztenyekrémleves kókuszcsókkal

dsc_3166s

Hozzávalók 4 főre:

2 csomag gesztenyemassza (a legjobb az ízesítetlen)

1 ek rum

1 l kókuszital

Méz ízlés szerint

1 mk őrölt kardamom

1 ...

Tovább Szólj hozzá

gesztenye kókusz kókuszital

2017. jan 11.

Rántott hús krumplipürével - extra különleges változatban

írta: Hajós Ágnes
Rántott hús krumplipürével - extra különleges változatban

Mandula, márványsajt és sült paprika a főszerepben

Nemrég már írtam arról, hogy egy nagy doboz pulykahúst kaptam a Gallicoop-tól. A nagy része ment a fagyasztóba, aztán lassan elkezdtem ötletelni.

Ez a mostani étel az egyik hétvégére készült, a szokásos rántott hús-krumplipüré kombinációt szerettem volna feldobni. És végre sikerült úgy pulykamellet sütnöm, hogy nem száradt ki :) Mert bármilyen furcsa, velem is szokott ilyen történni...

 

Mandulás bundában sült pulykamell márványsajtos édesburgonya-pürével és sült paprikával

dsc_1299s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg pulykamell-filé

Só, frissen őrölt bors

Liszt, tojás, zsemlemorzsa, bő olaj a sütéshez

10 dkg mandulalap

70 dkg édesburgonya

5 dkg vaj

10 dkg márványsajt

...
Tovább Szólj hozzá

paprika pulyka pulykamell édesburgonya márványsajt

2017. jan 06.

Pikáns tortillaleves, ahogy szeretnéd

írta: Hajós Ágnes
Pikáns tortillaleves, ahogy szeretnéd

Forró pikáns húsleves tex-mex módra

Lucinda Scala Quinn az egyik kedvencem a főzős csatornán, itt már el is készítettem az egyik receptjét.

Nemrég az egyik műsorában húslevest főzött, mint a megfázás legnagyobb ellenszerét. Ő napi négy csészével javasol belőle, fájós torokra és étvágytalanságra biztos hatásos is :)

Aztán bemutatta az ő tortillaleves-változatát: mindenki ízlés szerint pakol a tányérjába (számunkra egymással nehezen összehozható) alapanyagokat, és rámeri a forró levest. Nagyon piszkálta a fantáziámat és kipróbáltam. Annyira ízlett, hogy azóta mindig tartok otthon tortillachipset és lime-ot, hogy a húslevest azzal ízesítsem. 

Ebben a hideg időben egyébként is sokkal jobban esik a leves, egy nagy ...

Tovább Szólj hozzá

csirke koriander chili retek lime avokádó tortillachips

2017. jan 02.

Sült alma dióval, vaníliaszósszal

írta: Hajós Ágnes
Sült alma dióval, vaníliaszósszal

Gyors zamatos desszert téli napokra

Általában minden nap főzök, de desszertet csak ritkán készítek. Inkább csak akkor, ha valaki látogatóba jön hozzánk. 

Legutóbb párom testvérééknek kellett valamit alkotnom, ők ugyanis elég édesszájúak. De ez csak akkor jutott eszembe, mikor már majdnem kész voltam az ebéddel. Vaníliaszósz még volt otthon az előző napi aranygaluska mellől, gondoltam, egy gyors diós-almás finomságot dobok össze hozzá.

Maga az összeállítás kb. 10 perc volt, addigra az ebéd is megfőtt. Betoltam a sütőbe, mire a másodikat megettük, az isteni sült alma is kész volt és mondhatom, osztatlan sikert aratott :)

 

Mézes-diós sült alma

dsc_1291s

Hozzávalók 4 főre:

4-6 alma, mérettől függően

5 ek dióbél

5 ek ...

Tovább Szólj hozzá

alma dió méz fahéj

2016. dec 27.

Kekszfalatkák sajtkrémmel, füstölt lazaccal

írta: Hajós Ágnes
Kekszfalatkák sajtkrémmel, füstölt lazaccal

Mutatós kínálnivaló különleges alkalmakra

Nemrég a tesómékat vártam vendégségbe.

Szeretem, mert jó vendégek, szinte mindent megesznek, a különlegességeknek meg külön örülnek. Így összedobtam a következő nem csak mennyei, de látványnak sem utolsó falatkákat. 

Szilveszteri buliba is tökéletes lesz!

 

Kekszfalatkák kecskesajtkrémmel és füstölt lazaccal

dsc_1034s

Hozzávalók:

1 csomag sós keksz (kb. 10 dkg)

10 dkg friss kecskesajt

10 dkg vajkrém

10 dkg créme fraiche (ha nincs, sűrű tejföl)

1-1 ek apróra vágott, friss kapor és petrezselyem

1 csipet só és pár tekerésnyi bors

10 csepp citromlé

1 gerezd zúzott fokhagyma

15 dkg szeletelt füstölt lazac

Kb. 10 szem fekete, magozott olajbogyó

Kb. 25 szem kapribogyó

...
Tovább Szólj hozzá

keksz kecskesajt kapribogyó füstölt lazac

2016. dec 17.

Szaftos sült pulyka langyos zöldséges salátával

írta: Hajós Ágnes
Szaftos sült pulyka langyos zöldséges salátával

Igazi téli fogás pulykacombbal, kelbimbóval, illatos fűszerekkel

Nemrég kaptam egy nagyobb adag pulykahúst, a Gallicoop nevű cég támogatott meg vele, hogy ötleteljek. 

Azért is örültem neki, mert ez valóban az a szárnyas, amelyik elég kevés figyelmet kap amiatt, hogy sokan nehezen kezelhetőnek tartják.

Én már jó pár ételt készítettem különböző "alkatrészeiből" (receptek itt ), és bizton állíthatom, hogy egyáltalán nem az. Sőt, nagyon is szaftos, ízes, szerethető és fűszerekkel fantasztikusan variálható.

Most egy olyat találtam ki, ami ebben a hűvösben kifejezetten elviselhetővé teszi a napot, egészséges és még nagyon finom is :)

 

Kolbászos-fokhagymás pulykacomb langyos kelbimbósalátával

dsc_1234s

Hozzávalók 4 főre:

...

Tovább Szólj hozzá

kelbimbó pulyka kolbász feta pulykacomb szezámmag

2016. dec 12.

Szezámos-mázas csirkefalatkák - egy kis egzotikum az ünnepek előtt

írta: Hajós Ágnes
Szezámos-mázas csirkefalatkák - egy kis egzotikum az ünnepek előtt

Édes-sós finomság, ha unod a megszokottat

Szeretjük a csirkét, annak is legfőképpen a combját. 

Inkább hajlandó vagyok a filézéssel szórakozni, mert a végeredmény sokkal ízesebb, szaftosabb lesz, minthogy a könnyen kiszáradó melléből süssek valamit.

Nemrég valami újdonságra vágytam, keresgéltem a külföldi oldalakon, ahol a következő receptre akadtam. Elkészítettem, nagyon szerettük, viszont sajnos a forrást fél óra kutatás után sem találom már... Szóval bocsánat az ötletgazdától, és nagyon köszönöm a jó ötletet, isteni finom lett.

 

Szezámos-balzsamos csirkefalatkák

dsc_3073s

Hozzávalók 4 főre:

A páchoz:

½ csésze balzsamecet

½ csésze méz

½ csésze barna cukor

¼ csésze szójaszósz

3 ág rozmaring levelei

...
Tovább Szólj hozzá

fokhagyma szójaszósz csirkecomb snidling szezámmag

2016. dec 06.

Karácsonyfa-keksz naranccsal, dióval

írta: Hajós Ágnes
Karácsonyfa-keksz naranccsal, dióval

Egyszerű süti az ünnepre hangolva

A karácsony nekem azóta ünnep újra, mióta gyerekeim vannak.

Mikor még én voltam gyerek, valahogy mindig sejtettem, hogy nem valami mesebeli lény hozza az ajándékot, de a szüleim sem erőltették a Jézuskát. Egyáltalán nem voltunk/vagyunk vallásosak, attól még ugyanúgy vártuk a tesómmal a szentestét.

Sőt, a nagy sütihalom sem volt nálunk szokás, sem a sült hal, de anyukám vagy a nagymamám isteni hidegtálakat készített. Aztán kamaszkoromban, meg az első gyermekem születése előtt csak a buli- meg a zabalás-élmény maradt :)

A hidegtálakkal egyelőre hiába erőlködöm itthon, a kölkök nem szeretik, a sütit viszont annál inkább. Ilyenkor Évike sütijei ből sok készül, de mindig keresek pár újat ...

Tovább Szólj hozzá

dió csoki narancs

2016. nov 29.

Sörbundás apróhalak uborkás mártogatóssal

írta: Hajós Ágnes
Sörbundás apróhalak uborkás mártogatóssal

Egy kis nosztalgia és egy egyszerű, de különleges recept

Nemrég az egyik kisebb multiban sétálva ráakadtam egy nagy zacskó fagyasztott sprotnira. 

Eszembe jutott Nigella egy régi receptje, amikor ilyen apró halakat sütögetett és közben azt mesélte, hogy ez volt a nővérének a kedvence. Bár ő azt hiszem, csak simán lisztbe forgatta, de olyan jóízűen falatozták be a gyerekeivel, hogy megmaradt az emlékezetemben :)

Rögtön felsejlett lelki szemeim előtt a két kisfiam, ahogy jóízűen csipegetik, és megvettem, otthon pedig megsütöttem. Én azért megmártottam sörtésztában és kevertem hozzá egy kis mártogatóst. 

Ja, egyébként a gyerekek természetesen nem ették meg, de nekünk nagyon ízlett :)

Igazi partykaja, baráti társaságban ...

Tovább Szólj hozzá

sör majonéz sprotni

2016. nov 26.

Túrógombóc sütőben sütve, fűszeresen

írta: Hajós Ágnes
Túrógombóc sütőben sütve, fűszeresen

 Mindenki kedvence egy kicsit különlegesebben

Nagymamám túrógombóca (számomra) a legjobb a világon, ehhez kétség nem férhet. Meg is mutattam már itt , egy kis eperrel felturbózva.

De nemrég a fb-n valamelyik csoportban találkoztam a sütőben sült verzióval és nagyon megtetszett, el is készítettem. Ez is ellenállhatatlanul finom lett, igazából nem is tudnám megmondani, melyik a jobb. Pillanatok alatt elfogyott...

Az ötlet és az alap recept innen van, kicsit változtattam rajta, hogy az ízét különlegesebbé tegyem, a gombócokat pedig kicsit puhábbá.

 

Sütőben sült túrógombóc

dsc_1058s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg túró

10 dkg búzadara

4 tojás

0,5 l tejföl

1 citrom lereszelt héja

8 dkg porcukor

1 zacskó vaníliás cukor

1 ...

Tovább Szólj hozzá

túró tejföl kardamom

2016. nov 25.

Kolbászos tepsis krumpli pikáns szafttal

írta: Hajós Ágnes
Kolbászos tepsis krumpli pikáns szafttal

Csak pár perc munka - igazi comfort food magyarosan

Nem szoktam magamat fényezni, de ez a kaja valami istenire sikerült.

A története röviden annyi, hogy nem volt túl sok minden otthon, meg kedvem sem volt főzni. Gondoltam, készítek egy kicsit felturbózott tepsis krumplit, nem kell minden nap a különlegesség.

De az eredményen rendesen meglepődtem: valami hihetetlenül finom lett, a krumpli, a sült paprika és a tejszínes-kolbászos szaft, hát, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni.

És előkészületekkel együtt egy óra alatt megvolt, abból is inkább csak a sütő dolgozott.

 

Tepsis kolbászos krumpli tejszínnel

dsc_0938s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg krumpli

2 szál nem túl száraz kolbász

2 kápia paprika

2 nagy hagyma

4 dl zsíros ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli kolbász kápia

2016. nov 21.

Saláta orzótésztával, zöldségekkel

írta: Hajós Ágnes
Saláta orzótésztával, zöldségekkel

Gyors és egyszerű vacsora, maradékmentésre tökéletes!

Érdekes dolog ez az orzó tészta. Olyasmi az alakja, mint egy rizsszemnek; levesbetétnek, de köretnek is tökéletes. 

Egy baja van: ha túl kicsire készítik, akkor pillanatok alatt szétfő és maximum sűrítésre lesz jó... Én múltkor tökéleteset találtam, és mivel levesbetétnek kicsit túl sok lett, a maradékból saláta készült.

Szeretem a tésztasalátákat, nyáron hidegen, télen langyosan a legfinomabbak. Itt és itt már olvashattatok nálam ilyeneket.

Salátám is van elég sok, itt válogathattok :)

 

Ötlet: southern living

 

Tésztasaláta paradicsommal és babbal

dsc_0740s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg orzó tészta

15 dkg húsos szalonna

10 db kicsi szilvaparadicsom

1 konzerv ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom tészta szalonna vörösbab

2016. nov 19.

Petrezselyemleves a szegényebb napokra

írta: Hajós Ágnes
Petrezselyemleves a szegényebb napokra

Laktató, finom krémleves ropogós kenyérkockákkal

Van, hogy úgy igazán hó vége van. De mivel egy jó ebéd nem igazi leves nélkül, most hoztam egy igazán pénztárcabarát változatot.

Szerencsére a krémlevest a gyerekeim is imádják, mellé csak valami egyszerű zöldséges-virslis rakottast kell összedobni és kész is egy komplett étkezés :)

 

Petrezselyemleves

dsc_1265s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 nagy csokor petrezselyem

1 l alaplé 

1,5 dl tejszín

1 púpozott ek étk. keményítő

Só, bors

1 zsemle

1 ek olívaolaj

1 tk vaj

Kb. 2 dl olaj egy kis lábasban

 

A vajat és olívaolajat összeolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát. Mikor üveges lesz, rányomjuk a fokhagymát. Az egyik ...

Tovább Szólj hozzá

petrezselyem

2016. nov 15.

Omlós-szaftos sertésszelet, egyszerűen nagyszerű

írta: Hajós Ágnes
Omlós-szaftos sertésszelet, egyszerűen nagyszerű

Mert aki sütni tud, az főzni is :)

Az Évike sütijei sorozat ot mindenki ismeri, aki már olvasta a blogomat. Ő a kedvenc (és nagyjából egyetlen) nagynéném, aki apró és retro sütikben verhetetlen. De főzni is szuperül tud! :)

A most következő szaftos husi is az ő "műve", a köret viszont már az enyém. 

A receptben túrót írtam, de igazából zsendicé ből készült ( itt már volt szó róla). Ha be tudjátok szerezni, az a legjobb, de túró is megfelel.

Ez egy egyszerű étel, de hihetetlenül finom. Sok munka sincs vele, na, jó, a gombócokkal talán, de azt előkészítve le lehet fagyasztani , és elővéve frissen kifőzni. 

Ja, és nem feltétlenül kell sima liszttel készíteni, itt pont zabpehelyliszt tel készült, úgy is nagyon finom és ...

Tovább Szólj hozzá

túró fokhagyma gombóc sertés

2016. nov 11.

Csirkés-zöldséges egytálétel Jamie Oliver módra

írta: Hajós Ágnes
Csirkés-zöldséges egytálétel Jamie Oliver módra

Melengető olaszos egytálétel az angol sráctól

Még mindig az első számú kedvenceim között szerepel Jamie Oliver. Jók az ötletei, imádom az előadásmódját, ahogy a családjáról beszél.

Olyan, mintha a szomszéd srác volna, mármint, ha még Angliában élnék.

Párszor említettem, hogy még 19 évesen voltam kint pár hónapot, egy teljesen más világot ismertem meg. Most már nincs olyan sok különbség, de akkor egy csomó dologra úgy csodálkoztam rá, mint egy kisgyerek. 

Vissza a recepthez: nemrég ment a Jamie takarékos kajái, vagy valami ilyesmi sorozat. Nekem először furcsa volt, hogy egy kg lazacot egészben nem tartott igazán drágának, de ők ugye tenger mellett laknak, nem kell a szállítást fizetni. A kagylót szinte "utánuk dobják" ...

Tovább Szólj hozzá

csirke gomba paradicsom bazsalikom olajbogyó édesburgonya

2016. nov 04.

Gyors virslis hajó sajttal

írta: Hajós Ágnes
Gyors virslis hajó sajttal

Forró reggeli hűvös napokra

Már többször említettem, hogy gyengéim a gyorsételek, szerencsére már van annyi akaraterőm, hogy csak ritkán eszek. Vagy elkészítem itthon, tökéletes az illúzió és még nem is annyira egészségtelen.

Nemrég egy albán pékségbe szabadultam be, amikről szintén tudvalevő, hogy nem éppen az egészséges alapanyagaikról híresek és akkor finoman fogalmaztam. Viszont sajnos nagyon szeretem pár terméküket, egyik kedvencem az agyonketchup-ozott, sajtos virslis "csónak". Főleg, ha még friss, meleg... Egyszer egy héten belefér, na. :)

Nemrég valami gyors zsemlét sütöttem, nem is nagyon kelesztgettem, mert reggelire kellett. Hirtelen eszembe jutott, hogy van a fagyasztóban isteni roppanós virsli, csak egy kis ...

Tovább Szólj hozzá

sajt virsli

2016. okt 30.

Virslimúmiák

írta: Hajós Ágnes
Virslimúmiák

Egyszerű sütik a Halloween-bulira

Ha Halloween-bulira való sütiket keresgélünk, általában ez az első, ami utunkba akad neten. 

Meg a legegyszerűbb is, csak pár alapanyag kell, és teljes a siker. A hatást egyébként lehet fokozni egy kis ketchup-pal, a kalapjuk alá nyomhatunk és borzongatóbb lesz :)

Persze, mielőtt gyerekeknek adjuk, vegyük ki belőle a borsdarabkákat, különben nem lesz őszinte az öröm :)

Virslimúmiák

dsc_2355s

Hozzávalók:

0,5 kg leveles tészta

12 db virsli (a legjobb, ha fagyott)

Pár szem egész bors

1 tojás

 

A leveles tésztát (ha kell, felolvasztjuk), 30 cm szélesre, 2 mm vastagra nyújtjuk. A rövidebb oldal mentén 2 cm széles csíkokra vágjuk. Egy-egy virslit alulról egy, felülről fél csíkkal betekerjük, ...

Tovább Szólj hozzá

virsli leveles tészta

2016. okt 25.

Narancs emlékére: csirkemáj Velencei módra, minden jóval

írta: Hajós Ágnes
Narancs emlékére: csirkemáj Velencei módra, minden jóval

Egy cica és egy legendás étel története

Tegnap a cicám, Narancs, örökre lehunyta a szemét. Akinek nincs háziállata, esetleg gyereke sem, nem értheti a bánatomat.

Nekem ő társ volt, öt éve voltam a szerelme, az összes főzésemet végigasszisztálta. Folyamatosan azt leste, mikor ülök le, hogy az ölembe kucorodhasson. Dagasztotta a lábamat addig, míg ki nem sebesedett, közben folyamatosan dörgölte hozzám a fejét.

Az utcáról fogadtam be, szó szerint üvöltve nyávogva szökött be valahonnan a kertembe. Nagyon vékony volt és nagyon vágyott a szeretetre, én mindkettőn segítettem :)

14657498_696731807148276_8321894527202908252_n

A kedvence a csirkemáj volt, mikor ilyen ételt készítettem, a leeső darabok mindig az övéi voltak.

A most következő étel az ősz jegyében készült, ...

Tovább Szólj hozzá

füge máj narancs vaj petrezselyem kukoricaliszt

2016. okt 23.

Boszorkányseprűk Halloweenre

írta: Hajós Ágnes
Boszorkányseprűk Halloweenre

Vicces kekszek a rémisztő ünnepre

Lehet szidni a Halloween-t, hogy nem magyar ünnep, meg csak átvettük, mint a Valentin napot, de én akkor is imádom.

Meg a gyerekek is, ilyenkor büntetlenül lehet egymást ijesztgetni és pókokból, múmiákból meg mindenféle gusztustalan dologból viccet csinálni.

Sőt, a legjobb bulik is ilyenkor vannak, egymáson próbálunk túltenni az ideillő sütikkel, nasikkal, italokkal. 

Nemrég kedvenc külföldi blogomon találtam egy mókás kekszet, itt . Végül csak a formát másoltam le, a keksz kedvenc linzertésztám ból készült, a többit meg improvizáltam.

Ja, és ez pont az a süti, aminek az elkészítése tökéletes délutáni program gyerekeknek! :)

 

Boszorkányseprű-keksz

dsc_2313s

Hozzávalók:

Negyed adag ...

Tovább Szólj hozzá

halloween csoki linzer

süti beállítások módosítása