2015. sze 14.

Pizzás csiga pofonegyszerűen, puha tésztával

írta: Hajós Ágnes
Pizzás csiga pofonegyszerűen, puha tésztával

  Kedvenc pizzánk csigaalakban

Mikor sok gyereket kell ellátni pizzával, nekem aztán nincs kedvem husznöt tökéletes pizzá t előkészíteni, mindenki ízlése szerint külön feltétezni és egyenként megsütni. Ráadásul a legtöbben sok mindent szeretnek, főleg, ha nem látják, hogy az ételben van :)

Ez a csiga pedig egyáltalán nem ördöngösség, nem annyira ropogós, inkább puha tésztával, ráadásul nagy főzőtudományra sincs szükség az elkészítéséhez.

 

Pizzás csiga

  DSC_0855s

A tésztához:

60 dkg liszt

3,5 dl víz

1 tk cukor

0,5 dl olívaolaj

3 dkg élesztő

2 tk szárított oregánó

2 tk só

 

A szószhoz:

3 húsos paradicsom

2 ek olívaolaj

2 marék bazsalikom

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

 

Feltét:

Sonka, ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt pizza

2015. sze 13.

Majonézes saláták IV. - Hússaláta megreformálva

írta: Hajós Ágnes
Majonézes saláták IV. - Hússaláta megreformálva

Maradékmentő mindent bele saláta az orosz után szabadon

Tagadhatatlanul kedvenceim a majonézes saláták, van is belőle egy csomó a blogon (pl. gazdag krumpli , csirkés, csülkös , brokkolis-tojásos , tökmagos-krumplis , tabáni, ahogy én szeretem , cole slaw , répasaláta , tésztasaláta sok zöldséggel , Waldorf )

 A most következőt az orosz hússaláta ihlette, de végül csak jellegében lett hasonló, mert az almán kívül minden összetevő le lett cserélve :)

Reform hússaláta

  DSC_5481

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg sült malachús (vagy bármilyen sült vagy főtt hús maradék)

50 dkg édesburgonya

Fél póréhagyma

2 nagy alma

1 üveg kapribogyó (10 dkg)

7 ek majonéz

7 ek tejföl

2 ek apróra vágott petrezselyem

Só, fehér bors

 

...
Tovább Szólj hozzá

paradicsom póréhagyma majonéz kapribogyó édesburgonya

2015. sze 12.

Velős pirítós hűvös reggelekre vagy esti borozgatáshoz

írta: Hajós Ágnes
Velős pirítós hűvös reggelekre vagy esti borozgatáshoz

Méltatlanul mellőzött kedvencünk egyszerű elkészítése

Van egy kedves barátnőm, aki ugyan tud főzni, de időnként megkíván egy-egy ételt és addig piszkál, míg el nem készítem neki.

Egy időben ez az almás pite volt, pár hét után, gondoltam, kiszúrok vele és egy óriás gáztepsi mennyiségű almás pitét sütöttem. Volt vagy 5 kiló az egész tál... De nem jött be, élete párja szinte pillanatok alatt segített eltüntetni :)

Aztán kezdte a velős pirítóssal és egy idő után azzal is célba ért. Még otthon elkészítettem a kencét jó csípősen, megsütöttem kenyer et, nála csak összeállítottuk és betoltuk a grillbe :)

Az elkészítését a legjobb helyről lestem, állítólag a füredi 6lépcsősben készül a legjobb az országban, ...

Tovább Szólj hozzá

sertésvelő

2015. sze 10.

Egyszerűsített csirke tikka masala

írta: Hajós Ágnes
Egyszerűsített csirke tikka masala

Az indiai klasszikus gyorsan, paradicsom nélkül

Szakácséletem első pár hónapját egy ázsiai-fúziós étteremben töltöttem. Ott úgy készítettük az ételeket, hogy a magyar konyhában ismert anyagokat és technikákat ötvöztük a bali-, indonéz meg mindenféle ázsiai országéval.

Mivel az ott felszolgált ételeknek nem csak finomnak, de mutatósnak is kellett lenniük,  a hagyományos elkészítésmód ugye nem jöhetett szóba (mint pl. a vajas csirké nél vagy - panir nál). Az se rossz, csak nem egy első osztályú étteremben.

Így én a csirke tikka masalát a most következő alakban ismertem meg. Aztán kicsit jobban utánanézve kiderült számomra, hogy oké, hogy egyszerűsítünk, de a paradicsom teljesen kimaradt belőle. Sőt, a tikka masala ...

Tovább Szólj hozzá

csirke curry csirkecomb gyömbér koriander kókusztej földimogyoró-olaj

2015. sze 09.

(Indián) nyári gyümölcskenyér

írta: Hajós Ágnes
(Indián) nyári gyümölcskenyér

 Könnyű ribizlis-málnás süti, nem lehet abbahagyni!

Nemrég vettem egy doboz ribizlit, talán az idei utolsó dobozok egyikét :)

Szeretem, eszembe juttatja a gyerekkoromat, anyukámék kertjében volt pár bokor... Minden évben elhatározom, hogy fogok ültetni a saját udvaromba, de eddig elmaradt. Így marad a piaci, jó drágán, de egyszer belefér, na...

Aztán szokás szerint addig őrizgettem, míg a fele elfogyott, a többit meg már muszáj volt felhasználni, így készült ez a finom gyümölcskenyér. Kevés málnám még volt a fagyasztóban, az is mehetett hozzá. Gyerekeknek vacsorára teához a legfinomabb, de én bármikor képes voltam nassolni belőle :)

Szezon múltával más gyümölccsel is készíthető, áfonyával, szederrel de bármely más ...

Tovább Szólj hozzá

citrom málna vaj ribizli

2015. sze 09.

Sült tarja, fügeragu és puliszka - mennyei őszi ebéd

írta: Hajós Ágnes
Sült tarja, fügeragu és puliszka - mennyei őszi ebéd

 Az édes-sós ízek kedvelőinek, laktató és különleges

Még mindig füge :)

Nemrég alkothatnékom volt :) Találtam egy adag tarját a mélyhűtőben, már csak azt kellett kitalálni, hogy miképp hozzam össze az édes fügével, meg ha lehet, annyira ne is hizlaljon...

Ismét puliszka lett a köret, ez alkalommal krumplipüré-állagúra készítettem, a pikáns fügeragu és az édes-ropogós tarja kitűnő kiegészítője lett. Próbáljátok ki!

 

Mézes-fokhagymás tarja fügeraguval és barnavajas, zsályás puliszkával

  DSC_1206s

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy szelet (egyenként 15-18 dkg-os) tarja

4 ek méz

2 nagy gerezd fokhagyma

Só, bors

2 ek balzsamecet

1 ek vaj

3 ek olaj

 

6 nagy vagy 8 kicsi füge

10 dkg gyöngyhagyma

1 ág kakukkfű

...

Tovább Szólj hozzá

füge balzsamecet zsálya vörösbor tarja kukoricaliszt gyöngyhagyma

2015. sze 06.

Egyszerű fügelekvár, ehhez nem kell tudomány

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű fügelekvár, ehhez nem kell tudomány

Élvezd a füge édes ízét télen is!

Mint nemrég írtam , kaptam ajándékba egy nagy halom fügét, amit különbözőképpen készítettem el (egy részét meg csak úgy befaltam :) ).

Persze nem maradhatott el a fügelekvár készítése sem, egy adag teljesen egyszerű, variálás nélküli dzsem is készült.

Persze lesz különleges is, de kezdjük az alapoknál.

 

Egyszerű fügelekvár

  DSC_1218s

Elkészítése:

A lekvárnak befőzni kívánt fügék szárát lecsípjük, 3-4 darabba vágjuk, lemérjük. 20%-nyi cukrot adunk hozzá (barna cukorral még finomabb!), tehát 1 kg fügéhez 20 dkg cukor. Mivel a füge magában is nagyon édes, én nem szoktam többet rakni bele. Összeforgatjuk, egy éjszakát állni hagyjuk.

Egy lábasba tesszük, alágyújtunk, ...

Tovább Szólj hozzá

füge

2015. sze 06.

Pirított hagyma készítése otthon, ezt se vedd boltban!

írta: Hajós Ágnes
Pirított hagyma készítése otthon, ezt se vedd boltban!

  Hot doghoz, krémlevesekhez vagy amihez csak szeretnéd

Nemrég kisebb szívinfarktust kaptam, mikor az egyik főzős csoportban egy hasonló párbeszédrészletet olvastam:

-....és pirított hagymát szórtam rá.

- És hogy készítetted?

- Á, nem vagyok én olyan ügyes, az ...-ban vettem.

A első gondolatom az volt, hogy: ...????? Na ne már, hogy a ropogós, pirított hagyma, szebb nevén a lyoni hagyma akkora ördöngösség legyen, hogy egy átlagos háziasszonynak nehezére essen elkészíteni.

De nem akarok nagyképűnek tűnni, aki azt gondolja, hogy valami különleges fortélya van, azt most megnyugtathatom: csak pár tök egyszerű dolgot kell betartani és kész is a saját készítésű, több hétig elálló, édeskés-ropogós hagyma.

Pirított hagyma

...
Tovább Szólj hozzá

hagyma

2015. sze 05.

Focaccia sült paprikával, tökmagolajjal, sajttal

írta: Hajós Ágnes
Focaccia sült paprikával, tökmagolajjal, sajttal

  Különleges borkorcsolya, ezzel lenyűgözheted a vendégeket

 Nincs ehhez az ételhez sem történetem, a nemrég elkészített, tökmagolajban pácolt paprikákat szerettem volna méltó módon felhasználni.

A focacciát (ejtsd: fokácsá) ilyenfajta nyújtását Manueltől láttam, aki aki munkatársam volt nyáron az étteremben. Ja, és neve ellenére nem spanyol, hanem olasz, jó barátom lett, sokat tanultam tőle :)

 

Focaccia sült paprikával, tökmagolajjal, sajttal

  DSC_1256s

 Hozzávalók egy 25*35-ös tepsihez:

Fél adag pizzatészta

Fél adag pácolt sült paprika sajttal, tökmagolajjal

 

A tésztát megdagasztjuk, egy tepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk. A tésztát kezünkkel széthúzkodjuk, a tepsibe tesszük, tovább igazgatjuk, míg kb. ...

Tovább Szólj hozzá

sajt pizza rozmaring tökmagolaj koktélparadicsom kápia

2015. sze 04.

Kóstolás - Központ Bisztró

írta: Hajós Ágnes
Kóstolás - Központ Bisztró

Étteremteszt Tetovált lány módra, gyerekkel

Szeretek éttermeket tesztelni, de mindig van bennem félelem is. Szakmai tapasztalatom miatt ugyanis hajlamos vagyok néha túl kritikusan tekinteni az elém letett ételre, a személyzet munkájára.

De távol álljon tőlem, hogy a rigolyás vendéget játsszam, szeretem élvezni az ízeket és ha körülugrál a pincér, akkor sok mindent hajlandó vagyok elnézni :D

Nemrég kaptam egy meghívást az Újpesten lévő Központ Bisztróba, ismét elhívtam magammal a testvéremet és a feleségét (mint múltkor a Yamato-ba). Ők is szeretnek enni, némileg értenek is hozzá, most a párom nem ért rá, nagyobbik gyerekeinket vittük magunkkal . Részemről nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy lemérjem a felszolgálók ...

Tovább Szólj hozzá

étteremajánló

2015. sze 04.

Csokis-fahéjas fügeleves, nem jutok szóhoz...

írta: Hajós Ágnes
Csokis-fahéjas fügeleves, nem jutok szóhoz...

 Isteni hideg fügekrémleves, az új kedvencem

Ritkán szoktam megveregetni a saját vállam, de most megtörtént.

Még a nyár közepén tettem ki a csokis meggyleves t, azt is imádtam, pedig nem vagyok édesszájú. Ezen felbuzdulva, mikor múltkor kaptam egy kosárnyi fügét és a vége már nagyon "utolsó pillanatos" volt, gondoltam, levest főzök belőle.

Mint tudjuk, a csoki és a füge jó pajtások (mint ebben a sütiben ), de azt nem sejtettem, hogy a fahéjtól, ha lehet, még finomabb lesz. Igazából a gyerekeknek készült, de miután megkóstoltam, hümmögtem egy darabig, aztán csak a felét kapták meg... :D

 

Csokis-fahéjas fügeleves

  DSC_1565s

Hozzávalók 4 főre:

15-18 db füge (mérettől függően) + a díszítéshez

2 ek barna cukor

2 tk ...

Tovább Szólj hozzá

füge joghurt kakaó fahéj

2015. sze 02.

Aranygaluska, a menza sztárja

írta: Hajós Ágnes
Aranygaluska, a menza sztárja

Ellenállhatatlan édesség, elronthatatlan recept

Aki az előző bejegyzést olvasta, sejthette, hogy előbb-utóbb felkerül az aranygaluska is.

Ehhez nincs történetem, mikor a nagyobbik fiam először kérte, ezt a receptet találtam. Már elég régen volt, nem tudom, honnan vettem, de bevált. Pedig elég gyakorlatlan voltam, mikor először készítettem, de szerintem nem lehet elrontani.

 A kép ismét csalóka, itt 1/3 adagot készítettem.

Aranygaluska

  DSC_1434s

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz

3 dl tej

8 dkg cukor

3 dkg élesztő

3 tojás sárgája

8 dkg vaj + a kenéshez

1 csipet só

1 citrom reszelt héja

Hempergetni:

15 dkg durvára darált dió

3 ek cukor

1 tk fahéj

10 dkg vaj

 

A tejet langyosra ...

Tovább Szólj hozzá

dió vanília vaj

2015. sze 02.

Vaníliasodó pudingpor nélkül

írta: Hajós Ágnes
Vaníliasodó pudingpor nélkül

Könnyű vaníliamártás sütik mellé

Menzai szép emlékeim között koronás helyet foglal el az aranygaluska. Meg persze a mellé adott vaníliamártás. Emlékeim szerint ezt sohasem készítette otthon anyukám, magamtól kellett megtalálnom hozzá a tuti receptet.

A sok vanília-pundingos szörnyűség után jöttem rá, hogy ha tökéleteset szeretnénk, akkor inkább a tojássárgás, valódi vaníliás változatot kell elkészítenünk. Sokkal illatosabb, teltebb ízű, eteti magát... Igen, ez a drágább, de ugye nem eszünk ilyet minden nap. Akkor viszont élvezzük... :)

 

Vaníliasodó

  DSC_1430s

Hozzávalók:

7,5 dl tej

6 tojás sárgája

6 ek cukor

2 tk étk. keményítő

5 dkg vaj

1 vaníliarúd

 

2,5 dl tejet kikeverjük a tojássárgákkal, a ...

Tovább Szólj hozzá

vanília vaj

2015. sze 01.

Kolbászos-tökmagos vendégváró 45 perc alatt

írta: Hajós Ágnes
Kolbászos-tökmagos vendégváró 45 perc alatt

Váratlanul betoppanó vendégeknek, 10 perc munka és mehet sülni

Még nagyon régen kerestem valami gyorsan elkészülő nassolnivaló-receptet, mert kivételesen nem volt otthon leveles tészta.

Akkor akadtam egy alapreceptre, bocs az írótól, mert már nem tudom, hol. Viszont nem is ragaszkodtam a leíráshoz, felturbóztam pár dologgal, kiderült, hogy nagyon jól tettem. Azóta már többször elkészült :)

 

Kolbászos-tökmagos ropogós

  DSC_4709s

Hozzávalók:

15 dkg szobahőmérsékletű vaj + kevés a kenéshez

Fél tk só

1 púpozott tk pirospaprika

2 ek tejföl

Bors

1 tojás

18 dkg reszelt sajt

25 dkg liszt + a nyújtáshoz

0,5 tk sütőpor

8 dkg puha kolbász

Pár maréknyi tökmag a tetejére

 

A kolbászt egy tálban összenyomkodjuk, ...

Tovább Szólj hozzá

tejföl kolbász tökmag

2015. aug 30.

Lemon curd, az angol klasszikus

írta: Hajós Ágnes
Lemon curd, az angol klasszikus

Krémesen lágy citromkrém

Ez a bársonyos citromos vajkrém, a lemon curd (lemön körd) az angolok sajátja. Az 1850-es években tettek róla említést először írásban, azóta több fajtája is közkedvelt lett. Mindenféle citrusféléből készítik és ezerféleképpen használják fel.

A reggeli pirítósra kenéstől kezdve gyümölcstortákat, sütikosárkákat töltenek meg vele, vagy gyümölcskenyérhez, édes pogácsához majszolják.

Én kapásból dupla adagot szoktam készíteni, mert készítés után nem tudok ellenállni neki és magában elkanalazgatom... :)

A recept Ritától van.

Citromkrém (lemon curd)

  DSC_1420s

2 tojás

2 citrom leve

10 dkg cukor

1 tk étkezési keményítő

5 dkg vaj

 

A tojásokat a cukorral, citromlével és az ...

Tovább Szólj hozzá

citrom vaj

2015. aug 28.

Tökéletes tepsis krumpli - készítsd a fűszert házilag!

írta: Hajós Ágnes
Tökéletes tepsis krumpli - készítsd a fűszert házilag!

Házi sültkrumpli-fűszersó, többet nem veszel boltit!

Nemrég több ismerősömmel is arról beszélgettünk, hogy szörnyű, hogy az emberek mennyi félkész, zacskós ételt vesznek. Egész sorok vannak ezekből a hiperekben, kezdve a pörköltszaftos tésztával (csak vizet kell hozzáadni) a távol keleti tésztás "leves"-ig, amiben inkább csak tészta van, lé alig, azt is valami agyonvegyszerezett porkeverékből kell előállítani.

Az egyik legjobb barátnőm pár hete meg azon akadt ki, hogy az egyébként tök jól főző anyukája képes pénzt kiadni sültkrumpli-fűszerért. Hát, jót röhögtem a dolgon, de nem hagyott nyugodni a gondolat...

Igazából én is szerettem régen a "country burgonya" vagy "fűszeres sült krumpli" vagy "steak-burgonya" ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli fokhagyma

2015. aug 27.

Ketchup - ez a tuti recept!

írta: Hajós Ágnes
Ketchup - ez a tuti recept!

Saját kísérletezés, finnyás gyereken tesztelve

A nagy paradicsom-eltevés közepette fogalmazódott meg bennem, hogy kellene ketchup-öt is befőzni.

A  lényegesebb fűszerekkel nagyjából tisztában voltam és tudtam, hogy a savanyú és édes ízeket kell majd a saját ízlésre igazítani. Többféle receptet is áttanulmányoztam, végül óvatos fűszerezéssel fejeztem be.

Azt gondolom, hogy sikerült azt a fajta békebeli ketchup zamatot és állagot elérni, amit még a 80-as években (az én gyerekkoromban), a nyújtott nyakú csavaros üvegekben megismertem és -szerettem. Akkor még nem nyomták tele zselésítővel meg Na-glutamáttal, ez tök természetes lesz.

És ami a lényeg: Zotya tesztelte a legvégén és azt mondta, hogy ez jobb, mint a bolti (ennél ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom kechup

2015. aug 26.

Borsos tokány, ahogy a nagykönyvben meg van írva

írta: Hajós Ágnes
Borsos tokány, ahogy a nagykönyvben meg van írva

 Nem borsós! Így készül a pörkölt rokona

Rengeteg szakácskönyvem van, néha beülök közéjük, képes lennék órákig lapozgatni őket... :)

A konyhában viszont csak három darab van állandóan a kezem ügyében: az első a "Horváth Ilona", amiből az alapokat tanultam (meg anyukám is). A második egy kapcsos könyv az innen-onnan összegyűjtögetett és sűrűn készített receptekkel.  A harmadik pedig az Ételkészítési ismeretek könyvem, amit a szakácstanfolyam közben elég sűrűn forgattam.

Amikor valami tradicionálisan magyarost akarok készíteni, általában a tankönyvet veszem a kezembe. Vannak benne totál elavult dolgok, amit még a gyakorlati tanárom is elutasított (pl. a krumplifőzeléket zsíros-lisztes rántással kell hivatalosan ...

Tovább Szólj hozzá

marha sertés fehérbor kömény

2015. aug 24.

Bortésztában sült patisszon kukoricával

írta: Hajós Ágnes
Bortésztában sült patisszon kukoricával

 Kis újítás, nagyszerű kombináció

Rántott patisszont minden évben legalább egyszer készítek, sima majonézes salátával egyszerű, de nagyszerű ebéd. 

Általában nincs bajom a hagyományokkal, de az újítás, az új ízek kipróbálása a lételemem. A bortésztával még a szakácstanfolyamon ismerkedtem meg, a szalonnás kukorica ötletét meg valamelyik amcsi főzős csatornán láttam. Kifejezetten jól passzolnak :)

 

Bortésztában sült patisszon bacon-ös kukoricával

  DSC_3548s

Hozzávalók 4 főre:

4 db kisméretű patisszon

Só, bors

2 tojás

2 dl vörösbor

25 + 2 ek dkg liszt

3 cső kukorica

10 dkg szeletelt bacon

 

A lisztet a tojással, vörösborral, sóval, borssal és annyi vízzel kikeverjük, hogy a palacsintatésztánál ...

Tovább Szólj hozzá

bacon kukorica patisszon

2015. aug 23.

Töltött paprika egyszerűen, régi recept szerint

írta: Hajós Ágnes
Töltött paprika egyszerűen, régi recept szerint

 A legismertebb nyári magyaros étel a mi konyhánkból

Kedves nagymamám tegnap kinevetett a telefonban, mikor meghallotta, hogy megint egy recept miatt "zaklatom". Nem tudtam ugyanis ellenállni a harsogóan friss paprikáknak a piacon és szerencsére a hentesnél sem állt több méteres sor, tehát elhatároztam, hogy (életemben először) töltött paprika lesz az ebéd. A paprika nélküli változatot. tehát a paradicsomos húsgombócot már többször készítettem, de a hagyományos verzió eddig kimaradt (meg valahogy nem is volt tökéletes).

A délelőtt folyamán éppen 10 kg paradicsomból készült paradicsomlé ( recept itt ). A passzírozás és üvegbe töltés előtt előkészítettem a paprika töltelékét, megtömtem, kifőztem a gombócokkal együtt, majd a ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom paprika darált hús

süti beállítások módosítása