2015. nov 01.

Forralt bor "nagyoknak"

írta: Hajós Ágnes
Forralt bor "nagyoknak"

Csípős hidegben nincs is ennél jobb

Bevallom, volt idő, mikor én is zacskós forralt bor fűszerkeveréket vettem. Aztán az szépen lassan összegyűjtöttem itthon mindenféle fűszert, van egy szekrényem, amit már alig tudok becsukni.

Így a múltkori bulira végre kikísérletezhettem a saját változatomat. Annyira felhígítottam, hogy az este végén is "szalonképes" legyek és inkább a fűszerek domináljanak, de aki jobban bírja, annak nem kell :D

A "nagyoknak" szó azért szerepel a címben, mert legközelebb a kicsiknek való változat következik.

 

Forralt bor

DSC_2229s

Hozzávalók 6 főre:

1 üveg (7 dl) vörösbor

1 üveg rozé

1,5 l víz

3 db csillagánizs

2 db kisebb fahéjrúd

Cukor ízlés szerint

2 tk szárított narancsvirág ...

Tovább Szólj hozzá

rozé narancs vanília ánizs vörösbor fahéj szegfűszeg

2015. okt 30.

Halloween torta Somának

írta: Hajós Ágnes
Halloween torta Somának

Csokitorta szellemekkel, nem félelmetes, de finom :)

Minden évben megkérdezem a gyermekeimet, hogy milyen tortát szeretnének.

Soma idén először rózsaszín tortát szeretett volna. Kicsit kikerekedett a szemem, de a gyerekért mindent... Aztán egy perc múlva váltott, inkább legyen Halloween-es! Na, erre lecsaptam, mondtam, hogy oké, akkor csokitorta lesz, meg szellemek, meg kekszek.

A mostani hozzávalókról annyit, hogy dédnagymamám linzertésztája fagyasztható. Mikor nincs kedvem az egészet kisütni, két-három darabban, folpackba bőven becsomagolva lefagyasztom. Ebből vettem most elő egyet és kiolvasztottam.

Ugyanez a helyzet a párizsi krémmel is. Az eredeti mennyiséget nem mindig töltöm bele egy tortába, a többi kis műanyag edényben megy a ...

Tovább Szólj hozzá

tejszín kakaó

2015. okt 29.

Évike sütijei VIII. - Marika szelet

írta: Hajós Ágnes
Évike sütijei VIII. - Marika szelet

Három lapos, csokis-vaníliás süti

Folytatom a nagy sikerű sorozatot :) A többi süteményt itt találjátok.

Mikor legutoljára voltam Évinél, lejegyeztem tizenpár sütit, a nagy részét már megsütöttem, a többi is el fog készülni. Viszont pár hét múlva ismét meglátogatom és kérek tőle további recepteket, szóval sokáig fog tartani a sorozat :)

Ezt a sütit nagyon szerettük, nagypapám tetszését nyerte el a legjobban, mondjuk ő a mézes krémes ért is odavolt.

Marika szelet

jkfzhjgd

A tésztához:

2 egész tojás

5 dkg vaj

1 ek méz

20 dkg porcukor

1 dl tej

50 dkg liszt

1 tk szódabikarbóna

+ vaj a kenéshez

 

A krémekhez:

8 ek liszt

1 l tej

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

1 rúd vanília vagy 3 csomag vaníliás cukor

3 ek ...

Tovább Szólj hozzá

méz vanília kakaó étcsoki

2015. okt 28.

Óriásnudli magyarosan szalonnával, paradicsomszósszal

írta: Hajós Ágnes
Óriásnudli magyarosan szalonnával, paradicsomszósszal

Különlegesség a paprikás krumpli alapanyagaiból

Újabban nincs szerencsém a versenyekkel. Bár esélyem sincs, mert a legtöbb verseny szavazós, tehát nem zsűri dönt és, ugye, ilyenkor az számít, hogy kinek van több ismerőse...

De mindegy, élvezem az ötletelést. Nemrég Fördős Zé az egyik multival együtt olyan versenyt hirdetett, hogy bizonyos alapanyagokból kellett valami magyarosat főzni. Azt hiszem, krumpli volt, paprika, kolbász meg szalonna az alapanyag. Hát csakazértse főztem paprikás krumplit! :D

Inkább jól megvariáltam, és ez lett:

Kolbászkrémmel töltött, petrezselymes óriásnudli paradicsommártással, szalonnapörccel

DSC_0439s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg krumpli

1 tojás

3 csokor petrezselyem

Kb. 30 dkg liszt

15 dkg kolbász

...

Tovább Szólj hozzá

krumpli paradicsom tejszín kolbász szalonna lilahagyma petrezselyem

2015. okt 27.

Kukoricás minipalacsinta karamellizált hagymával, fűszervajjal

írta: Hajós Ágnes
Kukoricás minipalacsinta karamellizált hagymával, fűszervajjal

Nagyszerű vegetáriánus főétel vagy könnyű sült húsok kísérője

Ez a recept is Széll Tamás ötlete. Már többet elkészítettem tőle, ezt itt találtam.

Abban biztos hasonlítok rá, hogy én is szeretek sokféle alapanyagot felhasználni egy ételhez. De ezek most nem drágák és ugye ameddig még van csöves kukorica a piacon, addig ki kell használni :)

A sült hagymával együtt kifejezetten édes az összhatás, amit a fűszervaj szuperül feldob. Abból a saját receptemet használtam, nekem tökéletesen bevált.

Kukoricalepény fűszervajjal és sült, édes hagymával

DSC_1548s

Hozzávalók:

4 cső kukorica (vagy 2 konzerv, lecsepegtetve)

20 dkg tejföl

1 tk sütőpor

3 tojás

2 dl sör

Kb. 20 dkg kukoricaliszt

1 nagy csokor petrezselyem

1 ...

Tovább Szólj hozzá

balzsamecet tejföl lilahagyma kukorica újhagyma petrezselyem kukoricaliszt sonkahagyma

2015. okt 25.

Tojásfasírt aszalt paradicsomos mártással és polentával

írta: Hajós Ágnes
Tojásfasírt aszalt paradicsomos mártással és polentával

Hús nélküli fogás tengernyi ízzel

Még régebben neveztem egy receptversenyre, ahol egészséges ételeket kellett bemutatni. Így gluténmentesre vettem a figurát, sőt még hús sem került bele.

Nem is hiányzott, így is etette magát :)

 

Tojásfasírt aszalt paradicsomos-vargányás sajtszósszal és szezámos polentával

DSC_5748s

Hozzávalók 4 főre:

 

A tojásfasírthoz:

7 tojás

10 ek kukoricaliszt

1 csokor petrezselyem

1 közepes fej hagyma

Bors

Olívaolaj a sütéshez

 

A szószhoz:

10 dkg vargánya

10 dkg könnyen olvadó sajt

1,5 dl sovány tejszín

8 db aszalt paradicsom

Só, bors

Olívaolaj

 

A polentához:

2 dl tej

7 dl víz

20 dkg kukoricadara

4 ek szezámmag

4 ek (pirított) szezámolaj

Só, bors

 

...

Tovább Szólj hozzá

tojás sajt vargánya kukoricadara petrezselyem szezámmag aszalt paradicsom szezámolaj

2015. okt 24.

Újhagymás-sajtos pogácsa

írta: Hajós Ágnes
Újhagymás-sajtos pogácsa

Puha, különleges pogácsa ropogós sajttal

Múltkor meglátogatott a családom másik fele, a nagymamám főzött egy városnyi adag halászlét, a körítés az én dolgom volt. Sütöttem is kétféle sütit, az egyik a Fanta-szelet volt, a másik is egy többlapos, nemsokára azt is hozom.

Még egy hatalmas fehér kenyér is az asztalra került, a receptje nagyjából az volt, mint a szendvicskenyér , csak másfélszeres mennyiségben.

És végül ez a pogácsa, ami azoknak készült, akik már 11-kor éhen akarnak halni :D

 

Hagymás-sajtos pogácsa

DSC_1740s

Hozzávalók:

0,5 kg liszt

2 ek kacsazsír

1 nagy újhagyma zöldjével együtt

4 dkg élesztő

5 nagy ek tejföl

1 tojás

3 mk só

10 dkg sajt

1 dl tej

1 mk cukor

 

A tejet langyosra ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tejföl újhagyma

2015. okt 23.

Almás-barackos süti gyömbéres körteszósszal

írta: Hajós Ágnes
Almás-barackos süti gyömbéres körteszósszal

Könnyű ebéd ízletes befejezése az ősz gyümölcseivel

Ehhez a desszerthez nem tudok nagy történetet fűzni (kivételesen) :)

Most ősszel kaptam ajándékba egy csomó gyümölcsöt és miután az összes eszembe ötlő gyümölcslevest megfőztem és az oviba is egy halommal bevittem, ismét sütisütésre adtam a fejem.

Segítségül hívtam a mindig kéznél lévő leveles tésztát, némi fűszert és alkottam. Semmi nagy csavar nincs benne, mégis egy kicsit különlegesebb a megszokottnál :)

 

Barackos-almás „rétes” körteszósszal

DSC_1690s

Hozzávalók:

1 csomag (kb. fél kg) leveles tészta

4 alma

3 őszibarack (vagy nagy nektarin)

2 ek vaj

5 ek cukor

1 rúd vanília

1 tojás

3 ek búzadara

1 citrom lereszelt héja

 

3 körte

2 ek ...

Tovább Szólj hozzá

alma körte gyömbér nektarin őszibarack leveles tészta

2015. okt 22.

Piros-fehér-zöld - pizzafeltétek

írta: Hajós Ágnes
Piros-fehér-zöld - pizzafeltétek

Családom kedvenc pizzái nemzeti színekben

Jön a hosszú hétvége, gondolom sokan mennek családot, barátokat látogatni.

Ilyenkor mindenki kíváncsi a kedves vendéglátó szakácstudományára, de nem kell feltétlenül órákat tölteni a konyhában. Egy finom forralt bor és néhány ízlésesen elkészített pizza tökéletesen megfelel egy nagyobb társaságnak estére, higgyétek el, ezekkel is el lehet kápráztatni még a legfinnyásabb rokont is.

Most az elmúlt pár hónap kedvenceit hozom. Persze egy igazi olasz ilyen pizzákat ki nem adna a keze közül, de ez itt Magyarország, nekünk nagyon is megfelel :)

A legfontosabb: az összes pizza alapja ez a tészta , ez két, kb. 40 cm-es darabhoz elég, a feltéteket 1 db pizzához adtam meg. A paradicsomos ...

Tovább Szólj hozzá

kelbimbó paradicsom sajt fokhagyma tejföl pizza bazsalikom borsó csirkemell cékla retek brokkoli mozzarella füstölt sajt füstölt-főtt tarja

2015. okt 21.

Marhasültes szendvics Bill Granger-módra

írta: Hajós Ágnes
Marhasültes szendvics Bill Granger-módra

Az ausztrál szakács ellenállhatatlan sültes szendvicse

Mikor még nem volt a főzős csatorna, csak a Spektrumon mentek Jamie és Nigella főzős műsorai. Egyszer aztán megjelent mellettük Bill Granger, az ausztrálok akkori legnagyobb kedvence.

Sajnos abban az időben még az alapanyagok nagy többsége számomra, magyar (meg főleg vidéki) lányként ismeretlen, elérhetetlen volt. De mivel  a most következő marhasültes szendvicshez minden volt, mélyen belém égett. Gyorsan lejegyzeteltem, aztán másnap megpróbáltam elkészíteni. Akkor még véletlen sem sikerült normálisan megsütnöm a marhahúst, de a többi hozzávaló miatt tudtam, hogy ez egy hosszú barátság lesz :)

Nemrég sikerült a marhaoldalasból egy hadseregnyi adagot készíteni, és mivel a ...

Tovább Szólj hozzá

saláta marha paradicsom marhaoldalas

2015. okt 20.

A tökéletes sült gesztenye

írta: Hajós Ágnes
A tökéletes sült gesztenye

Gesztenyesütés lépésről-lépésre

DSC_2126s

Mindig eszembe jut a gyerekkorom, mikor telente még lehetett az utcán sült gesztenyét kapni. Már akkor is aranyárban volt, de egyszerűen nem tudtam ellenállni neki, az összes zsebpénzemet ráköltöttem.

Aztán mikor a párommal egy fedél alá költöztünk, megkérdezte, hogy nem sütnék-e gesztenyét. Én meg szégyenszemre csak lapultam, hogy én olyat nem tudok... Az első évben ő készítette inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel :)

Pár évig aztán szóba sem került, aztán idén úgy gondoltam, ez sem foghat ki rajtam, rengeteg embernek simán megy, nekem is fog! A neten ezerféle biztos módszer kering, ember legyen a talpán, aki ezeken eligazodik. De büszkén jelentem, az idei harmadik próbálkozásra végre ...

Tovább Szólj hozzá

gesztenye

2015. okt 18.

Lassan sült marhaoldalas krémes krumplival, kevés munkával

írta: Hajós Ágnes
Lassan sült marhaoldalas krémes krumplival, kevés munkával

Igazi comfort food mély ízekkel

A marhaoldalas igazi született húsvőknek való étel. A hiedelemmel ellentétben ez egy roppant olcsó húsfajta, hiszen sok csont van benne és az órákon keresztül főtt levesen kívül nálunk nem sok elkészítési módja ismert.

Tény, hogy akkor lesz igazán finom és omlós, ha alacsony lángon, hosszú időn keresztül van hőkezelve. Cserébe nem kell túlzásba vinni az ízesítést, hiszen magában elég karakteres az íze.

Hozzá most Jamie Oliver egyik gyors köretét hoztam, az egyik 30 perces részben láttam. Meg persze egy kis cole slaw-t, így a családból mindenkinek a kedvében járhatunk :)

És a legjobb az egészben, hogy kevés vele a munka. Kb. 10 perc a hús előkészítése, plusz 10 a köreté, a saláta meg ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli marha tejszín marhaoldalas

2015. okt 17.

Fűszeres, almás sült máj ropogós tortillával

írta: Hajós Ágnes
Fűszeres, almás sült máj ropogós tortillával

Gyors, különleges őszi ebéd fél óra alatt

Libamájimádatom még gyerekkoromban kezdődött, kicsiben, csirkemájjal indult :D

Ez is kitart még a mai napig, ha nem jut semmi az eszembe, előveszek egy adag csirkemájat a fagyasztóból és mire kiolvad, ki is találok hozzá valami körítést. Most alma és tortilla került hozzá, és igen, a fahéj nagyon is jól passzol az összeállításba.

Almás csirkemáj

DSC_0085s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg csirkemáj

20 dkg füstölt szalonna

2 kis fej mogyoróhagyma (vagy fél lila + fél vöröshagyma)

2 alma

1 mk fahéj

1 ág kakukkfű

1 ág rozmaring

Só, bors

A tálaláshoz 4 tortilla ( receptem itt )

Olívaolaj

 

A szalonnát felcsíkozzuk. Egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, hozzáadjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

alma tortilla csirkemáj kakukkfű rozmaring fahéj

2015. okt 16.

Puha, könnyű rozsos cipó otthon készítve

írta: Hajós Ágnes
Puha, könnyű rozsos cipó otthon készítve

Egyszerű, illatos kenyérke joghurttal, napraforgómaggal, másnap is puha marad!

Már egy ideje itthon sütöm a kenyeret, ezt a blogon szereplő több recept is bizonyítja.

Mindig van aktuális kedvenc, most az egyik ez a kevés munkát igénylő, joghurtos-rozsos kenyér. Gyerekkorom rozskenyereit idézi, azzal a különbséggel, hogy ebben tényleg van rozs, és ezt nagyon is szeretem :D

Többször próbálkoztam, hogy tökéletes legyen a formája, de mivel sokadszorra is ilyenre sikerült, rájöttem, hogy ez így tökéletes. Gyorsan kellett fotóznom, mert Soma rögtön ráveti magát, mikor langyosra hűl és a feléről lerágja a héját :D

 

Egyszerű joghurtos-rozsos cipó

DSC_2086s

Hozzávalók:

40 dkg sima- (esetleg kenyér-) liszt

10 dkg tk. rozsliszt

1 dl ...

Tovább Szólj hozzá

joghurt rozsliszt

2015. okt 15.

Brassói borsóval, édeskrumplival

írta: Hajós Ágnes
Brassói borsóval, édeskrumplival

A szokásos vasárnapi ebéd egy kicsit megreformálva

Nálunk is mindenki szereti a brassóit, szerintem ezzel nem lehet mellélőni egy családi ebédnél. Mondjuk a hús- és krumplikockázás közben legszívesebben kiszaladnék a világból, de fő az elégedettség.

Itt már leírtam, én hogy készítem, ott is csirke felsőcombot használok, szerintem az a legfinomabb húsfajta. Most a krumpli helyett édesburgonyát tettem bele, mint nemrég a rakott édeskrumpli nál. Sőt, némi borsó is került bele, de szerencsére senkinek nem volt kifogása ellene. Sőt, mindet megették :)

 

Borsós csirkebrassói édesburgonyával

ktdhd

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg édesburgonya

15 dkg zöldborsó

50 dkg csirkemell vagy -combfilé

3 gerezd fokhagyma

1 csokor ...

Tovább Szólj hozzá

borsó csirkecomb édesburgonya petrezselyem

2015. okt 14.

(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

írta: Hajós Ágnes
(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

Főzelék és fasírt liszt nélkül

Mostanában több főzeléket készítek, párom legnagyobb örömére. Meg én is szívesebben eszem, mióta megtaláltam a legjobb módját a sűrítésnek: a harmadát-negyedét összeturmixolom, így nem kell lisztet használni.

Most a fasírtot is zabpehellyel készítettem, így a még a gluténmentes diétába is beilleszthető. És komolyan mondom, finomabb is lett, mint a szokásos :)

Finomfőzelék zabpelyhes fasírttal

DSC_1868s

Hozzávalók 4 főre:

2 nagyobb karalábé

3 nagy répa

35 dkg borsó

1 nagy hagyma

1 csokor petrezselyem

1 l hús- vagy zöldségalaplé

2 ek olívaolaj

Só, bors

1 tk étk. keményítő

 

A fasírthoz:

0,5 kg darált hús (sertés vagy pulyka)

1 tojás

2 tk só

1 csokor petrezselyem

...
Tovább Szólj hozzá

répa borsó karalábé zabpehely petrezselyemdarált hús

2015. okt 13.

Sütőtökös-ementális csirkecomb gnocchival

írta: Hajós Ágnes
Sütőtökös-ementális csirkecomb gnocchival

Éttermi fogás otthon, neked is sikerülni fog!

Pár hónapja párom családjával elmentünk egy étterembe ebédelni. Szokásomhoz híven beleválasztottam, már nem tudom, mit ettem, de hagyott némi kívánni- (és tanulni-)valót maga után.

Viszont az egyik étel annyira finom volt, hogy muszáj volt itthon reprodukálnom :)

 

Tejszínes-petrezselymes gnocchi sütőtökös-ementális csirkecombbal

  DSC_3511s

Hozzávalók 4 főre:

A gnocchihoz:

40 dkg krumpli

1 tojás

Kb. 25 dkg liszt

 

Fél adag Alfredo mártás fél csokor petrezselyemmel összekeverve

 

1 kis sütőtök fele

20 dkg ementáli sajt

 

4 db egész csirkecomb

Só, bors

Kevés olaj a sütéshez

 

 

A sütőtököt feldaraboljuk, sütőben puhára sütjük. Kikaparjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

sütőtök sajt csirkecomb gnocchi ementáli

2015. okt 12.

Melengető sajtos brokkolileves

írta: Hajós Ágnes
Melengető sajtos brokkolileves

Gazdag, bársonyos krémleves rengeteg sajttal, ropogóssal

Brokkoliból sosem elég :)

Az én anyukám már gyerekkoromban felfedezte, hogy ha nem vagyunk hajlandóak megenni a zöldséglevest, össze kell turmixolni és rögtön szeretjük :) Ő a karfiolnál meg a krumplinál alkalmazta, amit egy NDK-s turistától kapott robotgéppel krémesített.

Én a gyerekeimnek már meg sem mondom, hogy mi van benne, mert akkor idő előtt elkezdődik a finnyáskodás. Csak piros, sárga vagy zöldségleves és kész :)

A brokkoli, szegény, átvette a spenót "közkedveltségét", kb. ugyanannyian szeretik. Pedig kifejezetten jó ízű, a legegyszerűbb brokkolikrémleves emhez például semmi extra nem kell, csak egy kis technika.

Ez a mostani egy gazdagabb, sajtos változat, ami ...

Tovább Szólj hozzá

sajt tejszín vaj kakukkfű brokkoli raclette leveles tészta cheddar

2015. okt 11.

Kakaós csiga egy óra alatt

írta: Hajós Ágnes
Kakaós csiga egy óra alatt

Fahéjas vagy kakaós? Nem kell dönteni!

Nemrég a testvéremék itt aludtak nálunk, a nagyobbik kislánya pedig még este is csokit szeretett volna majszolni. Azzal tudtam leszerelni, hogy mire reggel felkel, sütök neki kakaós csigát.

Viszont az esti borozgatás miatt nem sikerült elég korán felkelni, így turbósítani kellett a receptet. Nem is fogom másképp csinálni ezután se :)

Gyors kakaós csiga

DSC_2263s

Hozzávalók 10-12 db-hoz:

0,5 kg liszt + a jénaihoz

3,5 dl langyos tej

5 ek porcukor

2,5 dkg élesztő

8 dkg olvasztott vaj + a kenéshez

2 kk fahéj

Cukrozott kakaópor a szóráshoz (pl. Nesquick, összesen kb. 6 ek)

 

A tejhez adunk egy ek cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez adjuk a fahéjat, a maradék cukrot, az élesztős ...

Tovább Szólj hozzá

kakaó vaj fahéj

2015. okt 08.

Tojásos nokedli - egyszerű vagy mégsem?

írta: Hajós Ágnes
Tojásos nokedli - egyszerű vagy mégsem?

Olcsó és imádott étel, amit könnyű elrontani... :)

Ez a recept már régóta várt a közzétételre... Lassan egy éve gyűjtöm a "napok"-at, vagyis hogy minek mikor van a világnapja.

A tojás é szeptember második péntekén. Siófokon lakom és néhány évig élvezhettem a tojásfesztivált, amit az egész város magáénak érzett. Aztán mindenféle politikai okok miatt megszüntették, azóta is várjuk vissza :)

A mai bejegyzés a tojás előtt tiszteleg, mert a tojásos nokedli legyen bármily' egyszerű fogás, a tojásimádóknak (mint nekem) mindenképp a non plus ultra.

Mivel több csatornán azzal szembesültem, hogy ez nem mindenkinek olyan egyszerű, mint gondoltam, leírom az én tuti receptemet. Szeretni fogjátok :)

 

Tojásos nokedli

DSC_1490s

...

Tovább Szólj hozzá

tojás

süti beállítások módosítása