2015. aug 22.

Vadas pulykával és krumpligombóccal, egészségesen

írta: Hajós Ágnes
Vadas pulykával és krumpligombóccal, egészségesen

 Nagymamám receptje az én újításommal

 A vadast is csak felnőtt koromban szerettem meg, ebből a menzai változatot kifejezetten utáltam. Nagymamám mártása kifejezetten finom volt, de a hús puhára főzése valahogy sosem sikerült neki, és meg is magyarázta, hogy ezt nem is lehet...

Aztán mikor főző-öntudatomra ébredtem, rájöttem, hogy egyáltalán nem kötelező a húst a zöldségek mellé dobni, mert pl. a pulykának az a háromnegyed óra édeskevés. Ezért ma már az előzőleg levesben megfőtt vagy maradék sült hússal készítem, ha éppen fogyókúrás időszakomat élem, rántás és fehér liszt nélkül.

 

Vadas pulyka light krumpligombóccal

  DSC_0980s

Hozzávalók 4 főre:

0,5 kg sárgarépa

0,5 kg petrezselyemgyökér

1 nagy fej hagyma

...
Tovább Szólj hozzá

répa krumpli pulyka mustár tejföl

2015. aug 22.

Zsályás zsemle és szendvics

írta: Hajós Ágnes
Zsályás zsemle és szendvics

Finom péksüti vajban sült zsályával és egy különleges reggeli

Mikor a mostani házunkban költöztünk, a kert mérete miatt rögtön eldöntöttem, hogy zöldségeket fogok termeszteni. Első évben uborkától kezdve vagy 10 féle növénnyel próbálkoztam, aztán gyorsan kiderült, hogy nem vagyok én akkora kertész... Nem kapálgattam hetente, szóval a kicsit is igényesebbek soraiban káosz uralkodott és mindenféle állatok költöztek közé :)

Következő éveben maradt a paradicsom meg a répák, és beszereztem néhány fűszernövényt. Ezekben nem is csalódtam, a kakukkfű, rozmaring és zsálya mint a gyomnövények, kipusztíthatatlannak bizonyultak, pedig az állataim erősen próbálkoztak :)

Ez a harmadik nyaruk, mostanra a zsályám kifejezetten ...

Tovább Szólj hozzá

zsálya zsemle

2015. aug 20.

Sült paprika és sajt mennyei olajos pácban

írta: Hajós Ágnes
Sült paprika és sajt mennyei olajos pácban

Grillhúsok tökéletes kísérője vagy ünnepi reggelik sztárja

 Nemrég egy ismerősöm tette közzé a következő finomság receptjét, itt .

Alig bírtam kivárni a két napot, amíg összeért, annyira jól nézett ki... :)

Rögtön meg is ettem a felét pirítóssal (a többit focacciára téve sütöttem meg, recept nemsokára), igazi gyönyörűség volt, az az étel, aminek a fogyasztása közben nem tudsz megszólalni, csak élvezed az ízeket...

 

Pácolt kápia és sajt

DSC_1143

 

 

Hozzávalók egy 4 dl-es üveghez:

2 db nagyobb kápia

10-15 dkg sajt (én gouda)

1 marék olajbogyó

3 gerezd fokhagyma

Pár db koktélparadicsom

Fél citrom leve

1 chili felkarikázva

1 dl extra szűz olívaolaj

1 dl tökmagolaj

1 ek méz

10 cm-es ...

Tovább Szólj hozzá

sajt olajbogyó tökmagolaj kápia

2015. aug 19.

Cukkinis sajtgolyó, a nyár slágere

írta: Hajós Ágnes
Cukkinis sajtgolyó, a nyár slágere

Vagy sajtos cukkinigolyó? Mindegy is, csak sok legyen :)

 A most következő cukkinis ételt már több helyen láttam, de mikor Andi is kipróbálta és itt írt róla, biztos lettem benne, hogy kipróbálom.

Abban is biztos vagyok, hogy aki a sima sajtgolyó t és a cukkinit külön-külön is szereti, ezért meg fog őrülni :)

 

Cukkinis sajtgolyó

  DSC_1164s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg cukkini

1 nagy tojás

18 dkg reszelt sajt (én füstöltet is tettem bele)

Só, bors

1 gerezd fokhagyma

Liszt, tojás, zsemlemorzsa, bő olaj a sütéshez

 

A cukkinit sajtreszelőn lereszeljük (nem kell hámozni), meghintjük 2 tk sóval, összekeverjük, 20 percig állni hagyjuk.

Kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojást és a szintén lereszelt sajtot és a fokhagymát. ...

Tovább Szólj hozzá

sajt cukkini

2015. aug 17.

Négysajtos lasagne, ahogy Garfield szereti

írta: Hajós Ágnes
Négysajtos lasagne, ahogy Garfield szereti

Házi lasagnetészta sok sajttal, szalonnával

Gyerekeim egyik kedvenc rajzfilmhőse Garfield (na, jó, az enyém is :) ). Az ő kedvenc étele a négysajtos lasagne, mint mondja, élete célja a legjobb receptet megtalálni.

Annyit rágták már a gyerekek a fülemet, hogy ők is ilyen lasagne-t akarnak enni, hogy gondoltam, rajtam ne múljon... Sőt, erőt vettem magamon és még a tésztát is én nyújtottam, ami úgy húsz perccel megtoldotta az elkészítés idejét. Viszont nem nagy dolog és legalább hanyatt esik mindenki, hogy te mekkora király vagy. Zolika is elámulva mondta, hogy ő nem tudta, hogy ez a lasagne ekkora munka... :D

 

Négysajtos, szalonnás lasagne

DSC_0910s1 

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

25 dkg liszt

2 M-es tojás

 

A besamelhez:

8 ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tészta szalonna

2015. aug 16.

Pofonegyszerű cukkinileves sajttal

írta: Hajós Ágnes
Pofonegyszerű cukkinileves sajttal

Olasz parmezános leves fél óra alatt

Nemrég megint kutakodtam az interneten valami cukkinis finomság után, így találtam ezt a levest, számtalan oldalon szerepel.

Bár cukkinivel az abszolút kedvencem ez a hideg krémleves (második recept), amit télen is bármikor meg tudok enni, a most következő szintén bekerül a repertoárba.

Nem is kell hozzá sok minden, a parmezán és a bazsalikom pedig igazi itáliai hangulatot hoz a konyhába (utána egy jó lasagne ? ;) )

Olasz cukkinileves

  DSC_1730s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg cukkini

1 marék bazsalikomlevél

1 marék petrezselyem

2 dkg vaj

1 ek olívaolaj

Kevés só

Frissen őrölt bors

1,2 l húslé

1 tojás

2+2 ek reszelt parmezán

Tálaláshoz pirított zsemlekocka (a képről lemaradt)

 

A ...

Tovább Szólj hozzá

parmezán bazsalikom cukkini

2015. aug 15.

Balzsamos-mézes saláta a szezon kedvencével

írta: Hajós Ágnes
Balzsamos-mézes saláta a szezon kedvencével

Extra kényeztető saláta fügével

Végre újra érik a füge!

Nálunk sajnos nem hoz a bokor gyümölcsöt, így igyekszem folyamatosan felkutatni azokat az ismerősöket, akiktől egy-egy zacskónyit elkunyerálhatok. A piacon aranyárban adják, úgyhogy azt próbálom hanyagolni, de ilyenkor nem bírom megállni, hogy ne készítsek vele valamit.

Már maga a formája is gyönyörű és még nyersen is szeretem, pedig az nálam nagy szó... Most egy igazi gyomor- és lélekmelengető salátát hoztam. Ez szintén nem a kifejezetten fogyókúrás fajta, viszont még a legnagyobb meleg idején is jól fog esni. Sőt, randi-vacsorára is tökéletes, hiszen a füge és a méz afrodiziákum... ;)

 

Fügés-mézes saláta mozzarellával

  DSC_2103s

Hozzávalók 4 főre:

1 doboz ...

Tovább Szólj hozzá

füge balzsamecet mozzarella rukkola

2015. aug 14.

Ropogós, sajtos cukkinicsíkok

írta: Hajós Ágnes
Ropogós, sajtos cukkinicsíkok

Egyszerű köret vagy könnyű ebéd cukkinivel és ropogós sajttal

Ennek az ételnek sincs nagy története, sőt, komolyabb receptje sincs.

Fillérekért lehet kapni a cukkinit, amit csak tudok és tetszik, elkészítek. Így volt ez a most következő étellel is, annyira mutatós volt, hogy nem tudtam kihagyni :)

Sajtos cukkinihasábok fokhagymás tejföllel

DSC_0916s

Hozzávalók:

Ízlés szerint cukkini

Ízlés szerint reszelt sajt (1 zsenge cukkinihez kb. 5 dkg sajt kell)

Só, bors

2 dl tejföl

1 gerezd fokhagyma

 

A tejfölt simára keverjük az összezúzott fokhagymával, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól behűtjük.

A cukkiniket először hosszában, majd keresztben félbe, végül cikkekre vágjuk. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd reszelt sajtot ...

Tovább Szólj hozzá

sajt cukkini

2015. aug 12.

Dinnyesaláta, pulykanyárs és fetás mártogatós

írta: Hajós Ágnes
Dinnyesaláta, pulykanyárs és fetás mártogatós

Görög hangulat mézédes dinnyével, fűszeres salátával és satay-jal

Lassan vége a dinnyeszezonnak. Mi idén sem ettünk keveset, sőt, Soma pár napig szinte csak dinnyén és fagyin élt.

Még nyár elején olvastam Széll Tamás dinnyesalátás, pulykanyársas receptjét, ahogy eddig több minden, ez is első látásra megtetszett. Viszont kivételesen szinte teljesen sikerült magam tartanom a recepthez, ezért lenne is rögtön egy észrevételem:

A húsból mindenképpen kicsit zsírosabb fajtát válasszunk, akár sertéscombbal is lehet helyettesíteni, mert hajlamos a sütőben kiszáradni. Pontosan ezért, csak addig süssük, amíg a receptben írtam, akkor lesz finom szaftos. Ja, és nem véletlenül kell serpenyőben elősütni, aztán sütőben tovább, mert ...

Tovább Szólj hozzá

dinnye paradicsom pulyka bazsalikom feta

2015. aug 11.

Zöldséges, húsgombócos tészta tejszínnel

írta: Hajós Ágnes
Zöldséges, húsgombócos tészta tejszínnel

Pagodakarfiol, kolbász, ricotta, szélesmetélt - egy serpenyőben

Nemrég kis városomban hozzájutottam némi pagodakarfiolhoz, otthon két perc alatt rózsáira szedtem, a felét bevágtam a fagyasztóba későbbi felhasználásra. Vettem sütni való kolbászt (én a paprika nélküli fajtát szeretem), így az ízesítést is megúsztam.

A többi művelethez pedig elég volt egy kis lábas meg egy serpenyő, így a gyors elkészítés mellett a mosogatásra szánt időt is sikerült minimalizálni :)

Ricottás tészta pirított pagodakarfiollal és kolbásszal

  DSC_3706s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg tagliatelle (szélesmetélt)

2 dl tejszín

15 dkg ricotta

Só, bors

30 dkg nem paprikás, sütni való kolbász

1 kis fej pagodakarfiol

Kevés semleges ízű olaj

1 kk ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín tészta ricotta kolbász karfiol

2015. aug 11.

Sült paprika tojással, reggelire

írta: Hajós Ágnes
Sült paprika tojással, reggelire

Apukám kedvenc reggelije sajttal, zöldségekkel

A lecsót első sorban a sült paprika miatt szeretem. Még inkább a sülő paprika illata miatt. A gyerekkoromat idézi, mikor apukám tojással, néha szalonnával készítette, természetesen tojással.

Sosem értettem, miért nem paprikás rántotta a neve, de ő így hívja, ha jól tudom, minden szombat reggel ezt eszi :)

Én a sajtfüggésem miatt némi füstölt sajttal is fel szoktam turbózni, de jófajta füstölt szalonna sem tud neki ártani...

 

Sült paprika tojással

  DSC_0412s

Hozzávalók 4 főre:

8 kisebb lecsópaprika (lehet benne piros is)

8 tojás

Só, bors

3 ek olaj

(10 dkg füstölt sajt)

 

A tálaláshoz:

Zöldségek, pirítós

 

A paprikát fél centis karikákra vágjuk, az olajon ...

Tovább Szólj hozzá

tojás paprika

2015. aug 10.

Zöldfűszeres tart sok színes paradicsommal

írta: Hajós Ágnes
Zöldfűszeres tart sok színes paradicsommal

Isteni nyári pite bacon-nel, sajttal

Valamelyik nap a piacon egy néninél többféle paradicsomot találtam. Volt ott befőzni való, ökörszív és mindenféle színű koktélparadicsom, ez utóbbiból vettem is egy nagy zacsival.

Rögtön magam elé képzeltem, hogy milyen mutatós, igazi nyári étel készíthető. És a melegre való tekintettel nagyjából 10 perc előkészítést igényel, aztán a sütés idejére kimenekülünk a konyhából (télen meg majd kifejezetten jól fog esni a sütő mellett álldogálni és élvezni az illatokat :) )

 

Paradicsomos, bacon-ös pite

  DSC_0999s

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag (fél kg) leveles tészta

2 dl zsíros tejszín

2 db L-es tojás

25 dkg, különböző fajta koktélparadicsom

4 szelet bacon

2 ek-nyi aprított, ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt bacon leveles tészta

2015. aug 08.

Grillezett oldalas whisky-vel és kólával, pikáns zöldségekkel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett oldalas whisky-vel és kólával, pikáns zöldségekkel

Igazi férfias BBQ étel, de a nők is szeretni fogják

Folytatom tovább az extra grillkaják bemutatását. Még mindig az oldalas van porondon, ez alkalommal az amerikai BBQ-k hangulatát vettem alapul (múltkor magyaros volt, itt ).

 

Whisky-kólás sertésoldalas pikáns, ropogós édesburgonyával és sült paradicsom-salsával

  DSC_4999s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg sertésoldalas

Fél l kóla (nem diétás!)

0,5-1 dl whisky

60 dkg édesburgonya

Só, bors

2 kk cayenne-bors

3 nagy, húsos paradicsom

1 nagy hagyma

Barna cukor

Worcestershire-szósz

2 nagy ek aprított vegyes zöldfűszer (pl. petrezselyem, koriander, rozmaring, kakukkfű, zsálya, stb.)

Olaj a rácshoz

 

Az oldalast elvágjuk a csontoknál, egy edényben felöntjük a kólával, ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom édesburgonya oldalas

2015. aug 07.

Mediterrán tökfőzelék töktócsnival

írta: Hajós Ágnes
Mediterrán tökfőzelék töktócsnival

Tökfőzelék egy kis csavarral és töklepénnyel

A tökfőzelék megint az az étel, amit vagy utál valaki, vagy nagyon szeret. Köztes állapot szerintem nincs. Apukám és a párom az a fajta, akibe beletömték az iskolában, egyikükkel sem lehet semmilyen körülmények között megetetni.

Én egy darabig szintén nem szerettem, de csak azért, mert apa sem... :) Aztán az iskolai nekem kifejezetten tetszett, és kamaszkoromra rájöttem, hogy egy nagy baromság ez az állandó finnyáskodás és felfedeztem az ízeket.

Azóta kifejezetten szeretem a tökfőzeléket és megfogadtam, hogy addig kísérletezek a változatokkal, míg a párom is megszereti. Állítólag ez a verzió már közel áll az általa is fogyaszthatóhoz, nekem viszont kifejezetten tetszik, és rajta ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom tejföl kapor aszalt paradicsom vajtök

2015. aug 06.

Görög cukkinis tojáslepény

írta: Hajós Ágnes
Görög cukkinis tojáslepény

Avga Me Kolokithakia, omlett rengeteg cukkinivel

Ehhez az ételhez nem tudok nagy történetet írni, nézelődtem külföldi oldalakon és nagyon megtetszett ( itt találtam).

Mikor elkészítettem, megtudtam, hogy még finom is :)

A kép ismét kicsit csalóka, én csak két személyre készítettem el, szóval dupla ilyen magas lesz.

 

Avga Me Kolokithakia – Görög cukkinis tojás

  DSC_0779s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg cukkini

10 dkg vaj

8 tojás

Só, bors,

Fél-fél csokor aprított petrezselyem és kapor

5 dkg reszelt sajt

 

A cukkinit vékonyra szeljük, egy 25x25-ös tűzálló tálban elrendezzük. Leöntjük az olvasztott vajjal, megszórjuk kevés sóval és borssal. Lefedve 180 fokos sütőbe toljuk fél órára.

Addig felverjük a tojást egy ...

Tovább Szólj hozzá

tojás cukkini vaj petrezselyem

2015. aug 05.

Mascarpone-s, barackos pohárkrém

írta: Hajós Ágnes
Mascarpone-s, barackos pohárkrém

Gyümölcsös, krémes desszert 10 perc alatt

Bármilyen furcsa is, ezt a desszertet félve készítettem el.

A párom lánya, Luca sosem akar megbántani, mikor valami olyat teszek elé, ami nem ízlik neki. Belekóstol, mondja, hogy "hmmm, de finom..." aztán, mikor már öt perce turkálja, akkor jövök rá, hogy annyira nem is jön be neki és konkrétan menekülőutat keres :D

Nemrég az apukája nélkül ebédeltünk (akiben azért cinkosra szokott találni), és a második után megmutattam, hogy akkor ez a desszert. Megint jött, hogy "hú, de jól néz ki..." aztán belekóstolt, és jött megint, hogy de finom, de most nem tudja megenni. Na, gondoltam, bukta megint.

De később kiderült, hogy tényleg nem volt éhes és kb. egy óra múlva maga elé vette és ...

Tovább Szólj hozzá

mascarpone vanília barack

2015. aug 04.

Fetás cukkinitekercsek retektzatzikivel

írta: Hajós Ágnes
Fetás cukkinitekercsek retektzatzikivel

Pikáns vega étel, hűsítő salátával

Ezt a receptemet nemrég találtam, azt hittem, már régen feltöltöttem.

Igazi nyári étel, a cukkinidömping idején többször készítettem :)

 

Fűszeres fetával töltött cukkini retektzatzikivel

  DSC_1012s

Hozzávalók 2 főre:

2 kisebb zsenge cukkini

15 dkg feta

1 gerezd fokhagyma

1-1 ek frissen aprított snidling és petrezselyem

1 chili aprítva

2 csomag retek

3 ek görög joghurt

1 kk fehérborecet

1 ek extra szűz olívaolaj

Só, bors

1 gerezd fokhagyma

 

A cukkiniket zöldséghámozóval hosszában vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, félretesszük. A fetát villával összenyomkodjuk, elkeverjük a snidlinggel, petrezselyemmel, chilivel és az átnyomott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Egy ...

Tovább Szólj hozzá

cukkini chili retek feta

2015. aug 02.

Grillezett oldalas sült lecsóval és parázsburgonyával

írta: Hajós Ágnes
Grillezett oldalas sült lecsóval és parázsburgonyával

 Magyaros grillétel kétféle körettel

Ez alkalommal hazánk ízeinek kedvelőit szeretném elkápráztatni :)

Gondoltam, szinte minden magyaros ételnek jót tesz a füstös íz, ezért paprikás-tejfölös szaftba forgattam az oldalast, mielőtt megsütöttem, és a lecsó is kis batyuban készültek.

Ez az étel is a grillversenyre készült további receptjeim itt és itt és itt és itt .

 

Paprikás-tejfölös oldalas grillezett lecsóval és parázsban sült burgonyával

  DSC_0012s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg sertésoldalas

2-2 ek darált erős- és édespaprika (vagy 4 kanál édes)

5 dl tejföl

Só, bors

Fél citrom leve

4 nagy paradicsom

4 zöldpaprika

1 nagy hagyma

Pirospaprika

15 dkg szalonna

60 dkg közepes méretű krumpli

Pár ek ...

Tovább Szólj hozzá

grill rozmaring szalonna oldalas

2015. aug 01.

Kovászos uborkás szendvicskrém

írta: Hajós Ágnes
Kovászos uborkás szendvicskrém

Egészséges, frissítő kence piknikre vagy ráérős reggelekre

Nem vagyok egy rajongó típus, de tetszik, amit Széll Tamás hétről-hétre megmutat az egyik üzletlánc reklámembereként. Na, nem az agyonretusált plakátokra gondolok, hanem, hogy az éppen aktuális akciós kínálatból mit hoz össze.

Már két fogást meg is mutattam, egy tojássalátás rántott húst és egy csirkés tortillát avokádókrémmel (brutál finom volt, főleg a mártogatós).

Nemrég egy szendvicstornyot dobott össze, aminek része volt egy uborkás szendvicskrém, rögtön megtetszett. Aztán az alapján, hogy mi volt nekem itthon, készítettem egy hasonlót és tökéletes nyári reggelinek bizonyult :)

Kovászos uborkás szendvicskrém

DSC_0791s 

Hozzávalók:

25 dkg ricotta

3 nagy ...

Tovább Szólj hozzá

ricotta kovászos uborka újhagyma

2015. júl 30.

Egyszerűen előkelő saláta: a Waldorf

írta: Hajós Ágnes
Egyszerűen előkelő saláta: a Waldorf

A híres recept története és az én változatom

A Waldorf-saláta receptjét sokan egy szakácsnak tulajdonítják, de a helyzet kicsit más.

Az 1800-as -as évek végén a New York-i (akkor még "simán") Waldorf hotel főpincérének fejéből pattant ki a saláta ötlete. Oscar Tschirky közel 50 éven keresztül volt a hotel szíve, több, azóta a Waldorf szállodában jellegzetes ételt ő insiprált.

Az eredeti recept egyszerűen így szól : Végy két friss almát, hámozd meg, darabold kb. egycentis kockákra. Tedd ugyanezt a szárzellerrel és keverd össze az almával. Vigyázz, nehogy az alma magja is belekerüljön! Jófajta majonézzel tálald.

Forrás: Wikipedia , The old foodie

 

Tehát nem volt túl fantáziadús, a dió csak egy évtizeddel később ...

Tovább Szólj hozzá

alma dió majonéz szárzeller

süti beállítások módosítása