2015. júl 08.

Zöldbabfőzelék különlegesen, liszt nélkül

írta: Hajós Ágnes
Zöldbabfőzelék különlegesen, liszt nélkül

  Egészséges főzelék sült paradicsommal, korianderrel

A főzelékekkel általában nincs problémám. Csak azzal, mikor ezt a legtöbbször agyonlisztezett, agyonfőzött zöldségételt egészségesnek tüntetik fel. Sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy ami finomliszttel van behabarva, vagy urambocsá' be van rántva, az sok minden, csak nem diétás. Sőt, mivel a zöldségeket is általában jó puhára főzik, a vitamintartalmából sem sok marad.

Pedig a sűrítésre rengeteg más módszer is van, én háromfélét variálok: kiveszem a zöldség egy részét, összeturmixolom, visszaöntöm és kész. Vagy a zöldséggel együtt megfőzök egy szem krumplit, egy kis lével, esetleg tejföllel összenyomkodom, mehet a zöldséghez. Ha ezekhez nincs kedvem, akkor ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom zöldbab curry koriander kókusztej

2015. júl 07.

Saláta, ami a lelket gyógyítja

írta: Hajós Ágnes
Saláta, ami a lelket gyógyítja

Kacsamájas, epres saláta a boldogság jegyében

Sokszor írtam már gyomor- és lélekmelengető levesekről, ételekről, de ebben az időben már én is feladtam, hogy meleg ebédet készítsek. Bár az okosok azt mondják, hogy ha meleget, vagy forrót iszunk a hőségben, akkor a levegőt hűvösebbnek fogjuk érezni, de én biztos rosszul vagyok összerakva...

Szóval, a múltkor bemutatott salátaöntet az utóbbi időben állandó szereplője a hűtőmnek, annyira megszerettem. Sőt, múltkor akciós kacsamájhoz is jutottam (tehát gyorsan el kellett készíteni). És még a maradék spárga és eper is a végét járta, tehát adva voltak az összetevők.

Végre egy olyan salátát sikerült összehoznom, amit akár egy étteremben is szívesen rendelnék, de legalábbis ...

Tovább Szólj hozzá

saláta spárga eper kacsamáj

2015. júl 06.

Csillagtorta málnával, ricottával

írta: Hajós Ágnes
Csillagtorta málnával, ricottával

Egyszerű, de látványos torta a nyár ízével

Alapvetően félek az édességektől. Sós ételt viszonylag ritkán rontok el, de a sütemények jó sokáig mumusok voltak számomra. Kemény lett vagy száraz, vagy nem sült meg a közepe. Vagy egyszerűen fogyókúráztam és a legapróbb kísértést is el akartam kerülni.

A tortákkal pedig az a helyzet, hogy nem szeretek a mintázással pepecselni. Ez azért fura, mert műkörmös lévén van türelmem apró pici részletekkel órákat dolgozni, de a tortadíszítés végére általában még a csoki színét is megutálom...

Szóval születésnapok környékén alaposan erőt kell vennem magamon, mert boltit azért csak nem veszek... Sőt, készítés közben még némi titokzatos mosolyt is az arcomra tudok varázsolni, ...

Tovább Szólj hozzá

torta tejszín ricotta málna

2015. júl 04.

Tartármártás az én konyhámban

írta: Hajós Ágnes
Tartármártás az én konyhámban

Népszerű alapmártás, a hidegtálkészítés alapja

Mivel többen követelitek rajtam a hidegtálakon felkínált ételeim receptjét, gondoltam, kezdjük az alap tartármártással. Ezt senkinek sem kell bemutatni :)

Gyerekkori emlékeimben a élénken él, ahogy anyukámmal rántott sajt vagy rántott hal mellé együtt kevergetjük. Igen, ezt kivételesen már gyerekkoromban megtanultam! (Meg a tükörtojást, aztán 20 éves koromig kb. ennyi volt a tudományom).

Szóval: a legegyszerűbb receptje a tartárnak a tejföl és majonéz 2:1 arányú keveréke némi sóval és borssal. Nálam is sokáig ez volt, sőt, néha kefirrel a tejföl helyett, de nem voltam sosem elájulva tőle. Aztán a nagymamám és egy kedves (azóta sajnos eltávozott) szakács ismerősöm ...

Tovább Szólj hozzá

tejföl majonéz

2015. júl 03.

Milánói sertésborda, ahogy mi szeretjük

írta: Hajós Ágnes
Milánói sertésborda, ahogy mi szeretjük

  Olasz nevű étel, a magyaros éttermek sztárja

Mint tudjuk, a francia salátáról nem igazán hallottak még a franciák. Valahogy így lehetnek az olaszok a milánói sertésbordával is :)

Viszont mi, magyarok nagyon is kedveljük ezt az igencsak laktató ételt. Rántott hús is van benne, meg millió kalória, szóval igazi vasárnapi lakoma, apukám egyik kedvence. Én ugyan csirkével készítem, de ha hűek akarunk maradni az "eredeti" recepthez, akkor karajt vásároljunk.

 

Milánói sertésborda - csirkecombbal

  DSC_2652s

Hozzávalók 4 főre:

4 db csirke felsőcomb-filé

Só, bors

Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

Bő olaj a sütéshez

 

25 dkg makaróni

 

A raguhoz:

25 dkg csiperke

1 fej hagyma

0,5 l passzírozott paradicsom

20 ...

Tovább Szólj hozzá

gomba paradicsom makaróni csirkecomb

2015. júl 02.

Grillezett kenyérsaláta töltött csirkemellel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett kenyérsaláta töltött csirkemellel

Panzanella grillezett zöldségekkel, mozzarellás csirkemellel

Nemrég a grilles verseny alkalmából többféle ételt is készítettem, ezek egy részét, a vaddisznó-burger t, a lepénykenyeres garnélá t és a mézes-sajtos sült gyümölcsök et már be is mutattam nektek.

Most az olasz kenyérsalátát, a panzanellát szeretném bemutatni, amit tradicionálisan száraz kenyérből, paradicsomból és még esetleg némi zöldségből és sajtból készítenek.

Ennél a receptnél viszont meg lett grillezve az összes hozzávaló, sőt, egy kis sajttal töltött hús is került mellé, így adva egy kis pluszt ehhez az amúgy is tökéletes frissítőhöz.

 

Panzanella mozzarellával töltött csirkemellel és barnavajas buggyantott tojással, grillezve

  DSC_4532s

...

Tovább Szólj hozzá

saláta tojás kenyér paradicsom uborka

2015. jún 30.

Joghurtos padlizsánsaláta, hűsítően pikáns

írta: Hajós Ágnes
Joghurtos padlizsánsaláta, hűsítően pikáns

 Sült padlizsán frissítő mentás joghurttal

Gyerekkoromban egy darabig kifejezetten utáltam a padlizsánt. Anyukám ugyanis a fejébe vette, hogy megszeretteti velünk, ezért rögtön kétféle ételt is szó szerint belénktömött az öcsémmel. Na, ő még felnőttként sem eszi meg, ha jól tudom, én viszont egy pár éve megbarátkoztam vele.

Mikor elkezdtem sűrűbben forgatni a fakanalat, szívesen néztem az Stahl Judit műsorát (akkor még nem a szponzorokról szólt...). Ott láttam a most következő receptet, amit utána többször is elkészítettem, mert egyszerűen imádom :)

Az eredeti leírásban kész gyroshúst is kever hozzá, de én anélkül szoktam enni pirítóssal vagy ami még jobb, pitával.

 

Joghurtos padlizsánsaláta

  DSC_0249s

Hozzávalók ...

Tovább Szólj hozzá

citrom joghurt padlizsán olívaolaj koriander lilahagyma petrezselyem

2015. jún 27.

Levesalap házilag, ízfokozó nélkül

írta: Hajós Ágnes
Levesalap házilag, ízfokozó nélkül

 Készíts leveskockát a maradék húslevesből!

Pár éve közfelháborodást váltott ki Kovács Lázár, mikor az egyik félkészétel-forgalmazó cég arca lett és zselés leveskockát kezdett reklámozni. Szakácsként elmondhatom, hogy a kicsit is igényes éttermekben kizárt dolog, hogy ilyesfajta mesterséges ízesítőt használjanak, ezeket ugyanis sok zöldséggel és némi türelemmel ki lehet váltani.

Viszont maga az ötlet nem butaság, főleg, ha az embernek a vasárnapi levesből megmarad a lé és sajnálja kidobni. Meg ugye miért is tennénk, mikor a rizstől a ragukig mindent kitűnően lehet vele ízesíteni.

 Ezért múltkor kipróbáltam, hogy mi lenne, ha a végletekig besűríteném, hátha tényleg olyan állagot kapok, mint ami a reklámban van, és ...

Tovább Szólj hozzá

húsleves

2015. jún 25.

Piskótatekercs ribizlivel, mascarpone-val

írta: Hajós Ágnes
Piskótatekercs ribizlivel, mascarpone-val

Életem első piskótatekercse egyszerűen, csíkosan

Nem szoktam sok sütit sütni, de úgy éreztem, egy piskótatekercset azért nekem is kell készíteni. Épp kaptam friss ribizlit meg volt itthon egy doboz krémsajt, így összedobtam ezt a végtelenül egyszerű sütit.

Ribizlis, csokicsíkos piskótatekercs

  DSC_1388s

Hozzávalók 4 főre:

7 tojás

7 ek cukor

7 ek liszt

20 dkg ribizli

25 dkg mascarpone

Ízlés szerint porcukor

1 tk kakaópor

 

A tojások sárgáját különválasztjuk, a cukorral fehéredésig keverjük. Kanalanként hozzákeverjük a lisztet, félretesszük. A fehérjéket kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a masszához. 3 evőkanálnyit félreteszünk, kikeverjük a kakaóporral. Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk, a kakaós ...

Tovább Szólj hozzá

csoki mascarpone ribizli

2015. jún 24.

Frissítő citrusos salátaöntet, a nyár sztárja

írta: Hajós Ágnes
Frissítő citrusos salátaöntet, a nyár sztárja

Salátához, natúr húsokhoz vagy amihez csak akarod :)

Idén nyáron ismét szakácsnak álltam, nyitott az étterem, új ételek is kerültek az étlapra. Természetesen a nagy meleg miatt rengeteg saláta fogy, amiknek egy részéhez a most következő salátaöntetet kínáljuk.

Annyiszor készítettem már el, hogy talán álmomból felkeltve is simán menne, de nem tudom megunni, annyira finom. Azóta itthon is sokkal több salátát eszem, kifejezetten szeretem azokat, amiben sajt is van, szerintem azokhoz passzol leginkább (hozni is fogok párat nemsokára).

 

Citrusos öntet

  DSC_0497s1

Hozzávalók:

2 citrom

2 narancs

2 lime

kb. 6 ek majonéz ( receptem itt

4 ek olívaolaj

Só, bors

Ízlés szerint méz vagy édesítő

 

A citrusok héját ...

Tovább Szólj hozzá

citrom narancs olívaolaj majonéz lime

2015. jún 23.

Epres habcsóktorta anyukámnak

írta: Hajós Ágnes
Epres habcsóktorta anyukámnak

 Könnyű tejszínes-ropogós édesség, pont olyan finom, amilyen szép :)

Nemrég volt anyukám születésnapja. A virág mellett ilyenkor próbálok mindig valami saját kezűvel kedveskedni (már ha családilag nincs valami közös ajándék).

 Idén kaptam a szomszédból rengeteg epret, úgyhogy egyértelmű volt, hogy az is kerül bele. És mivel anya nem eszik csokit, meg amúgy is kánikula volt, egy könnyű habcsókos, tejszínes finomságot terveztem. Ez lett:

Epres habcsóktorta

  DSC_0730s

Hozzávalók egy nagyobb tenyérnyi tortácskához:

3 tojás fehérje

2 kk étkezési keményítő

1 kk fehérborecet

1 ek porcukor

2 nagy maréknyi eper

2 ek barna cukor

2 dl habtejszín

1 ek porcukor

 

A tojásokból habot verünk, félidőben hozzáadjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín eper barna cukor

2015. jún 21.

Borsópörkölt nokedlivel, filléres és laktató

írta: Hajós Ágnes
Borsópörkölt nokedlivel, filléres és laktató

Hóvégi olcsó étel zöld- és csicseriborsóval

 Már régóta szemeztem a neten éppen népszerű borsópörkölttel. Egyszerű is, a borsót mindenki szereti, sőt a frissen fejtett zöldborsónál nincs is ilyenkor jobb!

Mivel egy kicsit variálni akartam rajta, fele mennyiségben csicseriborsót tettem bele, de ha épp nincs otthon, elhagyható.

 

Borsópörkölt nokedlivel

  DSC_3475s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg (friss) borsó

40 dkg főtt csicseriborsó

1 nagy hagyma

1 ek (kacsa)zsír

2 ek pirospaprika

1 ek darált paprika

Só, bors

 

20 dkg liszt

2 tojás

1 ek zsír

 

Tejföl

 

A lisztet elkeverjük a sóval, tojásokkal és annyi vízzel, hogy galuskatésztát kapjunk. Lobogó sós vízbe szaggatjuk, mikor feljönnek a víz ...

Tovább Szólj hozzá

borsó csicseriborsó nokedli

2015. jún 20.

Brokkolis tojássaláta, egyszerű és gyors

írta: Hajós Ágnes
Brokkolis tojássaláta, egyszerű és gyors

Különleges majonézes saláta húsok mellé vagy csak magában :)

Ha hidegtálat készítek, igyekszem a változatosságra törekedni. A szokásos franciasaláta-kaszinótojás kombináció mellett sokan választják a most következő brokkolisalátát.

Nekem is ez az egyik kedvencem, mindig többet készítek belőle, hogy nekem is maradjon :)

Brokkolis tojássaláta

  DSC_3004s

Hozzávalók 4 főre:

2 kicsi vagy 1 nagy fej brokkoli

5 tojás

1 lilahagyma

10 dkg főtt sonka vagy maradék füstölt hús (elhagyható)

3 dl tejföl

2 dl majonéz ( elkészítés itt )

1 ek mustár

1 csokor petrezselyem

Pár csepp citromlé

1 kiskanál porcukor

1 csokor petrezselyem

Só, fehér bors

1 tk szódabikarbóna

 

A brokkolit rózsáira szedjük, bő, lobogó ...

Tovább Szólj hozzá

tojás majonéz brokkoli lilahagyma

2015. jún 18.

Egyszerű, de ellenállhatatlan édesség három hozzávalóból

írta: Hajós Ágnes
Egyszerű, de ellenállhatatlan édesség három hozzávalóból

Nutella, banán, palacsinta - öt perc és tuti siker

Nemrég egy amcsi főzős műsorban láttam a most következő nasit. Egy ottani Stahl Judit épp egy gyerek segítségével készítette el ezt a roppant bonyolult édességet, ráadásul kb. 10 percig magyarázta, hogy hogyan is kenje, merre is csavarja. Jót röhögtem a szituáción, de az ötlet megmaradt az agyamban csak "magyarítottam" rajta.

Igazából a név kitalálása hosszabb időt igényel, mint a recept leírása, de adjunk a formaságoknak:

Nutellás-banános tekercs

DSC_4043s

Hozzávalók:

Palacsinta ( alapreceptem itt ) (Az eredeti receptben tortillát használtak, azzal is ki lehet próbálni recept itt )

Banán

Nutella

A palacsintát kenjük meg viszonylag vastagon nutellával, tegyünk rá egy ...

Tovább Szólj hozzá

banán palacsinta nutella

2015. jún 16.

Mediterrán hangulatú csirkeszárnyak vajas tönkölybúzával

írta: Hajós Ágnes
Mediterrán hangulatú csirkeszárnyak vajas tönkölybúzával

A szeretett citromos csirke egészséges, különleges körettel

Szeretem a csirkés ételeket, ezerféleképpen variálhatóak és szinte mindig elfogy az utolsó falatig. Viszont köretek terén kifejezetten szeretek új dolgokat kitalálni, a rizs-krumpli dolog egy idő után kezd unalmas lenni.

Ma már szinte mindenhol lehet kapni különféle magokat, előfőzött és kezeletlen gabonféléket és természetesen a piacok is roskadoznak a friss zöldségektől, szóval van választék bőven :)

A mostani receptemben felhasználtam a citromos csirkecomboknál megismert ízesítést, viszont köretnek az ismét reneszánszát élő tönkölybúzát választottam. Nem szeretnék hosszas ismertetésbe belemenni, akit érdekel, itt találhat bővebb leírást erről a régen nagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

citrom csirkeszárny kakukkfű tönkölybúza

2015. jún 13.

A tökéletes és egyszerű pizza receptje

írta: Hajós Ágnes
A tökéletes és egyszerű pizza receptje

  Készíts otthon igazi olasz pizzát, ismerd meg a trükköket!

Szerencsém volt egy olasz pizzamester mellett dolgozni pár hétig, eszméletlen profi az ember, 10 éves kora óta készít pizzákat. Tőle tudtam meg, hogy egyrészt semmi sincs kőbe vésve pizza-ügyben, másrészt semmit sem szabad túlbonyolítani.

A következőekben szeretném megmutatni, hogyan tudjátok otthon, egyszerűen az igazi vékony tésztájú, ropogós szélű pizzát elkészíteni, hogyan készül az alap paradicsomszósz és hogy miként érdemes feltétezni.

 

Pizza

  DSC_0693s1

Hozzávalók 2 db 30-35 cm-eshez:

Fél kg (ha van, BL80 vagy 00) liszt + a tepsihez

2,5 dkg élesztő

1/2 kk cukor

0,8 dl olívaolaj

3 dl víz

 

A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom pizza bazsalikom

2015. jún 12.

Indiai vajas panir, ebből nem hiányzik a hús!

írta: Hajós Ágnes
Indiai vajas panir, ebből nem hiányzik a hús!

 Édes-sós, fűszeres fogás Joshi ötletéből

Nemrég írtam a panir készítéséről , ami az indiaiak által kedvelt tehéntejből készített sajt. Sőt, már mutattam egy grillezett tányérdesszert et is, ahol szintén panirt használtam mézes gyümölcsökkel és édes paradicsommal.

Most egy igazi indiai főételt hoztam, amit Joshi Bharat receptje alapján készítettem. Ez a fűszeres, húsmentes fogás szerintem tökéletes: tele van ízekkel és hihetetlen jó az édes-sós ízek aránya. Aki szeretne valami különlegeset, ezt ne hagyja ki!

 

Vajas panir currys-mazsolás rizzsel

   DSC_4590s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg panir

2 ek (ha van, földimogyoró-)olaj

2 tk garam masala

 

A mártáshoz:

1 nagy fej vöröshagyma

2 dl kókusztej

2 nagy ...

Tovább Szólj hozzá

rizs curry panir

2015. jún 11.

Toszkán paradicsomleves, a mediterrán csoda

írta: Hajós Ágnes
Toszkán paradicsomleves, a mediterrán csoda

 Pappa al pomodoro, a pépesen paradicsomos leves

Nem bírok elszakadni az olasz kajáktól :) Imádom az egyszerűségüket, a rengeteg paradicsomot, bazsalikomot és olívaolajat szinte minden fogásban.

A most következő leves sem lesz kivétel, az előbb felsoroltakon kívül csak sajtra, fokhagymára és némi szikkadt kenyérre lesz szükségünk. Az íze pedig magáért beszél, tele a piac friss, húsos paradicsommal, próbáljátok ki!

Recept innen , kis változtatásokkal.

 

Toszkán paradicsomleves

fuzhu
 

Hozzávalók 4 főre:

1 kg érett, ízes paradicsom

4 gerezd fokhagyma

Extra szűz olívaolaj

1 kis csokor bazsalikom

5 dkg parmezán vagy pecorino (vagy 10 dkg zsíros sajt)

Só, frissen őrölt bors

2 nagy szelet kenyér, vagy zsemle (lásd ...

Tovább Szólj hozzá

paradicsom fokhagyma bazsalikom olívaolaj

2015. jún 10.

Rakott kel, ahogy én készítem

írta: Hajós Ágnes
Rakott kel, ahogy én készítem

A legkedveltebb rakott étel (persze a krumpli után) :)

Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a rakott kelt. Mondjuk én pont nem, de ennek az az oka, hogy a káposztával készült ételeket kamaszkoromban nem szerettem, és mindenki azon igyekezett, hogy megkedveltesse velem. Szóval sűrűn volt asztalon, én meg már csak azért sem voltam hajlandó megenni... :)

De mivel viszonylag egészséges és a finnyás nagyobbik fiam ezt kivételesen szereti, felvettem a repertoárba. Így:

Rakott kel

DSC_1579s 

Hozzávalók 4 főre:

1 kisebb fej kelkáposzta

Fél kg darált hús

10 dkg rizs megfőzve (szárazon 10 dkg)

1 fej hagyma

1 ek olaj

Só, bors

2-3 dl tejföl

Só, bors, majoranna, ízlés szerint más fűszer

20 dkg füstölt sajt

Kevés vaj a kenéshez

...
Tovább Szólj hozzá

sajt tejföl füstölt sajt darált hús kelkáposzta

2015. jún 08.

Frissítő hideg céklaleves forró napokra

írta: Hajós Ágnes
Frissítő hideg céklaleves forró napokra

  Jéghideg krémleves céklával, uborkával, tojással

Nálam ilyenkor szokás szerint ott figyel a kovászos uborka a hűtőben, aminek az utolsó pár darabjából hideg krémlevest szoktam készíteni. Most a maradék főtt céklát felhasználva turmixoltam egy nagyszerű frissítőt :)

Télen is imádom a céklát sütve, főzve, de a most következő ételt kifejezetten a kánikulára ajánlom.

 

Kefires céklaleves

  DSC_1274s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg cékla

3 nagy kovászos uborka + 1 dl a levéből

4 dl kefir

Fél csokor kapor

Só, bors

3 tojás

 

A tojásokat keményre főzzük. A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük (kb. 1 óra). A turmixba tesszük a kovászos uborkával, a levével, a kefirrel és a kaporral, sóval és borssal. ...

Tovább Szólj hozzá

cékla kovászos uborka kefír

süti beállítások módosítása