2017. ápr 15.

Rakott krumpli amerikai módra

írta: Hajós Ágnes
Rakott krumpli amerikai módra

Bacon-nel, csirkével, sajttal, farm öntettel

A rakott krumpli általában minden családban nagy kedvenc.

Mi is szeretjük, többször megvariáltam, néhány fent is van itt, a blogon: az egyik édesburgonyával készült, a másik szintén, de csirkehússal, a harmadik pedig francia módra márványsajttal.

Ez most egy amerikai verzió, itt találtam. Kedvenc salátaöntetüket, a ranch (vagyis farm) dresszinget keveri hozzá a csaj, persze ő a gyári, por alapot használja. 

De mivel nekem van ilyen öntet recept em, amiben semmi mű nincs, én azt használtam. Meg a csirkét csak nagyon kicsit sütöttem elő, nehogy kiszáradjon, ha még a sütőbe is betolom.

A végeredmény valami szuper lett, de ahogy minden rakott étel, csak egyben mutatós :)

 

Rakott ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli sajt csirkemell bacon petrezselyem cheddar

2017. ápr 11.

Pihenés és rengeteg étel Olsztynben

írta: Hajós Ágnes
Pihenés és rengeteg étel Olsztynben

Két nap luxusban, teletömve

Nemrég meghívtak egy versenyre, ahol három fogást: előétel t, főétel t és desszert et kellett készíteni, majd egy szuper fényképezőgéppel lefotózni. Sajnos a gépet csak kölcsönbe kaptuk a Panasonictól, gyorsan rájöttem, hogy a telefonom, amivel eddig fotóztam, bizony nem a legtökéletesebb. Egy élmény volt ezzel képeket készíteni, vettem is magamnak utána egyet...

Szóval, sikerült nekem is nyernem, így három bloggetársammal együtt meghívtak egy hétvégére Lengyelországba. Az elején kiderült, hogy nem lesz ugyan egyszerű az út, de nekem annyira szükségem volt már egy kis kikapcsolódára, hogy örömmel készültem.

A reptéren találkoztunk a kísérőnkkel, és végre személyesen is találkoztam a ...

Tovább Szólj hozzá

Panasonic Olsztyn

2017. ápr 09.

Egyszerű tejfölös-paprikás csirke különleges, egészséges körettel

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű tejfölös-paprikás csirke különleges, egészséges körettel

Egyszerű sült hús rengeteg zöldséggel

Tavasszal már nagyon szoktam várni, hogy a spárga elérhető áron legyen a piacon. Pár napja végre találtam, a szokásos krémleves után pedig valami különlegességet szerettem volna készíteni.

A köretet egy külföldi oldalon találtam, már meg nem mondom, hol. A paprikás csirkét viszont nem a szokásos módon készítettem el, hanem sokkal egyszerűbben, hagyma nélkül, a köretben úgyis van elég.

Az tetszett a legjobban ebben az ételben, hogy a napi zöldségadag simán benne van, amellett nagyon laktató és igazi ízbomba. 

 

Paprikás-tejfölös csirke kuszkuszos zöldségekkel

dsc_0290s

Hozzávalók 4 főre:

6 nagyobb csirke felsőcomb

1 tk só

Frissen őrölt bors

2 dl zsíros tejföl

1 púpozott ek ...

Tovább Szólj hozzá

csirke tejföl spárga csirkecomb kuszkusz

2017. ápr 07.

Mini fánkok gyümölcsjoghurtban

írta: Hajós Ágnes
Mini fánkok gyümölcsjoghurtban

Gyors, egyszerű desszert indiai módra

A most következő receptet még tavaly találtam itt és elsőre megtetszett. 

Állítólag indiai eredetű, és az a konyha nekem egyébként is az egyik kedvencem. A legjobb benne, hogy csak egy nagyon kicsit macerás és a gombóckákat akár előre is elkészíthetjük, hiszen nem kell forrónak lenni.

Elvileg ez desszert, de szerintem van olyan laktató, hogy egy forró zöldséges leves után elfogyasztva teljesnek érezzük az étkezést :)

Ja, és végre egy újdonság, amit a gyerekeim is az utolsó falatig benyomtak :)

 

Mini fánkok gyümölcsös joghurtban

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg liszt

5 dkg porcukor

Fél tk sütőpor

2 dl tej

Bő olaj a sütéshez

6 dl gyümölcsjoghurt

Ízlés szerint ...

Tovább Szólj hozzá

joghurt fánk

2017. ápr 01.

Zöldséges-tojásos lepény reggelire

írta: Hajós Ágnes
Zöldséges-tojásos lepény reggelire

Egy kis különlegesség, hogy jókevűen induljon a nap

Sokszor leírtam már, hogy imádom a tartalmas reggeliket, van is belőle jónéhány a a blogon ( itt ).

Nemrég az átlagosnál nagyobb pitá kat sikerült sütnöm. Nem nagyon akartam gyros hoz felhasználni, mert ha egy ekkorát telepakolok, biztos,  hogy túleszem magam :)

Így inkább félretettem, hogy minipizzákat készítsek a fiúknak. Aztán eszembe jutott, hogy reggelire még megengedhetek magamnak egy kis (? :) ) szénhidrátdús ételt, telepakolom inkább zöldséggel meg egy kis tojással, ez aztán erőt fog adni...

Persze, ha nincs kedvetek pitasütéssel bajlódni, vagy épp nincs otthon, akár kisebb tortillalapokkal is lehet helyettesíteni. Én, miután fotóztam, félbehajtottam és úgy ettem ...

Tovább Szólj hozzá

saláta tojás majonéz retek pita tükörtojás

2017. már 28.

Látogatás sajtországban

írta: Hajós Ágnes
Látogatás sajtországban

Egy kellemes nap és 100 liter tej története

Januárban volt a szülinapom, megleptem magam egy élménnyel. Bejelentkeztem egy sajtkészítő workshopra, már régóta kíváncsi voltam, hogyan állítják elő első számú kedvenceimet. Egy helyi családi vállalkozás hirdette, Nübel sajt néven megtaláljátok, Siófokon és Kaposváron a piacon lehet a termékeiket hétvége felé felfedezni.

Amilyen ügyes vagyok, azért előző nap sikerült rendesen megfáznom meg belázasodnom, egy pillanatra meg is fordult a fejemben, hogy otthon maradok. De végül elhessegettem a gondolatot, nincs az az isten, hogy kihagyjam... :)

Szóval reggel 9-re kellett érkezni, már az első pillanatban tudtam, hogy egy igazán kellemes napnak nézek elébe. Jó meleg volt, gyönyörű egyedi ...

Tovább Szólj hozzá

sajtkészítés

2017. már 23.

Caprese csirkemell - sajttal, paradicsommal

írta: Hajós Ágnes
Caprese csirkemell - sajttal, paradicsommal

Könnyű sült csirke olasz módra

A nyár (számomra) egyik legnagyobb élménye a caprese saláta

Csak a kovászos uborka múlja felül, ami most még elég korai lenne. Bár ma egész nap rövidujjúban mászkáltam, szóval nemsoká nekiállok, ha marad a 20 fok :)

Vissza a mai recepthez: a szokásos sajt-paradicsom kombináció most egy sült csirkemellel párosul, ami, ha jó fűszeres is, szerintem az egyik legifnomabb összeállítás. És nem csak akkor, ha az ember fogyókúrázik, de ez abba is belefér.

 

Caprese csirkemell

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy csirkemell-filé

4 nagy mozzarella golyó

6 paradicsom

1 nagy csokor bazsalikom

Só, bors, morzsolt oregánó

Olívaolaj

 

A csirkemelleket hosszában magunk elé fektetjük, keresztben ...

Tovább Szólj hozzá

csirke paradicsom sajt bazsalikom csirkemell mozzarella

2017. már 18.

Egy tökéletes ebéd sajtimádóknak

írta: Hajós Ágnes
Egy tökéletes ebéd sajtimádóknak

Ha nem akarsz rendelni, készítsd otthon!

Be kell vallanom, nagy ritkán én is rendelek kaját.

Legtöbbször pizzát a gyerekek miatt, amivel kb. 1 óra alatt érnek ki. Ha van öt percem a reggel folyamán mondjuk begyúrni, akkor inkább azt is én készítem (receptem itt ). Mivel ezután 10 perc alatt begyúrom, feltétezem és újabb 10 perc alatt kisütöm, gyorsabban megvagyok vele, mintha rendelném... De néha ehhez sincs se kedvem, se időm.

A másik dolog, amit régebben magamnak kértem, az egy "vegyes sajtízelítő" nevű étel volt, ami háromféle rántott sajtot takart márványsajtmártással. Legtöbbször csak egy gyors paradicsomsalátá t dobtam össze hozzá, sőt, néha simán köret nélkül tömtem magamba...

Aztán legutóbb már levették a ...

Tovább Szólj hozzá

sajt mandula füstölt sajt márványsajt

2017. már 14.

Egyszerű, de imádnivaló süti barackkal és pudinggal

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű, de imádnivaló süti barackkal és pudinggal

Sült barack, lágy krém és puha süti - jöhet!

Nemrég édességet kívánt a család. Elég édesszájúak, de mivel én nem vagyok, szégyenszemre elég ritkán jutnak sütihez...

Ilyenkor mindig beütöm a keresőbe, hogy "egyszerű süti" vagy "gyors süti" és a legszimpatikusabbat készítem el.

Most ezen volt a sor, amilyen egyszerű, pont olyan finom :)

Itt találtam.

 

Barackos-pudingos süti

Hozzávalók kb. 18, 10 cm-es darabhoz:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz

2,5 dl tej

4 dkg élesztő

1 csipet só

5 dkg + 1 csipet cukor

7,5 dkg + a kenéshez

1 tojás

5 dkg cukor + a szóráshoz

1 citrom héja

 

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl tej

3 ek cukor

 

8-10 őszibarack (mérettől függően) (télen egy konzerv)

Porcukor a ...

Tovább Szólj hozzá

vanília barack puding

2017. már 10.

Desszert: hideg túrógombóc gyümölcsmártással, csokis sütivel

írta: Hajós Ágnes
Desszert: hideg túrógombóc gyümölcsmártással, csokis sütivel

Zárásnak egy könnyű édesség, ami pont olyan finom, amilyen szép

Elérkeztünk a végső fogáshoz a versenyben, ahol a Panasonic géppel kellett háromféle ételt fotóznom, ezen gondolkodtam a legtöbbet.

Alapból nem vagyok édesszájú, de mivel annak idején az étteremben sokáig desszertpályás voltam, annyira nem áll tőlem távol a téma. Lapozgattam a szakácskönyveimet és több ötletet összegyúrva, meg a saját fantáziámat latba vetve elkészítettem a most következőt. 

Eszembe jutott, hogy árválkodik egy üveg rózsavíz a szekrényben, még sosem készítettem vele semmit. Mint kiderült, nagyon jól megy az íze a gyümölcsökhöz, biztos többször fogom használni, és mivel a rózsa ehető, díszítésre is ezt használtam :)

Ahogy az ...

Tovább Szólj hozzá

csokoládé túró rózsavíz mascarpone eper mogyoró barack fehér csoki

2017. már 10.

Főétel: kacsa háromféle körettel

írta: Hajós Ágnes
Főétel: kacsa háromféle körettel

Második felvonás: fókuszban kedvenc szárnyasom

Következzék a különleges előétel méltó utódja, amit természetesen a kölcsönbe kapott Panasonic géppel fotóztam.

Itt már akadt egy kis problémám, ugyanis a kacsacomb tényleg hiánycikk. Azt hittem pár hete, hogy csak ijesztgetnek, mikor a madárinfluenza miatti húshiányról beszéltek. Hát bejött, se liba, se kacsa... Nagy nehezen találtam aranyáron, de annyira beleéltem magam, hogy nem hagytam ott. 

A köretet sem pont így képzeltem. Amit hozzá gondoltam, nem lett se szép, se finom, szóval kuka és újratervezés. 

Végül azért meg voltam elégedve magammal, pont olyanra sikerült, amit egy étteremben is szívesen rendelnék, a látvánnyal is meg voltam elégedve.

 

...

Tovább Szólj hozzá

saláta kacsa narancs vörösbor kuszkusz retek kacsacomb kápia

2017. már 10.

Előétel: Rák- és salátavariációk

írta: Hajós Ágnes
Előétel: Rák- és salátavariációk

Első felvonás az ízek és színek bűvöletében

Kaptam egy szuper fényképezőgépet a Panasonictól kipróbálásra, háromféle ételt: előételt, főételt és desszertet kellett vele fotóznom. 

Természetesen nekem kellett kitalálni és meg is főzni, de nem csak úgy, nyerhetek is vele egy varsói főzőkurzus t. Agyaltam egy pár napig, míg megkaptam a gépet, aztán az elkészítéskor még kicsit variáltam és végül két nap alatt elkészültek a művek. 

Sajnos láttam már pár nevezett fotót, gyönyörűen megkomopnált képek, de nagy részükön az étel maga elég fantáziátlan. Így azt a stratégiát választottam, hogy nálam az ételek lesznek különlegesek, ha már a környezet viszonylag egyszerű.

Akkor jöjjön az első fogás, az ...

Tovább Szólj hozzá

saláta rák répa paradicsom uborka

2017. már 07.

Sült pulykás, pikáns töltött pita

írta: Hajós Ágnes
Sült pulykás, pikáns töltött pita

Édes-sós ízek egy laktató szendvicsben

Nemrég említettem , hogy kaptam egy nagy adag pulykahúst a Gallicoop-tól, még mindig van belőle, pedig igyekszem fogyasztani :)

Most az egész pulyka felsőcombot vettem elő a fagyasztóból, és hogy jó szaftos maradjon, egészben sütöttem meg a sütőben. Salátához isteni lenne, sőt, akár sima krumplipüré vel is, de most egy édes-sós szendvicset készítettem vele.

Azt hiszem, a színeiről már egyértelmű, mennyire várom a tavaszt :) Az íze is inkább friss, kicsit pikáns. 

Mondanám, hogy Nőnap alkalmából a hölgyolvasóknak ajánlom, de ahogy a hamburgert, ezt sem lehet nőiesen enni :D

 

Pulykás pitaszendvics minden jóval

Hozzávalók 4-6 főre:

4-6 pita ( receptem itt , ha lehet, az ...

Tovább Szólj hozzá

saláta joghurt pulyka mangó grapefruit chili szendvics pulykacomb avokádó tahini

2017. feb 28.

Gnocchi extra finom paradicsomszósszal

írta: Hajós Ágnes
Gnocchi extra finom paradicsomszósszal

Egyszerű, de isteni tészta, ezt mindenki imádni fogja :)

Nemrég megleptem magam egy sajtkészítő workshop-pal.

A közeli piacon egy család a saját otthonában készített sajtokat árulja, ők engedtek egy napra bepillantást magukhoz. Kaptunk reggelit, ebédet, szigorúan házi készítésűt mindenből. Részletesen egy későbbi posztban elmesélem az egész napot, nagyon jól éreztem magam, sokat tanultam.

Ebédre kemencében készült húslevest kaptunk, másodiknak gnocchi volt aszalt paradicsom-mártásban, természetesen a saját reszelt sajtjukkal.

Annyira finom volt minden, főleg ez a tészta, hogy majdnem betegre ettem magam és biztosra vettem, hogy reprodukálni fogom. Nem sikerült pont olyanra, Évi mártása sötétebb volt, talán kevesebb volt benne a ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli paradicsomlé gnocchi krémsajt aszalt paradicsom

2017. feb 22.

Sült rizs pirított zöldségekkel, keleti módra

írta: Hajós Ágnes
Sült rizs pirított zöldségekkel, keleti módra

Maradékmentő köret vagy vega főétel

Amikor az étteremben dolgoztam, volt az étlapon egy, a most következőhöz hasonló finomság. Nagyon szerettem, mindig azt reméltem, hogy a srác, aki készíti, kicsit elsokallja a mennyiséget és a wokból enyém lesz a maradék. De túl jó volt a szemmértéke, így inkább az esti nagy roham után kértem tőle egy fél adagot... :)

A most következőt az előbb említett sült rizs ihlette, már nem emlékszem pontosan az összetevőire, de valami ilyesmi volt. A lényeg, hogy mindenféle zöldséget felcsíkozunk, átforgatjuk az olajokon és egzotikus ízekkel turbózzuk fel. Hozzáadjuk a főtt rizst, majd a felvert tojást. Pár perc kevergetés és kész is.

Én nagyon szeretem, mert gyors, egyszerű és mégis ...

Tovább Szólj hozzá

répa tojás szójaszósz rizs cukkini snidling kápia

2017. feb 16.

Mangósaláta pikánsan, függőséget okoz :)

írta: Hajós Ágnes
Mangósaláta pikánsan, függőséget okoz :)

Egzotikus, enyhén csípős saláta, aki nem ismeri, így megszereti a mangót

Nemrég megint meglátogattak a tesómék és anyukám, most több dolgot készítettem, ki akartam tenni magamért.

Kezdésnek egy tortellinilevest főztem. Már van egy hasonló a blogon itt , de ez most igazán olaszos volt, hasonló a minestroné -hez, a receptje is érkezik nemsokára.

Készült még bacon-be göngyölt csirkemáj , mini gombaburger , indiai fűszeres sült panir sajt , krumplipüré és a most következő saláta.

Teljes volt a siker, és bár a tesóm nem mindig rajong a különlegességekért, most degeszre ette magát :)

Ezt a salátát egy amerikai oldalon találtam, sajnos már nem tudom, hol, mert az összetevőket egy papírra írva őrizgettem a hűtőre téve. Csak ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom mangó koriander lilahagyma avokádó chiliszósz

2017. feb 13.

Nyúlraguleves szalonnás gombóccal, zöldségekkel

írta: Hajós Ágnes
Nyúlraguleves szalonnás gombóccal, zöldségekkel

Nyúlfogyasztásom története és egy finom levesrecept

Kiskoromban elég sok nyúlhúst ettem, főképp azért, mert én voltam az oka, hogy mi nyúltartók lettünk :)

Történt ugyanis, hogy a nagymamámék megajándékoztak egyik húsvétra egy fehér nyuszival. Julcsinak neveztük el. Aztán Julcsi megnőtt és kiderült, hogy fiú :D

Én meg folyton szerelmes voltam, gondoltam, szegény nyuszi se maradjon szerelem nélkül. Egy ismerősömtől szereztem hozzá egy (végre igazi) lányt , anyukámék legnagyobb "örömére". A siker teljes volt, közben az örökké barkácsoló nagypapám készített nekik egy szuper rezidenciát. Kellett is, mert a szerelemnek gyümölcsei lettek... Egy darabig szépen nevelgettük őket, aztán elérkezett az időszak, mikor a csodapalota ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli szalonna snidling petrezselyem nyúlcomb nyúlgerinc

2017. feb 10.

Brazil töltött krokett, ez a coxinha

írta: Hajós Ágnes
Brazil töltött krokett, ez a coxinha

Krémes csirkehús krumpliba zárva, kétféle szósszal

Tavaly a riói olimpia kapcsán kicsit körülnéztem a brazil ételek között. 

Az általam (és sok mindenki más által) nagyon kedvelt Tasty oldalon találtam egy egyszerű, de nagyon fincsi "gyorskaját", a coxinha-t. Meghallgattam a google translate-ben, állítólag kossinya-nak kell ejteni :)

Ez egy kúpalakú krokett, ami kb. féltenyérnyi nagyságú. Mártogatósokkal eszik, én rögtön kétfélét is hoztam hozzá.

Itt megnézhetitek a videót, amiből az elkészítést lestem. Az enyém nem lett olyan szép belül, még gyakorolnom kell :) De tényleg nagyon finom, többször el fogom készíteni.

Ja, és még egy pozitívum: az összeállítást és formázást akár előző nap is el lehet készíteni, ...

Tovább Szólj hozzá

csirke sajt majonéz salsa krokett petrezselyem

2017. feb 04.

Szalontüdő - évszázados recept a mi konyhánkban

írta: Hajós Ágnes
Szalontüdő - évszázados recept a mi konyhánkban

"Pájsli" nagymamám módra

Már többször említettem nagymamámat, hogy nagyon jól főz. Anyukám is, ő jobban szeret kísérletezni, ebben ráütöttem :)

A mamámnak van mondjuk 20 olyan étele, amit nem lehet utánozni. Ezért sokszor elmentem hozzá, hogy együtt készítsük el, hogy minden mozdulatát el tudjam lesni :) 

Amiket eddig megmutattam:

Töltött káposzta

Töltött paprika

Túrós zsemle

Vörösboros marhapörkölt

Melegszendvicskrém

Töltött csirkecomb

Passzírozott paradicsomlé és erős paprikakrém

Kacsamáj zsírjában

Vadas

(receptekhez kattints az étel nevére)

És ami eddig kimaradt: a szalontüdő! Tudom, sokan most elhúzzák az szájukat, de ez csak addig tartana, míg ezt megkóstolják. Már többször mondtam, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

mustár sertésmáj sertésszív sertéstüdő

2017. jan 29.

Ropogós reggeli szendvics tojással, bacon-nel

írta: Hajós Ágnes
Ropogós reggeli szendvics tojással, bacon-nel

Tartalmas reggeli, csak sóhajtozni lehet utána :)

Akik régebbóta olvassák a blogot, tudhatják, hogy gyengéim a tartalmas reggelik. 

Elég sok ilyen receptem van ( itt ). Ez talán abból fakad, hogy kétgyerekes anyukaként a korán reggeli órák egyedül az enyémek. Sokszor öt körül kelek és reggel főzök, közben azért próbálok egy kis időt magamnak is lecsípni.

Mivel a tojás az abszolút kedvencem, a legtöbb reggelem ezzel indul. Nemrég ezt a szendvicset dobtam össze vele, aminek az alapjául az előző nap sütött zsemléim szolgáltak. Azt hiszem, a tejes-vajas volt, de bármilyet használhattok (receptjeim itt ).

Még szerencse, hogy hétvége volt, mert utána pihenni kellett kicsit :) De néha akkor is belefér, kell a boldogsághormon :D

 

...

Tovább Szólj hozzá

tojás bacon szendvics

süti beállítások módosítása