2015. júl 29.

Levest grillezni? Lehetséges!

írta: Hajós Ágnes
Levest grillezni? Lehetséges!

 Tárkonyos-zöldséges leves faszénen

Nemrég, a sokat emlegetett grill-receptversenyen a kiírásban viccesen megjegyezték, hogy bármilyen pályaművet szívesen fogadnak, legyen az akár desszert vagy leves.

Először megmosolyogtam a felvetést, aztán sütöttem egy desszertet , majd elkezdtem gondolkozni a levesen. Felrémlett előttem egy kép, miszerint a konzerveket simán lehet szabad tűzön melegíteni, és a meleg csirkeleves milyen jól is tud esni egy hűvösebb napon...

Mivel szokás szerint volt néhány adag húslé a fagyasztóban, előkaptam, megsütöttem a húsokat-zöldségeket és egy kis furfanggal ízletes, füstös aromájú levest varázsoltam :)

Grillezett tárkonyos-tejszínes csirkeleves sült zöldségekkel

  DSC_4526s

Hozzávalók 4 főre:

2 ...

Tovább Szólj hozzá

répa gomba paprika húsleves tárkony

2015. júl 28.

Tökéletes szendvicsalap otthon készítve

írta: Hajós Ágnes
Tökéletes szendvicsalap otthon készítve

Hagyd a boltit, tízóraihoz ez a legjobb!

Nemrég megpróbálkoztam itthon a lehetetlennel, olyan kenyeret szerettem volna sütni, amiből a bolti szeletelt kenyér készül.

Azt sejtettem, hogy a tökéletes téglatest-alak nem fog menni, de a cél az volt, hogy könnyű, mégis kissé tömör állagot kapjak, hogy ha vékonyan szeretném szeletelni, akkor se essen szét.

Azt hiszem, sikerült megközelítenem a tökéletest, ha egy kicsit nagyobb formába tettem volna, akkor még a mérete is jó lenne :)

De mindegy, az iskolába, munkahelyre tökéletes szendvicsalap, és még az elkészítése sem bonyolult.

 

  Szendvicskenyér

  DSC_2820s

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1,5 dl víz

1 dl tej

1 tk cukor

2,5 dkg élesztő

2 ek olaj

2 tk só

 

A langyos tejben ...

Tovább Szólj hozzá

kenyér

2015. júl 26.

Mézes krémes, cupcake-be álmodva

írta: Hajós Ágnes
Mézes krémes, cupcake-be álmodva

Sütirecept és könyvajánló

Nemrégiben kaptam egy süteményes könyvet, hogy esetleg süssek belőle valamit, aztán mondjak (írjak) véleményt.

Egy részről szeretem az ilyen felkéréseket, kitűnő ötletekre tudok szert tenni. Másfelől viszont bennem van a félsz, hogy ha esetleg nem jó a recept, nem szívesen írok róla semmit és akkor mit fog szólni a kedves kiadó.

Ja, és persze most sütiről van szó, ami még egy plusz para (bár le kéne vetkőznöm a félelmemet, újabban egész jól mennek).

DE , most abszolút pozitívan tudok csak nyilatkozni. Amiről szó van:

Horváth Judit: Szerelmem, cupcake c. könyvéből csemegézgettem az elmúlt időszakban.

cupcake-borito_v9_0

A cupcake (ejtsd: kápkék) történetéről, saját életéről is olvashatunk a bevezetőben, ...

Tovább Szólj hozzá

méz tejszín fahéj búzadara

2015. júl 25.

Egy kis lecsológia

írta: Hajós Ágnes
Egy kis lecsológia

A népszerű nyári étel története és a legegyszerűbb recept

Mindenki természetesnek veszi, hogy ha nyár, akkor lecsó. Azt hinnénk, hogy ez egy ősi magyar étel, amit, miután Kolumbusz behozta a paradicsomot meg paprikát, rögtön magunkévá tettünk. De nem.

Az említett két összetevőt egészen a IXX. század végéig nem is nagyon fogyasztotta a köznép, főleg nem nyersen. Aztán a XX. század elején a bolgár kertészeknek köszönhetően bárhol elérhetőek lettek, nagy mennyiségben kezdték termelni. 1914.-ben jelent meg először a lëcső, lëcsó szó, jelentése "zöld paprika paradicsommal" volt, Diósjenői forrás szerint.

A harmincas évekre már a konzervipar fontos exportcikke lett, még Honthy Hanna is reklámozta:

1937_globus_honty.previewkép forrása

Az lecsót a ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom paprika

2015. júl 25.

Gazdag gombás pirítós fűszeresen, pikánsan

írta: Hajós Ágnes
Gazdag gombás pirítós fűszeresen, pikánsan

Fejedelmi erdei gombás napindító

Még egy régebbi sorozatban Jamie Oliver készített az erdő közepén egy gombás pirítóst, ami tetszett, hogy azon nyomban el is készítettem, pedig akkor még nem nagyon tudtam főzni.

Azóta rendszeresen készítem, sőt, a kenyérre kerülő gombaragut azóta több ételemhez is felhasználtam köretként, pl. egy szuper vegetáriánus ételben , vagy egy pazar reggelihez .

Az eredeti recepten itt annyit változtattam, hogy petrezselyemmel, chilivel és fürjtojással dúsítottam, ami kifejezetten előnyére vált :)

Gombás pirítós gazdagon

  DSC_4878s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg vegyes erdei gomba

7 dkg vaj

3 nagy ág kakukkfű vagy 2 tk szárított

1 nagy gerezd fokhagyma

Só, bors

2 chili

8 fürjtojás

1 csokor ...

Tovább Szólj hozzá

gomba kakukkfű chili fürjtojás

2015. júl 24.

Paprikás krumpli egy kis extrával

írta: Hajós Ágnes
Paprikás krumpli egy kis extrával

 Kedvenc filléres ételünk megbolondítva

Nekem semmi bajom a sima paprikás krumplival, anyukám szerint az a világ legegyszerűbb étele és mindenki szereti. Sőt, fél óra alatt kész is van, szóval tuti nyerő.

Múltkor az egyik internetes csoportban elkaptam egy beszélgetést, ahol arról ötleteltek, hogy hogyan lehetne egy kicsit feldobni, érdekesebbé tenni ezt a tipikus magyar kaját. Annyi tök jó ötletet olvastam, hogy néhányat kölcsönvéve másnap el is készítettem az én felturbózott verziómat. Nagyon jó lett, szerintem fogok még kísérletezni :)

 

Paprikás krumpli – felújítva

  DSC_1735s

Hozzávalók:

60 dkg krumpli

1 nagy fej hagyma

20 dkg füstölt kolozsvári

1 szál lecsókolbász

30 dkg puha csicseriborsó

1 csapott ek ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli curry szalonna

2015. júl 23.

Klasszikus bruschetta mozzarellával

írta: Hajós Ágnes
Klasszikus bruschetta mozzarellával

"Egyszerű" paradicsomos szendvics olasz módra

 Már többször leírtam, hogy az olasz ételek elkészítését egyesek hajlamosak túlbonyolítani. Ezeket a recepteket legtöbbször a szegénység szülte, ahhoz nyúltak, ami a környezetükben megtermett vagy a tengerben kihalásztak. A rengeteg olíva, paradicsom, tengeri herkentyűk, stb. számunkra sokszor megfizethetetlenül drágák, de Itália elhelyezkedése és éghajlata miatt ők könnyedén hozzájuthattak/nak.

A következő szendvics is ezek szellemében született, a megmaradt száraz kenyeret felhasználva egyszerű, de isteni vacsorát varázsoltak az asztalra. A bruschetta (ejtsd: bruszketta) feltéte eredetileg csak paradicsom, olívaolaj és némi fokhagyma és zöldfűszerek felhasználásával készült.

...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom sajt bazsalikom mozzarella

2015. júl 22.

Egyszerű, de nagyszerű tejfölös-bögrés pite sárgabarackkal

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű, de nagyszerű tejfölös-bögrés pite sárgabarackkal

Könnyű gyümölcsös-fahéjas édesség külföldről

Nem vagyok nagy sütigyáros, de a sült gyümölcsöket és a tejtermékeket kifejezetten szeretem. Épp valami sárgabarackos édességet kerestem külföldi oldalakon, amikor ráakadtam az alábbira itt .

A szerző úgy gondolja, hogy ez egy német eredetű édesség, de gondolom annyi köze van a németekhez, mint a  milánói sertésbordá nak az olaszokhoz... :)

Kicsit változtattam a recepten aszerint, ahogy szerintem ésszerű (na, meg amit találtam itthon).

Összességében egy nagyon könnyen elkészíthető pitét kaptam, amit még ebben a hőségben is szívesen fogyasztok.

Megj.: A kép azért lehet csalóka, mert én csak fele adagot készítettem egy 15 cm-es formában, mivel csak ketten ettük. De már ...

Tovább Szólj hozzá

tejföl sárgabarack fahéj lime barna cukor

2015. júl 21.

Vietnámi különlegesség az én ízlésem szerint

írta: Hajós Ágnes
Vietnámi különlegesség az én ízlésem szerint

 Nyári tekercs - tökéletes falatoznivaló sütés nélkül

A nyári tekercset ezerféleképpen lehet variálni, fő alkotóelemei az üvegtészta, sok zöldség, esetleg némi pirított hús, de enélkül is finom.

A mártásnak megvan a tradicionális elkészítési módja. Na, ez nem az! Mivel az egyik hozzávalóm hiányzott, a fantáziámra bíztam a szósz végeredményét. Nekem nagyon tetszik, intenzíven mogyorós-fűszeres, szóval a kellő hatást elértem.

Ha nincsenek otthon ilyen különleges alapanyagok, nyugodtan helyettesíthetjük a kedvenc mártásunkkal (akár tartárral is, recept itt ).

 

Nyári tekercs mogyorómártással

  DSC_3050s

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

1 csomag (10 dkg) üvegtészta

Fél-fél piros és sárga kaliforniai paprika

1 kis ...

Tovább Szólj hozzá

répa hagyma mogyoró csirkemell rizstészta kókusztej üvegtészta osztrigaszósz földimogyoró-olaj

2015. júl 20.

Fasírttorta krumplipürével apukámnak

írta: Hajós Ágnes
Fasírttorta krumplipürével apukámnak

Férfias húsétel tortaköntösben

Most már harmadik éve, hogy apukámat a születésnapján valami sós tortával lepem meg. Az első éveben egy kolbászos-kőrözöttes, sok összetevős torta volt, tavaly pedig egy zöld-fehér szendvicstorta .

Idén egy kedves ismerősöm adta az ötletet, hogy legyen fasírttorta krumplipürével. El is készítettem, apukámnak nagyon tetszett és én is elégedett voltam magammal :) Mondtam én, hogy nekem a sós dolgok mennek...

Fasírttorta krumplipürével, sonkarózsákkal

  DSC_0453s

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:

A fasírthoz:

40 dkg darált sertéscomb

1 nagy hagyma

1 tojás

1 csokor petrezselyem

3 gerezd fokhagyma

2 nagy csipet só, frissen őrölt bors

1 csapott ek pirospaprika

1 szikkadt zsemle

Kevés olaj

...
Tovább Szólj hozzá

csíra krumpli paprika sonka sajt darált hús

2015. júl 19.

Ropogós-chilis rizottó csirkemájjal

írta: Hajós Ágnes
Ropogós-chilis rizottó csirkemájjal

Maradékmentő rizsétel pikánsan

A szokásos havi rizottóadagomon gondolkodtam, ismét valami újra vágytam.

Egyben hűtőkisöprést is végeztem, a maradék gombát és csirkemájat felhasználtam, de a változatosság kedvéért csípős paprikát és pirított napraforgómagot is adtam hozzá.

 

Csirkemájragu paprikával és napraforgómagos-gombás rizottóval

  DSC_5962s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg csirkemáj

5 dkg füstölt szalonna

2 paprika

2 chili

1 fej hagyma

Só, bors

1 kk majoranna

1 ek olaj

 

20 dkg rizottó rizs

20 dkg gomba

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz rozé

6 ek napraforgómag

10 dkg reszelt, könnyen olvadó sajt

2 kakukkfűág vagy 1 kk szárított kakukkfű

5 dkg vaj

1 l húslé

 A hagymát és a ...

Tovább Szólj hozzá

rozé rizs csirkemáj szalonna napraforgómag

2015. júl 18.

Jéghideg meggyleves csokival

írta: Hajós Ágnes
Jéghideg meggyleves csokival

Tökéletes gyümölcsleves étcsokoládéval

A csoki és meggy kombinációval nem lehet mellélőni. Még régebben egy barátnőm blogján találtam egy csokis meggyleves receptet itt , már akkor nagyon megtetszett.

El is készítettem, az íze annyira finom lett, hogy még én is betegre ettem magam belőle, pedig nem szeretem az édességet :)

Csokis meggyleves

DSC_2920s 

Hozzávalók:

1kg meggy (magozott)

Negyed citrom héja egészben levágva fehér rész nélkül

1 tk fahéj

Fél tk őrölt szegfűszeg

1 vaníliarúd

15 dkg étcsoki + a díszítéshez

Ízlés szerint cukor

1 csipet cayenne-bors

Tejszínhab a tálaláshoz

 

A meggyet feltesszük főni a citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, a vaníliarúd kikapart belsejével és annyi cukorral, ...

Tovább Szólj hozzá

meggy tejszín étcsoki

2015. júl 17.

Paradicsomsaláta-variációk II.

írta: Hajós Ágnes
Paradicsomsaláta-variációk II.

Retekcsírás, zöldfűszeres saláta édes paradicsommal

Tavaly májusban már mutattam egy, a szokásostól kicsit eltérő paradicsomsalátát. Akkor úgy gondoltam, hogy sorozatot indítok és több érdekes változatot is bemutatok, de simán elfelejtettem...

Most viszont hoztam egy újat, amit a csíra enyhén csípős íze és a koriander tesz különlegessé. Ez is, mint az előző bármely sült hús körete lehet, de én a legjobban rántott sajthoz szeretem :)

 

Paradicsomsaláta csírával

  DSC_0955s

Hozzávalók 4 főre:

6-8 nagyobb paradicsom

1 csokor korianderzöld (vagy petrezselyem)

1 doboz lila retekcsíra

Só, bors

Olívaolaj

 

A paradicsomokat félbe-, majd cikkekre vágjuk. Megsózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk az olívaolajjal, a retekcsíra ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom retekcsíra korianderzöld

2015. júl 17.

Sárgarépa-krémleves fűszeresen

írta: Hajós Ágnes
Sárgarépa-krémleves fűszeresen

 Gyors krémleves, akár hidegen is!

 A nyári szünetben szinte állandósul a dilemma, hogy mit is főzzek holnap. A főételt még csak kitalálom, de a levessel folyton bajban vagyok.

A gyerekeknek a legjobb választás szerintem a krémleves, kis kivétellel abból bármilyet eltüntetnek. Ennek a kicsit megbolondított sárgarépa-krémlevesnek pedig már a színe is hívogató :)

Korianderes répakrémleves

  DSC_2720s

Hozzávalók:

Fél kg sárgarépa

1,2 l zöldségalaplé

1 kk koriandermag

1 mk római kömény

Só, bors

Kb. 1 dl tejszín

Kenyérkockák vagy levesgyöngy

 

A répát meghámozzuk, kicsire vágjuk. Feltesszük főni az alaplével és a mozsárban megtört fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Mikor a répa puha, összeturmixoljuk, a tejszínnel ...

Tovább Szólj hozzá

répa tejszín koriander római kömény

2015. júl 15.

Mézes krémes, egy elronthatatlan recept

írta: Hajós Ágnes
Mézes krémes, egy elronthatatlan recept

 A szeretett négylapos a nagyi konyhájából :)

Ez ismét egy olyan sütemény, amit szinte mindenki ismer. A sütni szerető, türelmes nagyiknál egy-egy ünnep alkalmával az asztal megszokott része volt.

Hát az én nagymamám nem tartozik ebbe a kategóriába, ő általában egyféle sütit készített, azt is ritkán. Valami gyorsan-keverjük-össze alaptésztába dobálta az éppen szezonális gyümölcsöket, mondjuk azt is szerettük, de ezt nem vettem át tőle :) (Van nekem is ilyen receptem, itt )

Szóval nemrég a nagypapám óvatosan megemlítette, hogy ő úgy enne olyan sütit, ami olyan sok lapos és csoki van a tetején... Mama persze rögtön leszólta, hogy ú, az nagy meló, ne akarja már, hogy fél napig a tűzhely mellett álljak. De én már ...

Tovább Szólj hozzá

süti méz csokokládé

2015. júl 14.

Hamburger húsgolyókkal, salátával, grillezve

írta: Hajós Ágnes
Hamburger húsgolyókkal, salátával, grillezve

Paradicsomszószos óriásszendvics faszénen sütve

Nemrég, a grilles versenyen elereszthettem a fantáziámat. Többféle témában kellett ételeket alkotni, az egyik a hamburger volt. Az első pályaművem az erdőlakó burger volt, sokféle különleges alapanyaggal.

A másik olaszos alapokra épült, marinara szósszal, húsgolyókkal és friss salátával tálaltam. Mi nagyon szerettük, nekem ez volt a kedvencem mind közül :)

Ciabatta burger húsgolyókkal és mozzarellával, édeskömény-reteksalátával

  DSC_5028s

Hozzávalók 4 főre:

A zsemlékhez:

25 dkg liszt

1 ek olaj

1 tk só

2 dl víz

1 dkg élesztő

 

Fél kg darált marhahús

1 nagy hagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

1 adag marinara szósz (recept lejjebb)

15 dkg mini mozzarella

6-8 ...

Tovább Szólj hozzá

spenót paradicsom padlizsán édeskömény mozzarella darált marhahús

2015. júl 14.

Melegszendvics sült hagymával, tükörtojással

írta: Hajós Ágnes
Melegszendvics sült hagymával, tükörtojással

Olcsó, de különleges reggeli Chuck ötlete alapján

Még mindig nagy kedvencem Chuck Hughes Kanadából, az ő műsorában láttam a következő melegszendvicset.

Az említett epizódban éppen a kórházi konyhán dolgozó kedves kollégákat látta vendégül, akiknek a munkájával teljesen elégedett volt. Kicsit furcsa volt arra a pár napra gondolni, mikor nekem a helyi kórházban kellett vendégeskednem és a legnagyobb jóindulattal sem tudtam elégedettséget színlelni (pedig én a menzai kaja nagy részét is szerettem).

Na, mindegy, mindenesetre a következő szendvicset a kórházi konyhások figyelmébe ajánlom, szerintem simán belefér még a legszűkösebb költségvetésbe is. Ja, igen, mondjuk van egy kis munka vele :)

 

Sült hagymás, sajtos toast ...

Tovább Szólj hozzá

tojás hagyma paradicsom sajt

2015. júl 12.

Klasszikus tonhalsaláta egy kis különlegességgel

írta: Hajós Ágnes
Klasszikus tonhalsaláta egy kis különlegességgel

Sok zöldséggel és pácolt tojással

Sajnos az utóbbi időben egyáltalán nem kívánom a halat. Régebben, meg gyerekkoromban is szerettem, de mostanában szinte eszembe se jut készíteni. Két kivétellel, az egyik a füstölt lazac, amit ugye az ára miatt csak ritkán fogyasztok. A másik az olajos hal, egy kis friss citrommal, puha kenyérrel, tökéletes :)

Mostanában, ebben a melegben csak salátához van kedvem (és legalább nem is hízok :) ). Nemrég itthon is elkészítettem a sokak által kedvelt tonhalsalátát. Tökéletes, laktató és minden benne van, ami egy egészséges ételhez kell. Ja, és finom is!

 

 

Tonhalsaláta pácolt fürjtojással

DSC_1393s 

Hozzávalók 4 főre:

2 konzerv tonhal

1 kápia

1 zöldpaprika

2 paradicsom

1 fej saláta ...

Tovább Szólj hozzá

saláta paradicsom paprika tonhal olívabogyó ubroka

2015. júl 11.

Epres, szedres édesség villámgyorsan

írta: Hajós Ágnes
Epres, szedres édesség villámgyorsan

"Egyszerű" gyümölcshab a hűtőből

A mostani édességnek nincs nagy története. Kaptam némi szedret, és a maradék eperrel meg tejszínhabbal egy gyors, hűsítő édességet készítettem.

Eper-szederhab

  DSC_0602s

Hozzávalók 4 főre:

15 dkg szeder + a díszítéshez

25 dkg eper + a díszítéshez

3 dl habtejszín

8 tk zselatin

Méz vagy bármilyen édesítő ízlés szerint

Fél citrom leve

 

Az epret és a szedret összeturmixoljuk, alaposan beédesítjük. A tejszínt felverjük, összekeverjük a gyümölcsturmixszal. A zselatint fél dl vízbe keverjük, folyamatosan melegítve felolvasztjuk, majd a habhoz keverjük. Tálkákban elosztjuk, pár órára hűtőbe tesszük.

A maradék, szeletekre vágott gyümölccsel díszítjük.

DSC_0600s

Ha tetszett ez az ...

Tovább Szólj hozzá

szeder tejszín eper

2015. júl 10.

Sárgabarackos sertéscsíkok édesen, pikánsan

írta: Hajós Ágnes
Sárgabarackos sertéscsíkok édesen, pikánsan

Az édes-sós ételek kedvelőinek!

20 éves koromban egy szállodában dolgoztam recepciósként. Akkor még úgy gondoltam, hogy a nyelvtudásomat az idegenforgalomban fogom kihasználni, de egy idő után rájöttem, hogy a 12 órás éjszakai műszak meg az idióta vendégek nem nekem valók... (Aztán elmentem egy nyárra felszolgálni és csak erősödött bennem ez az érzet :) )

A lényeg, hogy a hosszú és néha eseménytelen munkaórák alatt volt időm bulvárlapokat olvasgatni, amikben receptek is voltak. Egy csomót kimásoltam, de mivel O főzőtudományom volt, csak nagyon kevés került megvalósításra.

A most következő az egyik kivétel, bár eredetileg csirkemell volt a leírásban, de azt a gyors kiszáradás miatt inkább lecseréltem.

 

...

Tovább Szólj hozzá

szójaszósz sárgabarack sertéscomb kechup

süti beállítások módosítása