2015. okt 07.

Rakott karfiol a rózsa jegyében

írta: Hajós Ágnes
Rakott karfiol a rózsa jegyében

Pagodakarfiol bacon-nel, krémes sajtszósszal, sütőben sütve

Nemrég ismét szépséges pagodakarfiolhoz jutottam. És mivel mostanában sokan kerestek rakott karfiol-recepteket, gondoltam, készítek egy olyat, ami nem csak finom, de roppant mutatós is :)

Bacon-ös, sajtos rakott pagodakarfiol

DSC_4242s

Hozzávalók 4 főre:

1 közepes fej pagodakarfiol

15 szelet bacon

Vaj a kenéshez

10 dkg ementáli sajt

 

A híg besamelhez:

5 dkg vaj

6 dl tej

2 púpozott ek liszt

Só, szerecsendió

 

A híg besamelmártáshoz   vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, 2 dl hideg tejet fokozatosan hozzáadunk, míg egynemű lesz. Ekkor belekeverjük a maradék, közben felforralt tejet. A ...

Tovább Szólj hozzá

sajt bacon ementáli pagodakarfiol

2015. okt 06.

Fügés "bread and butter pudding", karamellel

írta: Hajós Ágnes
Fügés "bread and butter pudding", karamellel

Klasszikus angol desszert a szezon kedvencével

Az angolok bread and butter pudding-ja (ejtsd: bred end bátör) szinte ugyanaz, mint a mi mákos gubá nk. Maradék, szikkadt kenyér az alapja, vajas-cukros tejjel van megsütve. Én most nem vártam meg a kenyér szikkadását, inkább megpirítottam.

Persze másfajta kenyérrel és mák nélkül készül, de a száraz kenyér felhasználásában minden nemzet nagyon találékony (eredetileg az olasz bruschetta és panzanella is ezen az ötleten alapul).

Most nagy kedvencem, a füge is belekerült és jókora adag fahéj, ami a vaníliával együtt be tud aranyozni minden hűvös, esős őszi estét :)

Recept innen , bár ez már inkább csak ötlet...

 

Karamellás, fügés bread and butter pudding

DSC_1897s

Hozzávalók:

1 ...

Tovább Szólj hozzá

füge kenyér vanília vaj fahéj

2015. okt 04.

Fűszeres karalábéleves, húsgombóccal

írta: Hajós Ágnes
Fűszeres karalábéleves, húsgombóccal

A karalábéleves is lehet finom :)

A karalábé nem egy népszerű növény. Gyerekkoromban kifejezetten utáltam, most már sokkal jobban szeretem. Az a baj szerintem, hogy a legtöbben azért nem fogyasztják, mert a menzai karalábéfőzelék jut eszükbe.

Ízetelen, fás, lisztes trutyi volt. Sőt, szegény nagymamám töltött karalábéjától sem estem hasra, pedig apukám kifejezetten szerette. Mikor még élt szegény, egyszer eljött hozzánk, elétettem az én karalábés, szénhidrátszegény, töltött pulykám at, na, az neki is tetszett, meg mindenkinek.

Ezen felbátorodva neki mertem állni egy karalábélevesnek, de nem bíztam mindent a véletlenre, került mellé húsgombóc is. El is fogyott mind.

 

Zöldfűszeres karalábéleves húsgombóccal

klgujtd

...

Tovább Szólj hozzá

vaj karalábé darált hús

2015. okt 04.

Előkelő vendégváró camembert-rel, vargányával és Guiness-szósszal

írta: Hajós Ágnes
Előkelő vendégváró camembert-rel, vargányával és Guiness-szósszal

Leveles tésztából extravagáns előétel

A leveles tészta igazi jolly joker, percek alatt csodákat lehet vele/belőle művelni. Viszont pont ezért többen nem is tartják sokra, sőt, az összetevőit is alaposan meg kell nézni, mielőtt megveszitek. Én eddig a fagyasztottban sosem csalódtam, sokáig eláll és olcsóbb is, mint a friss. Meg nincs is tele adalékanyaggal (annyira).

A most következő vendégváró mindenkinek a kedvence lehet. A camembert, a pirított vargánya és a karamellizált hagyma magukban is eszméletlenül finomak, de így egyben igazi világbajnok párosítás.

Hozzá jön extraként a Guiness-redukció. Vörösborból már készítettem ehhez a tortához , és imádtam. A sörredukció a várakozásaim ellenére egyáltalán nem keserű, ...

Tovább Szólj hozzá

guiness méz vargánya kakukkfű rozmaring újhagyma camembert petrezselyem leveles tészta vajbalzsamecet

2015. okt 02.

Sajtos, bacon-ös ropogós, a család kedvence

írta: Hajós Ágnes
Sajtos, bacon-ös ropogós, a család kedvence

Percek alatt összedobható, akár reggelire is

Én is szoktam nézelődni más oldalakon, kell az ihlet :)

A mostani receptet itt találtam, annyira gusztusos volt, hogy muszáj volt elkészítenem. Nem is csalódtam, pont olyan finom, amilyennek látszik :)

 

Sajtos, bacon-ös ropogós

DSC_0545s

Hozzávalók 5 darabhoz:

1 csomag friss (25-30 dkg leveles tészta)

4 nagy ek tejföl

5 szelet bacon

15 dkg sajt

Só, bors

1 tojás

2 ek szezámmag

1 ek liszt

 

A baconszeleteket ropogósra sütjük, félretesszük, míg kihűl.

A leveles tésztát kigöngyöljük, nagyon kicsit lisztezett deszkára terítjük, széltében kettévágjuk. A tejfölt összekeverjük 1 tk sóval és alaposan megborsozzuk. Megkenjük vele mindkét lapot. A sajtot lereszeljük, elosztjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

sajt bacon szezámmag leveles tészta

2015. okt 01.

Évike sütijei VII. - Fanta szelet

írta: Hajós Ágnes
Évike sütijei VII. - Fanta szelet

Narancsos-túrókrémes sütemény

Kis szünet után folytatom az Évike sütijei-sorozatot, az előző részeket itt találjátok. Ő a nagynéném (vagy ilyesmi, anyukám unokatestvére :) ), szeret és nagyon tud hagyományos süteményeket sütni.

A most következő sütinek van még pár neve: mirinda szelet vagy üdítő szelet, ki melyik narancsos-szénsavas innivalót kedveli jobban. De a lényege ugyanaz: narancspuding, túrókrém, puha csokis alap. Nekem ez az egyik kedvencem.

 

Fanta szelet

DSC_1758s

A tésztához:

7 tojás

7 ek porcukor

5 ek liszt + a szóráshoz

2 ek kakaópor

1 cs sütőpor

1 dl olaj

Vaj a kenéshez

 

A krémhez:

½ kg túró

2 cs vaníliás cukor

25 dkg lágy vaj

5 ek porcukor

 

A pudinghoz:

5 dl fanta

1 zacskó ...

Tovább Szólj hozzá

túró fanta puding vaj kakaópor

2015. okt 01.

Ellenállhatatlan túrókrém: a körözött

írta: Hajós Ágnes
Ellenállhatatlan túrókrém: a körözött

Tradicionális családi recept egy apró módosítással

Erről a kencéről hosszan tudnék írni, de visszafogom magam, ez mégiscsak egy receptes oldal... :)

Nem ismerek embert, aki ne szeretné, én konkrétan kenyér nélkül, paradicsommal szoktam magamba tömni, amit a párom elől meg tudok menteni. Nem érdekel, hogy hagymás, inkább nem állok közel senkihez :)

Az osztrákok magukénak vallják a körözöttet, de átböngésztem néhány receptes oldalukat és ők tesznek bele uborkát, kaprit, szardellát, meg ami a kezükbe akad. Szóval a jó kis juhtúrós, pirospaprikás, hagymás fajta igenis magyar sajátosság, és a többi nehéz kajával szemben ez kifejezetten egészséges.

A most következő recept generációk óta öröklődik a családomban. Csak a ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma túró tejföl juhtúró pirospaprika piros arany

2015. sze 29.

Sült zöldbabos saláta curry-vel, bacon-nel

írta: Hajós Ágnes
Sült zöldbabos saláta curry-vel, bacon-nel

Langyos zöldséges saláta és pikáns sült tarja

Páromnak elég sok zöldséggel van problémája. Nem szól róla és mindent megeszik, de tudom, hogy nem mindegyikért van oda. Én szinte az összes zöldséget szeretem, nem is drágák és rengeteg a lehetőség bennük.

Még tavaly készítettem sült zöldbabot, akkor hideg saláta lett belőle, és annyira megtetszett, hogy alig vártam, hogy idén is megjelenjen a piacon.

A most következő meleg saláta magában is megállná a helyét, de azért sütöttem hozzá egy kis tarját, nehogy szó érje a ház elejét... :) Nem gondoltam volna, de ekkora sikert aratok vele, azt mondta, ilyen formában bármikor jöhet a zöldbab!

(Aki nem jut halszószhoz, az használhat valami híg szójaszószt is, de már többször ...

Tovább Szólj hozzá

krumpli zöldbab curry halszósz bacon tarja petrezselyem

2015. sze 27.

Fügés-csokis reggeli ital

írta: Hajós Ágnes
Fügés-csokis reggeli ital

Energiát adó őszi napindító

Csak pár éve fedeztem fel magamnak a fügét, de azóta nagyon rá vagyok kattanva. Pénzt nem szívesen adok érte, de szerencsére vannak jóakaróim, akik időnként megdobnak egy-egy zacskóval és tobzódhatok :)

Nézelődtem a neten újabb ötlet után kutatva és ráakadtam Lila Füge Dóránál erre a smoothie-ra, Mivel a csoki és füge házasításáról már tudom, hogy tuti siker, így nem is csalódtam. Elég laktató, ez után egy jó darabig nem fogtok megéhezni :)

A receptet nem sikerült betartani, de az nem is én lennék...

 

Fügés-csokis turmix

DSC_1459s

Hozzávalók 2 nagy adaghoz:

4 nagy füge

1 ek holland kakaópor

5 dl tej

3 ek zabpehely

Ízlés szerint méz

1 mk fahéj

 

1 dl tejet felforrósítunk, ...

Tovább Szólj hozzá

füge méz kakaópor

2015. sze 26.

Cordon bleu kétféleképpen, rövid történettel

írta: Hajós Ágnes
Cordon bleu kétféleképpen, rövid történettel

Az éttermi és a klasszikus verzió, mindenki örömére :)

Először is kivételesen oktatni szeretnék: az étel nevének helyes kiejtése: kordon blő. Nem, nem gordon. A leírása pedig cordon bleu , ez egy svájci eredetű étel, írásban először 1949-ben tesznek említést róla.

A bővebb történetéről nem szeretnék írni, Boldog Kukta Áginál mindent megtaláltok róla, a Wikipedia pedig tökéletesen kiegészíti .

Én most két változat ot mutatok meg, egyikkel a hagyományos éttermekben találkozhattok, bár azt nem garantálom, hogy a töltelék valóban jó minőségű, de a panír ugye mindent elfed :)

A második pedig a hivatalos változat, ugyan borjúhúst szokás szerint nem találtam kis városomban, ezért karajjal helyettesítettem.

 

Cordon ...

Tovább Szólj hozzá

sonka sajt sertéskaraj

2015. sze 25.

Húsos ravioli Alfredo mártással

írta: Hajós Ágnes
Húsos ravioli Alfredo mártással

Otthon készült ravioli selymes tejszínes szósszal

Nemrég keresgéltem a neten szószok után kutatva, mert a szokásos paradicsom, besamel és a többi, mindent bele mellé egy olyat kerestem, aminek klasszikus receptje van. Így akadtam az Alfredo mártásra, aminek az alapja az előbb említett besamel (fehérmártás) tejszínnel felturbózva. A petrezselyem szerepéről megy a vita, hogy hozzá tartozik-e vagy sem, de szerintem tökéletesen kiegészíti a tejszín lágyságát.

Raviolit készíteni pedig egyáltalán nem nehéz, sőt, a töltelékhez a maradékokat is felhasználhatjuk, nekem szokás szerint sült hús került bele :)

Az ihletet innen kaptam, de a recept teljesen más.

 

Sült húsos ravioli petrezselymes Alfredo mártással

DSC_3423s

Hozzávalók 4 főre:

...
Tovább Szólj hozzá

sajt tejszín tészta petrezselyem

2015. sze 23.

A tökéletes sajtos stangli

írta: Hajós Ágnes
A tökéletes sajtos stangli

A sokak által szeretett péksüti, egyszerűen

Nálunk a legnagyobb bók az, hogy "Anya, ez olyan finom, mint a bolti". Modern kori gyerekek.

Bár emlékszem, mikor a gimiből kiszabadulva Angliába költöztem egy időre, a fogadó családnál kétpofára nyomtam be a nálunk akkor még borsos áron kapható szeletelt toastkenyeret. Ők meg csak néztek, hogy pedig direkt miattam szereztek be kovászos fehér kenyeret, dehát nekem az volt a megszokott, az unalmas.

Így vannak a gyerekeim a bolti felfújt, adalékanyagokkal teletömött péksütikkel. Én meg akkor sem vagyok hajlandó (na, jó, néha egyet-egyet) nagy mennyiségben ott vásárolni, inkább fordítok rá egy kis időt.

Ebből az okból készültek a sonkás, kolbászos csónakok , a graham zsemle vagy a ...

Tovább Szólj hozzá

kifli sajt

2015. sze 22.

Mákos guba, a maradékmentő kedvenc

írta: Hajós Ágnes
Mákos guba, a maradékmentő kedvenc

Egyszerű és olcsó desszert, ideális nagy társaság számára is

A mákról nekem a mákos bejgli és a mákos tészta jut eszébe, én felnőtt koromig nem is ettem mákos gubát. Valamiért ez is kimaradt, pedig máglyarakás volt sokszor.

Mindegy, egyszer otthoni főzőpályafutásom kezdetén belefutottam egy receptbe, azóta a gyerekek is nagyon megszerették. Tudom, mazochista vagyok, a kiflit is magam szoktam készíteni hozzá. Egyszerűen a fürdetett vajas kifliből dupla adagot sütök, így a péksüti is megvan két napra :)

Mákos guba

5648

Hozzávalók 4 főre:

8 szikkadt kifli

1,2 l tej

10 dkg vaj + a kenéshez

Kb. 6 ek cukor

5 ek mák

 

A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és 7 dkg vajat. Amikor felolvadtak, megkóstoljuk, egy ...

Tovább Szólj hozzá

mák vaj

2015. sze 21.

Halrudacska házilag, ebben csak hal van!

írta: Hajós Ágnes
Halrudacska házilag, ebben csak hal van!

Készítsd nagyobb mennyiségben és fagyaszd le!

Az én gyerekeim a halat sajnos csak halrudacska formában hajlandóak megenni. Jöhetnek az okosok most a "te szoktattad így" dumával, de ez nem igaz, én mindent megpróbáltam, erőltetni meg nem fogom.

Ezért a köztes megoldást választottam, itthon készítem igazi halból, nem valami halízű trutyiból, ami a márkás és legtöbbször nem is túl olcsó dobozokban található. Csak érdekességképpen írom, hogy ez sem valami újdonság, az első "fishfingers" recept 1900-ban volt olvasható a British Popular magazine-ben.

Egy dologra azért oda kell figyelni, minden halfilében található még egy-két szálka, ezt ki kell szedni, nehogy baj legyen belőle... A legjobb módszer, ha a haldarabot kezünkbe vesszük, és ...

Tovább Szólj hozzá

hal

2015. sze 20.

Rizottó mázas oldalassal, hagymákkal

írta: Hajós Ágnes
Rizottó mázas oldalassal, hagymákkal

Több nemzet konyhája tökéletes összhangban

Ez az étel hűtőkisöprés és a rizottóhiányom eredménye. Történt ugyanis, hogy újra akartam fotózni ezt a receptet és elfelejtettem, hogy a mellé kínált barbecue szósz egy hadseregnyi adag, így kb. a fele a hűtőben végezte. Sokáig eláll, úgyhogy nem aggódtam.

A mélyhűtőben találtam húslevest meg oldalast, a pirított hagyma a kamrában figyelt.

Evés közben jutott eszembe, hogy bár a nemzetek konyháját sikerült rendesen keverni (mint ennél az ételnél), de kifejezetten harmonikus lett a végeredmény :)

BBq szószos oldalas négyhagymás rizottóval

DSC_1593s 

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg sertés oldalas

Fél adag carolinai bbq szósz

1 dl olaj

1 nagy sonkahagyma

1 gerezd fokhagyma

20 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

hagyma rizottó sertés fehérbor szalonna oldalas barbecue sonkahagyma

2015. sze 20.

Málnás-csokis sajttorta sütialakban

írta: Hajós Ágnes
Málnás-csokis sajttorta sütialakban

Könnyen elkészíthető, fenséges sütemény világbajnok ízekkel

A brownie-t és a cheesecake-et (sajttortát) is szeretem, és aki ismeri e két klasszikust, szerintem ugyanígy van vele.

Még nyár elején lefagyasztottam több kis adag málnát, mert, bár Zolika pusztította a bokrokról is, sok megmaradt :)

Nemrég találtam egy külföldi oldalon ezt a receptet, annyira megtetszett, hogy a fagyasztott kincsek egy részét felhasználva el is készítettem.

Ez az igazi ízorgia-süti, kezdem úgy érezni, hogy visszatért az édességek iránti szeretetem. Pedig nem kéne, én az az örök fogyókúrázó-típus vagyok, így nehezebb lesz...

 

Málnás cheesecake-brownie

  DSC_0531s

Hozzávalók egy 20x25 cm-es tepsihez:

 

A brownie-tésztához:

10 dkg liszt + a ...

Tovább Szólj hozzá

vanília málna kakaópor ricotta étcsokoládé

2015. sze 18.

Jalousie, a puccos nevű töltött tészta

írta: Hajós Ágnes
Jalousie, a puccos nevű töltött tészta

Leveles tészta maradék sült hússal vagy amivel szeretnétek

Ismét sikerült találnom egy kifejezetten előkelőnek tűnő, francia hangzású (biztos nem az), mutatós ételt. Jalousie (dzsaluszi) a neve, és míg utána nem néztem, azt hittem, valami általam nem ismert klasszikus komoly recepttel.

De nem az. Angol nyelvű leírásokat találtam, aminek a közös része az volt, hogy a tölteléket ropogós leveles tészta kéreg ölelte körbe. Általában édes sütemények, de találtam pár húsos pitét is.

Magyar nyelven itt láttam egy nagyszerű ötletet, mikor a maradék sült húst szerettem volna felhasználni. Aztán megnéztem, mi van a hűtőben, és ez lett belőle :)

 

Jalousie

  DSC_0715s

Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta

30 dkg maradék sült hús

...

Tovább Szólj hozzá

sertés kapor feta petrezselyem leveles tészta

2015. sze 16.

Hot dog amerikai módra, az én konyhámban

írta: Hajós Ágnes
Hot dog amerikai módra, az én konyhámban

Kifli és majdnem minden belevaló házilag készítve

Nagyobbik fiam hot dog-rajongó, csak ő a legegyszerűbben, ketchup-pel és majonézzel (!) szereti. Fura ez nekem, én gyerekkoromban is szerettem a mustárt, nekünk az iskolában is azzal adták tízórai gyanánt. Ők már ketchup-pel kapják.

Itthon mindig van betárazva egy bolti zacskó hot dog-kifli a mélyhűtőben, mellette jóféle virsli (szerencsére szereti a roppanósat), majonézt meg két perc alatt keverek hozzá ( recept itt ).

De múltkor elfelejtettem venni, meg már amúgy is ki akartam kísérletezni a saját verziómat. Innen lestem egy receptet, aminél kicsit megváltoztattam az arányokat, mert én ki nem mérek 23 dekát... Nem lett olyan puha, mint a bolti megszokott, inkább mint a jóféle ...

Tovább Szólj hozzá

kifli hagyma virsli

2015. sze 15.

Kolbászos-babos pulykaragu spanyol hangulatban

írta: Hajós Ágnes
Kolbászos-babos pulykaragu spanyol hangulatban

Chorizo, bab, kukorica, irány Andalúzia!

Ez az étel is egy szekrény- és hűtőkiürítés eredménye, de én annyira megszerettem, hogy legközelebb direkt így fogok vásárolni :)

Sokszor eszembe jut az Andalúz receptverseny (második lettem, ezzel ). Sok embert ismertem meg bloggerkörből, akikkel így vagy úgy, de ma is tartom a kapcsolatot, szeretem a munkáikat. Mikor valami kicsit is spanyol hangulatú (tudom, az nem egészen andalúz!) ételt főzök, eszembe jut a főzőkurzus és a sok isteni fogás .

Szerintem ez is beleillene közéjük, egyszerű, ötletes, kolbászos-kukoricás :)

Spanyol ihletésű pulykaragu

DSC_1557s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg pulyka felsőcomb-filé

15 dkg chorizo (vagy valamilyen szárazkolbász)

1 konzerv fehérbab (lehet ...

Tovább Szólj hozzá

pulyka rizs kukorica pulykacomb fehérbab

2015. sze 15.

Liebster award - egy kicsit magamról

írta: Hajós Ágnes
Liebster award - egy kicsit magamról

10+10 kérdés, egy vallomás és egy díj

Liebster-Award-Logo

Vándordíjat kaptam a Citygreen blog szerzőjétől. Arról szól, hogy egy kicsit jobban megismerjük egymást, meglássuk az embert az írások mögött, új blogokat fedezzünk fel. Egyszer már kaptam hasonlót , akkor csak 8 kérdés volt.

Aztán egyszerre rámzúdítottak egy csomó ilyen válaszolós-továbbküldős dolgot és (bocsi), feladtam. Ez egy receptes blog, szoktam néha lelkizni, de nem vagyok túl jó benne. Most mégis kivételt teszek, remélem, ezek ellenére (vagy pont ezek miatt) ugyanúgy vagy még többen fogtok olvasni :D

Teahát, a díjazottnak a következő feladatai vannak:

– írni egy bejegyzést a díj elnyeréséről, és megírni kitől kaptad (ez, ugye, megtörtént)

– 10 dolgot írni ...

Tovább Szólj hozzá

rólam

süti beállítások módosítása